RCG Playstation 5 Teszt

RCG Playstation 5 Teszt

Sziasztok és üdvözlök minden RetroConsoleGames olvasót!

Elsőként szeretném megköszönni a Sony Magyarország-nak, hogy megdobott egy Playstation 5 konzollal, annak is a lemezes verziójával. Thanks. Az ajándék ellenére a bemutatóm során nem fogom eltitkolni a konzol hibáit, gyenge pontjait és frankón őszinte leszek az RCG tagokkal.

Azt még fontosnak tartom megemlíteni, hogy rengeteg teszt és bemutató készült már Magyarországon a Playstation 5 (továbbiakban PS5) konzollal kapcsolatban, így senkit nem fogok untatni a technikai specifikációkkal, unboxing videókkal és ezerszer elmondott, bemutatott dolgokkal.

Általánosan a Playstation 5 kasztniról és extráiról és a mocskos pénzről!

Tehát a konzol. Igen, ez bizony nagy. Nem is. Ez kurva nagy. Számomra komoly problémát okozott az elhelyezése a nappalimban. A lenti képen látjátok is, hogy próbálna simulni a PS3 és PS4 mellé, de nagyon nem tud. Mindegy, ez van, életemben először álló helyzetben pihenő konzolom is lesz. Hogy miért ilyen nagy, arról majd lentebb még beszélek, mert mindennek oka van. Dizájn szempontjából azonban tetszetős a konzol és futurisztikus, és egyébként is pár év és jönnek az újabb, slimesített, karcsúsított változatok. Kapunk hozzá egy tápkábelt, (sokkal jobb, mint a PS4-é) egy USB kábelt, egy HDMI kábelt, 1 kontrollert és egy konzoltartó talpat.

Nem nagyon fog fektetve beférni a konzolparkomba:(

A konzol egyébként simán tudja a 4K, 120 FPS-t, de a későbbiekben 8K-ra is fel lesz okosítva egy rendszerfrissítést követően. Fontosak nekünk a fenti számok? Azt gondolom egy kicsit igen, de erről bővebben lentebb.

Az ár. Mint gondolom sokan tudjátok a konzol idehaza és Európában gyakorlatilag beszerezhetetlen. A Sony nem tudott eleget gyártani és a hírek szerint csak 2021. márciusában töltődik fel a készlet. Ennek hatására a konzol alapból sem olcsó ára (185 ezer magyar forintocska) Magyarországon 270-310 ezer ft, az eBay-en pedig 330-350 ezer ft között mozog, és ez az ár még növekedhet, ahogy közeleg a Karácsony és a keresleti igény csúcsosodik. A fenti árak a digitális verziót nem érintik. (erről még nem beszéltem, de ugye a konzolból két változat van, a lemezes és a digitális) A digitális amúgy ugyanazt tudja, mint a lemezes, leszámítva, hogy nincs benne meghajtó, ami ÓRIÁSI érvágás retrózás szempontjából, mert egyrészt akinek lemezen vannak a PS4-es játékai az bukta a mókát, másrészt nagyon sok PS4-es játék esetében a lemezes változat még nem tartalmazza az FPS rögzítést, így PS5 konzolon kiélvezhető velük a 60FPS is. A digitális változatoknál ugye a patchelt verzió van fent a Store-ban, így megvagyunk lőve 🙂
Szóval aki PS5 konzolt szeretne venni Karácsonyra az megteheti, mert van kínálat, de a zsebébe kell nyúlnia. Basszus, most így belegondolva lehet én is elpasszolom eBay-en 350 ezerért a Sony-tól kapott példányomat 🙂 Nagy a csábítás 🙂

