Retró Duma 7.

Retró Duma 7.

Lássuk a heti témát. A témával kapcsolatosan megint megadja az alaphangot az 5 RETRÓ lövész 🙂

Az ötös
Állítsd fontossági sorrendbe az alábbi játék jellemzőket: grafika, szavatosság, hanghatások és zene, történet, játékmenet, egyediség. Pár mondatban ki is fejtheted, hogy miért ezt a sorrendet választottad.

Csubi 1980:

A sorrend: történet, egyediség, szavatosság, játékmenet, hang és zene, grafika. Egyértelműen számomra a legfontosabb a játék története, ha ez nincs rendbe a fene megette az egészet, általában max 5-10 órát adok rpg/jrpg esetén, ha addig a sztorinem indul be, vagy nem köt le, akkor csak szenvedek és törlöm a játékot. Ez az oka annak, hogy nagyon kevés fps, autós, sport stb játék van amivel valaha játszottam. Ami a legkevésbé fontos számomra az a grafika. Mivel nem azt szoktam a játék során nézni, hogy gyááá de szép a táj, még a kutyaszar is látszik az utcán stb… Ezt a fétist meghagyom másoknak, nem a grafika szépsége fog engem egy játékban a képernyő elé szegezni 50-100 órára, hanem a története.

Norcsu:

Egyediség, játékmenet, történet, grafika, hanghatások és zene, szavatosság.
Egyedinek kell szerintem lennie minden játéknak. Pontosan azért, mert az egyediség foglalja magába a játékmenetet, történetet, hanghatást. A grafikai szempontokat is szoktam figyelni, de nem riaszt vissza egy 10 évvel ezelőtti játék sem. És pont azért, mert hiába grafikailag már nem szép, persze a mai szemmel nézve, de olyan egyedi tartalommal rendelkezik, aminek hatására még plusz 10 év múlva is előveszem a játékot.

Dr. Zaius:

Sokan biztos nagyon ügyesek, de én nem tudok grafika és egyediség között dönteni. Számomra mindkettő lehet mindkét végén a listának. Az egyedi játékoknál nem fontos a grafika (Papers, Please), de egy Uncharted azért üssön vizuálisan, hogy leszakadjon az állam. A szavatosság szintén kétélű, hiszen míg Uncharted-ből elég 10-11 óra, ha több lenne megunnám, addig egy Skyrim-nek ne legyen vége soha. A történetet szintén hagyjuk, mert a Mortal-hoz felesleges, a Heavy Rain meg meghalna nélküle. Én azt mondom, hogy egy játék összességében legyen jó. A profik majd állítanak listát.

Guba:

Induljunk el hátulról, előre (kevésbé fontostól a, fontosig)

Egyediség
Ez alapján nem választanék játékot. Mikor még sokkal, több szabadidővel rendelkeztem, majdnem teljes játékgyűjteményeket pörgettem át emulátoron. (C64,Mega Drive,SNES,GBA,NDS,AMIGA)
Az ősidőkben volt egyediség, volt ötlet, de jó ha 100ból 1 ami megfogott. Kell az újdonság, főleg egy kiégett, magas ingerküszöbbel rendelkező játékosnak. Kell az új ötlet, a kezdeményező eredetiség, az újdonság, mert az mozdítja előre az ipart. De ma már a kiadók/fejlesztők inkább a biztos nagy profitra mennek, ez viszont baj. Mert az Innováció (kis túlzással) az elmúlt években, kimerült egy Limbo-ban és egy Mincraftban. És ez (mint látjuk) sok jóra nem vezet.

Grafika
Igen ez egy vizuális műfaj. Ezért megértem, ha valakinél ez fontos szerepet tölt be. Számomra, mint aki már játszott olyan időkben, mikor a grafika ma szemmel nézve csak funkcionális volt, és a fantázia töltötte ki a hiányzó részeket, és vajuk be, így visszatekintve volt is mit kitölteni, talán pont ezért csak „sokadlagos” szempont. Azért ha lehet választani, naná hogy a szebb, részletgazdagabb mellet döntök. De csak azért, mert egy játék \”pocsékul\” néz ki, ugyan azt az esélyt megkapja.

Zene/Hanghatások
Igen, fontosabb mint a grafika, nekem az. Nincs még egy olyan játék, mint a Shadow of Collosus, mikor egy lesötétített szobában teljesen át tudom adni magam az élménynek. Egy játék hangulatához nagymértékben hozzájárulhat az amit halunk.  Ja, van még egy a Doom!  Aki a klausztrofóbia határán bolyongott már fél óránál többet, és rezzent össze egy váratlan morgásra, tudja miről beszélek ?

