Fear Effect (Playstation1)

Fear Effect (Playstation1)

Az oldalunkon volt egy szavazás, amely során megkérdeztünk titeket, hogy milyen cikkeket látnátok szívesen az oldalon. Torony magasan a Playstation1 játékok nyertek. Ha ehez, hozzávesszük, hogy ma jött ki a legújabb (immár a tökéleteshez közelítő) PS1-es emulátor Xbox360-ra, akkor talán érhető, hogy miért egy PS1-es játékot mutatok be nektek. Mert jó dolog a játékbemutatókat olvasni, de úgy az igazi, ha utánna ki is próbálhatja az ember. Ettől függetlenül természetesen ugyanúgy várhatóak cikkek más platformról is, mert nem a Sony konzoljával kezdődik a retró.
Fear Effect. A fejlesztők a Kronos studió, amelynek, ha megnézzük az eddigi munkásságát, akkor láthatjuk, hogy a horror és verekedős játékokon át szinte mindent letettek már az asztalra. Ennek azért van jelentősége, mert a Fear Effect egy olyan gyöngyszem, amelyben rengeteg stílus keveredik. De ez a kotyvalék abszolút nemes és jót tesz neki.

Fear-Effect-Hana-and-Glas

Nah, ki a keményebb?

A stílus meghatározásnál ezért gondban vagyok, így leginkább a sci-fi, lopakodós, akció-kalandjáték jelző rá a legmegfelelőbb. Miután elindítjuk a lemezt egyből a grafikai megjelenítés szúrja ki a szemünket, pozitív értelemben. Ez jól néz ki. Nem. Ez kurva jól néz ki. Sokak szerint az első játékok között volt a FE, amely cel-shading (rajzfilmes hatású, kontúros) grafikát alkalmazott. Hogy ez igaz vagy sem azt nem tudom, meg nem is nagyon érdekel. Ami fontosabb, hogy a cel-shading megjelenítéshez párosul a 2D-s fényképszerű, előre renderelt hátterek alkalmazása, kiegészítve sokszor full-motion videókkal, amelyek időnként akció közben is pörögnek. Ha már a grafikát kiveséztük, akkor tudjuk le a zenei anyagot is. A szinkron és a hangok hozzák a jó szintet, ellenben a zene valahogy nem fogja meg az embert. Sebaj.
Ott indul a történet, hogy 3 zsoldos egy légi autón száguldva keres egy lányt Hong-Kong légterében. Itt szembesülhet a játékos azzal, hogy ez egy cyberpunk játék. Ha láttad a Blade Runner (Szárnyas Fejvadász) című mozifilmet, akkor egy az egyben ugyanazt kapod. Isteni a hangulat. Szóval visszatérve a történetre ez a három zsoldos (Hana az exprosti, Glas az amcsi és Deke az ausztrál) természetesen a halom pénz, jutalom miatt keresi ezt a bizonyos lányt, Wee Minget, aki Hong-Kong legnagyobb maffiavezérének a lánya. Az eddig elmondottak alapján gondolhatnánk, hogy ez a történet egyszerű lesz mint a faeke, azaz megtalálni a lányt, leadni a big bossnak, és behajtani a jutalmat majd game over. Nagyon nem így lesz. A történet félelmeseten jó, hangulatos, néha sokkoló. Felhasználták a készítők a kínai mitológiát is, így a misztikum bőven jelen lesz. Mint, ahogy a szex, azaz a meztelen jelenetek is. A történet során eljutunk egy bordélyházba, de a játékon alapból végigkisér a meztelen testek és ha már itt tartunk a brutalitás, vér látványa is. Szóval a kezdeti rajzfilmes megjelenítés senkit ne tévesszen meg, mert ez nagyon is “érett” játék. A végigjátszás során egyébként mindhárom főszereplőt irányíthatjuk.
Nos amint megkapjuk az irányítást nem árt kitapasztalni, hogy melyik gomb mire jó. Őszinte leszek: nekem az első 1 óra játék total fail kisérlet lett. Maximálisan “sima” akciójátékként tekintettem rá és lőttem ami mozgott. Az eredménye meg is lett. Elakadás és anyázás. Valami érthetetlen módon a játék hanyagolja a betanítást, tippek adagolását, így mindenre magunktól kell rájönni. A szereplőnk mozgatása hasonló a Resident Evil-ben látottakra, annyi különbséggel, hogy itt futás közben is lehet lőni. Nah, de visszatérve az elakadásomhoz: ha nem lövök ész nélkül, akkor mit csináljak az ellenfelekkel? Lopakodás kéremszépen. Metal Gear Solid kicsiben 🙂 A teljes végigjátszás során sokkal kifizetődőbb, ha minden ellenfelet gugolva, hátulról szúrunk, ölünk meg, mert így az esetek többségében azonnal meghal, másrészt feltöltődik az EKG mérőnk. Mi az az EKG mérő? A HP, életerő csíkot pótolja és úgy működik, hogy ha sebződünk, akkor szépen begyorsul a szívverése a karakternek és pirosra vált. Ilyenkor csak úgy tudjuk visszaállítani, ha hátulról végzünk ki valakit, vagy megoldunk egy logikai feladványt. És itt jön be a képbe az újabb játékelem: annak ellenére, hogy egy akció-kalandjátékról beszélünk, elég sok fejtörő és logikai feladvány vár a játékosokra. Frissítik a játékmenetet és nagyon ötletesek. Sokszor fél órákra is lefoglalják a játékost mire megoldja őket. Alapból jellemző a Fear Effectre, hogy nem abból áll a játékmenet, hogy mész előre és lövöd ami mozog. A pályákon rengeteg interaktív elem, tárgy található, amelyeket működtetni kell vagy lehet.

