PsX1 Emulátor 2.0.6

PsX1 Emulátor 2.0.6

2uiej3c.jpg

PLAYSTATION EMULÁTOR XBOX360 PLATFORMON!

Fejlesztő: cmkn1983, Ced2911
Jelenlegi verzió: 2.0.6.
Platform: Xbox360 XDK
Forráskód: LINK
Az emu Letölthető innen:

2.0.6: LINK

Magyar Kompatibilitási táblázat: LINK
Iso Konvertáló program:(cdrcimg fájlt készít) LINK
ECM Tools: LINK
CUE fájlok: LINK
IsoBuster: LINK
PAKKISO: LINK
Játékokat rengeteg helyről lehet beszerezni,hozzá, de az egyik legjobb bázis: LINK

IRÁNYÍTÁS A JÁTÉK ALATT:

35pxxbox360dpadall flecha360jo 35pxcrucetapsp
35pxxbox360stickrightflecha360jo 35pxstickpsp
35pxxbox360buttonaflecha360jo 35pxbotncruzpsp
35pxbotnbxbox360flecha360jo 35pxbotncrculopsp
35pxbotnxxbox360flecha360jo 35pxbotncuadradopsp
35pxxbox360buttony flecha360jo35pxbotntringulopsp
35pxxbox360bumperrightflecha360jo 35pxpsr1
35pxxbox360bumperleft flecha360jopsl1

A 2.0.6-OS VERZIÓ ÚJDONSÁGAI:

– A legfontosabb, hogy a kompatibilitás növekedett.
– Sokkal jobb minőségű hang és zene.
– Szebb GUI
– A psx logó, intró eltűnt, mert sok gondot okoz a hangoknál.
– Borítók minden játékhoz, kétféle nézetben
– Most már az mdf formátumot is kezeli az emulátor
– A játék profil bevezetése, azaz minden egyes játékhoz elmenthető az optimális beállítás. Ini fájlban kerül mentésre, így a későbbiekben szabadon megosztható egymással.
– Elmenthető a filter is.
– Az emulátor még két üzemmódban tud futni. Egy új és a régi CDR-t használva is. Erről lentebb részletesen írok.
– Új memória kártya kezelési felület. Erről is részletesen lentebb.
– Game Reader/Guide opció játék alatt. Egyenlőre még kísérleti jelleggel van bent, azaz csak kis méretű txt fájlokat kezel (azokat is kis képernyőn), de hamarosan minden méretű gamefaqs és egyéb txt végigjátszást kezel majd és teljes képernyőn. Mondanom sem kell, hogy ez mekkora.

ÚTMUTATÓ AZ EMULÁTOR HASZNÁLATÁHOZ ÉS A JÁTÉKOK FUTTATÁSÁHOZ:

– Letöltöd a megadott linken lévő legfrissebb emulátort, rar fájlt, majd kicsomagolod.
– Bemásolod a külső vagy a belső vinyódra és az FSD-ben vagy Aurorában megadod az útvonalat neki (Retail: Emulator, Devkit: Emulator, Scan Depth: 3 )
– A játékokat az emulator GAMES mappájába teszed, de figyelsz rá, hogy minden játékot ide másolsz, egy kupacra, alkönyvtárak NÉLKÜL!
– Elindítod az emulátort FSD-ből, Aurora-ból vagy pedig a default.xex-el.
– A játékokat KIZÁRÓLAG .bin, .iso, .img, .mdf formátumokban fogadja el az emulátor. Ehhez találhattok egy konvertáló programot fentebb, leírást pedig lentebb.
– Az emulátort indítva ezt a képet fogod látni:

DSC_0006

Elindítás utáni képernyő!

– Ha itt kiválasztjuk a Games mappát, akkor elénk tárulnak az elérhető játékok:

DSC_0007

Így néz ki a GAMES mappa borítókkal listázva!

