SCUMMVM 2.0 (PS3,Xbox360)

SCUMMVM 2.0 (PS3,Xbox360)

scummvm-1

Sziasztok!

 

A napokban kijött a zseniális SCUMMVM kalandjáték emulátor legújabb, 2.0.0-ás verziója. Nem is akármilyen verzióról beszélünk, hanem egy mérföldköves ugrásról. De erről később.
Régebben már készítettem Xbox360-hoz egy kevésbé részletes leírást a kalandjáték emulátorról. Most láttam elérkezettnek az időt, hogy készítsek egy nagyon részletes bemutatót. A bemutató a PS3 verzióhoz készült, mert a továbbiakban már csak PS3-hoz van támogatása az emulátornak, DE egy régebbi 1.4.1-es verzió elérhető Xbox360-ra is.

Mi is az a SCUMMVM emulátor?

Egy kalandjátékokat futtató emulátor, amely nemcsak, hogy minden régi klasszikust szinte hibátlanul futtat, de gyakorlatilag a filtereknek és hanghatásoknak köszönhetően felújított változatban kapjuk meg a régmúlt nagyjait.

Miért is válasszuk 2018-ban ezeket a régi kalandjátékokat?

Szerintem sokan közületek a Call of Duty-k korában már abszolút nem találkoztak kalandjátékokkal. Maximum a Walking Dead sorozattal, ami igaz, hogy tartalmaz kalandjáték elemeket, de azért igen távol áll a kalandjáték fogalmától. Miért jó kalandjátékokkal játszani? A történet ezeknél a játékoknál zseniális, (ezzel adták el a játékot, ez volt a magja az egésznek) a játékidő 100+ óra, illetve rengeteget kell benne gondolkodni, rejtvényeket megoldani. Az már csak egyéni vélemény, hogy a 90-es és 2000-es években kiadott kalandjátékoknál a grafika is gyönyörű kézzel rajzolt.

Mit tud a legújabb 2.0.0-ás verzió?

Az emulátor maga évről évre fejlődött és egyre modernebb és jobb grafikával rendelkező játékok futtatására lett alkalmas. Most a legújabb verzióval szintet lépett a SCUMMVM csapat, mert ez a verzió már támogatja a 32 bites játékokat. Phantasmagoria, Gabriel Knight, Leisure Suit Larry 7, King’s Quest 7, stb. A cikkem alján bemutatok pár nagyágyút. A kompatibilitás mellett jó pár régi játék hibája ki lett javítva és maga az emulátor is stabilabb, nem fagy ki.

Honnan tölthető le a legújabb verzió?

A 2.0.0-ás PS3 verzió innen: KATT IDE

Az 1.4.1-es Xbox360 verzió pedig innen: KATT IDE

Mi a különbség a két platform verzió között?

Gyakorlatilag már a nevében is benne van, hogy az egyik újabb mint a másik, azaz a PS3 verzió sokkal több játékot támogat, futtat, valamint jó pár bug is javítva lett benne. Aki teheti a PS3 verziót használja, mert ebben a 2.0.0-ás csúcs grafikás játékok támogatása is benne van. Ellenben ezen leírás nagyjából mindkét verzióhoz használható.

Milyen kompatibilitással rendelkeznek, azaz melyik játék futtatható az emulátorral?

A PS3 verzióhoz itt található a lista: KATT IDE

Az Xbox360 verzióhoz pedig itt: KATT IDE

pic11mpp0

Honnan tölthetőek le a játékok?

Aki már volt olyan szerencsés és látta a rom gyűjteményem minden platformra az tudja, hogy rendelkezem egy SCUMM VM gyűjteménnyel is, amiben benne van szinte az ÖSSZES régi kalandjáték és azoknak is az a verziója, ami hibátlanul fut SCUMMVM-en. Ilyen gyűjtemény nem létezik a neten, ezért most megosztom az RCG tagjaival. Semmi más dolgotok nincs mint kicsomagolni (a jelszó:retroconsolegames.org) és már tölthetőek is be az emulátorba. A játékok mind a PS3, mind az Xbox360 verzióhoz jók.
Két fontos megjegyzés: egyrészt a csomag szinte minden SCUMMVM kalandjátékot tartalmaz, kivéve azt a párat amelyek gyerekeknek készültek oktatási céllal, (Put Put és társai) másrészt pedig minden játéknak az angol verzióját. (sok kalandjátékhoz már van magyarítás is)

