Yakuza 1 (PS2)

Yakuza 1 (PS2)

Yakuza. Grand Theft Auto. Akik nem ismerik a Yakuza sorozatot, azok általában annyit azért tudnak róla, hogy a GTA japán másolása. Mi az igazság? Hasonlít rá? Vagy teljesen más? Az igazság valahol fél úton van, de hamarosan megmagyarázom.
Megfogadtam, hogy időhiány miatt nem nagyon fogok már retro cikkeket írni,(az elmélkedős cikksorozatom harmadik részét leszámítva) mert a portolások, magyarítások (nah és persze magam is játékos vagyok,így játszok akárcsak ti) szinte minden szabadidőm felemésztik. Ami miatt mégis rá szántam magam, az a Yakuza, amely nálam a “Jött, látott és győzött” érzést váltotta ki. Ezt a játékot MINDENKINEK ki kell próbálnia. Ha nincs Ps3 géped, akkor vegyél egyet. Szard le a fail kurrens generációt (One és Ps4) és inkább Ps3-on játszd végig a Yakuza összes részét.
Tudtommal még nem nagyon született magyar cikk, amely bemutatja a Yakuza első részét.(ha még is akkor sorry) A néhai 576 Konzolban volt egy írás, azt hiszem Wilson tollából, de közel sem volt olyan komplett a bemutató, hogy mindenki számára meghozza a kedvet a játékhoz. A bemutatóm elkezdése előtt, akkor tisztázzuk, hogy milyen stílusó játékról van szó, kinek ajánlom és azt is, hogy a sorozat útja hol tart.

yakuza-20060905115721268-000

Egy Yakuzának is kell ennie!

Amennyiben rendelkezel egy PS3 géppel, akkor jelen pillanatban a Yakuza 1, 2, 3, 4 és Dead Souls mellékág érhető el angolul. 2015-ben nyugatra érkezik az 5. rész is.(várom mint az atom) Én még csak az első résszel játszottam (igaz, ezt 100%-ra kitoltam) de már alig várom, hogy neki kezdhessek a másodiknak. Stílusában egyébként egy sandbox  játékról beszélünk, amely elég sok mindent átvesz a GTA sorozatból (nyitott város, bandaháborúk, mellék tevékenységek a városban, kurvák, stb) de ha még is hasonlítanom kellene valamihez, akkor egyértelműen a Shenmue jut eszembe. A Shenmue-t remélem senkinek nem kell bemutatnom, mert lehet különböző stílusokat szeretni (katonai FPS, MMO, kaland és akció) de abban minden játékokhoz értő egyetért, hogy a Shenmue ott van minden idők legjobb 10 játékában a Zeldával és a Final fantasy 7-el karöltve. Szerintem a SEGA-nál (a Yakuza kiadója és fejlesztője) úgy voltak, hogy kellene egy olyan játék, amely sokakat a Shenmue-ra emlékeztet, az ő örökségét viszi tovább, de még sem azon a néven megy tovább, mert az óriási felelősség lett volna a hátukon. A Shenmue harmadik részét soha, senki nem fogja elkészíteni. Nem meri. Egyébként a Yakuza sokkal inkább akció központúbb mint a legenda, és talán ezért is áll a GTA-hoz közeli viszonyban. Azt is hallani a netes fórumokon, tesztelőktől, hogy a Yakuza egy rétegjáték. Szerintem ez baromság. Pontosan, hogy annyi stílus ötvöződik benne, hogy szinte mindenki tudja élvezni. Az akció kedelők is, a történet orientált kalandjátékosok, valamint a sandbox stílus szerelmesei is. Egyedül, aki utálja a Japán kultúrát, világot, az kerülje el. Nah, de elég volt a hosszú bevezetőből és ugorjunk a mélybe.

Yakuza-1-and-2-HD-14

Nah, add azt a sakét kislány!

