Power Blade (NES )

Power Blade (NES )

Mi történik, ha keresztezünk két olyan játékot, mint a Contra és a Mega Man? Megszületik a Power Blade és bearanyozza egy kisfiú gyermekkorát, olyan nyomot hagyva benne, hogy többet el nem ereszti a kontrollert. Ez is azok közé a Nintendo játékok közé tartozik amikkel az ember nem nagyon találkozott a “sárga kazettás” majdnem eredeti adat hordozókon… Meg merem kockáztatni, hogy egyáltalán nem… Pedig szegény kisfiú miután meglátta és kipróbálta unokatesójánál az eredeti Nintendo gépen, tucat számra vásárolta (vásároltatta, kisírta… ) a sárga kazettákat, de sosem találta. Huszonegynéhány évvel később azonban beszerezte és gyűjteménye részét képezi. Hogy miért van úgy oda a cikkíró? Miért villanyozza fel eme játék? Részben azért mert szép emlékeket őriz róla és sokat jelent számára, részben pedig azért, amit most kifejtek nektek.

power-blade-u-0029

Játék zene ügyileg a szívemhez legközelebb a NES zenéi állnak, így nézzétek el nekem, hogy megint elindíttatok veletek egy track-et, én is hallgatom írás közben. (Meg utazás közben, meg evés közben, meg olvasás közben, meg…  ) Tehát “katt” a play-re és adjátok át magatokat az élvezeteknek:

[cp_youtube id=”WPoIwNn4-2U”]

Androidosok, tapizzatok IDE!

2191-ben járunk. A Földet megtámadják az idegenek és offline módba állítják a Mester Computer-t, amely a bolygó létfenntartásához szükséges titkos adatokat tartalmazza. A mi feladatunk, a Mester Computer biztonsági főnökeként, hogy visszaállítsuk a számítógépet és kiűzzük az idegeneket. Tehát fegyvert… akarom mondani bumerángot (!) ragadunk és elindulunk küldetésünkre.

A játék stílusra egy akció játék, nem kevés platform elemmel tarkítva. Összesen hét pálya van a játékban, melyből hatot tetszés szerinti sorrendben teljesíthetünk, míg a hetedik, csak a hat boss legyűrése után nyílik meg. Nem kis pályákat kapunk, melyeket elágazások is tarkítanak rendesen. A szinteken meg kell keresni (vagy véletlen belebotlani ) egy elrejtőzött társunkat is, aki átad nekünk egy ID kártyát, mellyel bemehetünk a pálya végén lévő számítógéphez, hogy visszaállítsuk azt, valamint megküzdjünk az azt védő főellenséggel. Az elrejtőzött társat, úgy kell érteni, hogy a legnagyobb csetepaté közepette is egy helyben áll és veszettül integet nekünk mint valami tébolyodott. Ha az ID kártya nélkül jutunk el a végéig, fordulhatunk vissza, megkeresni a fazont.

powerblade-6

Még mindig a bumerángon rágódsz? Bármennyire is bután hangzik, nagyon jó ötlet, kicsi vérfrissítést visz a shooterek világába. (Ha már pofátlanul szétlopja a Mega Man-t és a Contra-t… ) Az ötlet nem tudom, honnan jöhetett, de ki tudja mivel fognak rohangálni a Teszkóban a biztonsági őrők 2191-ben… 🙂  A játékban van fejlődési lehetőség is, power up-ok segítségével. Fejleszthetjük a staminánkat, így egyre messzebbre dobhatjuk a bumerángot, sőt, a darab számát is növelhetjük háromra, de a támadó erejét is megduplázhatjuk. Vehetünk fel hamburgereket, melyek kevéssel növelik energiánkat, de teljes feltöltőket is szerezhetünk, amiket el is rakunk az inventory-ba, így később is elhasználhatjuk őket. Ezen kívül még gránátokat is szerezhetünk. De kétség kívül a legizgalmasabb a teljes páncélzat felvétele, mely három extra energiát biztosít és ilyenkor már nem is bumerángokat dobálunk, hanem egy bivaly erős Power Balde nevezetű támadásunk lesz. Jó pont az is, hogy átvihetjük fejlődéseinket és inventorynk tartalmát a következő pályákra, csak continue esetén kezdünk a nulláról. Halál esetén pedig egy kicsit visszafejlődünk.

