Run Saber (SNES)

Run Saber (SNES)

Run Saber (SNES)

2998-at írunk. A Földön a környezetszennyezés és annak következményei extrém méreteket öltöttek. Az emberiség utolsó reménye egy bizonyos Dr. Buford által feltalált környezettisztító sugártechnológia bevetése, ami véget vethetne ennek.

215478-run-saber-snes-screenshot-intros

A nagyrészt élhetetlenné vált bolygó polgárai már évtizedek óta űrhajókon keringenek a Föld körül, várva az újra letelepedés lehetőségét. Végül egy napon sor kerül a tisztítás beindítására. Persze előtte még a Földön maradt kevés embert is ki kellett telepíteni, mert a sugárzás nem lett volna rájuk jó hatással. Buford azonban ismeretlen okoknál fogva nem tudott a mentőhajók utasaival tartani és a sugárzás hatására szörnyeteggé mutálódott.  Az elméje megbomlott és az emberiség kipusztítása vált elsődleges céljává.  A megmentő feltalálóból vált szörnyeteg arra használta tudását, hogy egy mutáns hadsereget hozzon létre és annak segítségével elpusztítson minden embert, hogy a Föld egyedüli uralkodójává váljon. A kitelepült emberek már csak tudósaik ún. „SABER” projectjében reménykedhettek. A kibernetika csúcstechnológiája lehetővé teszi, hogy a katonák testét, gépesítve erősebbé tegyék és harc során hasznosítható elemi erőket tároljanak el bennük.

hqdefault

Három harcos indult  a Földre, hogy rendet tegyenek, azonban a mutánsoknak sikerült az egyiket ártalmatlanná tenniük, majd átprogramozták (talán az agyuk is le lett cserélve?), hogy annak célpontja a másik 2 katona legyen (a játék során többször is harcolnunk kell ellene).

Ez a kis szöveg (persze nem pont ugyanígy leírva) fogadott engem, miután 12 éves fejjel ezt a szüleimtől nekem szánt Húsvéti ajándékot kb. már 1 héttel előbb megbontottam (kicsit türelmetlen voltam) és elolvastam a tájékoztató kisfüzetének az első oldalát. Nos, ez lenne a játék alaptörténete. Persze kicsit bővebben is kifejthették volna, de én úgy gondolom  a sztori egy 1993-as Super Nintendo játékhoz képest nagyon is korrektnek számított akkoriban.

A Run Saber lényegében egy oldalnézetes ügyességi akciójáték. A játékmenete nagyon hasonlít a Strider-éhez.  Két karakter közül lehet választani a játék elején, de akár egyszerre mind 2-vel is lehet zúzni 2 játékos módban (mai néven: Co-op). Miután lecsengett a játék alaptörténetét ismertető Intro, máris kiválaszthatjuk harcosunkat.

Egy férfi (Allen) és egy nő (Sheena) közül választhatunk. A képességeiket tekintve csupán abban különböznek, hogy Allen a villámmal (zöld színű energia) még Sheena a fagy erejével harcol (kék színű energia), de lényegében mozdulataik megegyeznek. Ugyanolyan gyorsak és ugyanakkorát is sebeznek, de ettől függetlenül a játékélmény, bizonyos eltérő stílusjegyek miatt mégsem ugyanaz, úgyhogy érdemes kipróbálni mind 2 hőssel a pusztítást. Mint azt a játék címe is jelzi, a leggyakoribb támadásaink kardcsapások lesznek, de csinálhatunk ezen kívül más undokságokat is. A levegőbe ugorva aktiválhatjuk pusztító auránkat, zuhanva a lábunk végébe koncentrálva az erőt büntethetjük az ellent, a földön elegánsan becsúszhatunk és akár teljes képernyős sebzést is mérhetünk ellenségeinkre az egyéni speciális támadással. Ez a bizonyos szuper támadás Allen-nél egy villámsárkány, ami látványosan végigcikázik a képernyőn és Sheena-nál a jégciklon, ami úgy szintén minden gyengébb ellenséget azonnal elpusztít.

1793M                Run_Saber_2

Játék közben felvehetünk különböző erő csomagokat, amiket legtöbbször levert ellenségeink hagynak hátra. Ezek lehetnek életerő növelők, kardenergia növelők, de a speciális támadások lehetőségeinek számát is bővíthetjük. Emlékszem még, hogy milyen vitázások voltak mikor 2 játékos módban felvettük egymás elöl (véletlenül vagy készakarva) ezeket a tápokat. Ez miatt egy párszor tönkretettük egymás idegrendszerét, ami kisebb-nagyobb átmeneti személyiségtorzulással járt. (Régi szép idők!)