Szép, szép, de baszott nagy 🙂

Az árhoz tartozik még egy fontos dolog, amely kérdéskör egy külön cikket is megérne: a leendő, PS5-ös játékok kereskedelmi árai. Igen, nagyon úgy tűnik, hogy a jövőben 30 ezreket kell kifizetni egy játékért. Ez sok. Kurva sok. És ne jöjjön nekem senki a szokásos “de a mozijegy ára, meg egy sörözés sem olcsó és kevesebbet szórakoztat” baromságokkal. Nem. A 30 ezer egy szaros játékért nagyon sok. Pont. És akkor még nem beszéltünk a jelenlegi, szomorú COVID-os időkről, amelynek a hosszútávú gazdasági hatásait várhatóan sejtjük. Nagyon kevesen fognak premierkor játékokat venni.
De még mielőtt mindenki szomorú lenne, azért az emberek többsége csibész és megtalálja majd a módját, hogy ne kelljen 30 ezret kifizetni egy játékért. Már most látható, hogy a játékok használt piaca virágozni fog, jobban és gyorsabban mint valaha. A PS4-es időkben egy játék ára 18 ezer ft körül volt premierkor. Nagyjából fél évnek kellett eltelnie, amíg 8 ezerért is megvehettük. Nos, az már most látható, hogy a PS5-nél ez a folyamat felfog gyorsulni. A Demon’s Souls pl. november 19-én jelent meg 30 ezres árért és most november 28-án, kereken 19 ezer ft-ért már megvásárolható a hardveraprón. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy minden PS5-ös játék esetében így lesz, (lévén a Souls egy rétegjáték) de azt gondolom, hogy 3 hónappal a megjelenés után már használtan megvásárolható lesz minden játék olyan 10-13 ezer ft körül.

De folytassuk a cikkünket. Máshol, más tesztekben már leírták, de a konzolhoz gyártott, új DualSense kontroller nagyon ütős és tényleg innovatív. Az ingyenes Astro játék során ezt ki is próbálhatjátok. Véleményem szerint sokkal jobb és kényelmesebb, mint a PS4-es irányító. Van benne beépített mikrofon is. Súlyra egy icipicit nehezebb, mint a PS4-es társa. Szóval ez király kontroller lett, nem kell ragozni.

Kényelmes és innovatív

Játékfelhozatal. Az sajnos gyakorlatilag még nincs, az egyetlen Demon Souls-t leszámítva. Megvettem a játékot (mint ha a fogam húzták volna az ára miatt) és kipróbáltam. Igen, ez tényleg csúcs, még mindig remek játék és a grafikai varázslat, amit a fejlesztő srácok műveltek vele az elképesztő. De emiatt nem érdemes 250 ezret kiadni egy konzolra, ez teljesen egyértelmű.

A következő generációs konzoloknak a három nagy újdonsága a játékokat tekintve a következők lesznek:

  • Raytracing: igen, valóban látványos, de azért nem dobsz tőle egy hátast.
  • Töltési idők minimálisak: azért valljuk be, hogy a PS4-es játékoknál is kevés olyan volt, ahol idegesítően sokat töltött volna a játék. De ha a fejlesztők az SSD-nek köszönhetően új játéktechnikai megoldásokat találnak ki, (lásd ugye az új Rachet játék) akkor akár még jelentős hatása is lehet.
  • FPS növekedés: véleményem szerint ez a legkevésbé érdekes. Nem hiszem, hogy akkora innováció, hogy valami 4K 60FPS-el fut. A 4K 120 FPS-re kíváncsi leszek, de nem ez fogja meghatározni a játékok minőségét.
Vegyétek, vigyétek, csak 270-350 ezer ft!

Playstation 4-es játékokat akarok játszani Playstation 5 konzolon! Értem?!

