Home // Blog // Folklore (Ps3)

Egy kisebb betegségnek köszönhetően, március elején elég sok időm volt játszani. Így került sor egy érdekes, régi Ps3 exkluzív játékra, a Folklore-ra. A végigjátszása kb. 18 órát vett igénybe.

campo 0330

A stílusát nehéz meghatározni, talán az akció-kalandjáték a legmegfelelőbb besorolása. Egy nyomozós játékkal van dolgunk, a történetnek két főhőse van, akik egyszerre érkeznek egy kis ír faluba, Doolinba. A falu egy misztikus hely, ahol állítólag át lehet jutni a túlvilágra, halottakkal lehet beszélgetni, olykor még tündéreket is látni vélnek. A játéknak két főszereplője van. Ellen egy fiatal lány, aki korán elvesztette az édesanyját, de nem tud erről az időszakról semmit, mintha törlődött volna a memóriája. Ő azért érkezik erre a helyre, mert a halottnak vélt anyjától kap egy levelet, hogy ide kell jönnie. A másik főszereplő Keats, egy férfi, aki egy okkult magazin szerkesztője. Őt egy kétségbeesett nő hív fel telefonon, hogy utazzon Doolinba, mert tündérek akarják megölni, segítsen rajta. Szóval a két főszereplő egyszerre érkezik meg a helyszínre, ahol egyből egy rejtélyes halálesetnek lesznek a tanúi, amit még követ néhány érdekes eset. Szép lassan megtudjuk majd Ellena titokzatos múltját, és a falucska sötét titkait is. A játék 7 nagy fejezetre tagolódik, az ötödik fejezetig szabadon választhatunk melyik szereplővel akarunk játszani, de mindkét karakterrel végig kell vinni a fejezeteket. Erre szükség is van, mert így fogjuk tökéletesen megérteni a történetet.

3

 Elsőre ez egy tipikus kalandjátéknak tűnik, azonban megfejelték egy jó adag akcióval. A faluban nyomozgatva hamarosan rájövünk, hogy bizonyos tárgyakat megtalálva, képesek vagyunk különböző átjárókat aktiválni, amik a túlvilágra vezetnek. Itt rengeteg barátságtalan lénnyel fogunk találkozni, ezek az un. folkok. Mindkét karakternek lesz egy kísérője (egy madárijesztő, és egy láthatatlan férfi), ezek sokat mesélnek az adott világról, amibe csöppenünk, illetve tőlük kapjuk az első folkjainkat(harcos). Tehát a frissen megszerzett folkjaink segítségével kell legyőzni az újabb szörnyeket (folkokat). Ami nagyon tetszett a játékban az a Ps3 kontroller teljes funkciójának kihasználása. Ha elegendő ütést vittünk be ugyanis egy szörnynek, akkor egy fénynyalábbal kapcsolódunk össze a lelkével (lásd. szellemirtók), ilyenkor ha felfelé rántjuk a kontrollert egyszerűen befogjuk azt, és már mellettünk fog harcolni. Természetesen lesznek keményebb szörnyek, akiket legyőzni is nehéz lesz, de befogni se lesz egyszerű a lelküket. Az erősebb szörnyek esetén, van hogy meghatározott időnkét kell a kart jobbra balra forgatni, vagy éppen rázni, vagy felfelé mozgatni. Asszony mikor néha bejött a szobába, mikor épp játszottam, azt hitte valamilyen horgász cuccot nyomatok, jókat röhögött, ahogy keservesen rángattam össze-vissza a kontrollert. Szóval a szörnyek befogását nagyon szuperül sikerült megoldani a fejlesztőknek.

1

 A szörnyeket a 4 főgombhoz tudjuk hozzárendelni, és így tudjuk őket megidézni. A folkok azonban csak 2-3 másodpercig maradnak velünk, pont addig míg egy két sebzést beviszünk a segítségükkel. A megidézésük a manánkat fogja zabálni, de ez nagyon gyorsan visszatöltődik. Rengeteg folkot tudunk majd összeszedni, mindegyiknek megvan az erőssége. Lesznek amik védelmeznek minket, továbbá fizikai és elementális támadó képességűek, illetve közeli és távoli sebzést okozók is. A játékban többfajta túlvilág létezik egymás mellett, mindegyiknek a végén vár ránk az un. folklore, ez az adott világ legerősebb lénye, azaz a boss. Tulajdonképpen a nyomozásunk tárgyát megtestesítő halott személyek túlvilági manifesztációi. Ha legyőzzük ezeket a bossokat, akkor tudunk, az általunk keresett halottal társalogni, így a játék történeti szálait tovább göngyölni. A túlvilági pályákon különféle dolgokat gyűjthetünk, a legfontosabb az adott világról szóló könyv lapjai. Minden egyes világról egy kis 5 oldalas könyv található, ezek azért fontosak, mert ezekből tudhatjuk meg, hogy a keményebb szörnyeket, illetve az adott világ folklore-ját, hogyan is tudjuk legyőzni. Gyűjthetünk még életerő visszaállító kristályokat, illetve a folkok fejlesztéséhez szükséges dolgokat. Minden folk fejleszthető, erősebbé tehető. A főtörténet mellett a kocsmában kisebb küldetéseket is felvehetünk, a megoldásukért cserébe egyedi folkokat, vagy fejlesztő cuccokat kapunk. Illetve Ellen esetén különböző tulajdonságokkal rendelkező ruhákat. A ruhák természetesen a kinézetünket is megváltoztatják.

