Lost Odyssey (Xbox360)

Lost Odyssey (Xbox360)

 Az Xbox360 legjobb JRPG-je! Ez a játék nem más, mint a Lost Odyssey. Ezt is akárcsak a Blue Dragont nagyon sokan dicsérték, így féltem, hogy nekem ez sem fog tetszeni, hiszen az egekig magasztalt BD se jött be nekem. Maga a játék 4 Dvd-n terpeszkedik, ez elmond valamit a játék hosszáról  Én közel 70 órát öltem bele, de ha mindent ki akar maxolni az ember bőven 100 óra felé mehet a játékidő.

Nos, mikor elindult a játék egy hatalmas epikus küzdelemben vehetünk részt, itt kb. keresgetni kellett az állam, mert brutál jól van megcsinálva ez, és minden átvezető videó. Egyszer csak elkezdtem csipogni, hogy ja már én a karakteremet irányítom, nem is az intrót nézem. Szóval maga a játék grafikája az nagyon de nagyon rendben van. A sztory kicsit sablonosan indul, bááár azért még olyan játékkal nem játszottam, ahol a főszereplő halhatatlan. Igen, jól olvassátok a játék egyik főszereplője Kaim, történetesen halhatatlan. Ugyanis a nyitó ütközetben egy óriási meteor csapódik be, ami mindenkit elpusztít hősünk azonban csak elájul, és pár óra múlva magához tér, mintha mi sem történt volna. Természetesen elveszti az emlékeit (erre értettem, hogy kicsit sablonosan indul a story), ahogy haladunk előre a játékban kezd visszatérni az emléke. Ezek az emlékek álom formájában térnek vissza hozzánk, amiket a játék menüjében akár mikor. Hát van miről álmodnia, mivel 1000 éves a mi kis barátunk, szóval történt vele sok érdekes és sok megrázó dolog is egyaránt. Ezeket az álmokat NPC-kel beszélve szerezhetjük meg, vannak nagyon eldugott álmok (azaz eldugott NPC-k) is, az álmok tulajdonképpen szövegek és némi kép kíséretében írják le az egykori emlékeket. Minden egyes álom irgalmatlan mennyiségű szöveget tartalmaz, de sajnos elég magas angol tudás kellene hozzá, de néhányat tudtam azért önerőből fordítani, értelmezni. Nagyon jó kis írásos storyk ezek, kis novellákként is megállnák a helyüket.

Ahogy haladunk előre a történetben egyre több karakterrel ismerkedünk meg, ezeknek két fajtája van halhatatlanok és halható karakterek. igen nem csak Kaim az egyetlen 1000 éves halhatatlan karakter hanem lesznek még egy páran. Hasonlóan  Kaimhoz valamiért ők sem igazán emlékeznek a múltjukra. Szóval a játék története rohadt jó lesz, amint kiderülnek szép lassan a dolgok a karaktereinkről. Ritka az a játék amiben minden karakter szimpatikus, én mindegyik karakteremet imádtam, nagyszerű és eltérő jellem mind egytől egyig! Szóval a sztoryval nem lesz gond azt garantálom, a történetet nagyon szép átvezető videók fogják tarkítani.

A JRPG lelke a harc, itt sincs ez másképp. De itt a csaták nem olyan gyakoriak mint más jrpgk esetében, itt is random történik a csata, tehát csak sétálunk egy helyszínen és hirtelen a semmiből megtámadnak minket mindenféle “kukimonszterek”. A csaták fantasztikusan néznek ki, gyönyörűen vannak animálva karaktereink és az ellenfeleink is, a helyszínek is gyönyörűek. A harcok pedig nagyon jól el lettek találva, mert kellően nehezek, sőt gyakran van olyan, hogy egy egyszerű sima kis harc során elhalálozik a csapatunk! itt tényleg van értelme a spelleknek, gyűrűknek, mágikus fegyverek használatának váltogatásának. Ugyanis nem mindegy épen mivel támadjuk az ellent, mert lehet semmit nem tudunk belé sebezni, mert rossz taktikát használunk és két kör múlva alulról szagoljuk az ibolyát. A csaták sokak számára azonban lassú lehet, mert körökre van osztva, és még ahhoz képest is picit lassú, mert sokáig tartanak az egyes animációk. Viszont a harcokat én nem untam egy percre sem, köszönhető ez az un. gyűrűs rendszernek. Mi ez a gyűrűs rendszer, ha berakunk egy spéci gyűrűt, ami pl. tűz sebzést ad  a fegyverünkhöz, akkor csata közben megjelenik egy körgyűrű, amit a jobb ravasz segítségével tudunk összekicsinyíteni, és ha megfelelő időben engedjük el akkor sokkal nagyobbat sebezhetünk, mintha csak szimplán jó időben, vagy rossz időben tettük volna ezt. 3 féleképen sülhet el a gyűrűs kísérlet bad: alacsony sebzést viszünk be, good: átlagos sebzést viszünk be, perfect: nagyon erős sebzést viszünk be. Szóval ez a gyűrűs rendszer nagyon jó, mert szinte megunhatatlanná teszi a csatákat.

Felszerelés: viszonylag kevés dolgot lehet a karakterekre aggatni, lehet fegyverük, fülbevalójuk és karperecük. A fegyverek nagyon jól néznek ki és a fülbevalók is megjelenek váltogatáskor a karikon. Férfi karikon is sajna, ott kicsit buzisnak hat, na de japó játék kit érdekel. Minden karakternek van egy spéci brutál erős fegyvere, amit természetesen nem egyszerű megtalálni, ala final fantasy Ultimate weaponjai.

