Shadow of the Colossus (Ps2)

Shadow of the Colossus (Ps2)

Következő tesztem áldozati alanya a Shadow of the Colossus című Ps2-es játék, amit közel 12 óra alatt pörgetem ki . Nekem nem volt szerencsém anno ehhez a játékhoz, sok jót hallottam róla. Nektek köszönhetően végre sikerült magyarul végigvinnem.

Történet: a sztoriban egy fiatal fiút fogunk irányítani, aki egy eldugott rejtélyes helyre érkezik egy lánnyal, aki meghalt. Egy szentélybe helyezi, ahol egy felsőbbrendű lény hangja szólítja meg. A lányt visszahozhatja az életbe, ha a környéken garázdálkodó kolosszusok mindegyikével végez.

Játékmenet: adott egy hatalmas nagy terület, monumentális romokkal, szakadékokkal és a likvidálásra váló kolosszusokkal. Van egy speciális kardunk, aminek a segítségével képesek vagyunk az elsőre sebezhetetlennek tűnő óriásokkal elbánni. Illetve egy íjunk is, ez inkább figyelemfelkeltésre mintsem gyilkolásra alkalmas. Valamint egy hűséges paripánk Agro. Egy “hang” fogja nekünk az utasításokat adni, hogy hol található és ki lesz a következő legyőzendő ellenfelünk. Szeret rébuszokban beszélni, még szerencse, hogy a nálunk lévő varászkardnak van egy tulajdonsága, ami megkönnyíti a kolosszus megtalálását. Egy kis fénynyaláb jön ki a kardból és mutatja a pontos irányt a leendő áldozatunk felé. Óriási távolságokat pedig viszonylag gyorsan Agro paripánk segítségével tudjuk megtenni. A játék érdekessége, hogy itt nincsenek hentelésre váró kis ellenfelek, kizárólag csak a hatalmas bossokat kell likvidálnunk. Némely bosshoz az eljutás is nehéz, rá kell jönni hogyan lehet megközelíteni. A legtöbb főellenfél elsőre sebezhetetlennek vagy megközelíthetetlennek tűnik. De idővel mindenki rájön mi a gyengéje, ha sokáig nem jönnénk rá akkor pedig a “hang” próbál segíteni. Minden kolosszuson van 2-3 pecséttel ellátott hely ezek lesznek a gyenge pontjai, ahol képesek vagyunk a kardunkkal megsebezni őket. Ezek a teremtmények valóban gigászi méretűek, brutálisan jól néznek ki. Az ellenük való harc során az emberben az adrenalin az egekbe szökik és hatalmas élmény egy ekkora fenevadat végül legyőzni. Természetesen a kolosszusok sem hagyják csak úgy magukat, megpróbálnak lerázni magukról, vagy csak egyszerűen eltaposnak, agyoncsapnak ha nem vagyunk ügyesek.

Grafika: gondolom ez a játék anno a Ps2 grafikai csúcsa lehetett. Ps3-on azért elég kopottasnak tűnik. A kolosszusok gyönyörűek szépen ki vannak dolgozva, azonban a táj nagyon kopár. Gondolom ha több fát, tereptárgyat raktak volna be, akkor megfingatta volna a játék a Ps2-t. De mindenesetre bőven megfelel. Kamerakezeléssel sűrűn voltak gondok, nem kedvelem amikor nekem kell forgatnom a nézetet a karral.

Irányítás: no ez megér egy misét. Megvallom én az első órában majdnem feladtam a játékot. Mert nagyon nehézkesnek találtam az irányítást, de ha adtok neki időt bele lehet jönni, de azért nem egyszerű.

Zene: sajnos a csodálatos zenéből csak a bossfightok alatt hallhatunk egy kis ízelítőt, a játék többi részében csak az effektek maradnak.

