International Supestar Soccer Deluxe (SNES)

International Supestar Soccer Deluxe (SNES)

Javában zajlik a brazíliai futball-világbajnokság. Ilyenkor még azok is lelkesen szurkolnak egyik-másik válogatottnak, akik amúgy az elkövetkező négy évben a lehető legmesszebb elkerülnek minden labdarúgással kapcsolatos közvetítést, vagy hírt. Ez egyrészt jó, mert közelebb hozza az embereket egymáshoz, lesz miről beszélgetni, szakértősködni, viccelődni, másrészt viszont egy elég tekintélyes tömeg nem igazán van oda azért, hogy a dél-amerikai állam az adófizetők 11 millió dollárját ilyesmire fordítja, úgy, hogy közben a szegénység elépesztő méreteket ölt Brazíliában.
No de a lényeg az, hogy a németek nagynehezen legyűrték a hősiesen harcoló algíreket, a spanyolok, angolok portugálok és az olaszok pedig gondoskodtak róla, hogy mindenki tippjátékát tönkretegyék itt a retroconsolegames-en.

international-superstar-soccer-deluxe_2s

Ennek apropóján most egy régi nagy kedvencemről szeretnék nektek írni. Egy olyan játékról, amihez rengeteg kedves emlékem fűződik.
Anno Pesterzsébeten üzemelt egy konzol-kuckó, (a nevére már sajnos nem emlékszem) ahol ki lehetett próbálni az akkor éppen aktuális konzolokat a legnépszerűbb game-ekkel, vérremenő csatákat lehetett vívni Tekken-ben, vagy a SNES-es MK3-ban például. Ugyanitt arra is volt lehetőség, hogy egy-egy játékot pár napra, igen jutányos összegért kikölcsönözzön az ember. Ennek köszönhetően találkoztam először az ISS Delux nevezetű SNES játékkal, aminek felejthetetlen perceket és felejthető öszzeveszéseket köszönhettünk a bátyjámmal.
A játékba préselt hihetetlen mennyiségű tartalom már a főmenüben egyértelművé válik. Játszhatunk barátságos meccset, VB-t, bajnokságot, van egy elég korrekt gyakorló mód, büntetőpárbaj sőt, még 12 darab scenario is rendelkezésünkre áll. (Például két percünk van, hogy megfortítsunk egy mérkőzést, viszont kezdésként egy ígéretes helyről végezhetünk el szabadrúgást.)
Természetesen mindegyik módot lehet multiban is tolni, 1-4 játékossal, akár ugyanabban a csapatban játszva! A kedvencem az International, ami a World Cup-nak felel meg. Itt ketten játszva két kölön ágra kerülünk és felváltva játszuk a mérkőzéseket, míg végül a döntőben végre összecsaphatunk a legjobb barátunkkal, bátyjánkkal, nagymamánkkal. Emlékszem, hogy annyit játszottunk már ebben a módban, hogy a vége felé már a legnehezebb fokozaton is 10-12 gólt lőttunk a gépi ellenfeleknek. Aztán persze a döntőben elszabadultak az indulatok.
iss-deluxe-18
A játék technikai megvalósítása akkori szemmel nézve megdöbbentően profi volt. Sarkazások, finom cselek, ollózás, csukafejes, kapáslövés, biciklicsel, szögletből becsavart gól, volt itt minden. Sőt, még akár dekázni is lehetett, a passz gombot nyomva alacsonyabban, az ívelést nyomva pedig magasabban! Aztán 2-3 dekázás után ollózhattuk is kapura a bogyót. Mondanom sem kell, hogy akkoriban mennyire odavoltunk ezekért a dolgokért.
A taktika testre szabása szintén annyira kidolgozott volt, hogy kis túlzással azt érezhette az ember, hogy két játékot is kapott a pénzéért, egy focist és egy menedzsert. Minden egyes játékos pozícióját a pályán manuálisan is megadhattuk(!), nem kellett ragaszkodnunk az előre letárolt 4-4-2, 4-3-3, és hasonló formációkhoz. Beállíthattuk az emberfogást, vagy a területvédekezést, megadhattuk, hogy a játékosok mennyire játszanak támadó felfogásban, és így tovább. Más kérdés persze, hogy ennek mekkora gyakorlati haszna volt, de ne felejtsük el, hogy 1994-et írtunk ekkor.