Skillek és azok tanulása: na ez a része baromi jól sikerült. A játékban irgalmatlan mennyiségű és fajtájú skill van. Fontos megemlíteni, hogy a halható karakterek a skilleket automatikusan tanulják meg szintlépések során, de persze van néhány magasabb skill amiket szintén csak vásárolni, illetve főleg ládákban, eldugott, titkos helyeken lehet megtalálni. Elmondható , hogy a halandó karakterek csak egy-egy skill típusban járatosak. Pl fekete mágiában (ez a pusztító mágia), vagy fehér mágiában (gyógyítás, átkok leszedése stb.), védekező mágia stb…

Míg a halhatatlan karakterek bármilyen skillt megtanulhatnak. Igen ők elfelejtették ezeket a skilleket, a story is erről szól az elején, de ezeket megtanulhatják halandó társaiktól. Tehát a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy nekem tetszik, hogy az egyik halandó karakteremnek van lvl1 black magic skillje, így tud mindenféle csúnya dolgot (tűzlabda, vízáradat, földlabda stb) az ellenfélre zúdítani, akkor a halhatatlan karakternek csak “belinkelem” ezt a skillt és sok-sok csata után elsajátítja. A monszták leölésért kapunk sp-t ez kell ahoz, hogy egy skillt megtanuljunk pl egy egyszerű tűzlabda 10 sp-be kerül, ez pikkpakk megvan. Ha megtanultuk a skillt, csak akkor használhatjuk, ha berakjuk egy skillslotba. Skillsot eleinte kevés áll rendelkezésre, de van egy tárgy amivel szépen lehet bővíteni ezeknek a számát, amiből persze viszonylag kevés van és jól el van dugva, illetve lehet olyan skilleket is tanulni amik növelik a skillslotok számát.

A skillek megtanulásának másik módja, hogy a karperecek is tartalmaznak skilleket, ezeket felvéve hasonlóan az előzőekben leírtakhoz sp pontokért cserébe megtanulhatjuk. Ezeket a karpereceket vehetjük, találhatjuk vagy monsterek dobhatják.

Szó volt már a karperecekről, essen szó a másik viselhető tárgyról a gyűrűről. A gyűrűk általában a statunkhoz (hp, mp, def, mdef stb.) adnak bizonyos dolgokat, vagy immunitást biztosítanak bizonyos spellek ellen, növelik a sebzésünket stb. A gyűrűket szintén lehet vásárolni és találni, de ezeket készíteni is lehet. A hozzávalók a szörnyekből pottyannak ki. Rengeteg gyűrűt lehet létrehozni és bizony van pár olyan csata, ahol nagyon megkönnyítik majd a jól megválasztott gyűrűk a dolgunkat. (Tipp: nagyon hamar készítsetek olyan gyűrűket, ami megvédi a karikat a kővé dermedéstől!)

Zene, mind az effektek, mind a felcsendülő dallamok tökéletesen illeszkednek a játék hangulatához. Kicsit túl hosszúra nyúlt ez a bemutató, de ez a játék megérdemli egy élmény volt vele játszani, majdnem tökéletes játék a szememben, de xboxra merem állítani a legjobb JRPG, még a Tales of Vesperiát is maga mögé utasítja.

értékelés:

pozitív:

jó story

imádni való karakterek

ki van dolgozva a legtöbb karakter háttértörténete

nagyon jó skillrendszer, harcrendszer

rengeteg titkos hely, felfedezni való van a játékban

100+ óra játékidő

grafika elsőrangú

a harcok kellően nehezek, sőt mezei játékosnak már idegesítőek is lehetnek

 

negatív:

kicsit lassú még számomra is néhány harc

miért nem raktak bele idézhető lényeket  (ez már csak egyéni probléma)

ÉRTÉKELÉS:*****
Kitűnő történettel, fantasztikus karakterekkel, és nagyszerű fejlődés-és harcrendszerrel rendelkező JRPG. Mindez szuper grafikával és zenével megtoldva.

9
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
7 Hozzászólások
2 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
8 Hozzászólók
szimszonosxarinaCsubi1980sipi68bighead82 Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
evil
Tag
evil

Csubi nagyon jó cikk 10 pontos ha pontozhatom!!!4 Dvd-és,ha lehet majd kölcsön kérem üdv Csepeli!!!

TON
Admin

Nagyszerű cikk egy zseniális játékról. Viszont ezt a cikket nem a blogokhoz kellett volna tenned, hanem a játékbemutatókhoz és mellette alkalmazni az általam előre vázolt értékelő dobozt 🙂

Rolee82
Tag

Gratula! Remek bemutató lett!
Nagyon igényes a játék annyi szent. Anno valami iszonyú migrén vetett véget a játék végigjátszásának, azután már valamiért nem folytattam, de az első DVD-t végigjátszottam. Majd még lehet, hogy folytatni fogom, de az is lehet, hogy újrakezdem. Az rpg stílus nem az én műfajom, de ez a játék annyira igényes, hogy bizony még ennek ellenére is fontolgatom a kijátszását.

bighead82
Tag
bighead82

Köszi. Esetleg egy-két képet betehetnétek, vagy valami kedvcsináló videót.

sipi68
Tag
sipi68

Végre RPG Szuper!

xarina
Tag
xarina

Remek jatek lehet. Kar, hogy Ps-re nem jott ki, mivel a Microsoft adta ki.

szimszonos
Tag
szimszonos

Részletes cikk,jó lett.Már ps3-ra váltottam én is,de xbox-on maradandó az biztos.