Odin Sphere (PS2, PS3)

Odin Sphere (PS2, PS3)

Februárban egy olyan játékot vettem elő, amivel az volt a célom, hogy gyorsan kipörgessem, és le tudjam vezetni a napi feszültséget. Mivel nem kedvelem az FPS játékokat általában ilyenkor hack and slash, illetve beat ’em up játékokat szoktam tolni. Így eset a választásom, az Odin Sphere játékra, mivel videók és képek alapján adta magát ez a stílus. Pár óra játék után azonban döbbenten nyugtáztam azt, hogy ez biza nem egy szimpla oldal scrollozós akciójáték. Ezt mutatja az is, hogy közel 40 órát volt a végigjátszása.

Az Odin Sphere 2007-es játék, a Ps2 alkonyán jelent meg, olvasatom szerint anno nem aratott akkora sikert, mivel a Ps2 hardverileg gyengének bizonyult, és a durvább csatajeleneteknél beszaggatott a játék, illetve akkoriban a kis képernyőátmérők miatt zsúfoltnak is tűnt maga a játéktér. Én már a Ps3-as Hd változatot játszottam nagy örömömre végig, amiben nyoma sincs ennek a laggnak, a grafikát még káprázatosabbra sikerült megcsinálni, illetve sok újdonság (receptek, skillek stb.) is került a játékba, szóval több egy szimpla remake-től.

3

Mit említettem ez a játék sokkal több mint egy egyszerű csihi-puhi. Olyan történetet rittyentettek köré, hogy sok rpg megirigyelhetné azt. A skandináv mitológiából  sokat merít, olyan mintha egy könyvet olvasnánk, és ezt a játék is így érzékelteti velünk. Már a menüje is varázslatos, egy kislány veszi le a könyveket és olvassa el azokat. Egy könyv egy hős történetét meséli el, összesen öt darab hős története bontakozik ki előttünk. Lesz itt elátkozott herceg, apja szeretetéért küzdő valkür, esetlen tünde királylány, démoni hatalommal „megáldott” lovag és egy gyönyörű boszorkány. Mind az öt karakternek zseniálisan ki van dolgozva a története, rengeteg váratlan fordulatos dolgot tudunk meg a múltjukról. Mindegyik főhős története erősen kapcsolódik a többiekéhez, ez majd a végjátékban fog szépen kirajzolódni. A főtörténet egy nagyhatalmú eszköz a Cauldron körül forog, ezért dúl épp a játékban a háború, ugyanis aki ezt az eszközt birtokolja az legyőzhetetlenné válik. Nem szeretném a poént lelőni, a főtörténetben is rengeteg meglepő fordulat várható majd. Annyit megerősítek, mind a főtörténet, mind az öt karakter története szuper lesz.

2

A játék mint említettem fejezetekre tagolódik, ha végeztünk egy főszereplő történetével akkor nyílik meg az újabb, majd végül mikor mind az öt főszereplő történetét végigjátszottuk nyílik meg az utolsó fejezet. A játék 2d, de olyan grafikával megáldva, hogy kiég a szemed a gyönyörűségtől, rendkívül szépek és változatosak a helyszínek ahol küzdeni fogunk. Az ellenfeleink ötletesek, nem sablon szereplők, nagyon jó az animációjuk is. Itt is látszik, ahogy a Raymen (Origins és a Legend) játék részein, hogy 2d-ben is lehet fantasztikus dolgokat alkotni. A játék stílusát tekitve bet ’em up, tehát adva van egy nagy térkép, ami több kisebb hely láncolatából áll, addig nem tudunk továbbhaladni a következő képernyőre, amíg nem végeztünk az adott helyszín összes ellenfelével. A harcot nagyon változatosra sikerült megcsinálni, és a skillek miatt rendkívül élvezetesre és látványosan is. Van itt védekezés, egyszerű támadás, levegőben támadás, különböző egyszerűbb kombók (pl hosszan nyomod az x-et). De lesznek skillek is, amiket a harcok során kristályok formájában szerezhetünk meg, vagy egy-egy nagyobb fejezet végén. Ebből rengeteg fajta lesz, aminek használata természetesen un. PP pontba kerül. Ezek rendkívül látványos skillek, és van olyan ami szinte instant elpusztít mindent, de fel is emészti az összes PP pontunkat. Ezeket a pontokat pedig csak nagyon lassan kapjuk vissza, ha sérülést okozunk vagy kapunk, de lehetőség van PP visszatöltő italokat is készíteni (erről később). Aztán vannak az un Power skillek ezek is nagyon látványos skilleket eredményeznek, azonban ez az állóképességünket zabálja % értékben, ez viszont sokkal gyorsabban töltődik mint az előzőleg említet skill, de cserében gyengébbek is. Illetve vannak passív skillek is (pl gyorsabb Power vagy életerő regeneráció stb) Ehhez van egy szép kis skillfa, szintlépésekkor itt tudjuk a pontokat elosztani.