És, akkor evezzünk át arra a területre, ami retró szempontjából a lényeg. Mit kezd a konzol a PS1, PSP, PS2, PS3, PS4-es játékokkal? Az első néggyel semmit, mert nem viszi, így aki a játéktörténelem ezen időszakát is szeretné élvezni, azoknak továbbra is a nappaliban kell melengetniük a Playstation 3 konzoljukat, mint ahogyan én is teszem 🙂 A PS4-es játékokkal kapcsolatban azonban jó hírem van, mert a PS5 szépen viszi az összes címet. (nagyjából 10 névtelen játék van, ami nem fut, illetve kb 30 olyan cím, amelynél előléphetnek hibák) És igazából nem csak, hogy viszi a régebbi, PS4-es lemezeket, de sokkal jobban is futnak. Természetesen nem grafikai tuningra kell gondolni, hanem a töltési idő csökken le, valamint a framerate, FPS növekszik, stabilizálódik. Utóbbi nem minden játéknál, mert vannak ugye FPS zárolt játékok is, de véleményem szerint ez túl nagy ziccer ahhoz, hogy a fejlesztők a jövőben patch formájában ne tegyenek ez ellen. Pl. Bloodborne.
Azért a fentiek nem kis dolgok, gondoljunk csak bele, hogy egy Nioh játéknál mennyit számít az FPS stabilizáció vagy növekedés, illetve a töltési idő csökkenése mennyit ér mondjuk egy Red Dead Redemption 2 vagy Divinity 2 esetében.
Nekem nagyjából 120-130 db PS4-es játékom van lemezen és amiket eddig teszteltem PS5-ön, azok mind szépen mentek és félelmetesen jó hatással volt rájuk a töltési idők csökkenése és az FPS növekedés.
Amúgy a régebbi PS4-es mentéseink gond nélkül átvihetőek PS5-re is, valamint a letöltött DLC-k is használhatóak. A PS5 első bekapcsolásánál 2 gombnyomással az összes PS4-es adatunk és mentésünk átvihető PS5-re és csak két dolog kell hozzá: a PS4 és a PS5 egy WIFI hálózaton legyen és amikor a PS5 kéri, akkor nyomjuk meg a Power gombot a PS4-en. Ennyi.

Halk és futurisztikus

Hangoskodni vagy nem hangoskodni, ez itt a kérdés?

És akkor van még egy dolog, ami számomra az egyik legfontosabb. Ugye említettem már, hogy a PS5 konzol baszott nagy méretű. Ez nem véletlen és az az oka, hogy masszív hűtőrendszer, venti van benne, aminek köszönhetően NAGYON halk. És itt visszakanyarodnék a PS4 és PS4 Pro konzolokra, amelyek esetében az újabb játékok már gyakorlatilag játszhatatlanok voltak a hangzavar miatt. Nem viccelek, de pl. a Red Dead Redemption 2, a Witcher 3, God of War, stb. játékok ÉLVEZHETETLENEK voltak és emiatt félbe is hagytam őket, mert megölték a játékélményt. És nem csak 1-2 címről van szó, de a 120-130-as gyűjteményemből olyan 20-30 esetében rendesen szenvedett a PS4 Pro-m és soha nem tudtam őket végigjátszani. Ez decibelben olyan 60-70-es értékeket jelent, ami durva. Bele sem merek gondolni, hogy mit fog koncertezni a Cyberpunk 2077 PS4-en, ha megjelenik. Itt azért meg kell jegyeznem, hogy a sima PS4 a Pro-val ellentétben 10-15 decibellel halkabb, de akkor meg a grafikai megjelenítés lesz gyengébb.
Viszont PS5-be betéve a fenti játékokat, duruzsolást sem lehet hallani 🙂 Képzeljetek el egy Witcher 3 játékot 4K-60 FPS-el, töltési idők nélkül futni, úgy, hogy nincs hűtési hangja a konzolnak. Ez még nagyobb élmény, mint a kezdeti PS5-ös játékok. Szóval véleményem szerint bármilyen fura is ezt írni, de a PS5 egyik legnagyobb előnye, hogy olyan PS4-es játékok is szépen játszhatóak vele, amelyek PS4 PRO-n már szenvedtek és sok esetben élvezhetetlenek voltak. Azért vicces, nem? Azért kell PS5-öt venned, hogy azokat a PS4-es játékokat élvezhesd, amiket a fejlesztők már akkor is PS5-re optimalizáltak, amikor készítették őket, csak valahogy kiadták PS4-re, hagy kínlódjon vele a konzol.

Készítettem nektek egy összehasonlító videót, amelyeken a Red Dead Redemption 2-t futtattam előbb PS4 Pro-n, majd pedig PS5-ön:

Red Dead Redemption 2 PS4 PRO konzolon:

Igen, ez a hang ez nem a havazás hangja a játékból és nem is az utcáról beszűrődő kukás autó rotorja, hanem a PS4 PRO ventije. Élvezhetetlen így a játék.

