Home // Blog // Shadow of the Colossus (Ps2)

Következő tesztem áldozati alanya a Shadow of the Colossus című Ps2-es játék, amit közel 12 óra alatt pörgetem ki . Nekem nem volt szerencsém anno ehhez a játékhoz, sok jót hallottam róla. Nektek köszönhetően végre sikerült magyarul végigvinnem.

Történet: a sztoriban egy fiatal fiút fogunk irányítani, aki egy eldugott rejtélyes helyre érkezik egy lánnyal, aki meghalt. Egy szentélybe helyezi, ahol egy felsőbbrendű lény hangja szólítja meg. A lányt visszahozhatja az életbe, ha a környéken garázdálkodó kolosszusok mindegyikével végez.

Játékmenet: adott egy hatalmas nagy terület, monumentális romokkal, szakadékokkal és a likvidálásra váló kolosszusokkal. Van egy speciális kardunk, aminek a segítségével képesek vagyunk az elsőre sebezhetetlennek tűnő óriásokkal elbánni. Illetve egy íjunk is, ez inkább figyelemfelkeltésre mintsem gyilkolásra alkalmas. Valamint egy hűséges paripánk Agro. Egy “hang” fogja nekünk az utasításokat adni, hogy hol található és ki lesz a következő legyőzendő ellenfelünk. Szeret rébuszokban beszélni, még szerencse, hogy a nálunk lévő varászkardnak van egy tulajdonsága, ami megkönnyíti a kolosszus megtalálását. Egy kis fénynyaláb jön ki a kardból és mutatja a pontos irányt a leendő áldozatunk felé. Óriási távolságokat pedig viszonylag gyorsan Agro paripánk segítségével tudjuk megtenni. A játék érdekessége, hogy itt nincsenek hentelésre váró kis ellenfelek, kizárólag csak a hatalmas bossokat kell likvidálnunk. Némely bosshoz az eljutás is nehéz, rá kell jönni hogyan lehet megközelíteni. A legtöbb főellenfél elsőre sebezhetetlennek vagy megközelíthetetlennek tűnik. De idővel mindenki rájön mi a gyengéje, ha sokáig nem jönnénk rá akkor pedig a “hang” próbál segíteni. Minden kolosszuson van 2-3 pecséttel ellátott hely ezek lesznek a gyenge pontjai, ahol képesek vagyunk a kardunkkal megsebezni őket. Ezek a teremtmények valóban gigászi méretűek, brutálisan jól néznek ki. Az ellenük való harc során az emberben az adrenalin az egekbe szökik és hatalmas élmény egy ekkora fenevadat végül legyőzni. Természetesen a kolosszusok sem hagyják csak úgy magukat, megpróbálnak lerázni magukról, vagy csak egyszerűen eltaposnak, agyoncsapnak ha nem vagyunk ügyesek.

Grafika: gondolom ez a játék anno a Ps2 grafikai csúcsa lehetett. Ps3-on azért elég kopottasnak tűnik. A kolosszusok gyönyörűek szépen ki vannak dolgozva, azonban a táj nagyon kopár. Gondolom ha több fát, tereptárgyat raktak volna be, akkor megfingatta volna a játék a Ps2-t. De mindenesetre bőven megfelel. Kamerakezeléssel sűrűn voltak gondok, nem kedvelem amikor nekem kell forgatnom a nézetet a karral.

Irányítás: no ez megér egy misét. Megvallom én az első órában majdnem feladtam a játékot. Mert nagyon nehézkesnek találtam az irányítást, de ha adtok neki időt bele lehet jönni, de azért nem egyszerű.

Zene: sajnos a csodálatos zenéből csak a bossfightok alatt hallhatunk egy kis ízelítőt, a játék többi részében csak az effektek maradnak.

Összességében egy jó kis játék, de számomra messze nem tökéletes. De az biztos, hogy még ehhez hasonló alkotással nem volt dolgom. Valami eszméletlen jó érzés tud lenni, amikor sok szenvedés árán az ember legyőz egy hatalmas óriást. A játékban szuperül lett megoldva az is, hogy érezzük milyen kis porbafingóak vagyunk ezekhez a monumentális bossokhoz képest. Az utolsó kolosszus meg túltesz mindegyiken nagyságát tekintve. Nekem nagyon nem tetszett a játék irányítása, bár ha egyszerűsítették volna, akkor maga a játék 3-4 óra alatt kivesézhető lenne. A kolosszusokat viszonylag könnyű lenne megölni, ha nem lenni gond az irányítással és a buta kamerakezeléssel.

ÉRTÉKELÉS: ****
Jó kis játék, de messze nem tökéletes. Irányíthatósága kicsit nehézkes, és a kamerakezeléssel is akadnak gondok. 

12Hozzászólás ." Shadow of the Colossus (Ps2) "

Szólj Hozzá!

12 Hozzászólás itt: "Shadow of the Colossus (Ps2)"


Profile photo of Rolee82
Retró Tag
11 hónapja 19 napja .

Számomra talán a leghatalmasabb játék volt anno PS2-n. Én annak idelyén komolyan azt hittem, hogy ez egy tök új játék ami xbox360-ra jelent meg. Lehet, hogy mára már kissé megkopott, de akkor ez a játék maga volt a tökély. Az igaz, hogy az irányítást meg kellett szokni, mert egyrészt az olyat, hogy automata kapaszkodás egy az egyben el kell felejteni. Nekem egyedül a vetődéssel volt gondom. Egyszerűen nem értettem, hogy magát a vetődést(amit kitérés gyanánt eléggé gyakran kellett használni a játékban) miért nem tudták egyetlen gombbal előhozhatóvá tenni. 2 gombot + az analógot kellett használni, hogy a vándor végrehajtsa ezt a mozdulatot.

