Retró Hírek

Retró Hírek

Sziasztok Retrósok!

Ezúttal is új tartalommal jelentkezünk. Lesz itt retró pont akció,  SNES és PS3 (!!!) angolosítás, RetroArch emulátor, a ManaGunZ, amely közel került, hogy a legjobb backup managerré lépjen elő és leváltja a Multiman, Webman párost,stb. Haladjunk is szépen sorban.

ManaGunZ 1.3.1 Magyarul (PS3)

ManaGunZ

Kijött az újabb verziója a zseniális manager programnak. Sajnos ez még nem az a verzió, amikor azt mondhatjuk, hogy végre leválthatjuk a Multiman-t, Webman-t, de már közel a cél. Gyakorlatilag két funkció választja el (tördelt PS2-es fájlok illesztése, másolása külső USB-ről belső HDD-re és a venti szabályzó) hogy válthassunk. Viszont így is óriási előrelépés történt. Aki szeretne egy általános bemutatót a ManaGunZ-ról, annak javaslom egy régebbi cikkem.(KATT IDE)  Lássuk milyen fejlesztéseket tud az 1.3.1-es:

 • Javítás : Fájlok írása és olvasása
 • Javítás : Nagy méretű játékok támogatása (+4GB).
 • Funkció : A ManaGunZ immár 5 nyelvű lett: Angol, Francia, Olasz, Spanyol és MAGYAR. Bizony, bizony, RicoKwothe magyarítása hivatalosan is bekerült a ManaGunZ-ba.
 • Funkció : 4.82-es CEX Firmware támogatása
 • Javítás : A pnach fájlok most már mind működnek
 • Javítás : A bin/cue fájlok olvasása javítva
 • Funkció : File Managerből is lehet mountolni
 • Javítás :  Az ablak frissítés kivéve, mert felesleges volt
 • Funkció : CONFIG fájlok hozzáadása a softemu-ból és a gxemu-ból
 • Funkció : Fejlesztett PS2 CONFIG szerkesztő. Lásd a jegyzetet. (1)
 • Javítás :  DBCONFIG.txt törölve, mert felesleges
 • Funkció : Plugin Monitor, amely segítségével tetszőleges pluginokat adhatunk hozzá a ManaGunZ-hoz.

 

 • Jegyzet (1)
 • Nos ez talán a legnagyobb dolog és újdonság a friss ManaGunZ-ban. Mostantól nem kell config fájlokkal szenvednünk. 1562 (!!!!!!!) db javítás, config fájl került a ManaGunZ-ba, amely automatikusan felismeri, hogy melyik játékhoz melyiket kell használnunk. Azaz a továbbiakban már nem kell másolgatnunk semmit az ISO-k mellé 🙂 Lássuk ezt részletesen. Amennyiben a játéklistában kiválasztunk egy adott PS2-es játékot, akkor a háromszög gombbal a Játék Menübe kerülve a “Config készítés” pontot kell választanunk.
 • [Javítás Betöltés] – A “Load CONFIG”-nál tudjuk kiválasztani, hogy a rendelkezésre álló javítások közül melyiket szeretnénk alkalmazni.Ha aktiváljuk, akkor lent az Advanced szekció alatt láthatjuk, hogy mely parancsokkal dolgozik a javítás. Az alábbi config fájltípusok közül választhatsz :
  • “NET” config fájlok a ‘[ManaGunZ könyvtár]/USRDIR/sys/CONFIG/NET’-ből. Ezek a Sony által hivatalosan kiadott javítások.
  • “GX” config fájlok a ‘[ManaGunZ könyvtár]/USRDIR/sys/CONFIG/GX’-ból. Ezek a gxemu-ból kinyert, nem hivatalos javítások.
  • “SOFT” config fájlok a ‘[ManaGunZ könyvtár]/USRDIR/sys/CONFIG/SOFT’-ból. Ezek a softemu-ból kinyert, nem hivatalos javítások.
  • “CURRENT” config fájlok a ‘[Kiválasztott PS2-es játékod könyvtára].CONFIG’-ból. A jelenleg használatban lévő javítást mutatja.
  • “CUSTOM” config fájlok a ‘[ManaGunZ könyvtár]/USRDIR/sys/CONFIG/CUSTOM’-ból. Ezek a nem hivatalos, rajongók által készített javítások.

  [Kiválasztás]

  • Ha kiválasztottuk az általunk szimpatikus javítást, akkor az X gombbal elfogadhatjuk. Ekkor válik az Advanced szekció alatt láthatóvá, hogy milyen parancsokat aktiváltunk. Ha szeretnénk akkor ide leugorva ki is kapcsolhatunk parancsokat az X gombbal.
  • Amennyiben a rendszer hibát érzékel, akkor pirossal jelenik meg az adott parancs. Ilyenkor ezt kapcsoljuk ki.