A csomag letölthető innen (darabolva, mert 30 Giga):

Első darab
Második darab
Harmadik darab
Negyedik darab
Ötödik darab
Crc darab

A SCUMMVM emulátor használata

 

Amint feltelepítettük és elindítottuk az emulátort, akkor a következő képernyő fogad minket:

IMG_0025

Itt a fő képernyőn a nagy ablakban látható a tárolt játékok listája. Ezt a listát elég csak egyszer feltölteni és a későbbiekben már minden indítás után mazsolázhatunk a játékaink között. Fent egy kereső mező látható, ahol egy hatalmas lista esetén kereshetünk.

És akkor lássuk a jobb oldalt található főbb menü pontokat. Kezdjük azokkal, amiket nem kell különösebben kifejteni:

– Indítás: egy játékra középen rákattintva kijelölöd azt, majd a jobb oldalt az “Indítás” gombbal tudod elindítani az adott játékot.
– Játék törlése: törli a játék listából a feleslegessé vált játékot
– Névjegy: az emulátor verziószáma és készítőinek listája
– Kilépés: visszalép az XMB-be vagy FSD-be

Ha viszont a “Betöltés” gombra kattintunk, akkor a következőt fogjuk látni:

IMG_0027

Itt a játékokhoz tartozó mentéseinket láthatjuk. A bal alsó sarokban nézetet válthatunk, amíg a jobb oldalt a mentés főbb adatai és fotója mellett a mentést törölhetjük vagy betölthetjük.

Ugorjunk. Lássuk, hogyan tudunk játékot hozzáadni a nagy képernyőhöz, az emulátor listánkhoz:
Kattintsunk a “Játék hozzáadása” gombra:

IMG_0026

Felugrik egy képernyő, ahol kiválaszthatjuk a meghajtót és a könyvtárat. Fontos, hogy nem kell bemenni a könyvtárba, csak elég rá vinni a kurzort és legalul a “Választ” gombra nyomni. A könyvtáraknál a “Feljebb” ikonnal lépdelhetünk. Ha rányomtunk a Választ-ra, akkor a játék tölteni fog. Ha egy újabb játékról van szó, akkor akár 30 mp-et is. Türelem. Ne feledd, hogy ezt többet nem kell megismételned, mert az emulátor indulásakor automatikusan betölti a játék listád. Amint rányomtál a választ gombra, akkor egy idő után feljön egy játékbeállítás opció, de itt most ne csinálj semmit és okézd le. Ezután az “Indítás”-al lehetne a játékot futtatni.

Opciók. Két menü létezik. A globális, általános beállítások és a Játékbeállítások. Az “Opciók”-ban beállíthatunk mindent, amit minden játéknál használ majd az emulátor. Viszont előfordul, hogy bizonyos játékoknál más beállítás a megfelelő mint az általános. Ilyen esetben a játék nevére kattintva majd a jobb oldalt a “Játékopciók”-ra kattintva felülírhatjuk az általános beállításokat, így minden játéknál külön beállítást készíthetünk.

De elsőnek lássuk a fő beállításokat, azaz az “Opciók” menüt:

IMG_0036

Ez a képernyő jelenik meg. Itt a Grafika al-opciónál elsőként a Grafikus módot kalibrálhatjuk. Ez nagyon fontos. Gyakorlatilag itt határozhatjuk meg, hogy egy játékban milyen legyen a grafika. Választhatunk klasszikus megjelenítést, de Full HD tévére filterezett grafikát is. Utóbbinál javaslom a HQ2X-et. Próbálgassátok ki nyugodtan.
A kirajzolási mód-ot javaslom alapértelmezetten hagyni. De itt különböző régebbi és új monitorok, kijelzők méretét állíthatjuk be.
A képméretarány korrekciónál a kirajzolási módhoz megadott igazítja a játékot, ha esetleg valami kilógna a képernyőről. Hasznos lehetőség.
Szintén hasznos a Teljesképernyős mód, amivel a teljes tévénket kihasználhatjuk.
A grafika szűrése egy újabb filterezési opció, de nem szükséges a használata.
Lépjünk tovább.

