Nayuta No Kiseki (PSP)

Nayuta No Kiseki (PSP)

Egy kizárólag japán nyelven íródott kis akció rpgről fogok írni nektek. Hál istennek megjelent hozzá egy angolosítás, 99%-ban angol a nyelv, pár boss és helyszín neve maradt csak japán kriszkraszos írással. A játék végigvitele kb. 25 órát vett igénybe, de maradt benne tartalom még bőven. Egy kis szigeten kezdődik el a sztori, ahol az utóbbi időben furcsa dolgok pottyannak a tengerbe. Egy nap egy hatalmas toronyszerű ősi épület zuhan le az égből. Játékunk főhőse Nayuta,és barátja Signa természetesen azonnal a helyszínre rohan, ahol egy kis furcsa tündérszerű lényt találnak (Noi). Hamarosan kiderül, hogy „egy másik világból” érkezett Noi, ahol elkelne barátaink segítsége, mert megpróbálják azt elpusztítani. Tehát egy picit sablonos történettel indítunk, sokan ócsárolták a játék történetét anno, nekem is klisésnek tűnt itt-ott, de lesznek benne csavarok, meglepetések, de bőven megállja szerintem a helyét. A játék grafikája nagyon kellemes, annak ellenére, hogy PSP-s cím lazán vállalható.

[mycred_video id=”wreWTPnqcKY”]

Mint említettem akció rpg a műfaja, nincs benne olyan sok jrpg elem, így bátran kipróbálhatják azok is akik sírva szaladnak a jrpg szó hallatán világgá. Valós időben zajlik a harc, tehát nem körökre osztott. Nayuta az aki a fegyvereket kezeli, míg a bevezetőben említett Noi a durvább varázslatokat fogja pukkasztgatni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy folyamatosan Nayuta-t fogjuk irányítani, a lány csak követ minket, de a négyzet gomb megnyomására fog varázsolni, míg ha x-et nyomunk akkor mi fogunk közelharcozni. Rengeteg fajta fegyvert, páncélt tudunk majd viselni. Ami nagyon tetszett, hogy ezek mind máshogy néznek ki. Rengeteg varázslat és fegyverforgató képesség is rendelkezésünkre fog állni, ezekhez többféleképpen juthatunk. Nayuta-nak van egy mestere akitől bizonyos számú csillag elérése után egyre több technikát tanulhatunk majd meg. A csillagokat pedig a pályák befejezésével kapjuk, egy kis pályarészért max 3 csillag jár. A maximális csillag akkor jár egy adott pályarészért, ha 1. befejeztük, 2. megtaláltunk valamennyi titkos ládát, 3. megtaláltuk az összes óriás kristályt. Apropó kristályok, ezek a világban lesznek elszórva, ezek itt fizetőeszközként fognak szolgálni. Minden pálya még egy kihívást is tartogat, ezek nagyon változatosak, pl jussunk a végére 1.5 perc alatt, gyűjtsünk össze X mennyiségű kristályt, ne sérüljünk egyszer sem stb. A  játék 5 nagy kontinensen fog játszódni, minden kontinensen belül 5 kisebb-nagyobb pálya lesz. Mindegyik világ végén egy baromi jó boss harc vár majd ránk, ahol minden ügyességünket össze kell szednünk, és persze rá kell majd jönnünk mi is az adott boss gyengéje. Lesznek mini bossok is, ezeket ha lenyomjuk akkor Noi a kis tündér barátnőnk fog egyre erősebb varázslatokat kapni.

1nayuta

Ami nagyon érdekes, hogy mikor egy kontinens utolsó bossát is legyőzzük, akkor lehetőségünk lesz az adott kontinensen az időjárást megváltoztatni. Ilyenkor teljesen megváltozik az adott világ, és teljesen más ellenfelekkel fogunk találkozni, ez egy fantasztikus megoldás. Nem írom le mi ez az időjárás körüli herce hurca, mert úgy a történetből kellene spoilereznem. Említettem még a ládákat, ezeket érdemes minden pályán felkutatni, egyesek jól el vannak rejtve, elég kemény fejtörőket vagy időalapú ügyességi részeket kell megoldanunk megszerzésükhöz.  Fegyvereket, páncélokat, és varázslatbővítő slotokat találhatunk bennük. Érdemes későbbiekben visszatérni a korábbi pályákra is, mivel lesznek olyan részek ahová nem tudunk még eleinte eljutni. Későbbiekben állandó társunk Noi olyan képességekre tesz szert, amikkel az elérhetetlennek tűnő pályaszakaszokra is eljuthatunk majd.

2nayuta

A főtörténet mellett, rengeteg kis apró küldetést lehet megoldani, ezeket is érdemes megcsinálni, egyrészt elég jópofák, másrészt jutalom jár értük. Meg kell még említenem a főzicskézést, a pályákon a receptekhez való régenseket a szörnyekből üthetjük ki, míg Nayuta nevelője lesz aki, a kajákat elkészíti nekünk, eleinte csak egyet vihetünk útjainkra, később a magunkkal vihető elemózsiák száma növekedni fog. A pályákon nagyon kevés lehetőségünk lesz életünket feltöltő tárgyakat találni, ezért nagyon rá leszünk szorulva ezekre az előre megfőzetett kajákra.

ÉRTÉKELÉS: ****

Összességében nagyon kellemes játék a Nayuta no Kiseki, végre egy rpg, ahol van értelme annak, hogy egyre erősebb fegyvereink, páncéljaink, skilljeink legyenek. Illetve, a receptek kutatásának is jelentősége van. Pörgős a játékmenet, mindez fantasztikus főellenfelekkel és csodálatos zenékkel. A történet picit lagymatag, de azért nem nélkülözi a fordulatokat.

10
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
9 Hozzászólások
1 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
10 Hozzászólók
Nyitrai MátéCsubi1980sipi68Jedievil Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
TON
Admin

Én picit elfogult vagyok a Kiseki sorozat iránt. Imádom őket. Főleg a Trails of Cold Steel részeit. Ez a Nayuta is remek játék, annak ellenére is, hogy egy spin off és inkább az akcióra helyezi a hangsúlyt. Azt pedig eddig is tudtuk, hogy PS3-on a PSP játékok valami kibaszott módon jól néznek ki full HD tévén 🙂 Szombaton érkezik tőlem egy angolosítás csomag, amelyben pont a Nayuta is benne lesz, mert frissült az angolosítása.

fapapucs
Tag
fapapucs

Tényleg jól néz ki, köszi.

kertesz tamas
Tag
kertesz tamas

Kösz a cikket!

xarina
Tag
xarina

A video alapjan szep a grafika, de nekem ez a latvanyvilag nem nagyon jon be.

Warlockan
Tag
Warlockan

Nagyon jó kis cikk 🙂

evil
Tag
evil

Remek cikk,köszi.

Jedi
Tag
Jedi

Jó a cikk. Néha már-már én is kedvet kapok, hogy beszerezzek 1 psp-t, de tudom, hogy csak ideig-óráig használnám. 🙂

sipi68
Tag
sipi68

Köszi!

Nyitrai Máté
Tag
Nyitrai Máté

Jó játéknak tűnik. Remélem egyszer lesz alkalmam játszani vele.