Történet
Mint látszik, nem ez a legfontosabb számomra. Igaz a motiváció lényeges, hogy mit miért, de ha csak „hentelni” akarok, ugyi ott máris mellékes tud lenni a story. Viszont érzelmi töltést tud adni ez igaz! És bár nem akartam ezt leírni, jó szokásomhoz híven megkerülni a kérdést, de történettel tényleg úgy vagyok hogy az erősen játékfüggő. Ezen a listán akár hátrébb is, végezhetne…De a hely dobogós…

Szavatosság.
Értem ez alatta változatosságot. Hogy képese -e új és új feladatokat  adni a játék. Vagy tudok e én kitűzni olyan megoldásra váró feladatot találni benne, ami ismét leköt és szórakoztat.

Játékmenet.
Ez az amivel a játék során „küzdeni fogok”  Pl. egy Autós játéknál az első kanyarban kiderül, hogy tudok e majd vele bajlódni.  De focisnál, az “első” passz és lövés az ilyen. Platformnál valahogy mindig a Sonic/Mario „fizikát” keresem. Összetettebb játékoknál hiába jó egy játékmenet, ha az  ismétlődő. Az a jó ha megfelelő arányban vannak elosztva az elemek
(TR1-2 Fejtörő, Akció, Ügyességi, Történeti száll) És hogy mi a „jó” az meg egyénenként változhat…
De a Teljesítményt mindenhol elismerik.
Hogy ez hogy jön ide? Sehogy ? Csak úgy eszembe jutott. Mert a mai TR-t nem kiemelkedő teljesítmény végigjátszani, de nem is sokan fognak rá emlékezni 10 év múlva… kezdem megérteni a DS rajongóit  ? Bocs elkalandoztam.
A játékmenet az egész mű gerince, sőt csontváza. Mint egy film forgatókönyve. Arra épül az egész alkotás. Ehhez kapcsolódik minden elem, Ha ez elvan csesz… baltázva, vagy nem tetszik a játékosnak, hiába a jó grafika, hiába a jó zene, a történet, a játékos úgy sem tapasztalja meg teljességében őket, mert el sem jut odáig hogy megismerje azokat.

TON:

Nálam a sorrend a következő: történet, egyediség, játékmenet, szavatosság, grafika és hanghatások. Hogy miért így értékelem a játékokat?

Mindig is a történet központú játékokért voltam oda. Ez mondjuk nem meglepő, mert a JRPG stílus vonzott be a konzolozásba.
Ha megnézek egy számomra ismeretlen játékot, akkor elsőnek nem a látvány és grafika fog meg, hanem a játékmenet. Ha megvan az élvezhető játékmenet és az egyediség, akkor adom meg az esélyt neki, hogy tovább játsszak vele. És itt derül ki számomra a történet és szavatosság. Ha ezeknél elbukik, akkor is lehet egy jó játék, de nem klasszikus. Végezetül ha az előző 4 tulajdonságnál eléri a mércém az adott game, akkor méregetem az érző és halló szerveimmel a látványt és a hanghatásokat. De ez a kettő már csak olyan bónusz, hab a tortán, de közel sem lételem.
Nyilván az az ideális, ha egy játéknál mind a 6 kritérium legalább jó, de ilyen nagyon kevés van, vagy nincs is. Ha viszont választani kellene, azaz párhuzamba állítanám, hogy:

JÓ grafika+JÓ hanghatások+ JÓ játékmenet versus JÓ történet, JÓ egyediség, JÓ szavatosság