IMG_0038

Itt nincs túl sok lehetőségünk. A kurzor sebességét állíthatjuk. Mivel nekünk konzolon nehezebb irányítani így talán még hasznosabb lehetőség mint a PC-seknek.
Ugorjunk.

IMG_0039

Itt az Audió almenüben az Elsődleges eszköz és az Adlib emulátor lehetőségeket többnyire hagyni kell alapértelmezetten, mert magától a legjobbat választja. Ha valamelyik játéknál hang vagy zene problémák lennének, akkor itt lehet más hanglejátszót kiválasztani.
Sokkal fontosabb a “Szöveg és beszéd” lehetőség, ahol azt állíthatjuk be, hogy az adott játékban csak beszéljenek a karakterek, csak felirat legyen vagy mindkettő. Csúcs lehetőség.
A felirat sebességénél pedig a karakterek beszédénél megjelenő feliratok sebességét állíthatjuk be.
Lépjünk.

IMG_0040

A Hangerő almenü esetében a Zene, a hanghatások, illetve a beszéd hangerejét állíthatjuk be. Ha pedig nem akarunk hanghatásokat, akkor az “Összes némít” opcióval kilőhetjük mind.
Ugorjunk.

IMG_0041

Ezt a MIDI menüpontot szerintem soha nem fogjátok módosítani. A GM eszköznél retró MIDI lejátszókat állíthatunk be, a SoundFont-nál pedig a játékban megjelenő szöveg betűtípusát módosíthatjuk. Legvégül a Vegyes Adlib/Midi módnál egy kevert retró és modern zenei hatást érhetünk el, amit a MIDI erősítés opcióval szabályozhatunk is.
Lépjünk tovább.

IMG_0042

Ezt az MT-32 menüpontot sem fogjátok sokat használni. Itt egy Roland zenei eszközt állíthatunk be mint fő hangszolgáltató. Az MT-32 eszköznél magát a Roland eszközt választhatjuk ki, amíg a “Roland MT-32 Hardver”-nél a hardveres emulációt kapcsolhatjuk be, végezetül pedig a “Roland GS eszköz”-nél a mapping-ot engedhetjük neki.
Ugorjunk tovább.

IMG_0043

A Mappák-nál beállíthatjuk azt a mappát ahová a mentések kerülnek, illetve ahová az emulátor megjelenítését meghatározó egyedi témák valamint extra tartalmak tárolódnak.

IMG_0044

Végezetül a Vegyes menüben az emulátor kezelőfelületét meghatározó témát választhatjuk ki. Van pár.
A GUI Renderelő-nél a főmenü élsimításos és egyéb megjelenésére vonatkozó beállításokat konfigurálhatjuk.
Az Automentés a menü beállításit menti adott időközönként.
Legvégül pedig nagyon fontos a GUI nyelve, ahol akár MAGYAR nyelvűre is állíthatjuk az emulátort.

Ezek lettek volna a főbb beállítások, de lássuk mi van abban az esetben, ha adott játéknál mi eltérő beállítást szeretnénk mint a globális konfiguráció. A bal oldalt a játéklistából válasszuk ki a kívánt játékot, majd a jobb oldalt kattintsunk a “Játékopciók” gombra.

IMG_0028

Az alábbi felugró ablakot fogjuk látni. Az első almenü a “Játék”, ahol a játék ID azonosítóját, nevét láthatjuk, majd alattuk a játék nyelvét, végül pedig, hogy milyen platform verziónk van a játékból.

IMG_0029

A “Motor” almenü esetében mindig a játékhoz tartozó egyéb beállításokat láthatjuk. Így a fenti képen látható opciók kifejezetten a Phantasmagoria játékhoz vannak. Ennél pl a szélessávú képernyős videókat, valamint a magas minőségi videólejátszásokat engedélyezhetjük.

