A A A
Felhasználó
Kérjük, vegye figyelembe, regisztráció
vendég szükséges
sp_LogInOut Bejelentkezés sp_Registration Regisztrálás
Regisztrálás | Elfelejtetted a jelszavad?
Bővebb Keresés
Fórum Figyelő
EgyezésFórum beállításokMinimális keresőszó hossza 3 karakter - maximum keresőszó hossza 84 karakter
sp_Feed Topik RSS sp_Print sp_TopicIcon
Lézeres szemműtét!
Felhasználó
TON
Adminisztrátor
2018-12-22 - 11:25
Tagság kezdete: 2014-02-08
Köszönet pontjaid: 32742
Fórum hozzászólások:863
sp_UserOfflineSmall Offline

Azt gondolom, hogy a mai világban, amikor az emberek többsége a nap 90%-ában monitort, laptopot, tabletet, mobilt és tévét bámul, akkor óhatatlanul is romboljuk a szemünket. Hozzájön még a genetika is, mert ismerek olyan szerencsés embereket (nagyon ritka) akik egész nap a fenti kütyüket bámulják és még is tökéletes marad a látásuk. Akik viszont nem ennyire szerencsések és problémájuk van a látásukkal, azoknak próbálok segíteni és elmondani a személyes tapasztalatom. Előrebocsátom, hogy klinika és orvos nevet nem fogok említeni, mert nem a reklám a célom. (annak ellenére sem, hogy kapnék x összeget, ha valakit beajánlok a klinikára)

Elég sokáig nem volt semmi baja a szememnek, pedig már 8 éves koromtól konzolozok, azaz a 90-es évek elejétől a mai napig. Akkor még ugye pici tévék voltak és a pixelek is rombolták a szemem. Ez szép lassan oda vezetett, hogy kezdtem észrevenni, hogy egyre közelebb kell ülnöm a tévé elé. 1 hónappal ezelőtt már 1 méterről játszottam egy játékot a 130 cm-es tévén, illetve a munkám során is zavaró volt az értekezleteken a kivetített excel táblára való fókuszálás. Halkan megemlítem, hogy Ps4-en vannak olyan játékok, amiknél annyira aprók a betűk (optimalizálatlan) hogy sokan azért adják el ezen játékokat, mert nem tudják olvasni a feliratot. Ilyen pl. PS4-en a Monster Hunter World vagy a Witcher 3. Utóbbi szó szerint játszhatatlan egy átlagos látással játszó személynek. Nem is értem, hogy kaphatott mindenhol 10 pontokat a játék, amikor ennyire szarul sikerült a PC-konzol optimalizáció. Nah de kicsit elkanyarodtam.........

Szóval eldöntöttem, hogy lézeres szemműtét lesz a megoldás. Kezdésnek minden ismerősöm megkérdeztem, hogy mi a tapasztalat, melyik klinika, melyik orvos, stb. Gyakorlatilag két nagyobb klinika van, akiket érdemes számításba venni. Mindkettőhöz elmentem előzetes vizsgálatra és kiderült, hogy mindkét szemem mínusz 1,5-ös. Kaptam is a fejmosást, hogy ha már 6-7 éve ilyen a szemem, akkor miért nem viseltem soha szemüveget vagy kontaktlencsét. Elmondtam nekik, hogy a szemüveg nem is áll jól, a periférikus látás rossz benne és a sportos életvitelemben zavarna is. A lencse pedig macerás az állandó ki és betétellel és amúgy sem szeretek a szemembe nyúlni.

A két klinika közül végül kiválasztottam a számomra szimpatikusabbat (a másikon futószalagon történnek a műtétek és vizsgálatok és olyan érzésem volt mint egy vágóhídi disznó) illetve ha már lúd, akkor legyen kövér alapon a főorvost kértem a műtét elvégzésére. Kaptam is időpontot.

Mitől függ, hogy lehet műteni vagy sem?

Nem a dioptriától, hanem a szaruhártyád vastagságától. 480 mikrom felettinek kell lennie. Enyém 501 volt, azaz átlagos.

Mennyibe kerül?

Minden klinikán kb 500 ezer ft a két szemre, de januártól ez 25%-al drágulni fog. Van olcsóbb kezelés is, de azt gondolom a szem nem játék, így nem érdemes rajta spórolni.

Fáj a műtét?