akkor egyértelműen a másodikra szavazok. Példával érzékeltetve: pár éve elkezdtem játszani a Deadly Premonition játékkal (csak annyit tudtam róla, hogy mindenhol 1-2 pontos értékeléseket kapott, de ez ugye TON-t hidegen hagyja) és ami elsőnek megfogott az a hangulat, egyediség. Aztán szép lassan a történet ejtett rabul, de annyira, hogy a mai napig minden idők 5 legjobb játékai között szerepel nálam. Annak ellenére is, hogy a grafikája POCSÉK, a játszhatóság pedig ROSSZ. Who da fuck cares? Kit érdekel, ha egy életre szóló élménnyel ajándékozott meg?
Elnézve a nextgen játékokat, amik ebben az évben megjelentek, sajnos borzalmas az igénytelenség a konzol és játékiparban. Csak a grafika az ami számít. Minél magasabb FPS és felbontás értékeket kicsiholni, mellé fasza kis hype, marketing és veszik mint a cukrot. Így születnek bugos, történetileg és egyediségben közepes játékok: Destiny, Batman Arkham Knight, Witcher 3 (habár még talán ez a legjobb, de közel sem klasszikus játék) Assassin Creed Rogue, Unity és Synd, Halo 5, CoD, Bloodborne, Fallout 4, stb.
Szigorúan nézve az idei évben 1, azaz egy darab olyan játék jelent meg, amely a fenti 6 kritériumoknak majdnem megfelelt: Metal Gear Solid 5. És talán talán a Witcher 3, de itt már rezeg a léc egyediség terén. Ennyi. Kevés? Nem. Kurva kevés és vérszegény.
Sokan kérdezhetik persze, hogy miért kellene választani a fenti jellemzők között, ha egy játék megfelelhet minden jó tulajdonságnak egyszerre. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez már nem lehetséges. Időhiány és pénzkérdés miatt nem kivitelezhető így 2015 végén, hogy egy játék hibátlan legyen grafikailag, hanghatások és szavatosság terén, de úgy, hogy közben meg egyedi és baromi jó a története. 7-8 évig tartana a fejlesztési idő. Elképzelhetetlen.  Ezért kell választanunk, lemondanunk 1-2 játék kritériumról. (vagy retrózunk) És itt lép képbe az igényesség és értékrend. Ami ugye mindenkinél más és más, de ebbe már nem megyek bele.

—————————————————————————————————————————————————–

Most pedig Ti jöttök.

Állítsd fontossági sorrendbe az alábbi játék jellemzőket: grafika, szavatosság, hanghatások és zene, történet, játékmenet, egyediség. Pár mondatban ki is fejtheted, hogy miért ezt a sorrendet választottad.

 

6
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
5 Hozzászólások
1 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
6 Hozzászólók
szimszonosgaburipeterLeckieRolee82guba Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Robert82
Tag
Robert82

Nálam így fest: Hanghatások és zene, történet, játékmenet, szavatosság, egyediség, grafika.
Számomra egy játékban kiemelkedően fontos szerepet kap a zene. Ha kiváló történettel ill. játékmenettel párosul, ráadásul még erős a szavatosság is (New Game+++++) ezen felül még egyedi a világépítés akkor felőlem már lehet kifejezetten csúnya a grafika. 🙂

guba
Tag

Tényleg, erről jut eszembe!! C&C: Red Alert Zenéje megvan valakinek?
Nem véletlen szerepelt mindhárom részben.
De (hang)hatások terén Tanya sem volt semmi 😀
“Shake It, Baby!”
https://www.youtube.com/watch?v=9avxMSa3dQc
De jót retroztam 😀

Rolee82
Tag

Nálam ez a sorrend: Játékmenet, hanghatások és zene, történet, egyediség, szavatosság és végül a grafika. Nos igen, ezek egyszerre fontosak, bár ha már sorrendet kell létrehozni, hát legyen. A játékmenet nálam azért az első,mert végül is ha már videójátékokról van szó, akkor nagyon fontos, hogy menyire áll kézre a játék irányítása vagyis mennyire tudok szellemileg eggyé válni a játékkal. A zene és a hangahtások is nagyon fontosak, mert szeretem ha egy játéknak jó a hangulata. Nagyon szeretem még ha egy játékban van egyediség, azaz a fejlesztők mernek újítani és azt kiemelkedően jól is csinálják. A történet minősége igen csak játékstílusfüggő… Tovább »

Leckie
Tag
Leckie

Nálam az első a történet. Ha egy játéknak nagyon jó története van és magával ragadó akkor azt biztos végigjátszom. Amikkel idáig játszottam pl az evil within a tomb raider, a rise of tomb raider stb. ezek mind a történetükkel fogtak meg. A második az egyediség. Nálam az a fontos hogy mindig hozzon egy játék valami újítást .És mindig legyen bent egy olyan gondolat amit még más játékba nem tapasztaltam. A Harmadik a játékmenet. Ha van egy jó sztori a játékba akkor azt várom el, hogy a játékmenete ösztönözzön arra, hogy játsszak még vele és teljesen beszippantson a játék. A negyedik… Tovább »

gaburipeter
Tag
gaburipeter

nálam :zene, grafika,történet,és az effectek. na az nem mindegy, de mint konzol mániás mindegy csak játék legyen 🙂

szimszonos
Tag
szimszonos

Szavatosság,történet,cselekmény egyformán legfontosabb.Grafika,hanghatás,szeretem ha jöl néz ki a játék,és jól is hangzik.Ez a következő szempontok.Egyediség,játékmeneteta vêgére hagynám.