Home // Blog // Run Saber (SNES)

alt_example
  • Grafika alt_example
  • Hangulat alt_example
  • Szavatosság alt_example
  • Játszhatóság alt_example
  • Zene alt_example

Run Saber (SNES)

2998-at írunk. A Földön a környezetszennyezés és annak következményei extrém méreteket öltöttek. Az emberiség utolsó reménye egy bizonyos Dr. Buford által feltalált környezettisztító sugártechnológia bevetése, ami véget vethetne ennek.

215478-run-saber-snes-screenshot-intros

A nagyrészt élhetetlenné vált bolygó polgárai már évtizedek óta űrhajókon keringenek a Föld körül, várva az újra letelepedés lehetőségét. Végül egy napon sor kerül a tisztítás beindítására. Persze előtte még a Földön maradt kevés embert is ki kellett telepíteni, mert a sugárzás nem lett volna rájuk jó hatással. Buford azonban ismeretlen okoknál fogva nem tudott a mentőhajók utasaival tartani és a sugárzás hatására szörnyeteggé mutálódott.  Az elméje megbomlott és az emberiség kipusztítása vált elsődleges céljává.  A megmentő feltalálóból vált szörnyeteg arra használta tudását, hogy egy mutáns hadsereget hozzon létre és annak segítségével elpusztítson minden embert, hogy a Föld egyedüli uralkodójává váljon. A kitelepült emberek már csak tudósaik ún. „SABER” projectjében reménykedhettek. A kibernetika csúcstechnológiája lehetővé teszi, hogy a katonák testét, gépesítve erősebbé tegyék és harc során hasznosítható elemi erőket tároljanak el bennük.

hqdefault

Három harcos indult  a Földre, hogy rendet tegyenek, azonban a mutánsoknak sikerült az egyiket ártalmatlanná tenniük, majd átprogramozták (talán az agyuk is le lett cserélve?), hogy annak célpontja a másik 2 katona legyen (a játék során többször is harcolnunk kell ellene).

Ez a kis szöveg (persze nem pont ugyanígy leírva) fogadott engem, miután 12 éves fejjel ezt a szüleimtől nekem szánt Húsvéti ajándékot kb. már 1 héttel előbb megbontottam (kicsit türelmetlen voltam) és elolvastam a tájékoztató kisfüzetének az első oldalát. Nos, ez lenne a játék alaptörténete. Persze kicsit bővebben is kifejthették volna, de én úgy gondolom  a sztori egy 1993-as Super Nintendo játékhoz képest nagyon is korrektnek számított akkoriban.

A Run Saber lényegében egy oldalnézetes ügyességi akciójáték. A játékmenete nagyon hasonlít a Strider-éhez.  Két karakter közül lehet választani a játék elején, de akár egyszerre mind 2-vel is lehet zúzni 2 játékos módban (mai néven: Co-op). Miután lecsengett a játék alaptörténetét ismertető Intro, máris kiválaszthatjuk harcosunkat.

Egy férfi (Allen) és egy nő (Sheena) közül választhatunk. A képességeiket tekintve csupán abban különböznek, hogy Allen a villámmal (zöld színű energia) még Sheena a fagy erejével harcol (kék színű energia), de lényegében mozdulataik megegyeznek. Ugyanolyan gyorsak és ugyanakkorát is sebeznek, de ettől függetlenül a játékélmény, bizonyos eltérő stílusjegyek miatt mégsem ugyanaz, úgyhogy érdemes kipróbálni mind 2 hőssel a pusztítást. Mint azt a játék címe is jelzi, a leggyakoribb támadásaink kardcsapások lesznek, de csinálhatunk ezen kívül más undokságokat is. A levegőbe ugorva aktiválhatjuk pusztító auránkat, zuhanva a lábunk végébe koncentrálva az erőt büntethetjük az ellent, a földön elegánsan becsúszhatunk és akár teljes képernyős sebzést is mérhetünk ellenségeinkre az egyéni speciális támadással. Ez a bizonyos szuper támadás Allen-nél egy villámsárkány, ami látványosan végigcikázik a képernyőn és Sheena-nál a jégciklon, ami úgy szintén minden gyengébb ellenséget azonnal elpusztít.

1793M                Run_Saber_2

Játék közben felvehetünk különböző erő csomagokat, amiket legtöbbször levert ellenségeink hagynak hátra. Ezek lehetnek életerő növelők, kardenergia növelők, de a speciális támadások lehetőségeinek számát is bővíthetjük. Emlékszem még, hogy milyen vitázások voltak mikor 2 játékos módban felvettük egymás elöl (véletlenül vagy készakarva) ezeket a tápokat. Ez miatt egy párszor tönkretettük egymás idegrendszerét, ami kisebb-nagyobb átmeneti személyiségtorzulással járt. (Régi szép idők!)