Red Dead Redemption 2 PS5 konzolon:

A konzol egy halk pisszenést sem produkál. Tükörsimán viszi a játékot, nem igényel hűtést.

Azt hiszem a zajkülönbség érezhető 🙂
A youtube-on van pár lista a PS4 PRO-n legzajosabb PS4-es játékokról, és a Red Dead 2 még közte sincs.

RetroConsoleGames összegzés és értékelés:

RCG Playstation 5 PRO:

  • Nagyon halk és jó hűtés
  • Szinte teljes PS4-es kompatibilitás és jobban is futnak a játékok (zaj, töltési idők és FPS)
  • A PS4-es tesóhoz képest jobb és innovatívabb kontroller
  • Erőmű, így a fejlesztők csodákat hozhatnak ki a jövőbeli játékokból

RCG Playstation 5 KONTRA:

  • Jelenleg kevés készlet, így csak a hülyéknek éri meg 270-350 ezerért
  • Nagyon nagy méret, így az elhelyezése kicsit problémás
  • A leendő PS5-ös játékok premier vásárlásáról le kell mondani a magas áruk miatt

Azt gondolom, hogy fentebb leírtam a fontosabb dolgokat, (nekem tetszik ez a PS5 konzol) így értékelő szöveg helyett még három kérdést tennék fel magamnak, amely által sok gondolatmenet végére pontot tehetek.


Retrós perspektívával megéri most megvenni a Playstation 5 konzolt?

Tekintve a jelenlegi készlethiányt és az árakat, azt gondolom, hogy 270-350 ezret nem érdemes kiadni a PS5-ért. Új, a konzol erejét igazán kiaknázó játékok nem várhatók rá tavaszig, a PS4-es játékok miatt pedig igaz, hogy megérné, de aki eddig elviselte a zajkoncertet, az igazán kibírja már 2021 tavaszáig. 180 ezret ellenben már megér majd a konzol. (és nem feltétlenül a leendő PS5-ös játékok miatt, hanem a PS4-es könyvtárunk zavartalan futtatása érdekében, mert nagyon sok játék nem PS4-re lett készítve, hanem az erőmű PS5-re)


Ha megveszem a PS5 konzolt akkor eladhatom a PS4-et?

Igen, el. Teljesen felesleges lesz, mert a PS4-es játékok sokkal jobban, gyorsabban, töltési idők nélkül, és zajmentesen játszhatóak a PS5-ön. Ha úgy döntök és megtartom az ajándék példányt, akkor tuti eladom a PS4-em.


Retrózás szempontjából milyen az ideális konzolpark felállás 2020-ban?

Nyilván most Playstation játékos szemszögből nézem a dolgokat, mert azért még is csak egy Playstation 5 tesztről lenne szó, így azt mondom, hogy:
– Playstation 3: must have konzol, mert futtatja a PS1, PS2 és PSP játékokat is a PS3-asok mellett és mostanában rengeteg fix, javítás várható PS2 config fájlok tekintetében, így szinte minden PS2-es játék hibátlanul futhat majd. Egyébként is a PS2-es és PSP-s játékok többsége még mai szemmel is szépnek, élvezhetőnek mondhatóak FULL HD tévén.
– Playstation 5: a fentebb ecsetelt okok miatt nem csak a jövőbeli játékokkal tudunk játszani, hanem sokkal fontosabb, hogy a PS4-es játékok is úgy játszhatóak, zajmentesen rajta, ahogy ezeket a fejlesztők eredetileg tervezték, de hardver korlátokba ütköztek.
– Xbox360: kakukktojásként megemlítem, hogy azért a fentiek mellett egy Xbox360-nak minden konzolos gyűjteményében helye kell, hogy legyen, mert az Xbox360 exkluzív címek mellett az Xbox Classicot is viszi.

Remélem azért tudtam segíteni azoknak, akik gondolkoznak még a váltáson. Bátran kommenteljetek, mondjátok el a véleményeteket a cikk alatt. És aki multizni akar velem a Demon’s Souls-ban az RCG_TON néven jelöljön be PSN-en 🙂

Jó játékot kíván mindenkinek a:

Szólj Hozzá!

Please Login to comment