A további almenüpontokban ugyanazok a beállítási lehetőségek vannak mint az “Opciók” menüben, azt leszámítva, hogy az almenük tetején mindig ki kell pipálnunk a “Globális beállítások felülbírálata” lehetőséget, így a játék a specifikusan neki beállított lehetőségeket fogja venni.

Indítsunk el egy játékot és lássuk mit hogyan kell kezelni.

A háromszög (X) gombbal a videókat, intrókat, átvezetőket léphetjük át, az X (A) gomb pedig a kattintásnak, OKÉ-zásnak felel meg. A kör gomb (B)a visszalép funkció, a háromszög (Y) a mentési képernyő, amíg a Back (Back) a virtuális billentyűzetet hozza elő. A menüt a Start (Start) gombbal érhetjük el, amikor is az alábbi funkciókat érhetjük el:

– Folytatás: értelemszerűen folytatódik a játék
– Betöltés: mentéseket tölthetünk be
– Opciók: itt a hangbeállításokat végezhetjük el
– Súgó: ha a játék támogatja, akkor segítséget mutat a végigjátszáshoz
– Névjegy: a készítők listája
– Visszatérés az indítóba: visszatér a főmenübe
– Kilépés: kilép az emulátorból

RetroConsoleGames Ajánló

Végezetül szeretnék bemutatni 10 olyan, remek grafikával rendelkező SCUMMVM játékot, amit mindenképpen végig kell játszanotok és amelyek talán meghozzák a kedveteket a kalandjátékokhoz: (baromi nehéz 50 klasszikus közül kiemelni párat)

1. Phantasmagoria sorozat

[mycred_video id=”VzY-k_M_yXo”]

Az egyik legbetegebb játék amit valaha készítettek. Brutális, véres, tele szexel és döbbenetes dolgokkal. 50 óra kaland. Az egész játékot úgy képzeljétek el mint ha egy élő szereplőkkel felvett filmet néznétek és 1 percenként ti döntitek el, hogy merre haladjon a történet, ki éljen és ki haljon. Baromi jó szórakozás és sugárzik belőle a 80-as, 90-es évek. Kötelező mindkét része.

2. Gabriel Knight sorozat (magyarul elérhető mindkét része)

[mycred_video id=”nrQetAB4jdc”]

Két része érhető el a Gabriel Knight-nak a SCUMMVM emulátor csomagban. Mindkét rész horror-kalandjáték, amelyben a vodoo, átváltozások és farkasemberek legendái után kell nyomozni és rengeteg rejtvényen átmászni. Nyomasztó hangulat, fantasztikus fejtörők és csodás kézzel rajzolt grafika. Legalábbis az első rész esetében, mert a második résznél már ugyanolyan élőszereplős videók vannak mint a Phantasmagoria esetében. A Gabriel Knight minden kalandjátékosnál alapmű kell hogy legyen.

3. Leisure Suit Larry sorozat

[mycred_video id=”B17ruX_NvrM”]

Az előzőektől eltérő sorozat következik. Larry kalandjai 7 részen át. Egy szexmániás balfék kalandjait élvezhetjük rengeteg humorral és ötletes történésekkel. Minden részben nőket próbál meghódítani és elcsábítani, de garantált a kudarc. Tényleg nagy kaland és remek szórakozás.

4. Discworld sorozat

[mycred_video id=”FnFr65RXdk8″]

Egy varázsló, Ricewind kalandjait élhetjük át, rajzfilmes stílusban. Fantasztikus helyszínek és szereplők, pici misztikum és ÓRIÁSI humor. Kötelező mindkét része.

5. Touche (magyarul is elérhető)

[mycred_video id=”hLXQb74VfRM”]

Kalandjáték a három muskétás története alapján. Akció, humor, szerelem. Gyermekkorom egyik kedvence. Jó párszor végigvittem. Ötletes fejtörők és hamisítatlan humor, szép grafika.

6. Day of the Tentacle (magyarul is elérhető)

[mycred_video id=”RpBQ501FXbI”]

A legendás Maniac Mansion folytatása, pár fiatal kalandjai és ökörködései. Beavis and Butthead csak másképpen. Nagyon nagy marhaság, kurva jó történettel és király grafikával.