fear-effect

Bizonyos esetekben ezek opcionálisak (de megkönnyítik a dolgunkat) vagy kötelezőek. Amennyiben nem sikerül lopakodva ölnünk, akkor lép előre a játék akció oldala. Ha előrántunk egy fegyvert, akkor a képernyő közepén látható egy célkereszt. Ha piros, akkor nem lesz pontos a lövésünk vagy mellé megy, de ha zöld, akkor egy lövéssel kivégezhetjük a gaz ellent. Bőséges fegyverarzenál áll a rendelkezésünkre és még kétkezes fegyverek is bevethetőek. (egyszerre két instant ölés ha ügyesek vagyunk) Van azonban egy eleme az irányításnak, amely picit csorbítja a játékélményt. Ez pedig a gurulás. Bármikor használható és bármeddig. Mi ezzel a baj? Az, hogy amíg gurulsz, addig sebezhetetlen vagy. Azaz, ha valahol 4-5 őr lövöldözik rád, akkor nincs más dolgod mint addig gurulni, amíg újratöltik a fegyverüket, vagy pedig egész egyszerűen kigurulsz a képernyőről. Mondanom sem kell, hogy mekkora baromság ez, és hogy mennyire degradálja le a kihívás fogalmát. Azt a kihívásét, amely a gurulás ellenére is decens. Az irányításról még annyit, hogy mindenkinek javaslom az Xbox360 joy-on a digitális pad használatát, mert analóggal szenvedős.
A történet során 4 helyszínt fogunk majd bejárni, amelyek kellő változatosággal bírnak. A kezdeti irodaház, Lam épület után megjárunk egy zombikkal (nem zombik, de nem lövöm le a poént) teli, trópusi szigetet, majd egy bordélyházban is kutatunk, hogy legvégül egy barlangszerű, “pokoli” helyen záruljon a történet, amelyet igenis végig kell izgulni. Első hallásra a 4 lokáció kevésnek tűnhet, de bízzatok bennem, hogy bőven elég. Így is nagyjából 25 órámba telt mire végigmentem a játékon, de ez akár 40 is lehet azoknak, akik kevésbé vannak otthon a logikai feladványokban. Időnként főellenfelek is feltűnnek, amelyek nem valami eredetiek, de a célnak megteszik. Ezeket az esetek többségében a környezetet kihasználva tudjuk legyőzni, vagy pedig fedezékharc bevetésével.