Profile photo of TON
Retró Admin
11 hónapja 19 napja .

Az egyik legjobb játék Ps2-őn, habár nagyon nehéz kiemelni a rengeteg alkotás közül ami Ps1-en és Ps2-őn volt. Akkor még úsztunk a bőségben. Most meg…..mindegy. És külön örülök annak, hogy 4 csillaggal értékelted, mert bizony én is tudom igazolni, hogy az irányítást bizony szokni kell nem kicsit :) De ettől még a játék ott van minden idők legnagyobbjai között.

Profile photo of evil
Retró Tag
11 hónapja 19 napja .

Jo cikk egy szuper játékhoz!!!

Profile photo of Sandokán
Retró Tag
11 hónapja 17 napja .

Először is köszi a tesztet ! A játékról itt olvastam anno a hírekben , hogy lesz belőle magyarítás Ps3-ra. Akkor felkeltette bennem a figyelmet, egészen ötletes játéknak tartom.
Lehetséges, hogy kipróbálom ps2 emu segitségével PC-n, vagy beszerzek PS3-t .
Csak sajna nem tudok kibékülni a számomra szürke színvilággal, (jó retro stb.) Gondolom ezen is tud orvosolni a RetroArch emulator.

Profile photo of Rolee82
Retró Tag
11 hónapja 16 napja .

Hát igen, az esetek többségében pontosan ez a helyzet, ha egy nagyon régi, bizonyos értelemben(főleg grafika terén) elavultabb játékba kóstolunk bele mai szemmel. De elhiheted, hogy ez a gamma a maga idejében 2005-ben bizony nem kicsit meghaladta a korát.

Profile photo of xarina
Retró Tag
11 hónapja 16 napja .

Jo cikk, jo jatek. Regi nagy kedvenc. Eloszor majdnem abbahagytam az iranyitas miatt, de szerencsere ujra nekivagtam es utanna mar nem birtam letenni. Az elmult 10 evben 4x vittem vegig. Ez nalam kulonosen nagy szo, mert nagyon keves idot tudok jatekra forditani.

Profile photo of sipi68
Retró Tag
11 hónapja 15 napja .

Szuper játék,köszi!

Profile photo of dgfs
Retró Tag
10 hónapja 24 napja .

jöhetne 2.része is tuti lenne rá igény 😀

Profile photo of Zsolax
Retró Tag
10 hónapja 2 napja .

Elvileg jön PS 4-re a Remake változat. Azért arra kivi leszek…

Profile photo of szimszonos
Retró Tag
9 hónapja 11 napja .

Jó játék,igaz nem könnyű.A cikkért is köszönet.

Profile photo of Roland Crisan
Retró Tag
5 hónapja 25 napja .

Ennek a HD kiadásában volt 3D támogatás? Vagy az az Ico volt? Már nem emlékszem. Hangulatos egy darab volt :)

Profile photo of fapapucs
Retró Tag
3 hónapja 21 napja .

Jónak tűnik, PS3-ra is van. Látom van itt hozzá magyarítás, kipróbálom majd vele.

 

Retró Falfirka

Be kell jelentkezned megjegyzés küldéséhez
Profile photo of RicoKwotheRicoKwothe (19284 RetróPont)
(2018/04/22 4:28:16 DU.)
TON, sikerült végeznem a képekkel, ha elég gyors vagy, még ma este kiteheted a Resi Zero-t.
Profile photo of Rolee82Rolee82 (12259 RetróPont)
(2018/04/22 12:47:49 DU.)
Sandokán: én úgy vagyok ezzel, hogy a retro játékokat mindig is szeretni fogom, de attól még az újabbaktól sem zárkózom el. Sőt, így tudom csak igazán értékelni a retrót, ha van viszonyítási alapom az újabbakhoz képest.
Profile photo of SandokánSandokán (34219 RetróPont)
(2018/04/22 10:04:04 DE.)
Rolee82,TON, csupán örültem Csubi fórumtársunknak aki elég sokat tett már az oldalra, és merte leírni azt. Maga a tény, hogy megfogta , vágyott és nem csalódott. Attól még a PS3 a best konzol.
Profile photo of Rolee82Rolee82 (12259 RetróPont)
(2018/04/21 8:57:44 DU.)
Sandokán: Ne haragudj, én is írtam az új God of Warról véleményt. Azonban már jóvá is tettem e csúftettemet és játszottam összesen másfél órát a Street Fighter 2-vel, a Marvel VS Capcommal, a Darkstalkers-el és a Super Mario World-el. :) Nem viccelek.
Profile photo of RicoKwotheRicoKwothe (19284 RetróPont)
(2018/04/21 6:34:02 DU.)
üdv.
Az, hogy semmiféleképpen ne konzolon próbáld. Vérgagyi lett az átirat. Rengeteg meló volt vele az tény, de annyira le van butítva Xbox360-on és Ps3-on a grafika, hogy konkrétan nincs szájmozgása az orkoknak. Ps1-es szint.
Profile photo of FebalFebal (52 RetróPont)
(2018/04/21 5:58:25 DU.)
Szaisztok új vagyok ! Mia vélemyétek a shadow of mordor nevű játékról? én nagyon ki szeretném próbálni mivel érdekel a story ésa világa .Iga majd csak akkor ha lesz magyar nyelvem ohzzá 😀 .Szóval mia véleményetek róla?

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »

Fórum Aktivitás

    Retró Kupon Beváltás

    Retró Naplóm

    Retró Naplóm
    Minden jog fenntartva. RetroConsoleGames.org 2015