Ps2 játék merevlemezről, pendrive-ról

Ps2 játék merevlemezről, pendrive-ról

Üdv mindenkinek.

Legelső cikkemben is a ps2 -vel foglalkoztam, most ismét visszatérek a jó öreg konzolhoz, egy-két okos kis szösszenet erejéig. Ha sikerült az általam leírt technikával (is) módosítani csodálatos,  mai napig is működő, nem 3 ledes, nem megfőzős, nem -aztajóbüdös olcsónszarulösszerakott- (igen, igen, tudjátok mire gondolok) masináját beüzemelni, akkor mehetünk is tovább.

logo

PlayStation 2 játékok elindítása pendrive-ról. Fentebb linkelt cikkemben már leírtam hogy lehet a legegyszerűbben átalakítani a játék netről, vagy bármely más formából megszerzett lemezképfájlját. Ez legyen most épp például Rolee82 kolléga: Fatal Frame -je. Usb-n nincs különösen nagyobb bajunk. Le kell formázni Fat 32-re a bármilyen pendrive-ot, asszem’ ennek mikéntjét nem kell a szájába rágnom senkinek. Ha a formázás kész, Total Commanderrel át kell másolni az átalakított játékot, és már mehet is a móka. Ps2 bekapcs, navigáljunk az Open Ps2 Loader programra a nyitóképernyőn, (esetenként “hdloader”, vagy “opl” néven is megtalálható) és indítsuk is el. Bejön rövid tanakodás után az indítófelület. Nyomjuk meg a “START” gombot, ezzel elnavigál a beállításokba “SETTINGS

opl main screen images

Itt nyomjuk meg az “X” gombot, így a következő ablakot láthatjuk.

1.OPLSettings

Itt a joystick-on található nyilakkal (D-pad) navigáljunk egészen le az USB device start mode opcióig, és az “off” beállításból, állítsuk át “manual“-ra. Az “ETH device start mode” -nál is állítsuk át “manual“-ra, de erre csak később lesz szükségünk. A “Default menu“-nél ugyanígy kell eljárni, de itt a “no values “helyett, “USB Game” legyen. Ha ez kész, a lent található “Ok” gombra megyünk, és “X”. Ismét a “SETTINGS” ablakban találjuk magunkat, itt megkeressük a “Save changes” opciót, itt is egy gombnyomás, és már be is állítottuk a Playastation-ünket, a pendrive-ról aló játékra.

Itt most egy kicsit várnom kellett, mert sógornőm gyerekei nálunk vendégeskedtek, épp a Lego Racers-t csapatták és nem tudtam lefotózni a képernyőt.

A gép újraindítása után ismét válasszuk ki az Open Ps2 Loader-t, és indítsuk el. Itt már a következő ablaknak kell fogadnia:

 Untitled 1

Itt nyomunk egy “X”-et, a jobb alsó sarokban megjelenő szaggatottan mozgó körvonalra rácsodálkozunk egy-két másodpercig, és ha mindent jól csináltunk, már a következő képnek kell fogadnia.

images

Fő a változatosság, bár a program is kiírja, “X” és indulhat is a szellemfotózás mesterfokon.

Most viszont jöjjön a dolog nehezebbik része, játék indítás merevlemezről. Slim konzollal jóval egyszerűbb, mivel a régi vastaghoz be kell szerezni egy Ps2 Network Adaptert. Nekem ilyen hokihoz még nem volt szerencsém, így hanyagolom is erősen, abból az árból amibe ez kerül szerény kis hazánkban, veszek egy slim konzolt. Nos akkor, tegyük fel, van az “újabb” fajta gépből kéznél, így neki is eshetünk a dolognak. Ismételten elindítjuk az Opl programot, majd nyomunk egy “START”-ot, de most a “Settings” menüben a “Network config” opciót választjuk, így ezt, vagy nagyon hasonló ablakot kapunk:

Átírtam az általam atom stabilan működő konfigurációra, csak másold le ugyanúgy ahogy a képen látod.  A “Gateway” alatt lehet még egy olyan lehetőség hogy: “Ethernet speed and duplex settings” ez mindig legyen “100Mbit full duplex“, és ezzel majdnem kész is a ps2 beállítása a merevlemezhez. “Ok” opció, majd ugyanúgy “Save changes” mint az usb-s beállításnál. Merevlemez előkészítése. Bármilyen megfelel a célnak, csak minél nagyobb legyen. Kettéosztott partíció is megfelel. Formázni kell ezt is Fat 32-re, ugyanúgy mint a pendrive-ot. A játékot szintén ugyanúgy kell rámásolni, mint legelső cikkemben leírtam, és minden programot ott csatoltam hozzá, amire szükség lehet.