4

A játék grafikája, szerintem ahhoz képest, hogy 2007-ben jelent meg teljesen rendben van. A folkok szépen ki vannak dolgozva, és a pályák is változatosak, bár maga a falu igen pici. A zene az kellően nyomasztó, igazodik a játék világához. Az irányítás azonban néha nehézkes, és főleg a bossfightoknál elég botrányos a kamerakezelés is. A sztori folyamatosan fenntartja az ember kíváncsiságát, fordulatos, ugyanakkor én ütősebb befejezést vártam. Mindezek mellet egy érdekes, egyedi játék a Folklore, érdemes kipróbálni.

ÉRTÉKELÉS: ****

Egy nagyon egyedi nyomozós játék, kellemes történettel, de néhol botrányos kamerakezeléssel. A PS3 kontrollerét egyedülállóan kihasználó játék.

14Hozzászólás ." Folklore (Ps3) "

Szólj Hozzá!

14 Hozzászólás itt: "Folklore (Ps3)"


Profile photo of TON
Retró Admin
6 hónapja 4 napja .

Ott van a játék a bakancslistámon és a Ps3 HDD-n. Ennek pedig az a fő oka, hogy a játéknak valami elképesztően stílusos grafikája van. Tetszetős. Pont az ilyen játékok miatt is (meg még vagy 200 cím van a listámon amit nem vittem végig) nem igazán érdekelnek már a következő időszak konzoljai. Három élet is kevés lenne végigjátszani mindent amit akarok :)

Profile photo of fapapucs
Retró Tag
6 hónapja 4 napja .

Meg is kukkantom élőben a napokban. Köszi az ismertetőt!

Profile photo of xarina
Retró Tag
6 hónapja 4 napja .

Meg nem is hallottam errol. Eleg erdekes jateknak tunik, bar a nehezkes iranyitas kisse elriaszt.

Profile photo of evil
Retró Tag
6 hónapja 4 napja .

Kár hogy boxra nem csinálták meg.

Profile photo of kertesz tamas
Retró Tag
6 hónapja 4 napja .

Ezt a játékot nem is ismertem,de beszerzem.
Köszönöm a cikket!

Profile photo of sipi68
Retró Tag
6 hónapja 3 napja .

Ez tényleg nagyon egyedi,köszi!

Profile photo of N0RBERT
Retró Tag
6 hónapja 2 napja .

Miért nem tesztek be videókat is a tesztekbe?
Szemléletesebb is lenne a cikk,és pont gyűjtésre is jó lenne.

Profile photo of kisgomboc1
Retró Tag
6 hónapja 2 napja .

Kössz a bemutatót tetszett. A játék is jónak tűnik majd ha lessz ps3-mam biztos kipróbálom.

Profile photo of szimszonos
Retró Tag
6 hónapja 2 órája .

Érdekes játéknak tűnik.Egy próbát megér.

Profile photo of sipi68
Retró Tag
5 hónapja 30 napja .

Köszi az ismertetőt.Meglesem.

 

Retró Falfirka

Be kell jelentkezned megjegyzés küldéséhez
Profile photo of KofkaKofka (14441 RetróPont)
(2018/09/23 11:35:56 DU.)
Mi a helyzet a két újabb Tomb Raider magyarítással? Jól emlékszem? Az első hibátlanul végigjátszható, de a másodikkal vannak gondok?
Profile photo of nimodinimodi (1969 RetróPont)
(2018/09/22 1:40:14 DU.)
Ami fent van a magon, azzal működik.
Profile photo of 1970pisti1970pisti (2599 RetróPont)
(2018/09/22 11:35:18 DE.)
Kerestem mindenütt de nem találom a sima Fallout New Vegast.köszönöm a választ
Profile photo of Nyitrai MátéNyitrai Máté (767 RetróPont)
(2018/09/22 10:08:44 DE.)
:) Az alap játékra lett fordítva. A sima Fallout New Vegast próbáld. Ultimate verzióra még nincs port. Ha rosszul tudnám előre is bocsánat.
Profile photo of 1970pisti1970pisti (2599 RetróPont)
(2018/09/22 9:51:14 DE.)
Bocsánat a helyesirásért
Profile photo of Soma72Soma72 (29584 RetróPont)
(2018/09/21 8:31:06 DU.)
Ha megtanulsz magyarul helyesen írni akkor segíteni fogunk.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »

Fórum Aktivitás

Retró Kupon Beváltás

Retró Naplóm

Retró Naplóm
Minden jog fenntartva. RetroConsoleGames.org 2015