Az ellenfelek változatosak és eltérő képességűek, minden pályán találkozunk újfélével, hogy aztán a hetedik szinten, egy kisebb madness keretében az összest a nyakunkba eresszék. Persze itt sem restelltek lopni… Az irányítás a sok  platform elem és sokfelől támadó ellenség ellenére is jól megállja a helyét, persze némelyik szakadék csúnyán ki van centizve és fel, illetve le, csak akkor scrolloz a képernyő, ha létrán vagy, így ha leesel, még ha nincs is nagy mélység alattad, halál fia vagy. Célozni is elég jól lehet, lévén a nyolc irányú támadási lehetőségnek. A pályák változatosak, sokat fogunk mászni, rohanni, ugrálni. A nehézséget is jól belőtték, arra kell figyelni, hogy teli energiával jussunk el a bossig és akkor no para. Lootolni lehet az állandó ellenség visszaspawnolásnak (Ejj, de szép szó, a Vágó meg ne lássa… ) köszönhetően. Van continue és password is, valamint expert nehézségi szint is. Grafikailag is jól teljesít a program, szépek és színesek a karakterek és a platform elemek is. Hangzásban is kiváló, sok effektet használ, a zenét pedig csak azok kedvéért részletezném akik süketek: Egyszerűen zseniális!

pb-2

A Power Blade jó kritikai és anyagi siker lett, azért, mert hiába lopja szét az akkori játékokat és filmeket is, de remekül kombinálja őket és nem keveset hozzá is tesz, aminek hála, született is egy folytatása.

Egy kérdés maradt:
Miért nem játszol már?!

A játékot NES-en teszteltem, a romot itt elérhetitek: Power Blade NES

 

 

 

39
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
35 Hozzászólások
4 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
33 Hozzászólók
kertesz tamasNyitrai Mátédante1021buci1p Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
guba
Tag

Erröl a bumerángos fegyverröl, egy másik kor másik játéka ugrot be. Teljesen más stilussal (shot em up) Persze az egy másik fiú álma volt. Hogy nem az enyém az is bíztos 🙂 Valahol japánban ahol Atomic Runnert reggeliznek.

Kocka6
Vendég
Kocka6

és ki hallgatja végig ezt a majdnem 40 perces videót? 🙂

BLKING
Tag

Hmmmmm…….én is ismerem ezt a játékot,anno láttam is a helyi művházban működés közben………..deeeeeeee……nemtudom,engem valahogy nem ragadt magával a játék.

EvilPepe
Tag
EvilPepe

Nagyon jó cikk lett. Sajnos ez nekem ki maradt.

Kofka
Tag
Kofka

Bejövős a játék, kár hogy kimaradt. Már akkoriban igaz lehetett a mondás hogy jótól lopni nem bűn, ha a végeredmény is jó. Egy kis gameplay: http://www.youtube.com/watch?v=WtD4E0NGq7M

larsumlat
Tag
larsumlat

Hangulatos cikk! A játékkal nem találkoztam, de a stilust ( contra, megaman) mindig is csíptem!

blaze
Tag

Nem tudom eldonteni, hogy jatszottam vele,vagy a contra hatasa miatt ismeros 😀
De a cikk jo lett nagyon! 🙂

Nowe Melfyce
Tag
Nowe Melfyce

Jó lett a cikk! Sosem fogom megérteni, hogy van türelmed végignyomni ezeket a game-eket NES-en, de minden elismerésem.

Revolver
Tag
Revolver

Meghozta a kedvemet a játékhoz. 🙂 jó cikk.