Ebben a futurisztikus, poszt apokaliptikus világú játékban 5 szinten keresztül kell végigküzdenünk magunkat akrobatikus mozdulatokkal (ugorva, mászva) fűszerezve. Nekem anno 2 hét alatt sikerült először végigvinni. Amúgy nem lenne hosszú a program, csak hát akkoriban még nem nagyon létezett ez a bizonyos checkpoint rendszer, így minden végső elhalálozás után az ilyen fajta játékokat az elejéről kellett újrakezdeni (akkor még ez teljesen természetesnek számított).

Minden küldetés más-más földrészen játszódik egyedi ellenfelekkel. Tehát a felhozatal kellően változatos. A gyengébb ellenségek lekaszabolása után, vannak kisebb Boss harcok is, a szintek végén pedig a fő Boss fogad minket odaadó kedvességgel. Némelyik művészien ocsmányul néz ki még mai szemmel is.  Nézzétek ezt a gyönyörűséget (az egyik kedvencem)!

220px-Run_Sabre_boss7

Nagyot hozzáad még a hangulathoz, hogy minden Boss legyőzése után Allen és Sheena megforgatják kardjukat, és egy mély eltorzult robothangon elhangzik, hogy: Run Saber. Ez nagyon cool-nak számított akkor és személy szerint nekem még mindig bejön. A grafika és a művészi megvalósítás egyszerűen remek. A zenék nagyon igényesen vannak összerakva és illenek a környezetükhöz. Az én személyes kedvencem az első szint (Taj Base) zenéje, amivel sokáig nem tudtam betelni.

Tehát összességében egy nagyon hangulatos, szép és élvezetes programról van szó, ami egyedi játékélményt nyújt. Bátran ajánlom a stílus kedvelőinek, főleg a Strider rajongóknak.

Az emulátort erről az oldalról, a romot pedig innen tölthetitek le: http://www.rom-world.com/file.php?id=28558

 

17
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
15 Hozzászólások
2 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
15 Hozzászólók
kertesz tamasszimszonosdante1021nicksideSandokán Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Csubi1980
Tag

Most jöttem haza a strandról a családdal, s máris egy szuper cikk fogad. Nagy gratula Rolee82! A játékot nem ismerem, de nekem a Contra címü játékot jutatta eszembe a Sneses időkből. Haverommal azt is annyit toltuk együtt, mint te ezt. Nálunk is ment az anyázás, mikor a power-upokat felvettük egymás elől, de ott még a másik életét is be lehetett húzni, ha a másiké teljesen elfogyott. Érdekes, hogy a cikked ezzel a régi dátummal jelent meg, gondolom, mert akkor változtattál benne utoljára, majd TON valahogy előre hozza. Csak így tovább!

Xlr8r11
Tag
Xlr8r11

Ezen mondjuk én is meglepődtem hogy majd egy hétig nem vettem észre ezt a cikket, de így akkor megnyugodtam.
Egyébként nagyon jó lett.
Lehet ki is próbálom ezt a gamét.
Köszi

Norcsu
Tag

A története nagyon szimpatikus, jó cikk lett! Nem volt még szerencsém a játékhoz, de mostanában amúgy is retró hangulatban vagyok 🙂 szerintem ki is fogom próbálni! köszi a tippet!

Ákos
Tag
Ákos

Jolvan, akkor nem én vagyok a hülye, hogy nem vettem észre a cikket 😀 Legközelebb azért a dátumot állítsátok vissza xD

buci1
Tag
buci1

Nem rossz játék csak az a baj, hogy nagyon rövid.viszon a grafika és a zene csillagos ötös!!!!!
Köszi a cikket. 🙂

Leckie
Tag
Leckie

Nagyon jó cikk csak gratulálni tudok

kisgomboc1
Tag
kisgomboc1

Valamikor régen a Striderrel játszottam sokat nagyon szerettem ezt nem ismertem lehet hogy kipróbálom ha lesz egy kis időm. Jó kis cikk lett köszi.

hpeti2
Tag
hpeti2

Elsőre nekem is a Contra ugrott be. Grat a cikkhez, neekem megjött hozzá a kedvem.

Viktor
Tag
Viktor

rendbe volt a cikk habár nemigen érdekelt a téma!