Tenchu sorozat (PS1)

Tenchu sorozat (PS1)

Ha ölni van kedved, de stílusosan: TENCHU

Tenchu8

PlayStation 1. A régi szép idők.

Emlékszem, mikor még újdonságnak számított és horror összegekért lehetett hozzájutni.

Emlékszem, mikor még a haverok nappal a Tony Hawk 2-t, én pedig egyedül éjjel a Tomb Raidert nyomtam.

Emlékszem, mikor még ha végeztünk egy játékkal nem azt mondtuk: végigvittük, ha nem azt, “kiakasztottuk”.

Emlékszem, mikor még élmény volt egy-egy új lemezt berakni a konzolba, mert internet és újság nélkül nem tudtuk mit tartogat.

Igen. Én még emlékszem

Nem tudom máshogy leírni, azoknak a játékoknak, még ha némelyik vérgagyira is sikerült, egyszerűen olyan “fílingje” volt, amit manapság csak kevés stuff tud felmutatni. Hiába volt szebb a Dreamcast grafikája, hiába volt a nagyhírű Nintendo 64 csodamasinája, playstation-özni,  akkoriban, pláne felénk vidéken, szinte egy életforma volt.

1998

1998 érdekes év volt. Half life, SIN, Thief, Baldur’s gate és még sorolhatnám a korszakalkotó játékokat. A 3d felé egyre jobban kacsintgató konzolok között egyszer csak felbukkant egy műfajteremtő alkotás

 Tenchu: Stealth Assassins 

letöltés

De csúnyán néz a ninnyabácsi

Az Azuma klán harcedzett gyilkosaiként Rikimaru, az albínó ninja és Ayami a kegyetlen kunoichi bőrébe bújva hajtunk végre feladatokat Lord Gohda és lánya, Kiku védelmére. A történet előrehaladtával azonban kiderül, sokkal nagyobb erőkkel kell szembeszállni mint azt bárki is gondolta…

A hangsúly ebben a játékban nem az akkori trendet követő “üsd vágd nemapád” stílus  érvényesült. Elvégre te egy ninja, ill. kunoichi vagy. Csendben, észrevétlenül kellett becserkészni és eltenni láb alól az ellent. Konfrontálódhattál persze bármikor, bárkivel, de abban hol a STÍLUS!

Ellenfeledhez közel osonva különféle módokon végezhettél velük hátulról, oldalról, vagy ha kellően ügyes vagy akár szemből is, igen kellemetlen meglepetést okozva.

Tenchu Stealth Assassins - Rikimaru Stealth Kills (Complete)

Egyedül a főellenfeleknél nem lehetett meglepetésszerűen támadni, de ez így is van rendjén.

Tenchu Stealth Assassins (1998) Boss Fight

A bal alsó sarokban található “Ki” mérődnek köszönhetően tudtad milyen távolságra van tőled a potenciális áldozat, akár az irányát is meg tudtad határozni, ha kellően kiismerted a játékot.

Lehetőséged lehetett különféle eszközök használatára, amiket minden pálya elején ki lehetett választani, vagy akár küldetés közben megszerezni. Az alap felszerelésed mindössze a “grappling hook”, ami a magasabb részek (tető, párkányok) elérését hivatott megkönnyíteni.

t1_items_head

A hordozható mennyiség limitált, így alaposan meg kell gondolni mit visz magával az ember. Lehetett az akár dobócsillag, élet feltöltő ital, mérgezett rizs, füst és robbanó gránát stb. ami egy ninja számára szükséges lehet a sikeres küldetés érdekében.

Az aláfestőzenék valami félelmetesen jóra sikerültek, számomra a Tenchu játékoknak van a legjobb zenei felhozatala, amit valaha is hallottam! Külön hallgatva lehet nem nyújt akkora élményt, de játék közben egyszerűen fenomenális.

Prezentálom is:

Tenchu: Stealth Assassins Level 1

2000

2000-ben került kiadásra a

Tenchu 2: Birth of the Stealth Assassins

de194fcb4552

Itt már azért nem néz olyan csúnyán

A címből is kiderül, egy előzménnyel állunk szemben. Azonban a játék hatalmas előrelépés az elődhöz képest. A készítők, mondanom sem kell nagyon helyesen (követendő példa lehetne ez a mai játékiparban) az előző rész anyagi sikerein felbuzdulva, sokkal igényesebb cgi animációkat, valamint mozgáskultúrát adtak a karaktereknek. A pályák sokkal szebbek és kifinomultabbak, a ps1 határait feszegették. Ennek hátránya is lett, idegesítő töltőképernyők játék közben.