2014 Karácsonya. Végre volt pár olyan napom amikor kiadtuk a Batman Arkham Asylum portolását és szusszanhatok egyet. Milyen játékkal játsszak? Nálam egyértelmű, hogy csak is retró jöhet szóba. Sokat hallottam már a Yakuza sorozatról, így elhatároztam, hogy az összes részét végigtolom. Amint elindult a játék már egyből tudtam, hogy jó döntést hoztam, mert bizony a Yakuza első része Karácsonykor játszódik, az utcák tele mikulás ruhába öltözött leányzókkal, a hópelyhek szállingóznak, nagy a vásárlási láz Tokióban, a boltokban karis dalok szólnak. Így engem is egyből elkapott a karácsonyi láz.
A történet (és a teljes sorozat nagy része) Kazuma Kiryu-ról szól, aki egy yakuza, azaz japán gangszter. Nem fiatal yakuzáról beszélünk, hanem egy tapasztalt férfiól.(kapja is az oltást végig a játék során, hogy vén fasz, öreg roncs és társai) A játék felvázolja nekünk, hogy Tokiót egy klán, a Tojo uralja, amely klán alá több kissebb nagyobb család  tartozik. Kazuma is az egyik család legjobb harcosa, azaz sárkány. A kezdeti percekben eléggé felpörögnek az események, megismerjük a főbb szereplőket, illetve egy gyilkosság miatt börtönbe vágnak. A nehéz börtönéveket követően, 10 évvel a bezárás után szabadulunk és újra kellene kezdeni mindent Tokió egyik negyedében. Kiderül azonban, hogy sok minden megváltozott. A barátok és az ellenségek is. Ki merem jelenteni, hogy a játék 13 fejezete alatt MINDENKI őrülten kíváncsi lesz a történet alakulására, így végig fogja játszani. Állandó meglepetések, árulások, szerelmek, érzelmes és brutális jelenetek váltják egymást. Most hirtelen elgondolkoztam és megszámolva kb 5-6 szor változott játék során a fejemben, hogy ki is a fő gonosz és ki mozgatja a szálakat a háttérből. És a 12. fejezet előtt nem is nagyon derül ki. Mindezek mellett elég érett történetről beszélünk. Talán egy 12 éves meg sem érti. Nekem így 30+ éves fejjel is hihető, izgalmas volt a sztori, amit kitaláltak a fejlesztők. Egyedül a végén van egy kis színvonal esés (nem vészes, csak a szokásos “főgonosz elmeséli az ok okozati dolgokat) de simán vállalható. Szorosan ide tartozik, hogy a játék ERŐSEN történet orientált, azaz legalább középfokú angol nyelvtudás nélkül szart sem ér a játékélmény. Nyilván úgy is el lehet harcolgatni, kurvázni a játékban, de maga a játék lényege lesz kiherélve. Halkan megjegyzem, hogy én hiába vagyok almost perfect angolból, még így is idő kellett, mire a történet szereplőit megjegyeztem, hogy ki kicsoda. Viccesen megjegyezte az ismerősöm, hogy örüljek, hogy csak japán nevek vannak és nem kínaiak, mert utóbbinál tökön szúrtam volna magam 🙂 Szerintem a készítők is gondoltak a nyugati emberkékre, (de alapból összetett a történet) és ezért egy kis noteszt helyeztek el a menüben, ahol mindenről mindent meg lehet tudni. Ki melyik családhoz tartozik és milyen pozícióban van. Pici könnyítés, hogy az angol lokalizáció elég fapados szóhasználatú lett, aminek én örültem, mert magyar anyanyelvűként nem szeretek szépirodalmi megfogalmazásokat értelmezni angolul.
Nem beszéltem még a szinkronhangokról, amelyek állati jól sikerültek. Elég ha két nevet mondok: Michael Madsen és Mark Hamill. Előbbi az egyik kedvenc színészem, míg utóbbi azt hiszem a Batman Arkham Asylumban Joker szerepében mindenki előtt bizonyított. Számomra a történet adta el a játékot és SIMÁN veri a GTA játékok történetét, és figyelembe véve a 30 órás végigjátszási időt (+10 óra mellék küldetések) így simán 5/5 csillag tartalmilag és hangulatban.

151002-Yakuza_(USA)-2

Tokió él és készül a Karácsonyra!