Itt több lehetőség is igénybe vehető, de kezdjük akkor sorban:
– az X gombot megnyomva a kétféle borító nézet közül választhatunk. A játékokhoz borítókat magunknak kell feltölteni az emulátor “covers” mappájába. Fontos, hogy a kép .jpg formátumban legyen. A mérete és felbontása lényegtelen. A kép nevének egyeznie kell a hozzá tartozó játék nevével, azaz ha a games mappában egy “Parasite Eve (USA).img” nevű játékunk van, akkor hozzá a borító neve a ” Parasite Eve (USA).img.jpg” lesz.
– Mint már fentebb említettem az emulátor kétféle CDR plugint kezel, az aktuálisan használtat láthatjuk is a fő képernyőn kiírva, jobb alul piros betűkkel. A BACK gombbal tudunk váltani a két CDR plugin között. Alap esetben az OLD CDR Plugin indul és ezt is használjátok. A “NEW CDR PLUGIN” csak akkor kell, ha egy játékban hang problémák vannak vagy nem indul. Akadozik a hang, a kép, stb. Az esetek 90%-ában az OLD CDR PLUGIN tökéletes szolgálatot tesz, azaz nem kell állítani.

Játék Profilok

Az új emulátor talán legnagyobb újdonsága a tökéletesített kompatibilitás mellett a játék profilok lehetősége. Magyarul, nem kell többet minden emulátor indításnál, minden egyes játékhoz belőni az optimális beállításokat. Elég ezt egyszer megtenni vagy a mások által használt .ini fájlt elkérni és máris minden játék az optimális beállításokkal fut majd. Lássuk, hogyan történik mindez. Elsőnek nézzük, azt a lehetőséget, ha magunknak szeretnénk beállítani.
– A fő képernyőn rámegyünk a beállítani kívánt játékra. Ha rajta vagyunk, akkor nyomunk egy “Y” gombot a joy-on és a következő képernyőt kapjuk:

DSC_0008

Profil beállítás folyamatban.

DSC_0009

Sikeres profil mentés.

– Megnézve a kompatibilitási táblázatot, szépen beállítod az adott játékhoz a Dynarec, Threaded GPU és SPU és fix opciókat a hibátlan működés érdekében. Az FPS Limit mindig maradhat ON állapotban.  A leginkább elfogadott és alapesetben használt beállítások a következők:
– Dynarec ON
– Threaded GPU OFF
– FPS Limit ON
– SPU IRQ OFF
– Parasite Eve Fix: OFF
– Dark Forces Fix: OFF
Ha ez megvan, akkor rányomunk a “SAVE GAME PROFILE”-ra és ha mindent jól csináltunk, akkor kapunk egy üznetet, hogy a profil beállítást elmentésre került.

A játék a profil mentéseket az emulátor “gameprofile” könyvtárában tárolja a játékhoz tartozó néven .ini formátumban azaz mi s módosíthatjuk “manuálisan”.
Amennyiben elszaporodnak a játékosok körében az optimális beállítások, akkor elég lesz csak mindenkinek az .ini fájlokat bemásolgatni a gameprofile könyvtárba és az emulátorban mindenkinek a legjobb beállításokkal fog futni a játék. Ilyen téren fontos megjegyezni, hogy a játékokból mindig az USA verziót töltsük le, illetve ne nevezzük át, mert mindenki az alapértelmezett nevét fogja majd használni az .ini-ben. A Crash esetében ez a név pl. “Crash Bandicoot [U] [SCUS-94900].img”

Játék közbeni beállítások

DSC_0010

Játék közbeni beállítások.

Ha nyomunk egy START+BACK gombot játék közben, akkor kapjuk a lenti képernyőt. Fontos megjegyezni, hogy FSD és Aurorában a Screen Capture-t ne a START+BACK gombokra legyen beállítva, mert akkor nem jön elő.

