SCUMMVM Emulátor Xbox360+PS3!

SCUMMVM Emulátor Xbox360+PS3!

scumm01

SCUMM KALANDJÁTÉK EMULÁTOR XBOX360 és PS3 PLATFORMOKON!

Fejlesztő: SCUMMVM Team
Jelenlegi verzió: 1.7.0 (PS3) 1.4.1 (Xbox360)
Platform: Xbox360 XDK és PS3
Forráskód: LINK
Az emu Letölthető a menüből vagy innen:

1.4.1 (Xbox360): LINK
1.7.0 (Ps3): LINK

Xbox360 Kompatibilitási táblázat: LINK
PS3 Kompatibilitási táblázat: LINK

Játékokat rengeteg helyről lehet beszerezni,hozzá, de az egyik legjobb bázis: LINK

IRÁNYÍTÁS A JÁTÉK ALATT:

Bal analóg – Egér mozgatása

A gomb – Klikk az egérrel

Start gomb- Menü

RB gomb- Billentyűzet

64_6

BEVEZETÉS

Amikor ezt az emulátor bemutatót elkezdtem írni, akkor egyből olyan érzésem támadt, hogy az oldalunk pontosan az ilyen cikkek miatt is jött létre. Remélem és nagyon bízom benne, hogy közületek sokan fogják majd kipróbálni ezeket a csodálatos játékokat és engeditek, hogy magukba szippantsanak titeket. Igen, talán még a Call of Duty-n felnevelkedett egyéneket is.

MI AZ A SCUMM?

Tulajdonképpen egy játékmotor, programozási nyelv, amit a méltán híres LucasArts alkotott meg. A 80-as évektől kezdve halom klasszikus kalandjáték használta ezt a motort és ha őszinték akarunk lenni, akkor a kalandjáték mint stílus kialakulást is meghatározta. Ha nem lett volna SCUMM, akkor lehet most nincs Walking Dead vagy Wolf Among Us.
Olyan klasszikus játékok születtek a SCUMM által mint a Maniac Mansion, Indiana Jones sorozat, Monkey Island sorozat, Full Throttle, Day of the Tetlance, stb.

BrokenSword

VALÓJÁBAN MIT TAKAR A SCUMMVM EMULÁTOR?

Gyakorlatilag kalandjátékokat futtató emulátor. Azaz nem csak SCUMM és nem csak PC-s játékokat tud futtatni, hanem rengeteg minőségi kalandjátékot. Természetesen HD tévére optimalizálva és rengeteg olyan dolgot, extrát bevetve, ami még JOBBÁ teszi a legendás programokat, mint amilyenek eredeti állapotukban voltak. Bizonyára sokatokban felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet az irányítással? Azzal az irányítással, amely ugye az egérre alapoz. Nos, mindenkit megnyugtatok, mert ennél tökéletesebb már nem is lehetne.

EMULÁTOR ÉS A JÁTÉKOK TELEPÍTÉSE, ELINDÍTÁSA:

Első lépésben töltsük le az emulátort. Csomagoljuk ki és másoljuk fel a belső vagy a külső HDD-re. Adjuk meg az elérési utat, vagy ha ehez nincs kedvünk, akkor a file managerben megkeresve az emulátort, a default.xex-el indíthatjuk. Utánna nézzük meg a kompatibilitási táblázatot és a kívánt játékokat is töltsük le pl az emuparadise oldalról. Teljesen mindegy, hogy DOS, Windows, Amiga vagy más platformra van az adott játék, mert az emulátor mind kezeli. Ha ezzel megvagyunk, akkor másoljuk be az emulátor GAMES mappájába. (ezt később a menüben módosíthatjuk). A szükséges beállításokat elvégezve (lásd lentebb) és a kívánt játékot kiválasztva már indíthatjuk is az A gomb megnyomásával.

full throttle android

BEÁLLÍTÁSOK:

Amint elindítod az emulátort, akkor ezt a képet fogod látni:

DSC_0052

Nézzük sorban a menüpontokat, lehetőségeket. Elsőként mindenképpen kattintsunk az Opciókra, majd azon belül menjünk a legutolsó almenühöz, ahol a GUI-nál állítsuk át a nyelvet magyarra. Ezután okézzuk le, majd indítsuk újra az egész emulátort. Így már minden magyar 🙂
Legfelül látható egy kereső mező, ahová kattintva és az RB-t megnyomva keresgélhetünk a játékcímeink között. A bal oldalt láthatóak a játékok, amiket előbb a listához kell adnunk. Kattintsunk a Játék Hozzáadása pontra és könyvtára kiválasztása után a Választ opcióval előjön egy újabb menü, ahol a játék egyéni beállításait adhatjuk meg. Platform, választott nyelv (ha több is van az adott játékban) stb. Az esetek többségében ez felesleges így leOKÉ-zva máris megjelenik a játék a listánkban. Lássuk a menüpontokat:
– Indítás: a bal oldalon ha rávisszük a kurzort egy játékra, majd az indítás gombra nyomva egy A-t máris kezdődik a játék.
– Betöltés: a mentéseink betöltése
– Játék hozzáadása: itt tudunk játékokat a listánkhoz adni. (lásd pár sorral fentebb)
– Játékopciók: a játékok egyéni beállításait kalibrálhatjuk.
– Játék törlése: egy játék kitörlése a listánkról.
– Opciók: a főbb beállítások. (erre még visszatérünk részletesen)
– Névjegy: a készítők névsora 1-2 magyar névvel.
– Kilépés: kilépés az emulátorból.

