Dreamcast bemutató

Dreamcast bemutató

1998 novemberében a játékos társadalom elsőként léphetett be 6. generációba a SEGA jóvoltából, hogy aztán a SONY egy huszáros vágással 2000 év végére megsemmisítő csapást mérve rá, átvegye a stafétabotot és leigázza a gépet, meghagyva a történelemkönyveknek. De inkább most nézzük, mit is adott a gamer világnak a SEGA, Dreamcast nevű konzoljával.

Sega_Dreamcast

A Playstation diadalmenete után, mindenki kíváncsian várta, hogy mit fog hozni a következő generáció, hisz a SONY gépe mellett sem a Saturn, sem a hardverileg erősebb N64 nem tudott labdába rúgni. Akkoriban még a CPU grafikus bitszámát használták a konzolok erejének fitogtatására, így bizakodásra adott okot, hogy a Dreamcast-et 128 bites konzolként reklámozták, szemben a Playstation 32 bitjével és az N64, 64 bitjével. A számok beigazolódni látszottak, hiszen a SEGA egy igazán erős géppel jutalmazott meg bennünket. A gép nem csak grafikus teljesítményében, de számos más területen is korszakalkotó, innovatív volt. Az első konzol volt, amit gyárilag beépített modemmel árultak, így van böngészője is, és támogatja az online játékot is. Számos játék támogatta ezt a funkciót, köztük sport, verseny, verekedős és még szerepjáték is, de sok játék használta arra is, hogy online ranglistát állítson fel. De eme tulajdonsága a gépnek, szintén bevezetett egy azóta már igencsak elterjedt metódust is, mégpedig a DLC-ket, azaz a letölthető tartalmakat. Hogy ez jó vagy sem, mindenki döntse el maga… Ritmus játékokhoz zenét, verseny játékokhoz pályákat, szerep és platform játékokhoz fegyvereket és szinteket tölthettünk le.

controller2-620x

Kontroller téren is találkozunk újdonságokkal, megjelentek a ravaszok. Bár az N64 kontrollerén is találkozhatunk hasonlóval, de azt a legnagyobb jóindulattal sem lehet ravasznak nevezni. Két slot-ot találunk a vezérlőn, amibe tehetünk rumble pack-ot, vagy memória kártyát is. A memória kártyát miért oda? Kérded. A válasz egyszerű, mert még itt is tudott újítani a SEGA, de a legnagyobb bánatomra, ezt az innovatív technikát nem vitték sikerre más konzolgyártók. A SONY próbálkozott a Pocketstationnal, de az hamar a feledésbe merült. A Dreamcast memóriakártyájának a neve VMU, azaz Visual Memory Unit. A rajta található monokróm kijelzőnek és kontroller résznek hála, az adatok tárolásán kívül, sok jóval kecsegtetett a “kis gézengúz” (Hogy barátom szavával éljek, mikor meglátta a VMU-t. ). Mivel a kontrolleren, van egy kis ablak, a VMU kijelzője jól látható, így bizonyos játékok esetében információkat olvashatunk le róla. A Resident-nél az energiánk állapotát követhetjük rajta nyomon, a GTA 2-ben a muníciónk mennyiségét és így tovább. De bizonyos játékok akkor sem értek feltétlenül véget, ha kikapcsoltad a gépet! A VMU-t, mivel elemről is működött, magaddal vihetted, és további mini játékokat jvmuátszhattál rajta. A Sonic Adventures-ben például fejleszthetted a Chao-dat, hogy gyorsabb és erősebb legyen, egy mini kaland keretében és később mikor csatlakoztattad a VMU-t a Dreamcast-hez, feltöltötte a fejlett Chaot. A Skies of Arcadiaban pedig mini rpg-t lehetett játszani a kis gézengúzon, ahol a szerzett aranyakat később szintén feltölthetted a játékba. De volt labirintus játék és autóverseny is az adott játékoknál. Bár kétség kívül a Nintendo ezt fejlesztette tovább a Wii U-nál, de azt a kontrollert ki viszi magával, ugyebár? A játékok nem CD-n, hanem GD-ROM-n érkeztek, ami SEGA szabadalom, ugyan akkorák mint a CD/DVD-k, csak 1,2 GB fér rá. Ezzel is próbálkoztak a kalózkodás ellen, természetesen sikertelenül.