  [Szerkesztés]

  • Ha megvagyunk, akkor még az “Add new command”-al hozzáadhatunk új parancsokat is. Ezt csak profiknak ajánlom. Van hozzá egy jó kis cikkem, hogy melyik parancs mit jelent. Olvasáshoz katt IDE
  • Pluszként ha szeretnénk, akkor a “WideScreen”-t kipipálva a szélessávú képernyő javítást is aktiválhatjuk.
  • Ezen kívül a következő opciókat kapcsolhatjuk be: ‘480P felbontás erőltetése’ ‘YFIX javítás’ és végül az ‘FMV skip’-el minden játék esetében a videókat léphetjük át egy gombnyomással.

  [Mentés]

  • Ha mindennel megvagyunk, akkor a START gomb megnyomásával elmenthetjük, aktiválhatjuk a kívánt javítást, javításokat. Ezeket a javításokat a rendszer a ‘[Adott PS2-es játékod neve és útvonala].CONFIG’ néven menti el. Ha egy aktív és meglévő CONFIG fájlt újra szerkesztesz később, akkor a biztonsági mentést a régiről a ‘[ManaGunZ könyvtár]/USRDIR/sys/CONFIG/CUSTOM’ mappába menti el.

 

Ennyi lett volna. Készülök majd egy képekkel illusztrált, nagyon részletes leírással, de csak annál a verziónál, ami már a legjobb backup managerré lép elő PS3-on. Talán a következő már ilyen lesz. Közel a cél.

A legújabb ManaGunZ letölthető innen: KATT

RetroArch 1.7.0 (PS3 és Xbox36)

play-practically-any-old-game-almost-any-platform-with-retroarch-emulator.1280x600

A RetroArch emulátorból is kijött a legújabb verzió. Egy óriási funkciót tartalmaz is. De haladjunk szép sorban.

Mindenképpen jó hír az Xbox360 tulajdonosoknak, hogy a RetroArch visszatér Xbox360 platformra is. Ráadásul Direct3D 9 + HLSL meghajtással egész komoly teljesítményre lesz majd képes. Nem akarok nagyon belemenni a szakmai részletekbe, de gyakorlatilag ugyanazt a grafikus meghajtást fogja használni a PC-s és az Xbox360-as verzió is, csak a Direct3D olvasásnál egy helyen válik el. Majd meglátjuk, de mindenképpen örömteli az Xbox360 Retroarch felélesztése.

A PS3-as verzió is jó kezekben lesz, mert a Retroarch csapatnak a jövőben besegítenek az RPCS3 (Playstation 3 emulátor PC-re) fejlesztői. Már a mostani újdonságok is nekik köszönhetőek.

Térjünk rá a mostani 1.7.0-ás PS3-as verzió újdonságaira:

 

 • Mostantól működnek a letöltések online, azaz témákat, háttérképeket tölthetünk le
 • Content Downloader működik. Demo-kat és házi fejlesztésű játékokat tölthetünk le.
 • Thumbnail Downloader működik, azaz letölthetsz játék dobozokat, képeket, képmentéseket, bemutatókat a játékokhoz ugyanúgy mint FSD-ben vagy Multiman-ben.
 • Core Updater működik, azaz mostantól, folyamatosan frissíthetitek az emulátorokat (a Retroarch fejlesztőitől) a legújabb verzióra, anélkül, hogy új Retroarch megjelenésre kellene várni.
 • Fejlesztett grafika és betűtípus kezelés a menüben. Full HD tévén is szép, letisztult menü.
 • Online játék minden emulátor minden játékának esetében!!!!! Végre eljött a pillanat és működik. Amennyiben a PS3-ad csatlakoztatva van a nethez, akkor betöltve egy Sega Megadrive-os Street of Rage-t tudjátok tolni kettesben vagy többen a hálózaton. Ismerősökkel vagy idegenekkel a világ másik végéről. Ami még nagy dolog, hogy PS3 és WiiU kompatibilitás is van, azaz a PS3-as játékosokat és a WiiU játékosokat egy váró szobába helyezik el, így az is előfordulhat, hogy egy PS3-as játékos Szegedről megküzd egy WiiU játékossal Egerből 🙂 Abba pedig már bele sem merek gondolni, hogy mi lesz ha a PS1 és PSP is bekerül a Retroarch-ba. Ezeket is lehet majd tolni közösen.

