Home // Blog // Silent Hill Krónikák

Az utcán sétálok. Nincs már kint senki. A város, ami hideg, nyirkos kezével ölel, suttog hozzám. Ködbe vész minden. Poharak halk rezzenése tölti be a csendet, lépteim zaja. Madarak hangja oly kopár emlékeimben, halott a város. Egyedül vagyok… Nincs már itt senki. Itt… Silent Hill-ben. Irta, Norcsu

silent-hill-sign

A Silent Hill játékot Európában 1999. Augusztus 1-én mutatták be konzolos változatokra. Azóta több rész is megjelent, amely nem az előző rész folytatását volt hivatott követni, hanem mindig egy új főszereplőt láthattunk, aki saját démonaival igyekszik felvenni a harcot.Persze a harmadik rész illetve a Shattered memories név alatt futó Silent Hill kivétel. A sztori számomra kicsit tekervényes. Már-már azt az érzést kelti, hogy hibába játszom vele, lehet lemaradtam valamiről? Mert fogalmam sincs, miről beszél. Ez leginkább a 3. részre volt igaz. Irányítása mindig fix kameraállást mutat, ezáltal néha fennakadhatunk 1-2 másodpercre, de ha már megszoktuk, márpedig meg lehet szokni, akkor gördülékenyen megy. A szörnyek nem keltettek félelmet bennem a játék során, mégis azt érezni, van a játékban valami, ami megfoghatatlan, és ez a hangulata. 

A hangulatát illetően, meglehetősen befelé fordulós, depressziós érzést ad. Sikerült elérni a fejlesztőknek, hogy a játékos átérezze, milyen lehet egy szellemváros/halott város.  Egy szóban, nyomasztó.

Az első, második és a harmadik rész közötti különbség, nem számottevő. Persze grafikailag az előző részhez képest mindig jobb, de irányítása és a kameranézet maradt a régi. A játék kihívás része, nem csak a túlélésre és harcra épül, hanem különböző logikai feladatokat is kapunk, amelyek megoldásával haladhatunk tovább a történetben.

PhotoFunia Blood writing Regular 2015-06-05 12 12 49

Anya: Alessa. Én kicsi lányom. Nincs rád szükségem, csak a hatalomra benned! Alessa… Az isten eljön hozzánk! Megszületik, általad!

A kislányra rágyújtották a házat. A tűz tovább terjedt és fél Silent Hill a tűz martalékává vált. Alessa nem egy szokványos gyermek. Él benne valami, ami különleges képességeket adott neki, ezáltal tudat alatt kivetítette magát csecsemőként Silent Hill bejáratához az út mellé. Harry Mason a feleségével meglátták, és magukkal is vitték mivel, régóta szerettek volna gyermeket, de nem adatott meg nekik. Cheryl-nek nevezték el. Alessa kómában feküdt a szobában, összeégett, és az anyja úgy döntött, bezárják a kórházban lévő alagsorba.  Alessa, az ott töltött évek alatt kommunikált tudat alatt a másik énjével, Cheryl-el. És várt egészen addig, még újra eljött Silent Hill-be. Lényegében a történet fonala Harry Mason köré épül. Igyekszik megtalálni lányát, Cheryl-t. 

Elmondható, hogy ez az alapja Silent Hill történetének, a kezdeteknek. A játékon kívül filmes változatban is megjelent 2006-ban. Igaz annyira nem voltam lenyűgözve a filmtől, viszont a 2012-ben megjelent kinyilatkoztatás címen alatt futó Silent Hill, már jobban elnyerte a tetszésem.

 

bo

Volt szerencsém mostanában játszani a második és a harmadik résszel. Ugyan is Xbox360 és PlayStation 3 konzolokra kiadták a jól ismert 2001 és 2003-ban megjelenő a S. H. Második és harmadik részét. De ezúttal a két játék egy lemezen található, HD Collection név alatt. Persze, kérdezem én, miért nem fért már rá az első része is? Vagy ez a tipikus „sokat akar a szarka” szólás? :-) Hát, örüljünk annak, ami van, és ez James Sunderland a S. H. Második részének a főszereplője. 

Mary: James, nem vagyok halott. Itt várok rád, a kedvenc helyünkön. Annyira jól éreztük magunkat itt. Kérlek, gyere el. Oly magányos vagyok nélküled.

James 3 éve már, hogy tudja meghalt a felesége Mary. Valahogy mégis egy levelet kap tőle, miszerint él, és várja őt. „A kedvenc helyünkön várok rád” Naná, hogy az Silent Hill-Ben van :-) Ez a rész, teljesen más történetet beszél el. (kgjhdbr6g398h) Főszereplőnk James, utána ered elhunytnak hitt szerelmének, és a földi poklot éli át keresése közben. Negatívum, hogy olyan felesleges társalgások vannak néha benne, amin csak mosolyogni tudtam. A feladványok a játék elején állítható nehézség szerint: könnyű, közepes, nehéz. Sokat segít menet közben az, ha valami életcsomag vagy töltény van a pályán, akkor James feje arra fordul. Ebből tudhatjuk, van ott valami, amit érdemes megnézni. A második és a harmadik résznek magyar feliraton kívül, magyar szinkront is készítettek., ezzel fokozva számunkra a játékélményt.