A gép sokkal erősebb volt akkor az 5. generációs gépeknél, így grafikailag mindenkit levett a lábáról. Mit levett, egyenesen kirúgta mindenki lábát és szénné égette a retinánkat a gyönyörű és részlet gazdag képi világával. A ’99-es európai és amerikai nyitókínálat egész jó volt, így fogyott a gépből rendesen, nem is tudtak minden előrendelésnek eleget tenni. Igazán remek, egyedi és némely esetben azóta is leutánozhatatlan játékok születtek. Itt láthattuk Sonic-ot először 3D-ben sprintelni, emlékszem mikor azt a bizonyos pályát nyomtam, ahol a bálna ugrál utánunk, vagy ezerszer végig vittem, akkora élményt nyújtott, nem akartam elhinni, hogy amit az újságokban láttam képek, tényleg megfelelnek a valóságnak. De Sonic-ho51696-Shenmue_2_(PAL)-4z hasonlóan a Resident Evil világa is itt lépett be a 3D-be, elhagyva az állókép háttereket. Mikor többeknek mutattam a játékot, köztük PC-seknek is, többször kérdezgették, hogy: “-Ez most a játék? -Ez nem átvezető?” Vagy ott volt a Soul Calibur, gyönyörűen animált karakterekkel és képernyőről lemászó grafikával meg színvilággal, de a Dead or Alive 2-t is ide sorolhatjuk. És akkor Cel-Shaded csodáról, a Jet Set Radio-ról ne is beszéljünk. Bizony, számomra ez a gép okozta azt a katarzist, azt az élményt, amit sokaknak a Playstation 2 okozott az 1 után. Olyannak írnám le a különbséget, mit mikor a SNES-ről váltottam a Playstation-re. Lehet én égtem ki, de a Dreamcast óta nem érzek ilyet… Bármennyire is szeretném most ezt érezni a Playstation 4-nél…

De kanyarodjunk vissza a DC-hez. Van egy megkerülhetetlen, megkérdőjelezhetetlen, videó játék történelmi jelentőségű játéka, ez pedig a Shenmue. Sokat nem írnék róla, mert külön cikket tervezek neki, de ez az a játék, ami egybeforrt a gép nevével, amit MINDENKINEK ki kell próbálnia. Szegényebb lenne a játékos társadalom nélküle, van olyan mérföldkő, mint a Mario vagy Zelda. Ezek után, mint egy villámcsapás, úgy ért a hír, hogy SEGA 2001 márciusától felhagy a gép támogatásával. Európában 1999 októberétől volt kapható a Dreamcast, így ez igazán fájdalmas volt. Bár Európát 2002-ig támogatta, de a hír sokakat elrémített a gép vásárlásától. Hiába ígérték egyéb Third-Party

kiadók, hogy életben tartják a gépet és hoznak még ki játékokat rá, de a hirtelen csökkent kereslet a gép után, már őket is elijesztette.sonic Emlékszem mikor az akkori konzolos magazint lapozgattam és nyugtattak mindenkit, hogy ne aggódjunk, a SEGA kiszállt, az egy dolog, de jön még vagy 50 jó játék rá… Nos az ötvenből, tíz lett és nem is a legjobbak… Sok játék kiadatlan maradt, volt olyan is ami már aranylemezen volt, azaz a sokszorosítás előtt, de mégis kihúzták a dugót. Ilyen például a Half-Life, ami a neten fel is lelhető… A leállásnak a hivatalos oka, az a SEGA-nál történt vezető váltás, aki inkább a játékok készítésében és a multiplatformosodásban látta a jövőt, mintsem a hardvergyártásban. Az ok ennél prózaibb volt valójában: 2000 márciusában a SONY piacra dobta a második Playstation-t, DVD olvasóval és az első gépből maradt hatalmas rajongótáborral. A SONY a pénzt nem sajnáló, durva és erőszakos reklámkampányával kis híján még az emberek agyából is kiradírozta a Dreamcast-et. Tekken? Metal Gear? Gran Turismo? DVD? Mi az a Dreamcast?! Ha SEGA is akkora mamut vállalat lett volna, mint a SONY, aki a második menetet is megnyervén a SEGA-val szemben (Saturn vs Playstation ), talán nem lép vissza a hardvergyártástól.

Szegény Dreamcast rövid életű volt, nem adtak el belőle, csak 11 milliót (PS2: 154 millió eladott darab ). A legnagyobb példányszámban fogyó játéka a Sonic Adventures volt 2,5 mi4-3llióval (PS2: GTA – San Andreas 17,3 millió ). Csak, ha már itt repkednek a számok: A Shenmue-t 47 millió dollárból hozták össze, ezzel az akkori legdrágább játék lett, de hogy megtérülhessen, minden Dreamcast tulajnak másfél darabot kellett volna vennie… Nem hivatalos, független játékok még a mai napig jelennek meg rá, és bizonyos játékoknak biztosítanak online szervereket is (Pl.: Quake III: Arena ). Akinek volt, az nagy becsben őrzi szívében! Köszönöm, hogy voltál nekünk!