Amint megkapjuk az irányítást Kazumával, akkor szembesülünk a GTA szerű, sandbox nyitott tereivel. Ami picit csalóka, mert vannak városrészek, ahol képernyőt vált a játék, így nem a teljes várost tölti be és kezeli egyszerre. De abszolút nem rombolja le az illúziót, mert csupán fél mp van a váltások között. Nagyon népes és nyüzsgő a város így átérezzük a zsúfolt Tokió hangulatát. Autókba nem lehet beszállni, csak a negyed bizonyos részein lehet a taxit igénybe venni, ami a gyors utazásnak felel meg.Szóval a teljes város, Tokió Kabukicho negyede bejárható már az elején is. Picit el is vesztem a lehetőségekben. A GTA-hoz hasonlóan itt is van egy fő szál, amelyet jelez a térképen a játék, de mellette számtalan mellékküldetés és mini játék, szabad tevékenység érhető el. A mellékküldetések fejezetekhez vannak kötve, így a második résztől eltérően itt jó pár olyan misszió van, amelyet csak x fejezetben lehet megcsinálni. Nah, de milyen mellék küldetésekről van itt szó kéremszépen. Nem ám a szokásos menj el és lőjj le ezt azt, hanem nagyon egyedi és ötletes küldetések, amelyek nagyban köthetőek Tokió alvilágához és életformájához. Vannak drámai, akció és vicces feladatok is. Az egyik során pl egy travi szed fel és akar téged szobára vinni 🙂 A küldetések teljesítéséért, az ellenfelek leveréséért Xp jár, amit 3 tulajdonság, képesség között költhetünk el. Akkor lássuk is a harcrendszert.

yakuza1_1

Kértek egy kis testápolót?

A GTA-tól eltérően a harc erősen a közelharci elemekre épít (nekem jobban bejön mint a GTA lövöldözései) azaz bunyózni fogunk. Halkan ide tehetem, hogy lehet lőni is, de nagyon korlátozott lőszerrel. A harcok vagy a történet során jönnek, vagy pedig a városban járkálva szólítanak le minket gangszterek, yakuzák, punkok, rapperek és egyéb utcai szutykok. Ha lövöldözés lenne a játékban, akkor mind egyforma lenne és halálra únnánk magunkat. Szerencsére itt erről szó sincs. Minden ellenfél más és más harci stílussal rendelkezik, így a bunyó is mást kíván meg a játékostól. Pl értelemszerűen másképpen kell küzdeni egy pankrátor és egy muay thai-os ellen. A bunyók nem véletlenszerűek, azaz messziről halljuk ha valaki megindul felénk egy “Hey” “What da” kiáltással. Azaz a harcok többségétől elfuthatunk vagy ki is kapcsolhatjuk őket egy tárgy segítségével (Lucky Bread) de nem érdemes, mert fejlődni kell a játékban, hogy legyen esélyünk a fő ellenségek ellen. A fő bossok pedig nagyon ötletesek, őrültek és teljesen más harci stílust kívánnak meg. Az életerőnket feltölthetjük különböző kajáldákban, de magunkkal is vihetünk pár gyógyító kapszulát. Harc alatt egy új képernyőre dob a játék, ahol a környezeti tereptárgyakat is felhasználhatjuk (pl kukát vagy bringát, kő darabot) hogy az ellenfelet szétcsapjuk vele. Baromi állat, amikor egy kerékpárral odabaszunk a punknak, aki elterül, majd hozzálapítjuk a bringát és biztos ami biztos alapon még rá is taposunk a bringára, amely alatt szegény nyomorék már szarrá lett lapítva 🙂

259791-l_51fbb744b7c94

Kazuma fűzi a csajt!