A harmadik rész személy szerint nekem jobban tetszett. A játék a képernyőhöz szegezett. Az irányítás és a kameramód, ugyan olyan, mint elődjénél, de a történet beszippant. A legtökéletesebb bemutatása ennek a játéknak egy videó, amely a játék indításakor jelenik meg. Kimondottan elnyerte a tetszésem.

Figyelem! Kizárólag annak érdemes játszani a Silent Hill játékkal, aki türelmes, és szereti a „detektív” munkát. Ugyanis a játék a mai kor játékaihoz viszonyítva a megoldásokat, nem ezüsttálcán kínálja fel! Használnunk kell az eszünket, és felderíteni magát a várost. Tetszett benne, hogy a játék nem a szörnyekre és a közelharcra koncentrál, hanem a reményre, szabadulásra, szabadságra, hogy végre túl legyünk ezen, és magunk mögött tudhassuk a borzalmakat. Maga a város, és a kalandozás benne az, ami erőssé teszi, és szerethetővé a játékot.  Na, meg persze a történet.

Shattered

A Shattered Memories az első részt dolgozza fel. Persze, egy kicsit másképp. Ugyanis egy szobában vagyunk, ahol egy pszichológussal beszélgetünk, így a játék fonala két helyszín váltása között zajlik. Sikerült a fejlesztőknek beletenni egy kis csavart, hogy amit mondunk a pszichológusnak (Mi választhatjuk meg mit felelünk) az a történet folytatását befolyásolja.  A játék grafikailag és irányítási szempontból jó, és eltérő az eddigi megjelent részektől. A közelharcnak itt semmi értelme. Futás közben akadályokat boríthatunk magunk után, ezzel fékezve az üldözőnket. Van lehetőségünk elbújni,  de nem tudunk sokáig ott maradni, mert észrevesznek. Illetve a környezet az, ami változáson ment át. Ugyanis amikor átlépünk a szörnyekkel hemzsegő halott városba, minden befagy. Lesz két hasznos „fegyverünk”

Elemlámpa – Az ellenséget megfékezhetjük egy kis időre vele.

Telefon – Amely tartalmaz térképet, illetve a fényképezőgép használatával a sötétben elrejtőző titkokat és információkat fedhetünk fel vele.

2015-14-6--09-18-02

PlayStation 2 konzolon játszottam vele, és alig bírtam letenni a controllert annyira jó volt a játék. Ha nem számítom bele a megjelent homecoming, és a downpour játékot, akkor azt kell mondjam, az egyik legjobb kiadott játéka a sorban. Persze ez csak saját vélemény :-)

Az eddigi kis összefoglalóból megtudhattuk, hogy a Silent Hill játék története és hangulata nem tér el a többi résztől. Grafikailag, lassan de biztosan építették a játékot, hogy minél szebben kidolgozott környezetben találjuk magunkat. 1999-től napjainkig 7 játékot adtak ki, és ami a cikkben nem szerepelt:

OriginsPSP, PlayStation 2

HomecomingXbox360, PlayStation 3

DownpourXbox360, PlayStation 3

The room – PlayStation 2, Xbox

Mostanra is terveztek kiadni egy P.T. Nevezetű S. H. Játékot, ám az 80%-nál leállt. Pletykák keringtek arról, hogy a Microsoft felvásárolja a játékot, és azt Xbox one exkluzív játékként kiadja. Persze ahogyan jött a hír kábé olyan gyorsan el is úszott :-) Remélem a játék még menthető, és a jövőben kiadásra kerül. Köszönöm, hogy elolvastad a cikket!

 

 

26Hozzászólás ." Silent Hill Krónikák "

Szólj Hozzá!

26 Hozzászólás itt: "Silent Hill Krónikák"


Profile photo of Schizoka
Retró Tag
3 éve 18 órája .

Köszi a cikket!
Nagy rajongója vagyok a Silent Hillnek!
2-3 végigjátszva magyar szinkronnal,4 sajnos a szállodánál nem tudok tovább menni mert olyan kevés az élet hogy mindég kinyírnak a kardlábú emberek!
5 jelenleg félbehagyva,de folytatni fogom,
a P.T. -t végig játszottan hatalmas beszaratós volt az a rövid demó!!

Profile photo of Viktor
Retró Tag
3 éve 17 órája .

Már megint lekéstem a kupont,lassú vagyok!

Profile photo of Rolee82
Retró Tag
3 éve 17 órája .

Szép összefoglaló! Engem valamiért annyira a Silent Hillek hangulata nem fogott meg, viszont az ehhez hasonló Fatal Frame sorozat és a Haunting Ground nagyon is. A Fatal Frame-ből igaz lassacskán, de készül is egy cikkem.

Profile photo of Alevan
Retró Tag
3 éve 17 órája .