DSC_0055

Lássuk az Opció menüpontot részletesen. A grafika almenüben a grafikus módról lentebb olvashattok részletesen Filterek néven, így ezzel nem is szaporítom a szót. A kirajzolási módban a megjelenítő tipusát állíthatjuk be (régi monitor tipusok közül válaszhatunk) de érdemes alapértelmezetten hagyni. A “képméretarány korrekció”-t azon játékoknál érdemes bekapcsolni, amelyeknél kilóg a kép egyes része a tévénk képarányából. Ritkán használatos. Ellenben a “Teljesképernyős mód” opciót mindig pipáljuk ki. Az “EGA színjavítás” olyan esetekben szükséges amikor nagyon régi EGA játékokkal játszunk és azokon fog ez az opció javítani szín ügyileg. Lépjünk tovább.

DSC_0056

Az első három opciót, a hangkártya eszközét érdemes alapértelmezetten hagyni. Olyan gyönyörű hang van ugyanis az emulátorban a játékoknál, hogy mérföldekkel feljavítja az eredeti zenét. Ne buzeráljuk, hagyjuk úgy és élvezzük a csodás muzsikákat a klasszikus játékokban. A “Szöveg és beszéd” beállítás ellenben fontos. Itt állíthatjuk be, hogy a játékokban legyen felirat, legyen beszéd vagy mindkettő. Javasolt a mindkettő kipipálása. A “Felirat sebessége” egyértelmű. 60-70-re kell belőni, aki nagyon gyorsan olvas, annak 80-ra. Lépjünk.

A hangerő menüpontban külön-külön beállíthatjuk a zene, beszéd és a hanghatások hangerejét, illetve mind el is némíthatjuk. Nekem 190-en van mindhárom.
A MIDI és MT-32 menüpontokat nem érdemes birizgálni, mert az emu alapállapotban beállítja nekünk a legjobb választást. PC-n van jelentősége, nekünk konzolosoknak nincs.
Mappák menüpont: itt megadhatjuk a Mentés és az Emu Skinjének a helyét. Az extra mappába pedig az egyéb generált fájlok fognak menni. Amennyiben mindet üresen hagyjuk, akkor az emu mappájába kerülnek a dolgok. A mentés mappát azért érdemes beállítani.
Végezetül itt van nekünk a Vegyes almenüpont, ahol a skin-t válaszhatjuk ki, valamint az ezzel kapcsolatos dolgokat. Ugye a GUI nyelve a legfontosabb, mert itt pakolhatjuk át magyarra.

Lássuk a játék közben menüt. Nyomjunk egy START-ot játék közben és ezt fogjuk látni:

DSC_0063

Ez megfelel egy PAUSE, szünet-nek is. Itt nagyjából A következő pontok a fontosak:

– Folytatás: a játék folytatódik.
– Betöltés: egy régebbi mentést választhatunk ki. Nagyon dizájnos képernyő jön elő, ahol láthatjuk a mentéseinket és az adott mentések játékidejét, dátumát, mindent ami velük kapcsolatos. Törölhetjük is őket.
– Mentés: ugyanaz az ablak jön be mint a Betöltésnél és itt menthetjük el a játékot. BÁRHOL!
– Opciók: csakis a hang, illetve szöveggel kapcsolatos beállításokat ejthetjük meg.
– Súgó: pár hasznos tanácsot ad a kezelést illetően. Ne felejtsétek el, hogy a billentyűzetet az RB-vel hozhatjátok elő.
– Névjegy: készítők listája
– Visszatérés az indítóba: a főmenübe térhetünk vissza, de egyúttal kilép a játékból is, azaz minden addig teljesített szakasz elveszik, ha nem mentettünk.
– Kilépés: kilépés az emulátorból.

FILTEREK:

– Normál: eredeti állapot, nincs filter, nincs nagyítás
– 2x: ugyanaz mind a normál csak bizonyos, nem 640×480-as játékokat felnagyít
– 3x : ugyanaz mint a normál, csak némely játékot háromszorosára nagyítja.
– 2x SAI: nah ez az első filter, ami már óriásit dob a grafikán.
– Super 2x SAI: ugyanaz mint az előző, csak egy picivel még jobb, szebb.
– Super Eagle: hasonló az előző kettő SAI filterhez, csak blur effektet is bevet némi lassulásért cserébe. Király filter.
– Adv Mame 2x: átmeneti filter a normál és a SAI között.
– Adv Mame 3x: fantasztikus grafikát ad, de picit lassú.
– HQ 2x: gyönyörű HD tévéken is jól mutató megjelenés.
– HQ 3x: ugyanaz mint az előző, csak még annál is szebb picivel.
– TV 2x: SD tévékhez ideális és azokon biztosít szép megjelenítést.
– DotMatrix: mátrix, hálós effektet alkalmazó filter. Inkább érdekesség mint hasznos.