Top 10-es Dreamcast listám:

1. Shenmue I-II
2. Resident Evil: Code Veronica
3. Soul Calibur
4. Dead or Alive 2
5. Skies of Arcadia
6. Grandia II
7. Omikron
8. Space Channel 5
9. Metropolis Street Racer
10.Illbleed
+1. Crazy Taxi
+2. House of the Dead 2

Neked melyek a kedvenc DC játékaid és miért?

[cp_youtube id=”PW3RYzxCB4A”]

48
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
41 Hozzászólások
7 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
40 Hozzászólók
kertesz tamasszimszonosgaburipeterChrisrorr Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
KTai
Tag

Egyik kedvenc masinám. És azért ne feledjük, hogy még a mai napig fejlesztenek rá játékokat, ami egy 13 éve megmurdált gépnél nem éppen szokványos. Akit érdekel esetleg:
http://www.dreamcast-scene.com/

Amúgy kíváncsi vagyok, hogy mi lett volna a DC sorsa, ha nem csak ilyen rövid időt engedélyez neki a konkurencia, és nem rúgja magát tökön nekifutásból a SEGA…

guba
Tag

Tényleg sokszor a Sony agresszív marketingkampányára fogják a DC bukását. Ez ha részben igaz is, a SEGA tényleg mért volt töketlen? Mért nem vágott vissza? Ilyen alapon a N64-GC nek is bukni kellet volna. Pedig kitöltötték a szolgálati idejüket. De ahogy akkor a Nintendo-nak, úgy SEGA-nak is megvolt a maga rajongó tábora. Az Arcade játékokat már otthon is lehetett játszani. Hihetetlen élmény volt az akkor. Ez olyan adu volt, amivel azóta sem rendelkezik egyik gyártó sem. Jól fogalmaztál, saját magukkal bántak el. Pedig talán csak várni kellet volna még egy kicsit 🙁 Felvenni a kesztyűt és nem bedobni a törülközőt.… Tovább »

Schizoka
Tag
Schizoka

Köszi ezt jó volt olvasni!Shenmue 1-2 igazán beleégett az agyamba!
1. Shenmue I-II
2. Resident Evil: Code Veronica
3. Soul Calibur
4. Sega Rally

már nagyon várom a Shenmue cikket!4! 🙂

wilee360
Tag
wilee360

Nagyon jó cikk több ilyet!
Sajnos nekem z a konzol kimaratt és tudom mire cèloztál azzal hogy egy konzol sem tudja pótolni aszt a elményt.Nekem is volt mâ olyan érzésem hidd ell snes-el.akkoriban tobbet szamitott a jatèk èlmèny mint a grafika és a ps4-esed soha de soha nem lessz arra kèpes hogy olyan maradando elmènyt nyujtson mint a regi konzolok.

q12m
Tag
q12m

Király lett ez a cikk is, csak így tovább! 🙂

robi79
Tag
robi79

Ps1 ps2 közötti konzolom volt, ps1 után agrafika ámulatba ejtett, hirtelen a crazy taxi, és a soul calibur ami beugrik, mert felejthetetlen…

szekeres91
Tag
szekeres91

Nekem se volt szerencsém a konzolhoz, de a cikk remek lett. Jó ilyeneket olvasni. További sok sikert!

wxyz
Tag
wxyz

Nagyon jó cikk! Jó, hogy konzolbemutatók is vannak\lesznek

LucentTwo
Tag
LucentTwo

Sajnos nálam még “kimaradt” ez a konzol. Ps1 szériánál tértem rá igazán a konzolozásra, de onnantól kezdve szinte mindennel volt szerencsém játszani. Köszi a cikket, jó volt olvasni mi volt a ps1 előtt a mondhatni a “best” konzol.

TON
Admin

Aki még nem próbálta a Shenmue 1-2 játékokat, AZONNAL pótolja. A második rész elérhető XboxClassicon így Xbox360-on is. Állati jó és tartalmas sandbox játék. A letöltések-emulátorok menüpontba feltettem egy Dreamcast emut. Valaki megnézhetné, hogy megy vele a Shenmue 1 vagy sem.