Az ellenfelek és mi is használhatunk fegyvereket a harc során, amelyek főleg közelharci eszközök (kardok, kések, baseball ütők, sokkoló, pisztolyok) és elhasználódnak. A jobb darabokat érdemes a fő ellenségekre tartogatni. Egyébként is némelyikük elég nehezen megszerezhető, mert csak mellék küldetések sikeres teljesítésével szerezhetőek be.
OFF:elkerülendő a cikkek alá “megszokásból” író egyének pontszerző akcióit, kérek mindenkit, aki elolvasta ezt a cikkem, és szeretné kommentálni, az a hozzászólása végére tegyen egy kis csillagocskát (*) 🙂 Így tudom, hogy végig is olvasta. Köszönöm.
Szóval visszatérve a harcrendszerre kifejleszthetünk magunknak skilleket, amelyekkel a mozdulataink bővülnek és kivégző mozgásokat is alkalmazhatunk. Rajtunk áll, hogy merre fejlődünk. A fentiek alapján egy tökéletes harcrendszerről beszélünk, pedig nem így van……a játék talán egyetlen hibája, az a kamera. Egész egyszerűen kell hozzá pár óra, hogy megtanuljuk a küzdelmet, belerázódjunk és még akkor is sokszor össze vissza fogja be az ellenfeleket a kameraman. Minimálisan magatok mögé lehet rendelni a kamerát, de sok esetben ez nem segít. Kár ezért a hibáért.
FONTOS: a játék alapból normál nehézségi fokon indul és ha bizonyos főellenfeleknél sokszor halsz, akkor megkérdezni az átváltást könnyű módra. NE CSÁBULJ EL és ne válts easy-re, mert úgy az egész játék egy darálás lesz, NULLA, azaz nulla kihívással. Normál fokozaton viszont taktikázva kell harcolni és kiismerni az ellenfeleket.
A harcrendszer és maga a játszhatóság nálam 3/5. Ha nem lenne a kamera tökölése, akkor ez is hibátlan lenne, mert amúgy sokkal élvezetesebb küzdeni mint pl lövöldözni a GTA-ban.

[cp_youtube id=6oRtMeRJcY0]

 Szeretnék még mesélni a játékban található egyéb tevékenységekről, amiket kötetlenül csinálhatsz a fő küldetések alatt, között és után is. Huh, azt sem tudom, hogy hol kezdjem. Vagyis mégis. Férfi vagyok így kezdjük a kurváknál 🙂 Tokió ezen negyedében található 2 hostess bár, amely magyarul talán luxuskurváknak felel meg. Odamegyünk, választunk egy csinos (pixel) nőt és beszélgetünk vele, (le)itatjuk, és ha sikerül megkedveltetnünk magunkat vele (angol nyelvtudás KELL ide is) akkor hamarosan a hotel szobájában találjuk magunkat és megdughatjuk és a szex után sms-ben küld nekünk egy erotikus képet magáról. Sajnos vagy nem sajnos ki van cenzúrázva az aktus. Van még egy go go bár is, ahol nők táncolnak nekünk, de olyan élethű animációval, amelyen beszartam amikor láttam. Ez a mozgás nem PS2 szint, hanem Ps4. Nem a textúra mélységéről beszélek, hanem a mozgásról. Tudunk még rulettezni, baccarat és black jacket játszani, valamint kipróbálhatjuk a SEGA játéktermekben a félkarú rablót és az UFO Fogót is, ami az a szar ami a TESCO-ban van elhelyezve és egy karral ilyen kis szar plüssmacikat kell elkapni vele.(az egyik mellékküldetésnél 2 órám ment el mire összeszedtem egy faszi lányának a sok kis szaros plüsst) Van még kulcs gyűjtés, amivel titkos zárakat nyithatunk ki, ahonnan csúcs fegyverek bújnak elő.
Ezeken kívül mehetünk még erotikus masszásra, ahol csak rajtunk múlik, hogy mennyire indul be a csaj, valamint baseballozhatunk is. Végül pedig van az ARÉNA, amely óriási muri. Képzeljetek el egy MMA, azaz ketrecharc szerű illegális ringet, és ott lehet különböző bajnokságokat megnyeri. Minden harcstílus játszik, azaz fogtok küzdeni pankrátorral, kung fussal, muay thai-ossal, nigger bokszolóval, mexikói luchadorral, öltönyös yakuzákkal, stb stb. ÁLLAT!
Részlegesen ide a játékélményhez tartozik, hogy a fő történet során (és időnként a mellékküldetések alatt is) olyan élményekkel gazdagodtok majd, hogy lefossátok a bokátokat.