2*30 másodpercig igen. Amelyik klinika mást mond az hazudik. 10 perces maga a műtét a két szemre és abból 2*30 másodperc az ami fáj. Olyan érzés mint ha egy cső rámegy a szemgolyódra és be akarnák nyomni a fejedbe. Nyomást érzel és ez fáj. De azt gondolom 1 perc szenvedés simán megéri az eredményt 🙂

Mennyi a felépülés?

Nagyjából a 2. nap már tudsz normálisan dolgozni és élni. A műtét napján semmit nem tudsz csinálni, az 1. nap még könnyezel és próbál az agyad alkalmazkodni a fejlett látáshoz és a 2. nap már bátran dolgozhatsz is.

Mikorra alakul ki az eredmény?

A műtét napján már látsz, de nagyon homályosan és vízfüggöny van végig. Ez picit ijesztő lehet. Az első nap már távolra egész szépen lehet látni. A közelre fókuszálás az 1-2 hét. A teljes éleslátás pedig 2 hónap, de nekem 2 hete volt a műtétem és távolra már jobban látok mint az átlagember és közelre is tökre használható.

Hibázhatsz a műtét alatt? És az orvos?

Kizárt. Te azért nem hibázhatsz, mert ha nem követed a szemeddel a zöld pontocskát, akkor a lézergép leáll és kezdi újra a műveletet. Az orvos pedig azért nem hibázhat, mert nem ő műt, hanem a lézergép. A lézergép szintén nem hibázhat, mert több szintű biztonsági protokoll van beépítve a szerkezetbe. Több száz millió embernek végezték már el ezt a műtétet eredményesen. A kontaktlencse betétele és kivétele sokkal kockázatosabb mint ez a műtét.

Visszatérve a műtétemre, nekem 2 héttel ezelőtt volt és az utolsó kontroll alapján a szemvizsgálati táblán olyan pici betűket is elolvastam, hogy megállapították az orvosok, hogy 160%-os lett a látásom. Ez bőven meghaladja az átlagember látását.

Az eredmény nem csak azt eredményezi, hogy távolra saszem módra látsz, hanem számomra a világban látható színek, formák, kontúrok is sokkal élesebbek, élénkebbek. Hihetetlen tényleg. Grafikai hasonlattal élve kb olyan mint ha egy Ps1-es játék után beteszel egy 4K-s Ps4-es játékot vagy egy SD film után egy 4K filmet.

Szóval olyan életminőségbeli javulást hoz a műtét, amit józan ember fel sem tud fogni. Ez pedig nem 500 ezret ér, hanem 500 milliót is.

A konzolozást tekintve is sokkal szebbek a játékok, messziről látom őket, stb.
Példaként a Witcher 3. Pár hónappal ezelőtt a játékot 10 perc után abba kellett hagynom, mert hiába ültem 1 méterre a tévéhez még úgy sem láttam a játék rekordapró méretű betűit. Most pedig 4 méterről, a kanapéról is tűélesen látom a legapróbb betűket is a játékban.
De említhetném a többi játékot is. És itt emelném ki, hogy mekkora grafikai különbség van egy Ps4-es játéknál, attól függően, hogy sima full HD tévé+sima Ps4 vagy pedig Ps4 Pro és 130 cmes, minőségi 4K tévé között. Döbbenetes különbség. Tudom, mert most teszteltem a Witcher 3 esetében.

Nah de summa summárum, mindenkinek csak ajánlani tudom a lézeres műtétet. Azaz nem is így fogalmazok, hanem inkább úgy: akinek a szaruhártyája alkalmas a műtétre és van megspórolt pénze, az idióta ha kihagyja. Végtelenül buta. Olyan élményről marad le, amiről soha nem is gondolta volna, hogy ilyen minőségben és ilyen távolra és ilyen élesen is láthat egy ember. Priceless.

Ha van kérdésetek, nyugodtan tegyétek fel és szívesen segítek.

"Egy ősi, dakota közmondás szerint kétféle konzolos létezik. Van aki a legújabb játékokkal játszik és van aki a legjobbakkal." Én az utóbbihoz tartozom.

Felhasználó
Rolee82
Snake Rang
Tag
2018-12-22 - 17:38
Tagság kezdete: 2015-04-10
Köszönet pontjaid: 2842
Fórum hozzászólások:125
sp_UserOfflineSmall Offline

Szia Ton!

Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataid és gratulálok a sikeres műtéthez. Egy kicsit utánaolvastam a témának és végülis valóban előidézhetik az életlen látást bizonyos körülmények. Pontosabban a fókuszálási képességet gyengítik. Idézem:Tehát előfordulhat fókuszálási képességcsökkenés akkor is, ha valaki túl sokat dolgozik közeli pc képernyőn, vagy túl sokat olvas (szemétől huzamosabb ideig kb. egy méterre fókuszál), és ideje nagy részében nem használja szemét távolra nézésre. A nem használat miatt a fókuszáló izmok ugyanis elsatnyulhatnak.

Azonban én tudok olyat is, hogy érzelmi konfliktustól is romolhat a szem látóképessége, mégpedig egy bizonyos "hátulról" érkező veszélyfélelmi konfliktus miatt, de ez az Új Medicinából van, ami eddig 4 év tesztelés után számomra elég hatékonynak bizonyult.

Felhasználó
cockafej
Sonic Rang
Tag
2018-12-22 - 20:27
Tagság kezdete: 2017-12-16
Köszönet pontjaid: 2041
Fórum hozzászólások:57
sp_UserOfflineSmall Offline

Én is gondolkoztam tavaly ezen a lézeres szemműtéten, el is mentem szemészhez, akitől megkérdeztem a véleményét róla. Nekem -4 -es mindkét szemem és már 6 éves korom óta szemüveges vagyok. A szemész azt mondta, hogy a korom miatt már nem ajánlja nekem a szemműtétet (most leszek 40), mert most fog jönni az az időszak, amikor elkezd a másik irányba "javulni" a szem. Valami öregkori dolog 😀 És ha most megműttetem, akkor ideig-óráig nem kell majd szemüveget hordanom és tényleg jó lesz, de a másik irányú "javulás" miatt, pár év múlva újra kell majd szemüveg, csak akkor az már "plusz"-os lesz. Tehát közelre kell majd szemcsi. PL. olvasáshoz. Szóval azt tanácsolta, hogy ne műttessem meg, várja pár évet és vissza fog javulni majd. (A szavaiból pedig még azt vettem ki, hogy tartós tejet már ne vegyek magamnak, öreg vagyok.) 🙂

Szóval nem tudom, hogy ilyen esetben mit lehetne, műtét, vagy nem műtét.

Apámnak is most volt szemműtéte, ő már 68 éves, a hályogot műtötték le a szeméről és egyben a megfelelő dioptriájúra műtötték a szemét (ő is minuszos volt előtte), azóta ő is tökéletesen lát, és a szinek is jobbak, élénkebbek állítólag, bár vett egy 200 Ft-os olvasószemüveget magának a hentesnél. 🙂

Felhasználó
TON
Adminisztrátor
2018-12-22 - 21:29
Tagság kezdete: 2014-02-08
Köszönet pontjaid: 32742
Fórum hozzászólások:863
sp_UserOfflineSmall Offline

cockafej mondta
Én is gondolkoztam tavaly ezen a lézeres szemműtéten, el is mentem szemészhez, akitől megkérdeztem a véleményét róla. Nekem -4 -es mindkét szemem és már 6 éves korom óta szemüveges vagyok. A szemész azt mondta, hogy a korom miatt már nem ajánlja nekem a szemműtétet (most leszek 40), mert most fog jönni az az időszak, amikor elkezd a másik irányba "javulni" a szem. Valami öregkori dolog 😀 És ha most megműttetem, akkor ideig-óráig nem kell majd szemüveget hordanom és tényleg jó lesz, de a másik irányú "javulás" miatt, pár év múlva újra kell majd szemüveg, csak akkor az már "plusz"-os lesz. Tehát közelre kell majd szemcsi. PL. olvasáshoz. Szóval azt tanácsolta, hogy ne műttessem meg, várja pár évet és vissza fog javulni majd. (A szavaiból pedig még azt vettem ki, hogy tartós tejet már ne vegyek magamnak, öreg vagyok.) 🙂

Szóval nem tudom, hogy ilyen esetben mit lehetne, műtét, vagy nem műtét.

Apámnak is most volt szemműtéte, ő már 68 éves, a hályogot műtötték le a szeméről és egyben a megfelelő dioptriájúra műtötték a szemét (ő is minuszos volt előtte), azóta ő is tökéletesen lát, és a szinek is jobbak, élénkebbek állítólag, bár vett egy 200 Ft-os olvasószemüveget magának a hentesnél. 🙂

A szemész hazudott is neked meg nem is 🙂 Abban igaza van, hogy a lézeres szemműtét csak a távolra látást javítja és az öregkori közellátás mindenkit kíméletlenül elér. Nekem a vizsgálat azt mutatta ki, hogy kb 46 éves koromra fog picit romlani a közellátásom, de akkor is még évek mire szemüveg kellene közelre. ÉS azt sem felejtsük el, hogy a közellátás csak alkalmi helyzetekben kell, (pl. közeli olvasás) míg a távollátás szinte mindig.