Biztos szeretnétek tudni, hogy melyik filtert ajánlom. Nos, a válaszom a HQ 3x! Ellenben, ha valaki eredeti állapotukban szeretné a régi klasszikusokat végigjátszani, akkor a Normál. Esetleg a HQ 3x és a Normál közöttit, az Adv Mame 3x-et tudom még javasolni.

FELMERÜLŐ HIBÁK:

– Az adott játék nem indul el: feltehetőleg nem szerepel a kompatibilitási listán, vagy pedig hibás verziót töltöttél le. Próbálj meg egy másikat leszedni.
– Lassú a játék vagy akadozik: valószínűleg a rosszul megválasztott filter a hibás. Próbálj másikat.
– Fagyás: ez esetben megint az lehet, hogy lehet rossz verziót töltöttél le vagy pedig a játék nem szerepel a kompatibilitási listán.

Screen-Shot-2012-12-16-at-14.53.30

AJÁNLOTT JÁTÉKOK:

Nehéz ennyi remek játék közül kiemelni párat, de ha mindenképpen megkérne valaki, akkor a következő klasszikus műalkotásokat javasolnám neki KÖTELEZŐEN kipróbálandónak:

– Touche (magyar)
– The Legend of Kyrandia sorozat (magyar)
– Lands of Lore
– Discworld sorozat (magyar)
– Leisure Suit Larry sorozat
– King’s Quest sorozat
– Broken Sword sorozat (magyar)
– Beneath a steel sky (magyar)
– Goblins sorozat
– Simon the Sorcerer sorozat (magyar)
– Monkey Island sorozat (magyar)
– Full Throttle (magyar)
– Indiana Jones sorozat (magyar)
– Sam and Max sorozat (magyar)
– Maniac Mansion (magyar)
– Day of the Tentacle (magyar)
– The Dig (magyar)

A játékok nagy részéhez magyarítás is elérhető, így még inkább élvezhetőek ezek a fantasztikus történetű, hosszú és humoros alkotások.

GRAFIKAI PREZENTÁCIÓ:

Végül pedig zárjuk a cikket egy bemutatóval, hogy milyen szép grafikát tud az emulátor HD tévén is, Hq3x filterrel![mycred_video id=”J6gaOJDcraU”]

41
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
36 Hozzászólások
5 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
29 Hozzászólók
RetroConsoleGamesfiuNorcsuKakasFFI Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
q12m
Tag
q12m

Király! Már töltöm is le!
Jó lesz boxon nyomni a Sam and Max-et
Köszi az emut 🙂

szekeres91
Tag
szekeres91

Hát ennek nagyon örülök. A Monkey Island volt az első ilyen típusú játékom amivel legelőször játszottam. Ki is próbálom majd holnap.

gears
Vendég
gears

beszarás csinálom is köszi

Kocka6
Vendég
Kocka6

ez mekkora nem is halottam róla.
letöltés indul. kösz ton!

Metal
Tag
Metal

Most éppen az “Acél égbolt alatt”-t nyúzom de elötte 3 koponya ment 😉
Következő a Neverhood majd a Toonstruck lesz 🙂
Felejthetetlen játékok..Kár hogy ez a point n click stílus kikopott a játékiparból.

Sandokán
Tag
Sandokán

Köszi TON te tényleg Varázsló vagy!
Honnan szerezted be ezt a remek masinát?

Nagyon sok sok régi klasszikusok, és még a zöme magyar.

Végszó:
Ezt mindenki töltse le !

Balazs
Tag
Balazs

Jó fajta retro játékok 🙂 Köszi TON!

bogrol
Tag
bogrol

Hát ez szuper! Köszi!

darksogi
Tag
darksogi

Na végre valami nekem való,holnap haza érek szedem is lefele.

Kocka6
Vendég
Kocka6

TON ezekhez ídj már linket pls.

– Touche (magyar)
– The Legend of Kyrandia sorozat (magyar)
– Lands of Lore
– Discworld sorozat (magyar)
– Leisure Suit Larry sorozat
– King’s Quest sorozat
– Broken Sword sorozat (magyar)
– Beneath a steel sky (magyar)
– Goblins sorozat
– Simon the Sorcerer sorozat (magyar)
– Monkey Island sorozat (magyar)
– Full Throttle (magyar)
– Indiana Jones sorozat (magyar)
– Sam and Max sorozat (magyar)
– Maniac Mansion (magyar)
– Day of the Tentacle (magyar)
– The Dig (magyar)

Leszedtem párat de nem magyar… :S

szerk.: ha skype-on elküldüd feltolom az eddigi leszedett játékokat mega.cz-re. privát külföldi trackerröl is szedtem le párat 😉