Csak pár olyan emlék a játékból, amit soha nem felejtek el:
-az első ketrecharcom pillanata, a tomboló sznob, gazdag közönséggel.
-átvágni a kínai maffia konyháján és legyőzni a kínai maffia fejét egy kung fu harcban
-megmentettem egy faszit, aki le akart ugrani a 10.-ről, mert elfogyott a pénze és nem tudja pénzelni a plázacica nőjét
-harc két gengszter testvérrel egy bárban a diszkófények alatt, bömbölő zenével
-a végső harc egy luxusszálloda torony tetején nem mondom el kivel
Mindenkinek garantálom, hogy ha végig játssza a játékot, akkor teljes közeli képet kap a Japán alvilág működéséről, pozícióiról és beleszeret ebbe a világba, játékba. A Yakuzák ugyanis nem csak kegyetlen gyilkológépek, a hatalom és pénz rabjai, hanem érző emberek is, akik a családért, családjukért bármire képesek. Nah persze árulók is vannak, mint pl………kuss TON, lelövöd a poént.

yakuza-3-6Annyit szeretnék még írni, hogy én PS3-on játszottam a játékot és a szoftveres emulálás grafikailag tökéletes volt, óriás HD tévén is, de a játék 2-3 helyen kifagy. Nálam minden második próbálkozásra továbbment, és csak 2-3 helyen történt ilyen. A PAL verziót használtam. Egyébként van mentés is hozzá a gamefaqs oldalon, így akit ez zavar az letöltheti onnan és tökéletesen kezeli a PS3 a PS2 mentéseket is.

Végezetül a költői kérdés: érdemes a Yakuza 1 miatt PS3-at venni? Szerintem NEM. Érdemes csak a Yakuza sorozat miatt PS3-at venni? MAXIMÁLISAN! Habár nem játszottam még a többi résszel (alig várom, hogy a napokban belekezdjek a második részbe) de amit láttam belőlük videón, az alapján azt kell mondanom, hogy a 6db Yakuza részek+Demon Souls miatt érdemes Ps3 konzolt vennie mindenkinek. Ezek a játékok sokkal többet érnek és szórakoztatóbbak mint akármelyik One vagy Ps4 szemét, amely az elmúlt vagy következő 1 évben hánytak/hánynak ki a $ fejlesztők. Én pedig találtam egy újabb játékot a Souls sorozat+Deadly Premonition mellett, amiért rajonghatok a jövőben. Arról már nem is beszélek, hogy Japánban az embereket hidegen hagyja a nextgen szarság, és ennek köszönhetően jó pár játék jelenik meg 2015-ben és 2016-ban Ps3-ra. Ilyen pl a Yakuza 5. része és ilyen lesz a Yakuza 0 is valamikor 2016-ban. Yakuzának lenni JÓ! Kész vagytok a bunyóra?
A cikkírást, bemutatót nem szabad erőltetni, de ha ti is gondoltok egyet és valamikor órákat, napokat szórakoztok egy retró klasszikussal, akkor kérem, hogy osszátok meg velünk. Küldjétek el a cikket és így hát ha más is kedvet kap hozzá!

Boldog Új Esztendőt Kívánok a RetroConsoleGames teljes csapatának nevében!

25
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
20 Hozzászólások
5 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
18 Hozzászólók
kertesz tamasdante1021ismeretlenNorcsuférfi Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
tassika
Tag
tassika

Fordítás lesz a Yakuza sorozathoz? 🙂 Jó lenne. Kipróbáltam már, de felhagytam, mert úgy ahogy írtad, elég story orientált. Az én angol tudásom kevés a játék teljes fokú élvezéséhez. :-/ *
Ja és BÚÉK!

Kocka6
Vendég
Kocka6

Nagyon jó játék tényleg, anno ps2on nekem is kedvenc volt, bár angol tudásom sehol nem volt, így a történet sajnos mellékes maradt.
Nagyon egyedi a játékmenet engem is az fogott meg. Na meg a harcrendszer, amire ki is térsz külön.
Különösen örülök hogy január elsején egy ilyen remek játék felidezese jutott. Sajnos nincs alkalmam újra játszani, de aki teheti tényleg ne hadja ki!
Boldog Új évet mindenkinek!
(*)

szekeres91
Tag
szekeres91

* A cikled alapján Megjött hozzá a kedvem csak nincs ps-em ellenben valami megfoghatatlan érzés fogott el, hogy játszanom kell a Fighting Force első részével, mert ahogy olvastam mintha az lenne az alapja és nem feltétlen a GTA. Persze ez szubjektív. Köszi a cikket és jöhetnek is ha mégis lenne időd rá.