A P.T. nem egy SH játék volt, hanem egy interaktív demó. Mivel nagyon jó volt a fogadtatása, ezért belevágtak a “Silent Hills” nevezetű játékba (ami elvileg egy reboot lett volna a szériának). Ezt elég elismert nevek rendezték volna: Hideo Kojima (Metal Gear sorozat) és a filmrendező Guillermo del Toro (pl. Pacific Rim).

Viszont Kojima és a játék jogaival rendelkező (illetve azt kiadó) Konami között megromlott a viszony. Nem nagyon tudjuk, hogy miért történt ez, vagy esetleg más oka van az egésznek, viszont a közeljövőben nem várható a projekt felélesztése.

A Microsoftos pletykával kapcsolatban: szerintem a Sony is és a Microsoft is megpróbálta megvásárolni a jogogait, mivel a Silent Hill a horrorok között az egyik legnagyobb húzónév. Viszont a Konaminak esze ágában sincs eladni, szerintem azért, mert tervei vannak vele. Csak nehogy ezek a tervek Androidon és iOSon kulminálódjanak egy Temple Run klónként….

Profile photo of buci1
Retró Tag
3 éve 17 órája .

Sziasztok!
A P.T. -t demó milyen platformra jelent meg?A cikkedhez gratula!!!!!!!!!

Profile photo of Schizoka
Retró Tag
3 éve 14 órája .

ps 4 en lehetett ingyen letölteni egy darabig még vissza nem vonták!

Profile photo of peli
Retró Tag
3 éve 16 órája .

The room – PlayStation 2,na ezt nem tudtam végig játszani,mert a börtönös résznél elakadtam,de szerintem az egyik legnehezebb és legjobb része.
Köszi a cikket! Nagyon jó lett,

Profile photo of alexbox
Retró Tag
3 éve 16 órája .

Ez jó volt!Köszönjük.Szeretem a silent hill sorozatot az én legelső SH játékom a downpour volt (újra ki akarom játszani a közeljövőbe) és megtetszett nagyon!A SH 2-3mat játszottam egy darabig csak elakadtam benne szóval egy időre pihentetem.Amit még ki akartam volna próbálni az a silent hill alchemilla.PC-s igaz de engem nem zavarna. (half life 2 mód)Csak egy rajongók által készített játék de lehet h ki fogom ezt is próbálni.ajánlom nektek is! :) ha más nem csak a hangulatáért.köszi a cikket

Profile photo of Jumar
Retró Tag
3 éve 12 órája .

Nagyon jól indult az írás, kár, hogy nem maradt olyan a végéig, ettől függetlenül kedvet kaptam a játékhoz. Egy kis korrektúrát elviselt volna, de a dicséret jár: szép munka!
Köszönöm!

Profile photo of kisgomboc1
Retró Tag
3 éve 11 órája .

Első nekifutásra nekem nem tetszett a játék és utána legalább egy évig elő se vettem, aztán valamiért megint a kezemben került adtam neki egy újabb esélyt jobban belemerültem és azóta benne van nálam a top 5-be. Jólsikerüt kis cikk gratulálok hozzá.

Profile photo of Csubi1980
Retró Tag
3 éve 9 órája .

Jó kis tömör, lényegretörő cikk lett, grat norcsu. Játszani nem játszottam a játékkal, a filmeket láttam csak.

 

Retró Falfirka

Be kell jelentkezned megjegyzés küldéséhez
Profile photo of TONTON (7861 RetróPont)
(2018/06/21 5:35:45 DU.)
@Rico:holnap mehet ki.Korábban végzek melóval és 1 órám lesz,hogy megcsináljam a kiadást :)Kereslek majd priviben.
Profile photo of RicoKwotheRicoKwothe (17817 RetróPont)
(2018/06/21 2:24:36 DU.)
Jó nyomod hajojjá’ meg. :)
Pedig nem bánnám ha felnéznr, kész a Max: Cursed Brotherhood magyarításom. Meg a cikk is hozzá.
Profile photo of ShinobiMetal (19587 RetróPont)
(2018/06/21 1:24:37 DU.)
ne is adjál ki semmit,nem lenne rá egy szemernyi időm,több terrabájnyi ps4 játékom van hddn,(az életbe nem játszom őket végig) meg amit eltudsz képzelni retro masinák tömkelege,az összes létező játékkal.
Profile photo of TONTON (7861 RetróPont)
(2018/06/20 10:01:36 DU.)
Egész héten vizsgáztam és vizsgázom.Most nincs szemernyi időm sem.Amint lefutnak ezek sokkal több szabadidőm lesz. Evvan,ilyen az élet :)
Profile photo of stirliczstirlicz (11108 RetróPont)
(2018/06/20 7:21:22 DU.)
TON, mikor lesz az a “holnap” amikor jó pár mindent beindítotok? 😀
Profile photo of pelipeli (21244 RetróPont)
(2018/06/20 1:15:36 DU.)
Sziasztok! Resident Evil Zero-nál a pontok már régen kigyűltek,de letöltési link,még sehol,valami info? kőszi

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »

Fórum Aktivitás

    Retró Kupon Beváltás

    Retró Naplóm

    Retró Naplóm
    Minden jog fenntartva. RetroConsoleGames.org 2015