Mivel most is a cikket olvasod, így feltételezem rendelkezel számítógéppel, mert most annak beállítása lesz a következő téma. Ha netezni is szeretnél miközben valaki játszik a ps-en, akkor be kell szerezni egy második hálózati kártyát, mindegy milyet, vadi újonnan is egy ezres bármely pc boltban. Ha megvan és megfelelően működik, a következőket kell rajta eszközölni.

Win Xp:

Hálózati kapcsolatok megnyitása.

xpdsl01

A kapcsolaton jobb egér gomb, és tulajdonságokra kattintani.

image009

TCP/IP protokoll kijelölése és a tulajdonságok megnyitása.

Csak be kell másolni a képen látható beállításokat! Ami üresen van, az maradjon is úgy. “Ok”-ra kattintás, és kész is.

WIN 7:

Szinte ugyanaz mint az Xp, csak a grafikus megjelenés más.” Vezérlőpult” – “Hálózai és megosztási központ” – “Adapterbeállítások módosítása” – ott jobb egérgomb és “Tulajdonságok”-ra kattintás. Pirossal kiemelve az a rész ami kell nekünk.

dns-szerver

Ismét csak le kell másolni a képen látottakat. “Ok”-ra kattintás, és kész is.

Következő dolog, a ps2 játékoknak szánt vinyó megosztása a hálózaton.

XP:

Kattintsunk a Start gombra, majd kattintson az asztalon lévő Sajátgép ikonra, Az Eszközök menüben kattintsunk a Mappa beállításai parancsra, majd Kattintsunk a Nézet fülre, majd az egyszerű fájlmegosztás bekapcsolásához jelöljük be az Egyszerű fájlmegosztás használata  jelölőnégyzetet.

 2484048

Alkalmaz, OK, és ez is kész. Most a ps2-nek szánt vinyón jobb egérgomb, tulajdonságokra kattintunk, és a megosztás fület választjuk. A többit már csak le kell másolni a képről.

Win 7:

Hogy ezt mi a rákért kellett ennyire túlbonyolítani, azt nem tudom. Menjünk a sajátgépre utána a Ps2-nek szánt helyi lemez, egér jobb klikk és tulajdonságok. Menjünk a speciális megosztásra és tegyünk pipát a mappa megosztáshoz, majd kattintsunk az engedélyekre.

winmegoszt2

A “Mindenki” csoportot adjuk hozzá ha nem lenne ott, és alul, a teljes hozzáféréshez tegyünk pipát, majd Alkalmaz és Ok. Ezzel viszont még nem vagyunk kész. Menjünk a biztonság fülre, azon belül meg a szerkesztés fülre.

winmegoszt4

Itt a hozzáadásra kattintunk, és felvesszük ismételten a “Mindenki” csoportot és teljes hozzáféréshez betesszük a pipát. Majd Alkalmaz és Ok. Néhány ablak fel fog ugrani és közli, hogy a rendszer fájlokat és a rendszer mappákat nem hajlandó megosztani, tudomásul vesszük és nyomkodjuk az ok gombot mint az állat.

winmegoszt5

Ezzel megvolnánk, de hogy minden f@szán menjen, menjünk a Vezérlőpultba és a Hálózati megosztási központba. Majd a Speciális megosztási központ beállításaiba. Az alábbi két képet megint csak másolni kell.

Ezzel most már megvolnánk, a gépünk meg lett osztva a hálózaton! A fene megeszi ezt a Windowst…

Végre már csak egy dolog van hátra, Ps2 és a Pc összekötése crossover (crosslink, kinek mi) kábellel. Sima lan kábel nem jó. Vagy elmész oszt’ veszel, vagy mint én, csinálsz egyet magadnak. A kép alapján könnyen megvalósítható.

 link

Viszont, ha van otthon egy felesleges routered, simán is összekötheted két lan kábellel. Egy be a Ps2-be, egy a Pc-be, és közbeiktatsz egy routert, mindkettőt egy-egy Lan dugaljba kell rakni, semmiképpen sem a Wan-ba.

Remélem nem vettem el a kedvét senkinek, nem olyan bonyolult mint elsőnek látszik. Bármiféle kérdés, óhaj-sóhaj esetén a Ps2 fórumban szívesen válaszolok mindenkinek. Valamint, pár Retro-s kolléga nem igazán hitte el hogy ha pendrive-ról nézek valami filmet Ps2-n akkor az nem szaggat, ennek a mikéntjét is leírom a fórumon, kiegészítve a videók “stream”-elési lehetőségével is. Apám, ez a cikk most nehéz szülés volt! Remélem azért hasznos lesz még valakinek.