Másrészt akkor újra meglehet majd műteni a szemed és korrigálni a közellátást, de akkor már 50+ éves leszel, mert kell 4-5 év mire +1-esre romlik 46 éves korodtól kezdve.

Az életkorod pedig abszolút nem sok. 40 évesen még lazán érdemes műteni, már csak azért is, mert a távollátásod beállt és nem fog változni. Az pedig nem igaz, hogy 50 éves korodra közelre rosszul látsz de egyben távolra megjavul. Picit valóban korrigál majd a szemed, de nem annyit, hogy -4ről -1 vagy 0 legyen 🙂 Ez hazugság.

Szóval a te esetedben 10 év az nem kevés. 10 évig láthatsz tű élesen távolra és olyan dolgokat is megtapasztalhatsz, amit egy átlagember nem. De a döntés a tiéd 🙂

Én amúgy 36 éves vagyok és ha csak 10 évig maradna a jelenlegi állapot, már akkor is azt mondanám, hogy röhögve megérte az életminőségbeli javulást, de a távollátásom örökre jó lesz és nem csak 10 évre 🙂

"Egy ősi, dakota közmondás szerint kétféle konzolos létezik. Van aki a legújabb játékokkal játszik és van aki a legjobbakkal." Én az utóbbihoz tartozom.

Felhasználó
patya8
Marió Rang
Tag
2018-12-28 - 17:46
Tagság kezdete: 2018-12-28
Köszönet pontjaid: 0
Fórum hozzászólások:1
sp_UserOfflineSmall Offline

Sziasztok! Én is nagyon gondolkodom a műtéten, de most még nincs "kedvem", de megpróbálom kigazdálkodni. De van ez hitelre is nem? Van valakinek ilyen tapasztalata? Nem olvastam vissza lehet volt már, akkor bocs! Köszi!

Felhasználó
TON
Adminisztrátor
2018-12-28 - 20:08
Tagság kezdete: 2014-02-08
Köszönet pontjaid: 32742
Fórum hozzászólások:863
sp_UserOfflineSmall Offline

patya8 mondta
Sziasztok! Én is nagyon gondolkodom a műtéten, de most még nincs "kedvem", de megpróbálom kigazdálkodni. De van ez hitelre is nem? Van valakinek ilyen tapasztalata? Nem olvastam vissza lehet volt már, akkor bocs! Köszi!

Igen, kamatmentes részletfizetés is van. 100 ezret kell kifizetni a műtétkor és a többit havonta 30 ezret később.

"Egy ősi, dakota közmondás szerint kétféle konzolos létezik. Van aki a legújabb játékokkal játszik és van aki a legjobbakkal." Én az utóbbihoz tartozom.

Felhasználó
Kazuma
Marió Rang
Tag
2019-07-26 - 17:47
Tagság kezdete: 2019-07-26
Köszönet pontjaid: 0
Fórum hozzászólások:2
sp_UserOfflineSmall Offline

vxcvcxv

Fórum időzónaEurope/Budapest
Legtöbb felhasználó online:35
Jelenleg online:
3
Vendég(ek)
Ennyien olvassák most az oldalt:
1 Vendég(ek)
Minden online tevékenység megtekintése
Tagok Születésnapja
sp_BirthdayIcon
Ma Senki
Hamarosan kairos
Legtöbbet hozzászólók:
Sandokán: 610
Robert82: 286
RicoKwothe: 284
Csubi1980: 241
Rolee82: 125
Predátor: 115
Gyugyo76: 105
Kolo: 96
kisgomboc1: 88
kolo18: 88
Tagok listája:
Vendég hozzászólók: 9
Tagok: 1727
Moderátorok: 0
Adminok: 1
Fórum statisztika:
Csoportok:6
Fórumok:56
Topikok:229
Hozzászólások:2884
Legújabb felhasználók:
Laci, Balogh József, Bence, Csaba, derko340, xpe1203, Férfi, dávid, férfi, norby
Adminisztrátorok:TON: 863