Összességében egy jó kis játék, de számomra messze nem tökéletes. De az biztos, hogy még ehhez hasonló alkotással nem volt dolgom. Valami eszméletlen jó érzés tud lenni, amikor sok szenvedés árán az ember legyőz egy hatalmas óriást. A játékban szuperül lett megoldva az is, hogy érezzük milyen kis porbafingóak vagyunk ezekhez a monumentális bossokhoz képest. Az utolsó kolosszus meg túltesz mindegyiken nagyságát tekintve. Nekem nagyon nem tetszett a játék irányítása, bár ha egyszerűsítették volna, akkor maga a játék 3-4 óra alatt kivesézhető lenne. A kolosszusokat viszonylag könnyű lenne megölni, ha nem lenni gond az irányítással és a buta kamerakezeléssel.

ÉRTÉKELÉS: ****
Jó kis játék, de messze nem tökéletes. Irányíthatósága kicsit nehézkes, és a kamerakezeléssel is akadnak gondok. 

12
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
10 Hozzászólások
2 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
11 Hozzászólók
fapapucsRoland CrisanszimszonosZsolaxdgfs Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Rolee82
Tag

Számomra talán a leghatalmasabb játék volt anno PS2-n. Én annak idelyén komolyan azt hittem, hogy ez egy tök új játék ami xbox360-ra jelent meg. Lehet, hogy mára már kissé megkopott, de akkor ez a játék maga volt a tökély. Az igaz, hogy az irányítást meg kellett szokni, mert egyrészt az olyat, hogy automata kapaszkodás egy az egyben el kell felejteni. Nekem egyedül a vetődéssel volt gondom. Egyszerűen nem értettem, hogy magát a vetődést(amit kitérés gyanánt eléggé gyakran kellett használni a játékban) miért nem tudták egyetlen gombbal előhozhatóvá tenni. 2 gombot + az analógot kellett használni, hogy a vándor végrehajtsa ezt… Tovább »

TON
Admin

Az egyik legjobb játék Ps2-őn, habár nagyon nehéz kiemelni a rengeteg alkotás közül ami Ps1-en és Ps2-őn volt. Akkor még úsztunk a bőségben. Most meg…..mindegy. És külön örülök annak, hogy 4 csillaggal értékelted, mert bizony én is tudom igazolni, hogy az irányítást bizony szokni kell nem kicsit 🙂 De ettől még a játék ott van minden idők legnagyobbjai között.

evil
Tag
evil

Jo cikk egy szuper játékhoz!!!

Sandokán
Tag
Sandokán

Először is köszi a tesztet ! A játékról itt olvastam anno a hírekben , hogy lesz belőle magyarítás Ps3-ra. Akkor felkeltette bennem a figyelmet, egészen ötletes játéknak tartom.
Lehetséges, hogy kipróbálom ps2 emu segitségével PC-n, vagy beszerzek PS3-t .
Csak sajna nem tudok kibékülni a számomra szürke színvilággal, (jó retro stb.) Gondolom ezen is tud orvosolni a RetroArch emulator.

Rolee82
Tag

Hát igen, az esetek többségében pontosan ez a helyzet, ha egy nagyon régi, bizonyos értelemben(főleg grafika terén) elavultabb játékba kóstolunk bele mai szemmel. De elhiheted, hogy ez a gamma a maga idejében 2005-ben bizony nem kicsit meghaladta a korát.

xarina
Tag
xarina

Jo cikk, jo jatek. Regi nagy kedvenc. Eloszor majdnem abbahagytam az iranyitas miatt, de szerencsere ujra nekivagtam es utanna mar nem birtam letenni. Az elmult 10 evben 4x vittem vegig. Ez nalam kulonosen nagy szo, mert nagyon keves idot tudok jatekra forditani.

sipi68
Tag
sipi68

Szuper játék,köszi!

dgfs
Tag
dgfs

jöhetne 2.része is tuti lenne rá igény 😀

Zsolax
Tag
Zsolax

Elvileg jön PS 4-re a Remake változat. Azért arra kivi leszek…

szimszonos
Tag
szimszonos

Jó játék,igaz nem könnyű.A cikkért is köszönet.

Roland Crisan
Tag
Roland Crisan

Ennek a HD kiadásában volt 3D támogatás? Vagy az az Ico volt? Már nem emlékszem. Hangulatos egy darab volt 🙂

fapapucs
Tag
fapapucs

Jónak tűnik, PS3-ra is van. Látom van itt hozzá magyarítás, kipróbálom majd vele.