bence92
Tag
bence92

Már láttam sokszor a boltok polcain ezt a játékot, még mikor PS2-m volt és most, hogy sokszor nézelődök PS3 játékok után én is belebotlottam a Yakuza részekbe, de valahogy sohasem volt olyan késztetésem, hogy kipróbáljam valamelyiket. Sajnos-nem sajnos, nem szeretem az olyan játékokat amiben autót kell vezetni vagy a játékmenet nagyobbik része kocsikázva történik. Valamiért teljesen hidegen hagynak, ezért nem is játszok egyik GTA-val sem (kivéve a Vice City-t), de ebből a cikkből kiindulva most nagyon is kedvet kaptam arra, hogy kipróbáljam legalább a Yakuza első részét. Ha már egyszer ott van egy Michael Madsen és egy Mark Hamill, akkor… Tovább »

tassika
Tag
tassika

Sillent Hill HD-ból csak a 2. és 3. rész jelent meg tudtommal! Ezekhez van magyarítás is, ha szabad itt a link: http://tinyurl.com/qycv5ah

Én a The Last Guardian-ról már lemondtam, legalábbis a PS3-as megjelenésről. Sok helyen azt lehet olvasni, hogy csak PS4-re készítik már. Ennek kapcsán Nagy kedvenc, és ha már HD-s játékok, akkor a The Ico & Shadow of the Colossus Collection-t sem szabad kihagyni. 🙂

bence92
Tag
bence92

Igen, később rájöttem, hogy véletlenül elgépeltem, viszont valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy készült hozzá magyarítás. Azt hiszem vizsgaidőszak után magyarul is nekivágok legalább a második résznek a Yakuza után. Ha egyszer tényleg elkészülne, szerintem nagy ziccer lenne ha pont ps3-ra nem adnák ki, amire az első trailer óta kiakarták. Nem mellesleg a cikkben is alá van támasztva, hogy Japánban nem ugranak nagyon a nextgenre és mivel a fejlesztők japánok, így a célközönségre gondolva szerintem kijut egy előző generációs változat. Természetesen marketing szempontból az is lehet, hogy kiadják PS4-re és mindenki elgondolkodik az új konzolon. Az Ico és a Shadow of… Tovább »

tassika
Tag
tassika

Nem tudom ismered e a történetet, miszerint az ICO ps1-re jelent volna meg. PS1-re is volt az ICO-ból tech demo, de végül PS2-re jelent meg.
Nekem az a gyanúm, hogy a történelem ismételni fogja önmagát, és a The Last Guardian is átcsúszik PS4-re. De ne legyen igazam. 😉 És igen, engem sem nagyon motivál az új generáció, de ha mondjuk a The Last Guardian megjelenne rá, már elgondolkodnék egy PS4-en. 🙂

bence92
Tag
bence92

Sajnos csak 2005-ben lettem PS2 tulajdonos, így ez a történet elkerülte a figyelmemet, plusz akkor még csak 13 éves voltam, így nem tudtam olyannak látni a játékokat, mint mai fejjel, így az ICO-t és a Shadow of the Colossus-t is csak később értékeltem igazán. Egyszer tudom, hogy eljön az idő, mikor megszabadítják a pénztárcámat egy PS4 árával (kezdve a jövőre megjelenő Uncharted 4. részével, amin erősen gondolkodok), így mire kiadják a Last Guardian-t (akár csak PS4-re, akár mindkettőre) szerintem már túl leszünk pár olyan játékon amiért érdemes volt befektetni 🙂

darksogi
Tag
darksogi

Nekem ez ps2 kimaradt,de egy próbát én is tennék vele szerintem.Nekem a Sheinmu nagy kedvencem volt anó Dreamcast-en.*

Attila
Vendég
Attila

Ezt a játékot nem ismertem eddig, de jónak tűnik!

thecalver96
Tag
thecalver96

Rég elakartam kezdeni, de mindig valahogy kimaradt. Majd most.

tp73
Tag
tp73

Kiváló írás egy kiváló játékról!