Ez most már örökké jó lesz egy darabig!

23
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
17 Hozzászólások
6 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
17 Hozzászólók
fapapucsMolnár Tamás Csabakertesz tamasszimszonosZoltán Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
E61
Vendég
E61

Jé, én is meg lettem említve a cikk végén. A film szaggatás miértjét pedig még mindig nem egy CD képfájl méretű darabra értettem, hanem egy 2-3GB-s méretűre. Mert azért manapság avi-t, vagy 700X300-as mpeget bámulni eléggé gyalázatos. Ennél jobb minőség pedig már biztosan kiakasztaná az USB portot átviteli tempóját, de kinek hogy. Manapság már a leggagyibb lapostévén is lehet penről bármilyen 10+ gigás filmet nézni, nincs akadozás, illetve válogatás a film kódolása ügyében, hogy ne játszaná le a TV. Illetve az esetleges feliratokat is kezeli, szenvedni sem kell vele, mint a PS esetében. Ez az egész FMCB a maga idejében… Tovább »

hpeti2
Tag
hpeti2

Nekünk is van egy mindent tudó asztali dvd lejátszónk. CF, mmc kártyaolvasó, usb 1.1-es bemenet és simán viszi az 1.4 gb-os ripeket. Sajnos az ennél nagyobb bdrip-nél tényleg szaggat már. Régi TV-n teljesen jó ez még.

Metal
Tag
Metal

Fat ps2-nél még FMCB se kellett a hdd-re másoláshoz csak a HDloader nevű program,ami alapból benne volt a csomagban tehát a ps2höz adták.

E61
Vendég
E61

Eredeti Sony HDD-hez nem kellett HDLoader, csak akkor, ha külsős cég termékét használtad, így nem tudom mihez adtak olyat…. A gyári HDD-t ugyanúgy tudtad kezelni, mint a memóriakártyát, külön ikonja is van.

HB3N
Tag
HB3N

Köszönjük szépen RicoKwothe, Így tovább! 😀

Csubi1980
Tag

Koszonom a mindenre kiterjedő; képekkel illusztrált cikket. Szerintem a cikk alapjân mèg nagyanyâm is megèrtenè az itt leìrtakat.

Rolee82
Tag

Köszi a cikket! Nagyon precíz az egész úgy ahogy van. Szívesen játszanék még PS2-es játékokkal is, de már képcsöves TV(ami a PS2 hazai pályája) helyett LCD TV-vel rendelkezem egy jó ideje és azon sajnos már nem az igazi PS2-vel játszani. Ha 50 HZ-re állítom, akkor szaggat játék közben, ha meg 60 HZ-re, akkor meg normálisan fut, viszont nagyon a képminőség kárára megy a dolog. Majd talán egyszer PS3-on keresztül visszatérek hozzájuk. Már ha veszek egyet a közeljövőben.

Metal
Tag
Metal

próbáld ki komponens kábelel azzal nem lesz problémád.

Rolee82
Tag

Köszi! Majd kipróbálom.

kisgomboc1
Tag
kisgomboc1

Nekem a vastag gépem van úgyhogy marad a pendrive. Szerettem a ps2-est valószínű hogy kipróbálom amit írtál ugyanis a lemezeim szép lassan tönkre mentek. Köszönöm a cikket tényleg elég részletes lett.

Jumar
Tag

Ez igen! Szép munka, RicoKwothe! Köszi!

ultemate
Tag
ultemate

Ohh …milyen jó lenne egy ilyen cikk ezzel a cimmel:Hogyan magyarositsuk a xbox360-as játékokat lépésről-lépésre….

Norcsu
Tag

Hát akkor az nem lenne valami hosszú cikk 🙂 Régen mikor volt még ps2 konzolom én is így oldottam meg, hogy a meghajtó részét ne kelljen igénybe venni. Emlékszem ,hogy kb 10 oldalról kellett néznem a dolog mikéntjét. Jó hogy egy oldalon itt van minden képekkel illusztrálva! köszönöm

Molnár Tamás Csaba
Tag
Molnár Tamás Csaba

még érdekel a dolog vagy már nem foglalkozol vele?

Ákos
Tag
Ákos

Na ez egy jó alapos leírás lett 😀 Köszi szépen, így legalább nem kell tönkre vágni mindenféle módosítással a jó öreg gépet 😀

E61
Vendég
E61

Ha fizikailag nem nyúlsz bele a gépbe, akkor esélytelen ennek a valószínűsége.