– Save State: bárhol menthetsz a játékban
– Load State: az elmentett állások visszatöltése
– Change Disc: lemezváltás. Ha egy játékban elérsz az első lemez végére, a játék bekéri a második lemezt. Ilyenkor nyomsz egy START+BACK-et és a Change Disc opcióval kiválasztod a második lemezt, majd nyomsz egy A-t. Így a játék tovább fog menni a második lemezzel.
– Filter: a felbontás és grafikus megjelenítés beállítása ( lásd lentebb )
– Game Guide: játék közben tudsz leírásokat, végigjátszásokat megjeleníteni, olvasni (lásd lentebb)
– Change Game: új játékot választhatsz ki és indíthatsz
– Reset: a jelenlegi játék újraindítása
– Return to game: visszatérés a játékba
Fontos tudni, hogy játék közben bármikor megállíthatod a játékot és beléphetsz ebbe a menübe, azaz akárhányszor módosíthatod a filtert, menthetsz állást és tölthetsz vissza.
Ellenben ha a főbb beállításokat akarod megváltoztatni, ahhoz a Change Game opciót kell igénybe venni.

FILTEREK:

DSC_0040

Filterek kiválasztása.

Úgy tudod használni, hogy játék közben nyomsz egy START+BACK-et és a Filter menüre nyomsz. A fenti képernyőt fogod látni.
Itt kiválasztod a kívánt grafikus filtert és nyomsz rá egy A gombot, majd visszalépsz a játékba! Ezt egy játék alatt bármennyiszer módosíthatod, megteheted. Én alapos tesztelés után a ddt.cg filtert javaslom, mert szép grafikát ad és mégis megmarad “konzolos”-nak a hatás, azaz nem lekerekített PC-s éleket, grafikát kapunk.
Érdemes minél több fajta filtert kipróbálni, mert sok érdekes van. CRT retró tévés, HD grafikás, PS1 eredeti hatású, stb. Mindenki megtalálhatja a neki szimpatikusat. Mint írtam fentebb minden egyes játékhoz külön-külön filter is elmenthető a profil mentés opció segítségével.
Aki kitapasztalja, hogy neki melyik filterek kellenek, mit használ, az utána a többit ki is törölheti, hogy átláthatóbb legyen a könyvtárában.

Game Guide Reader

Gondolom sokan vagytok úgy, hogy bizonyos játékoknál gamefaqs-ról vagy máshonnan elérhető leírást, végigjátszást használtok. Ilyenkor borzalmasan kellemetlen mindezt PC-ről vagy laptopról olvasni játék közben. Ezen segít az emulátor Game Guide Reader opciója, amely játék közben érhető el, hogy nyomtok egy START+BACK gombot és ott kiválasztjátok a GAME GUIDE menüpontot. Itt a “gameguides” könyvtárban található leírások között válogathatunk és jeleníthetjük meg őket, illetve olvashatjuk majd.
DSC_0011

Egyenlőre ez az opció még kezdetleges állapotban van, de 2 héten belül eléri a végső állapotát, azaz a Game Guide-re nyomva alapértelmezettként is a leírások könyvtára jön be, valamint kezelni fog bármilyen méretű .txt dokumentumot (jelenleg csak kis méretűeket kezel) és azokat teljes képernyőn fogja megjeleníteni. Azaz lehet majd úgy játszani, hogy közben 2 gombnyomással elérjük hozzá a leírást/végigjátszást.

Memória Kártya Elérése

A memória kártyát úgy érhetjük el, hogy az emulátor kezdőképernyőjén belemegyünk a “bios” könyvtárba és az ott található bin fájlt elindítjuk az emulátorral. Ekkor bejön egy fekete képernyő, ahol a START+BACK kombinációval előhozhatjuk az OSD menüt. Itt szabadon törölhetünk a memória kártyáról, majd a RESET opcióval újra indíthatjuk az emulátort.