Nem próbáltam még ki, (majd a napokban) mert nálam a router messze van a konzoloktól, de valahogy megoldom és akkor beszámolok róla. Tervbe van egy retró bajnokság szervezése is régi klasszikusokkal.

Az biztos, hogy a hálózati játékhoz a beállításokat a Settings – Network pontjában találjuk, amíg maga a lényeges online játék a Netplay Rooms menüpontban van miután betöltöttünk egy emulátort és hozzá egy játékot.

Start Netplay Host – Itt tudunk egy online játékot szervezni, azaz mi leszünk a host, kiszolgáló. Jelszóval is bevédhetjük a szobát, így csak haverok tudnak csatlakozni.

Connect to netplay host – Itt tudunk egy már létező szobához, online játékoshoz csatlakozni. Ha jelszót kér, akkor az adott szoba le van védve.

Refresh room list – Itt a szobák listáját láthatjuk.

A RetroArch online játékról és magáról az emulátorról a későbbiekben készítek majd egy nagyon részletes cikket. Addig is várom a tapasztalatokat.

A legújabb RetroArch PS3-ra letölthető innen: KATT

 

Princess Minerva (SNES) angolosítás

maxresdefault

hqdefault

A napokban jött ki egy remek SNES játék angolosított változata. Az 1992-ben kiadott Princess Minerva JRPG-ről van szó, amely különlegessége, hogy főleg a nők vannak benne a középpontban. 9 női harcost irányítunk benne, akiket egy női amazon csoport ellen kell vezetnünk 3 partival elágazó kalandokon keresztül. Az angolosított játék letölthető innen: KATT IDE (PS3 és Xbox360 konzolokon is játszható Retroarch emulátorral)

Super Famicom Wars (SNES) angolosítás

maxresdefault3

35634-Super_Famicom_Wars_(Japan)_(NP)-5

Azt hiszem a Super Famicom Wars személyében egy igazi klasszikust köszönthetünk. Egy nagyon addiktív körökre osztott katonai stratégiáról beszélünk, amely játékot nagyon nehéz letenni. Saját tapasztalatból mondom, mert én sok időt töltöttem vele. 1998-ban adták ki, azaz a SNES korszak végén. Pont emiatt grafikailag és hanghatásokban az elitet képviseli. A játék annyira népszerű lett, hogy később a Nintendo egyik fő zászlóvivője lett és Gameboy Advance és NDS konzolon is jöttek a folytatások. Próbáljátok ki. Az angolosított játék letölthető innen: KATT IDE (PS3 és Xbox360 konzolokon is játszható Retroarch emulátorral)

Dragon Quest Builders (PS3) angolosítás

dragon quest_03

A Dragon Quest JRPG sorozatot szerintem mindenki ismeri. A Minecraftot még inkább. Nos a kettő keverékéből jött létre a Dragon Quest Builders, amiben ugyanúgy építkezni, gyűjtögetni, városokat felhúzni kell mint a Minecraftban, de mindezt JRPG elemekkel, főellenfelekkel és történettel keverve. Arról már nem is beszélve, hogy remek grafikával rendelkezik a játék. A nemzetközi sajtóban elég magas pontszámokat kapott. Eddig csak Japánban volt elérhető, de hála pár emberkének mostantól angolul is elérhető PS3-ra.
A telepítés módja:

1. Töltsétek le a japán játékot a PS3-ra.

2. Telepítsétek rá az 1.03-as frissítést

3. Keressétek meg a build.psarc fájlt és az xdelta programmal patcheljétek meg az alábbi fájlal: KATT IDE

4. A létrehozott build.psarc fájlt másoljátok vissza a játékba

Lássunk egy remek kedvcsináló videót a játékhoz:

[mycred_video id=”HskcBlRtNgs”]

 

Sajnos elég sok remek, klasszis játék angolosítása volt az idei évre időzítve, de a készítők nem tudták időre befejezni (erről mi is tudnánk mesélni a Resi kapcsán) viszont így 2018-ra is bőven maradnak megjelenések. Csak felsorolás szinten pár nagyon várós angolosítás:

– Yakuza Black Panther (PSP) 2018 Q1
– Last Bible 3 (SNES) 2018 Q3
– Mizzurna Falls (PS1) 2018 Q1
– Dragon Quest Heroes 1 és 2 (PS3) 2018 Q1
– Trails from Zero (PSP) 2018 Q1
– Trails to Aure (PSP) 2018 Q1
– Trails in the Sky 3rd (PSP) 2018 Q1
– Shining Ark (PSP) 2018 Q1
– Toukiden 2 (PSP) 2018 Q1
– Legend of Xanadu 1 és 2 (PCFXCD) 2018 Q1
– Zill O’ll infinite (PSP) 2018 Q1
– Aretha 1 és 2 (SNES) 2018 Q1
– G.O.D. (SNES) 2018 Q1
– La Wares (SNES) 2018 Q2
– Oni 2 (SNES) 2018 Q2
– Super Shell Monster Story 2 (SNES) 2018 Q1