feareffect4

Rengeteg ilyen jelenet látható a játékban 🙂

Elvileg két megnyerése van a játéknak, de nekem már nem volt erőm, hogy újra végigvigyem. Azt hiszem kevesen fognak neki újrafutni. A szavatosság így is remek, véleményem szerint.
Amiről még nem beszéltem az a hangulat, amely kiválló és a játék legerősebb pontja. A zseniális történet, az egyedi grafikus megjelenítés és a szerethető karakterek egyaránt odaszegezik a játékost a képernyők elé. Ehez pedig hozzájön a vér és meztelenség ilyen mértékű bevetése és máris egyedi az egész.
Tehát nem az a kérdés, hogy kinek ajánlom a Fear Effectet, hanem az, hogy kiknek nem: azok ne kezdjenek neki, akik nem szeretik a kihívást, de azok sem, akik idegenkednek a logikai feladványoktól, mert elég sok van belőlük. A játéknak van egy folytatása, második része is, amely szintén bemutatásra kerül majd.

[cp_youtube id=vV8i8I0UvoQ]

Legvégül pedig az emulátorról: nálam ddt filterrel 110cm-es HD tévén is remek volt a látvány, és a hang is jól szuperált. Aki grafika mániás, az  a ddt filter helyett alkalmazhatja a HqX filtereket, amivel aztán tényleg tűéles megjelenítést kapunk. De a ddt nekem szimpatikusabb és playstation közelibb.
A teszt a 2.0.2-es emulátorverzióval készült és a játékot innen szedhetitek le: KATT
Próbáljátok ki és 30 perc után kiderül, hogy dobjátok, vagy pedig végigjátszás lesz a vége! És ne feledjétek: ahol lehet ott inkább lopakodva öljetek és ha végképp nem megy egy rész, akkor marad a gurulás……..

35
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
31 Hozzászólások
4 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
30 Hozzászólók
kertesz tamasdante1021fiuretronomFérfi Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
gears
Vendég
gears

Jol néz ki a game. Kiprobálom az uj emuval. Jo a cikk és a kis video is. Köszönöm.

wattie
Tag
wattie

köszi a cikket lehet én is végig viszem megint 😀

Kofka
Tag
Kofka

Én is kipróbálnám, de inkább végigvinném mert régóta fenem a fogam erre a gyöngyszemre, viszont látom hogy 4 lemezes. Működik emu-val ez a többlemezes téma, vált a lemezek között? Csak felmásolom egymás mellé őket a roms mappába és ennyi?

Metal
Tag
Metal

Itt egy pár cheat azoknak akik elakadnának valami miatt,jól jöhetnek főleg boss harcoknál vagy amikor már lowon van az életerő és emiatt nem sikerül megcsinálni 1bizonyos részt:
———————–
Optionsban,a “Credits”-t választod majd ott kell alkalmazni a következő kombinációkat:
————————–

Örök élet:
L1,Triangle, Up, Down, Circle, Circle, Triangle, Square, Right, Square
———————-
Örök lőszer:L1, Triangle, Up, Down, Circle (2x)
—————–
1töltényes gyilok:

L1, Triangle, Up, Down, Circle(2x), Triangle, Square, Down, R1.
——————–

természetesen ez nem az összes,aki kiváncsi a többire annak irány a google.

habaluga
Tag
habaluga

Imádtam ezt a játékot!Köszi,hogy felidézhettem!

bogrol
Tag
bogrol

Köszi a cikket! Jó kis kedvcsináló. Mindenképp megér egy próbát.

Balazs
Tag
Balazs

Köszi a cikket! Jó emlékeket idéz

Kolo
Tag

Köszi TON!Hqx filter baba 🙂

q12m
Tag
q12m

Jó lett a cikk, kedvet is kaptam, hogy kipróbáljam a játékot 🙂

palyagabi
Tag
palyagabi

Kösz a cikket! Ez nekem annak idején kimaradt, bár megvolt. Lehet ősszel belekezdek.