ELŐFORDULÓ HIBÁK AZ EMULÁTORNÁL:

– Ha Fatal Crash Intercepted hibát kapsz, az azért van, mert a beállításaid rosszak az adott játékhoz! Nézd át újra a kompatibilitási táblázatot.
– Lassulás, akadozások. A játékokat javasolt az emu GAMES mappájába tenni, mert ahogy észrevettem nem tesz jót az emunak, ha a játékok pl másik HDD-n vannak.
– Ha egy játék nem úgy fut, ahogy a kompatibilitási listán szerepel, akkor a hiba NÁLAD van. Próbálj másik verziót leszedni az adott játékból, mert FONTOS, hogy NTSC vagy PAL.( az NTSC/USA verzió 90%-ban jobb )
– Nem indul el a játék. Javasolt a játékokat .bin, .img formátumban beszerezni, mert a többi formátummal gondok lehetnek.
– Kifagy az adott játék: valószínűleg a grafikus filter az oka. Próbálj másikat használni.
– A START+BACK gombra nem jön elő a menü: ilyenkor megkeresed az FSD-ben a Settings-Plugin Settings-F3Plugin menüpontot és ott az Enable Controller Combo for Screenshots pontból kiveszed a pipát. Előfordul, hogy elsőre nem működik, ilyenkor párszor meg kell ismételni a pipa betételt-kivételt, majd FSD restart. Ha pedig abszolút nem látod az F3 Plugin menüt, akkor frissíts újabb FSD verzióra, vagy telepítsd újra az egészet.

ECM ÁTALAKÍTÁSA IMG-BE ÉS CDRCIMG HASZNÁLATA:

Ha olyan játékot, iso-t töltünk le, amelynek a kiterjesztése .ecm, akkor az ecmtool nevű programmal tudunk belőle iso fájlt csinálni. A cikk elején van hozzá link. Kicsomagoljuk és az .ecm fájlt belehúzzuk az unecm.exe fájlba. Így el is készül az iso. Vannak olyan játékok, amik csak cdrcimg formátumban futnak rendesen, ezért ha úgy van kedvünk, akkor a cdrcimg.exe programmal bármilyen formátumot átalakíthatunk .cdrcimg kiterjesztésre. Ehez töltsük le a cdrcimg programot, csomagoljuk ki  és az iso-t, játékot húzzuk bele a cdrcimg.exe fájlba. Létrehoz egy .z valamint egy z.table fájl. Az utóbbival indul a játék.

HIÁNYZÓ CUE FÁJL:

Vannak olyan játékok, amikhez nincsennek cue fájlok és ez bezavarhat az emulátornak. Ebben az esetben töltsd le a cue.rar nevű fájlt (lásd a cikk eleje), csomagoljuk ki és keressük meg benne azt a játékot, emihez cue fájlt keresünk. A cue fájlt másoljuk be abba a könyvtárba ahol az iso fájlunk van. Nyissuk meg bármilyen editorban a cue fájlt és a FILE után, de a BINARY elé írjuk be az iso fájlunk nevét. Példának vegyük a FILE “007 – Tomorrow Never Dies (E) [SLES-01324].bin” BINARY esetet. Ennél az “007 – Tomorrow Never Dies (E) [SLES-01324].bin”-t kell átírni pl “Bond.bin”-re.

TÖBB BIN FÁJL EGYESÍTÉSE:

Vannak olyan játékok amik több bin fájlból állnak. Ezekből egyet kell alkotnunk, hogy jól fussanak. Ehez töltsétek le a cikk elején található ISOBUSTER nevű programot, telepítsétek fel, majd indulás után nyomjatok a Fájl-ra, majd Image fájl megnyitása. Válasszátok ki a több bin-es játék .cue vagy. ccd fájlát. A jobb oldalon betöltődik az iso. Ezután jobb klikk a fájlon, majd Kifejt <Image> , legvégül pedig RAW (*.bin *.iso).  Válasszátok ki a .bin-t kiterjesztésnek, majd a nevét is változtassátok meg. (bin kiterjesztés kell a névbe is) Ezután Save és megkérdezi a cue fájl is. Arra is nyomjatok Save-t és ennyi. Készen is van.