0_af072_89d42e3c_XXL

SNES játék lévén ugyanis nem várhatunk atompontos fizikát, a pálya és a kapu mérete is kicsit furcsa és persze vannak olyan trükkök, amikkel szinte mindig betalálhatunk. Sajnos idővel ezeket akarva-akaratlan is használni kezdjük, főleg, ha épp hátrányban vagyunk. A játék természetesen nem licenszelt, de mindegyik játékos neve hasonlít az eredetihez, ráadásul sokakat még a kinézetük alapján is fel lehet ismerni! (persze nem az arcukon lévő anyajegyre kell itt gondolni) A kommentátoroktól szintén ne várjon senki FIFA 14 szintű lamentálásokat, azt a pár mondatot viszont, amit tudnak, hihetetlen beleéléssel mondják.
16 bites gépen szerintem ennél jobb focis játék nem létezik, annyira szórakoztató a stuff, hogy a mai napig néha-néha lenyomok egy meccset. Sajnos a régi tehetségem már a múlté, így manapság már örülök, ha 1-2 góllal sikerül megvernem a németekkel a marokkói válogatottat.
Nem véletlenül nőtte ki magát ekkorára ez a sorozat, (ugyanis ez a játék a Pro Evolution Soccer elődje) hiszen amint látható az alapok atombiztosak voltak.
A VB hátralévő részéhez mindenkinek jó szurkolást kívánok, bár úgyis a németek fognak nyerni, de azért reménykedni lehet addig is.

Graffiti painted by Brazilian street artist

Paulo Ito műve, melyet egy iskola bejáratára festett.

37
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
30 Hozzászólások
7 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
25 Hozzászólók
kertesz tamassiposszNorcsupbuci1 Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
TON
Admin

Jó sok emlék köt ehez a játékhoz. Egerben volt egy konzolos klub a 90-es évek elején ( a Múltidéző cikkemben is írtam róla ) és ott lehetett vele játszani. 1 óra volt 100 ft vagy hasonló. Eszméletlen sokat toltuk. Valami kegyetlen addiktív focis játék. A múlt héten ugye a hét videója pont ezzel a játékkal volt kapcsolatos és bemutatta, hogy amennyire egyszerűnek tűnik ez a játék, annyira szép és összetett megoldásokat lehet benne kivitelezni.
Habár én NFL rajongó vagyok, de ha európai focis játék, akkor sokkal inkább ez mint a FIFA 2015 vagy annak sokadmilliomodik része. Köszi a cikket!

Coloslost
Tag
Coloslost

Ebben is rengeteg órám van. Emlékszem úgy lehetett könnyen gól szerezni ha az ellenfél kapusa elé álltam akkor általában rám rúgta és onnan mindig bepattant.

szekeres91
Tag
szekeres91

Ilyen a Fifa 95-ben is előfordult. Ott még olyan is volt, ha kaptál egy sárga lapot és elkezdesz futni, a bíró addig üldöz míg meg nem állsz 😀

Dr. Zaius
Tag

Anno sokat játszottunk ezzel és az előző részével a tesómmal és haverommal is. Igazán jó játék volt. 🙂

wxyz
Tag
wxyz

Remek cikk lett! A vb hangulathoz tökéletes olvasnivaló

Amúgy jól tudom, hogy ez a játék a PES sorozat elődje?

Dr. Zaius
Tag

Mint ahogy’ a cikk is írja.

wxyz
Tag
wxyz

Ezt jól benéztem 😀 Valamiért az a kis rész nekem kimaradt.

TON
Admin

Legalább tiszteld meg annyival a publikálót, hogy elolvasod a cikkét 🙂 Főleg, hogy szerintem minőségi cikkek vannak az oldalon 🙂

wxyz
Tag
wxyz

Elolvastam, csak valamiért az a mondtad kimaradt 😀 Pont egy focis cikket ne olvasnék el!

TON
Admin

Akkor ne haragudj, megkövezem magam 🙂

wxyz
Tag
wxyz

Nem kell, adj helyette inkább néhány pontot 😀

szekeres91
Tag
szekeres91

Még nem találkoztam a játékkal, de így olvasva nem lehet rossz. Nekem a Fifa 95 volt az első focis játékom.

sipi68
Tag
sipi68

A focit nézni és élőben játszani szeretem!Game-ban még nem próbáltam:

gorgo
Tag
gorgo

Ezzel a játékkal akkor játszottam először mikor még Snest lehetet nálunk kölcsönözni(nem mostanában volt 🙂 és persze hogy focis játékot választottam mellé.rengeteget nyomtuk a haverral.nagyon jó kis időszak volt.És csak ez után jött a Fifa.

robi79
Tag
robi79

Anno még szerettem a focit játszani… 🙂

wattie
Tag
wattie

köszi a cikket nekem ez kimaradt sajnos!

EvilPepe
Tag
EvilPepe

Szia! Remek lett a cikked! Én nem szeretem a focit! De amit írtál az komolyan mondom szuper!