Dark Souls The Board Game Társasjáték

Dark Souls The Board Game Társasjáték

Ezúttal szeretném nektek bemutatni a Dark Souls videójáték alapján készült társasjátékot. Akik szimpatizáltak a kártyajátékkal, azoknak a társas verzió hatalmas élmény lesz. Akiknek viszont nem tetszett a kártyajáték, azoknál is megvan az esély, hogy a társasjátékra rákapnak, mert teljesen más mechanikán épül 🙂

Maga a társasjáték egy kooperatív dungeon crawler, azaz mint a videójátékban karakterekkel elindulva kell a helyszíneket bejárni, rengeteg ellenséggel megküzdeni, szinteket lépni, fegyvereket szerezni és végül szembe nézni a mini-főellenséggel, fő-főellenséggel és mega-főellenséggel. A játék, azaz az alapcsomag nagyjából 32 ezer magyar forintért vásárolható meg. Igen, ez nem olcsó, de az alábbi dolgokat tartalmazza:

Az alapcsomag tartalma

A részletekbe nem mennék bele, de 4 karaktert (harcos, lovag, bérgyilkos, hírnök) találunk az alapcsomagban, kb 100 db kincset, fegyvert, páncélt, tárgyat, tokeneket, dobókockákat, kétoldalú helyszínlapokat, ellenség figurákat és mini, valamint fő-főellenségeket. Alapesetben ez a mennyiség kielégítő is lehet, mert több 10 óra játékidőt ígér, de aki tudja, hogy milyen sok és milyen sokrétű kiegészítők jelentek meg a játékhoz, azok kicsit húzhatják a szájukat az alapkiszerelés láttán. Nagyon sok, több mint 15 kiegészítő jelent, jelenik meg a játékhoz és egyenként 10-15 ezer ft darabja. Szóval nem olcsó mulatság ez a Dark Souls.

A társasjáték kezdésre készen.

De visszatérve a játékhoz, különböző helyszíneken kell megküzdenünk ellenfelekkel és így lelket gyűjtünk, fejlődik a karakterünk és új fegyvereket rakhatunk a hősökre. A játékot játszhatjuk sima módban, de kampányok is vannak, amelyeket megnézhettek a youtube csatornámon, amit lentebb linkelek be. A helyszínek mindig változnak, más ellenfelek várnak ránk, és olyan tereptárgyak is nehezítik a dolgunkat, mint a sírkövek, csapdák, hordók. Az alapjátékban 6 féle sima ellenség, 4 mini főellenség és 2 (ami 3) főellenség található. A kártyajátékhoz hasonlóan találkozhatunk státusz hatásokkal is. (stagger, mérgezés, fagyasztás, vérzés)

Egy gyengébb helyszín felépítése.

A harc dobókockákra épül, amelyekből többféle van és a dobókockák erősségét meghatározza, hogy milyen fegyvereink és páncéljaink vannak felszerelve. A játékban található ellenfelek előre meghatározott stratégia szerint lépnek, azaz gyakorlatilag egy előre definiált mesterséges intelligencia vezérli őket. Nagyon fontos a helyezkedés, a taktika, a fegyverek és páncélok, a statisztikáink és kicsit a szerencse is. A nehézség attól függően változik, hogy egyedül vagy 4 fővel indulunk neki a kalandoknak. Nekem az első kampány teljesítése 4 játékalkalom során olyan 11 óra volt. És ez csak egy kampány……szóval sokat kell a játékban tápolni és fejleszteni.

Küzdelem egy főellenség ellen.

A játék erőssége a prezentáció. Én nem vagyok a figurák híve, (öreg vagyok hozzá) de kétségtelen, hogy visszaadják a Dark Souls hangulatát, ahogy megindulnak feléd a Gargoyle-ok. A harcrendszer zseniális. Izgalmas, változatos és nehéz. Minden ellenfél másképpen mozog és a fő gonoszságok pedig mindig más akciókártyák alapján cselekszenek, így soha nem lesz két egyforma küzdelem. Itt kell megemlítenem, hogy az alapjáték az ellenfelek számát tekintve kicsit korlátozott. A kiegészítők változatos ellenfelei szerintem elfértek volna az alapjátékban is ennyi pénzért. Egyébként olyan dolgokat pakoltak a készítők a kiegészítőkbe, mint a summonok, az invaderek, rengeteg új ellenség, helyszín, kincs, fegyver, mimic, crystal lizard, új karakterek, stb stb. A játékidő és a nehézség nekem tetszik, de azoknak fájó pont lehet, akik csak 1 órára szeretnének társasozni. Azok ne ezt a játékot válasszák. Sőt, igazából ez a játék a Dark Souls rajongónak készült és nem az eseti játékosoknak. Igen, itt tápolni kell, igen, itt ezerszer meghalsz, igen itt órákat ölsz bele mire ledöntöd az adott szekció főellenségét.

A harcos karakterlapja.

A fenti karakterlapon láthatóak a fegyver,páncél és pajzs helyek, amiben itt az alapfegyverek vannak. Illetve látható, hogy az erő, állóképesség, intelligencia, hit képességeben az alapszinten tart. Az életerő csík esetében pedig 3 sebzést kapott be és 3 erőnlétet használt el. (ha a kettő összeér, akkor meghal a karakter, így nagyon meg kell fontolni, hogy mikor és milyen erősségűt támadunk, varázsolunk, gyógyítunk, stb.)

Összegezve a dolgokat, a pozitív oldalon említeném a Dark Souls hangulatot, a zseniális harcrendszert, a töménytelen játékidőt és azt, hogy ugyanolyan élvezetes egyedül is játszani, mint 4 fővel. A negatív oldalon mondanám a küldetések hiányát, (más kérdés, hogy a Dark Souls széria soha nem erről volt híres) a rengeteg tápolást és az alapcsomag korlátozottságát. A Dark Souls kártyajátékkal összevetve teljesen más a két játék. A kártyajáték inkább a rövidebb játékidőre fókuszál, a társasjáték viszont sokkal komplexebb, még erőteljesebb Dark Souls élményt ad, de az út hozzá rengeteg tápolással és fejlődéssel jár.

A Titanite Demon és pár akciólapja, amely megmondja miként cselekszik.

A youtube csatornámon elkezdtem végigjátszani az alapjáték és az ÖSSZES kiegészítő kampányait. Kezdésnek az alapcsomag két kampányát fogom végigjátszani és csak aztán a kiegészítőket. Ha bármilyen kérdésetek van, vagy csak bizonytalanok vagytok a vásárlást illetően, akkor kérdezzetek és segítek 🙂

Dark Souls The Board Game, magyar nyelvű kampány végigjátszások: (1080p felbontásban nézzétek a youtube-on)Szólj Hozzá!

Please Login to comment