APE FÁJLOK ÁTALAKÍTÁSA ISO-RA:

Vannak esetek, amikor egy játékot letöltve .ape kiterjesztésű fájlokat látunk. Sok esetben mellettük .ecm fájl van, amihez ne nyúljunk. Telepítsük fel a cikk elején elérhető PAKKISO programot. Majd egérrel jobb klikk arra a könyvtárra, ahol a játék és az ape fájlok vannak. Válaszd ki az UNPAKKISO opciót. Ezután rengeteg .bin kiterjesztésű fájlt kapsz és cue sincs hozzá. Cue fájlt magad is tudsz csinálni (lásd 2 bekezdéssel feljebb), a sok bin-t pedig át lehet alakítani egy .bin fájlba. (lásd egy bekezdéssel feljebb)

GRAFIKAI PREZENTÁCIÓ:

Végül pedig zárjuk a cikket egy bemutatóval, hogy milyen szép grafikát tud az emulátor HD tévén is, ddt.cg filterrel!
[cp_youtube id=2Y5b8ULBMgM]

 MI VÁRHATÓ A 2.0.7-ES VERZIÓTÓL?

– Game Guide/Reader tökéletesítése
– CGI és FMV videók grafikájának, megjelenítésének szépítése
– HD Plugin teszt beüzemelése az opciók közé
– Egyéb GUI csinosítás a menüben és a kezelőfelületen

17
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
14 Hozzászólások
3 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
13 Hozzászólók
szimszonosssssKocka6Dudi87Stryder Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Sanat
Tag
Sanat

kösz uj emut majd tesztelem, a graf is valtozott valamihez képest?:D

Sanat
Tag
Sanat

köszi, bocs ha kérdem csak kivi vaok 2.0.7 tudni mikor jöhet ki?

Tudom most jött ki 2.6 csak gondoltam hátha..:) thanks

Robert82
Tag
Robert82

Hatalmas köszönet az új, feltuningolt psx emuért! Jöhetnek ezerrel az .ini fájlok. 🙂
Egyébként érdekelne… hogy hogyan lehet szebb a grafika is a jövőben? Azt mivel tudnák megoldani? Milyen fejlesztői bravúr kell ahhoz, hogy szebben nézzen ki egy retró játék emun? 🙂

tassika
Tag
tassika

A PC-s ePSXe és társai, a megfelelő GFX pluginel, sokat javít a grafikán, próbáld ki.

gorgo
Tag
gorgo

Köszi a cikket,tesztelem a kicsikét 🙂

Castiel
Tag
Castiel

na..ez adja!:D sok sikert a továbbfejlesztéshez!:)

Metal
Tag
Metal

Őszintén szólva csak ámulok és bámulok,soha nem gondoltam volna hogy idáig fog fejlődni ez az x360as ps1emu, mostmár van benne borító támogatás is..pazar(az még esetleg jól jönne ha a netről töltené le a borítókat és nem nekünk kellene 1-enként átnevezgetni a képfájlokat stb,nemtudom hogy a készítőkben felmerült e már ez a dolog).

buci1
Tag
buci1

Köszi a munkát és a részletes útmutatót!!!Este ki fogjuk proszálni!!!!

Kocka6
Vendég
Kocka6

Sziasztok. Nekem a Gui nem tetszik még mindig… Kicsit fapadosnak tűnik… egy két 3D-s gombot vagy valami dizájnt bele varázsolnék.

Stryder
Tag
Stryder

Analóg támogatás is lesz benne később? És négy kontrollerrel lehet majd játszani?
A Start+Back kombinációt nem lehet áttenni másik gombokra, mert így a Tekken 3 állandóan kilép a főmenübe és így nem lehet ingame menteni, vagy a filterekt állítani.

Kocka6
Vendég
Kocka6

Start + Back gomb szerintem a default.xex be van ‘írva’ amit én nem tudok modositani :S