Az előzmény évekkel a Stealth Assassins előtt játszódik. Az Azuma ninja klán még erős, rengeteg harcos tartozik közéjük. Ayame és Rikimaru épp csak átesik utolsó vizsgájukon, mikor az ifjú  Tatsumaru, a tehetséges vezető és harcos csapatában egy  véres belviszályba keverednek jövendőbeli uruk (Lord Gohda) oldalán. Később Tatsumaru eltűnik…

ss2

Kukucs

 

A történet kellően fordulatos, jobb mint az elődje, ha valaki szokott animézni, áthallásokat fog tapasztalni a jelenleg sztárolt Naruto sorozat és a játék között. Hiába, ilyenek ezek a Japánok…

A játékmenet nem változott, viszont nem  ugyanazon pályákon kell végigmennünk bármelyik ninját is választjuk, ráadásul két, sőt akár három különböző történet bontakozik ki a szemünk előtt a végigjátszáskor. (A fő karakterek összes küldetésének befejezésekor megnyílik Tatsumaru, harmadikként.)A kivégzőmozdulatok száma is jóval több mint az előző részben, némelyiket elég nehéz kivitelezni, de megéri!

Tenchu 2: Birth of the Stealth Assassins Stealth Kills

 A ninja eszköztárunk sem csak kinézetben változott, pár új dolog is belekerült.

t2_items_head

Hmm,99 dolog mindenből, itt cheat-elt a tisztelt játékos…

Zene. Sajnos a pályák alatt lévő soundtrack-eket kivették belőle, de a hangok, valamint a kellő időben és helyen megszólaló dallamok kárpótolnak érte. Végezetül bemutatom a játék kezdővideóját, bár még a mai napig is elszomorodom ha meglátom. Igen, ekkora hatással tudott lenni rám egy egyszerű, PlayStation 1-es cím!

Hozzáfűzés:

Építő jellegű kritikákat szívesen fogadok, ez a legelső játékleírásom, a következőt teljesen máshogy akarom elkészíteni, így megtalálni a számomra legkönnyebb és számotokra is könnyebben emészthető írásmódot.

Ez most már örökké jó lesz egy darabig!

16
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
16 Hozzászólások
0 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
16 Hozzászólók
kertesz tamasférfidante1021ChrisDannyke Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
TON
Admin

Építő jellegű kritika: sokkal de sokkal kevesebb média anyagot tegyél bele. Maximum 1 videó + 5 kép. A mostani cikkben lévő média anyagokat is próbáld rendszerezni, stílusosan prezentálni. Méretben húzd hasonló méretre őket, és a videók is középre legyenek helyezve. Ellenben a szöveg terjedelme lehet nagyobb, mert aki nem ismeri a játékot, annak részletesebben be kell mutatni. De első próbálkozásnak nem rossz.

somi8
Tag
somi8

Jó lett a cikk elsőre mindenképp gratula és ezt még lehet fokozni majd,ismerem a sorozatot jó de nálam az onimusha a sztár meg a genji,már most bánom h eladtam a ps2öt,és azt nem tudom mai visszonylatban miért nincs ehhez hasonló x360ra.

Metal
Tag
Metal

gratulálok rico,az egyik legszopatósabb ps1 gameről sikerült cikket írnod,természetesen az egyik legjobb is 🙂

kisgomboc1
Tag
kisgomboc1

Nekem kimaradt ez a sorozat. A cikket érdekesnek tartom első próbpróbálkozásra szerintem kitűnő. Várom a többit. Rengeteget játszottam ps1-es géppel mai napig megvan az első gépem ott pihen a dobozában a ps2-es mellet néhanapján előveszem leporolom és játszom vele egy kicsit. Legközelebb kipróbálom a tenchut kedvet kaptam hozzá.

KTai
Tag

Tényleg kicsit sok benne a kép/videó, de engem annyira nem zavart. Szerintem a szöveg teljesen jó, hangulatos és ötletes. Így tovább!
Még valami a végére: ne érdekeljen, hogy számunkra mi a legemészthetőbb írásmód, csináld úgy, ahogy neked tetszik, nem írsz igénytelenül, szóval nem lesz ezzel gond!

krisz
Tag
krisz

Mivel hogy én még elég iatal vagyok nem nagyon emlékszem ezekre de arra én is mikor még azt mondtuk hogy kiakasztotam a játékot:

guba
Tag

Kösz a cikket.

Csak mint apró érdekesség.
“Az Ég büntetése!” =”TENCHU” kiáltással hajtották végre a nagyúr által megrendelt merényletet. Legalább is a filmben, persze ott sem mindig.
Hideo Gosha – Tenchu c. filmjét csak művészlelkeknek, azoknak akik nem riadnak vissza a “chokito”-tól
(azoknak akinek ez nem mond semmit:
https://www.youtube.com/watch?v=m9fkA3oXyOA

Leckie
Tag
Leckie

Gratulálok nagyon jó lett a cikk csak így tovább

Viktor
Tag
Viktor

Mondjuk én már nem játszok ilyen régi játékokkal de nosztalgiakélpp elolvassom az iylen cikkeketis!Régen énis toltam ps1-et!

Sandokán
Tag
Sandokán

Szuper kis cikk, és jó volt látni ebben az ínséges időkben.
1-2 órára beizzítom az emut.

Sok sikert a további cikkekhez.