Magyarítások, Portolások, Retró pontok (PS3 és Xbox360)

Sajnos magyarítások és portolások terén nincs túl sok információm. A közeljövőben nem igazán készül el olyan PC-s magyarítás, amit lehetne és érdemes portolni konzolokra. Talán a Fallout New Vegas+ összes DLC magyarítása készülhet el 1 hónapon belül, amit természetesen elhozunk majd nektek is konzolokra.
Ezek mellett jön egy meglepetés magyarítás Kolo-tól (Xbox360-ra), valamint a Resident Evil Zero magyarításunk (PS3 és Xbo360-ra is) illetve én tervezem a Mafia 2 (Xbox360) portolását befejezni.
A PC-s tábortól talán jövőre elkészül a Dragon Age 3, Far Cry 3 Blood Dragon, amiket tudunk majd portolni.
Aki kedvet érez magában a magyarításokhoz az ne tartsa vissza (a toolt mi adjuk hozzá) mert olyan játékokat lehetne magyarosítani mint a Lost Planet 2 (Xbox360), Bayonetta (Xbox360, Ps3), Red Dead Redemption (Xbox360, Ps3), Far Cry 4 (Xbox360, PS3), Metal Gear Solid Rising (Xbox360, Ps3), Metal Gear Solid HD Collection (Xbox360, Ps3), Metal Gear Solid 4 (Ps3), Infamous 1 (Ps3) és 2 (Ps3) hogy csak pár nagyobb címet említsek. Mint említettem a technikai feltételeket, toolt mi adjuk hozzá.

Ellenben az ünnepekre való tekintettel a Resident Evil Zero kiadásával egy időben a támogatás / pont arányát növelni fogom kb 2 héten keresztül. Részletek majd a Resident Zero hírben.

Nah, de addig is jó játékot kíván mindenkinek a:

banner

14
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
10 Hozzászólások
4 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
11 Hozzászólók
sipi68szimszonosAnonymousevilJedi Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Csubi1980
Tag

Fantasztikus hírek év végére és 2018-ra is jut bőven a jóból! A Toukiden 2 Ps3-ra akkor nem is lesz soha angolosítva? Nem értem vitára pikk-pakk megoldották, ps3-ra nem lehet? Mindenki előre is BÚÉK!

RicoKwothe
Tag

TON. Megdobhatnál egy Metal Gear HD collection szöveggel, megnézném.

RicoKwothe
Tag

Jah, és persze tőlem is érkeznek még magyarítások. Bloodforge, Dishwasher: Dead Samurai, Never Alone, valamint most tettem szert egy címvedernyi toolra is portolásokhoz, fordításokhoz

xarina
Tag
xarina

Koszonom a jo hireket. Nagyon szuper, hogy ennyi jo program jelenik meg a regi gepekre.

fapapucs
Tag
fapapucs

NTFS-t kár hogy nem kezeli 🙁

cockafej
Tag

Sziasztok Retrósok!

Köszönöm a jó híreket és ezt az új cikket.
Várom már a jövő évet, hogy milyen újdonságok érkeznek 🙂
Addig is Boldog új évet mindenkinek!

Jedi
Tag
Jedi

Sziasztok!

Tettszetős cikk. Még várok a backup managerrel, már a múltkori cikkben is “szemeztem” vele, hogy letöltsem-e. De ha tényleg jobb lesz a multimannél, akkor beadom a derekam. Köszi a híreket. 🙂

evil
Tag
evil

Köszi a cikket,az uj munkát várjuk.B.Ú.É.K!

Anonymous
Vendég
Anonymous

Az új Managunzot mindenképpen kipróbálom,nost is fennt van az előző vwrzió.A Dragon Quest Builderset pedig mindenképpen felrakom,mivel a gyerek kedvence a Minecraft,megnézte a játék videót itt,bejött neki.

szimszonos
Tag
szimszonos

Dragon Quest Builder angolosítás közzétételéért külön köszönet,gyerek kedvence lesz első ránézésre.Far Cry 4 magyarítás ps3-ra pedig király lenne ha megvalósulna.

sipi68
Tag
sipi68

Klassz, hogy ennyi program jelenik meg!Köszönöm a híreket.