Egy kis ízelítő a játékból

Szóval skillekből van dögivel, de van itt ám más dolog is: az alkímia. Bizony a pályákon különböző nyersanyagokat összeszedve, tudunk különböző dolgokat kikutyulni és mindenféle roda dolgot ellenfeleinkre zúdítani. Csinálhatunk tűz, méreg, jég stb. sebzést okozó, de különféle gyógyító és bónuszokat adó lötyiket is. Ezeket különböző receptekből tudjuk majd elsajátítani, amik a pályákon található ládákból kerülnek elő. Ezekre szükség is lesz, mert ugyan a kis ellenfelek nem igazán izzasztanak meg, azonban a mid és főbossok igen kemények tudnak lenni. Apropó nehézség, három szint van belőle (easy, normal, hard) én a hardot ajánlom, sokkal élvezetesebb az egész, de a csaták előtt bármikor tudunk ezen változtatni. Az egyes ellenfelek legyőzésével jutunk xp pontokhoz, de nagyobb városokba betérve, illetve a harci mezőn is találkozhatunk egy vándor szakáccsal, aki szintén nyersanyagokból jó kis nyálcsorgató kajákat főz nekünk. Ez két dolog miatt jó, egyrészt azonnal megnő a maximális életerőpontunk, másrészt rengeteg xp-t zsebelhetünk be, és rengeteg szintet tudunk így fejlődni.

1

Miután az első főszereplő történetét végigvittem, megrökönyödtem, hogy a következő karakterrel is ugyanazokon a pályákon kell végigmenni majd. Ekkor úgy gondoltam hát ez így rém unalmas lesz, de nem, a pályák ugyanazok, de más sorrendbe jönnek, néhol teljesen új főboss lesz, vagy a régebbiek más skilleket fognak használni. Illetve ami megdöbbentett, hogy az öt főkarakter mindegyike teljesen egyedi játékstílust képvisel. Komolyan mondom teljesen más taktikát igényel mindegyik, ezt valami elképesztő zseniálisan sikerült a fejlesztőknek megcsinálni. Így egyáltalán nem zavaró, hogy már korábban látott világban kell rendet tennünk ismét.

A zenéről még ejtenék néhány szót, nagyon szépen megkomponált muzsikák vannak a játékban. Illetve a hangeffektek, az angol szinkron is nagyon jó lett. Negatívat nem tudok mondani igazán a játékról, egy dolgot hiányoltam, hogy nem lehet benne localban coopba nyomni, pedig hatalmas móka lenne. Mindenkinek ajánlom ezt a játékot, mert könnyed szórakozást ígér, egy fantasztikusan kidolgozott világgal, nagyszerű fordulatos történettel. Öt teljesen különböző játékmenetet ígérő karakterrel. A mentési rendszernek köszönhetően akár elé ülhetsz 2 percre vagy 2 órára is, garantálom, az utóbbit fogod választani ha az időd engedi!

ÉRTÉKELÉS: *****

Egy nagyon kellemes játék, ami egyszerűnek tűnik, de rendkívüli történetet és mély tartalmat rejt.

13
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
12 Hozzászólások
1 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
13 Hozzászólók
Nyitrai Mátékisgomboc1Jediszpetya13xarina Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
kertesz tamas
Tag
kertesz tamas

Kösz a cikket,de ez se az én világom!

sipi68
Tag
sipi68

Kösz a munkát,csak így tovább!

Roland Crisan
Tag
Roland Crisan

Címből ítélve gondoltam valami skandináv cucc amit kihagytam talán, de a kép már kezdett megnyugtatni hogy nem erről van szó. 😀

fapapucs
Tag
fapapucs

A képek alapján már kezdtem azt hinni hogy olyan Trine féleség. Köszönjük a cikket.

evil
Tag
evil

Kösz a cikket.

TON
Admin

Szerintem óriási játék. Nem hiába volt remake is belőle.

szimszonos
Tag
szimszonos

Jó lett a cikk,de aajnos nem kaptam kedvet a játékhoz ezek után sem.

xarina
Tag
xarina

Kosz a bemutatot, en mar akkor kedvet kaptam hozza, mikor a firkan lelkendeztel rola.

szpetya13
Tag
szpetya13

Köszi a munkát !!

Jedi
Tag
Jedi

köszi a cikket.