7. Full Throttle (magyarul is elérhető)

[mycred_video id=”FKqIwO7Z0u4″]

Egy motoros banda tagjának a nem hétköznapi életébe és kalandjaiba keveredhetünk bele és izgalmas kalandokat élhetünk át. Klasszikus játék igényes játékosoknak.

8. Indiana Jones and the Fate of Atlantis (magyarul is elérhető)

[mycred_video id=”lncARrPO8Qo”]

A valaha volt leghangulatosabb és legjobb Indiana Jones játék. Motoros üldözések, misztikum, bunyózás Arnold-al, kocsi süvítés Monte Carlóban, titkok felfedezése dzsungelekben.

9. Simon the Sorcerer sorozat

[mycred_video id=”DEbuvJyD4pI”]

Egy újabb varázslótanonc kalandjaiba leshetünk be. Változatos helyszínek, óriások, koboldok, mesehősök és az elmaradhatatlan humor. Kihagyhatatlan mindkét része.

10. Beneath a Steel Sky (magyarul is elérhető)

[mycred_video id=”jRkXn7Zq5C4″]

Egy cyberpunk kalandjáték, amelyben az űrben élhetünk meg izgalmas kalandokat. Szövevényes történetet kell kibogoznunk, amely nagyon melankólikus, nagy darkos hangulatú. Alapmű!

 

Remélem kedvet kaptatok és a sok eszetlen Call of Duty után kedvet kaptatok egy kis intellektuális kalandozáshoz és adtok egy esélyt a SCUMMVM-nek. Zseniális emulátor, zseniális játékokhoz és zseniális készítőktől. És még tovább fogják fejleszteni…….

Jó játékot kíván mindenkinek a:

banner

15
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
10 Hozzászólások
5 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
11 Hozzászólók
evilbond71TONCsubi1980cockafej Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
szimszonos
Tag
szimszonos

Nagyon szépen köszönöm ezt a részletes leírást az emulátorról,és a játékokról is.Látni hogy a retrojátékok megszállotja vagy,természetesen jó értelemben.Nem kis munka lehet ezeket összegyűjteni,optimalizálni,egyáltalán kipróbálni,tesztelni.Ennek biztos sokan fognak örülni,köztük jómagam is.

fapapucs
Tag
fapapucs

Köszi a cikket, erről felderengett bennem a Maniac Mansion. Talán az volt az első SCUMM-al készült játék anno.

Jedi
Tag
Jedi

Ezek között van olyan is, ami nekem is megvolt még régen. Jó a cikk!

sipi68
Tag
sipi68

Köszönöm!Hihetetlen komoly munka,csak így tovább!Ez sok embernek fog tetszeni!

Soma72
Tag
Soma72

Sziasztok!
Köszönet az emulátorért!
X360-as gépem van. Letöltöttem az 1.4.1-es verziót. Kicsomagolás után további RAR fájlokat találtam. Hogyan tovább?

xarina
Tag
xarina

Nagyon koszonom a reszletes leirast es a jatekcsomagot is.
Azok a jatekok, amikhez elerheto a magyaritas, az benne van a packban vagy kulon kell oket osszeszedni?

cockafej
Tag

Nagyon szépen köszönöm ezt a cikket. Teljesen érthetően le van írva minden, ki is fogom próbálni.
Elismerésem hozzá! 🙂

Csubi1980
Tag

TON hatalmas köszönet ezért a cikkért, irgalmatlan munka egy ilyen cikket összehozni! Pc-n szinte az összes kalandjatékot amihez hozzájutottam végigvittem, már akkor is ámultam a csodás grafikán, az ötletes fejtörőkön. Kedvencem a Monkey Island és a Leisure Suit Larry részek voltak. Ja amugy aki szereti a Minecraftot, annak van egy jó hírem nem oly rég megjelent a Dragon Quest Builder angolosítása rajongók által Ps3-ra!

bond71
Tag
bond71

Eszméletlenül komolyan benne vagy a témában gratulálok, én is teszek egy próbát ilyen mélységes és részletes leírásokkal nem akárki büszkélkedhet 🙂 Köszi a munkád!

evil
Tag
evil

Remek cikk,retro a javábol köszi Ton.