Ebben a futurisztikus, poszt apokaliptikus világú játékban 5 szinten keresztül kell végigküzdenünk magunkat akrobatikus mozdulatokkal (ugorva, mászva) fűszerezve. Nekem anno 2 hét alatt sikerült először végigvinni. Amúgy nem lenne hosszú a program, csak hát akkoriban még nem nagyon létezett ez a bizonyos checkpoint rendszer, így minden végső elhalálozás után az ilyen fajta játékokat az elejéről kellett újrakezdeni (akkor még ez teljesen természetesnek számított).

Minden küldetés más-más földrészen játszódik egyedi ellenfelekkel. Tehát a felhozatal kellően változatos. A gyengébb ellenségek lekaszabolása után, vannak kisebb Boss harcok is, a szintek végén pedig a fő Boss fogad minket odaadó kedvességgel. Némelyik művészien ocsmányul néz ki még mai szemmel is.  Nézzétek ezt a gyönyörűséget (az egyik kedvencem)!

220px-Run_Sabre_boss7

Nagyot hozzáad még a hangulathoz, hogy minden Boss legyőzése után Allen és Sheena megforgatják kardjukat, és egy mély eltorzult robothangon elhangzik, hogy: Run Saber. Ez nagyon cool-nak számított akkor és személy szerint nekem még mindig bejön. A grafika és a művészi megvalósítás egyszerűen remek. A zenék nagyon igényesen vannak összerakva és illenek a környezetükhöz. Az én személyes kedvencem az első szint (Taj Base) zenéje, amivel sokáig nem tudtam betelni.

Tehát összességében egy nagyon hangulatos, szép és élvezetes programról van szó, ami egyedi játékélményt nyújt. Bátran ajánlom a stílus kedvelőinek, főleg a Strider rajongóknak.

Az emulátort erről az oldalról, a romot pedig innen tölthetitek le: http://www.rom-world.com/file.php?id=28558

 

17Hozzászólás ." Run Saber (SNES) "

Szólj Hozzá!

17 Hozzászólás itt: "Run Saber (SNES)"


Profile photo of Csubi1980
Retró Tag
3 éve 8 hónapja .

Most jöttem haza a strandról a családdal, s máris egy szuper cikk fogad. Nagy gratula Rolee82! A játékot nem ismerem, de nekem a Contra címü játékot jutatta eszembe a Sneses időkből. Haverommal azt is annyit toltuk együtt, mint te ezt. Nálunk is ment az anyázás, mikor a power-upokat felvettük egymás elől, de ott még a másik életét is be lehetett húzni, ha a másiké teljesen elfogyott. Érdekes, hogy a cikked ezzel a régi dátummal jelent meg, gondolom, mert akkor változtattál benne utoljára, majd TON valahogy előre hozza. Csak így tovább!

Profile photo of Xlr8r11
Retró Tag
3 éve 8 hónapja .

Ezen mondjuk én is meglepődtem hogy majd egy hétig nem vettem észre ezt a cikket, de így akkor megnyugodtam.
Egyébként nagyon jó lett.
Lehet ki is próbálom ezt a gamét.
Köszi

Profile photo of Norcsu
Retró Tag
3 éve 8 hónapja .

A története nagyon szimpatikus, jó cikk lett! Nem volt még szerencsém a játékhoz, de mostanában amúgy is retró hangulatban vagyok :-) szerintem ki is fogom próbálni! köszi a tippet!

Profile photo of Ákos
Retró Tag
3 éve 8 hónapja .

Jolvan, akkor nem én vagyok a hülye, hogy nem vettem észre a cikket 😀 Legközelebb azért a dátumot állítsátok vissza xD

Profile photo of buci1
Retró Tag
3 éve 8 hónapja .

Nem rossz játék csak az a baj, hogy nagyon rövid.viszon a grafika és a zene csillagos ötös!!!!!
Köszi a cikket. :)

Profile photo of Leckie
Retró Tag
3 éve 8 hónapja .

Nagyon jó cikk csak gratulálni tudok

Profile photo of kisgomboc1
Retró Tag
3 éve 8 hónapja .

Valamikor régen a Striderrel játszottam sokat nagyon szerettem ezt nem ismertem lehet hogy kipróbálom ha lesz egy kis időm. Jó kis cikk lett köszi.

Profile photo of hpeti2
Retró Tag
3 éve 8 hónapja .

Elsőre nekem is a Contra ugrott be. Grat a cikkhez, neekem megjött hozzá a kedvem.

Profile photo of Viktor
Retró Tag
3 éve 8 hónapja .

rendbe volt a cikk habár nemigen érdekelt a téma!

 

Retró Falfirka

Be kell jelentkezned megjegyzés küldéséhez
Profile photo of jocohunjocohun (92 RetróPont)
(2019/02/14 4:54:15 DU.)
retropontok a letöltésekhez DD REMEK
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 10:34:06 DU.)
https://www.gamestar.hu/hir/fifa-19-frissites-lag-257335.html
Bár az is lehet nem nálad van a gond!
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 10:21:56 DU.)
Mekkora sávszél? Mennyi eszköz lóg a routeren?
A torrent kliens off, mikor multizol. 😀
Használj 5Ghz-t a ONE s-re.(ha megoldható)
De inkább játssz madzagon (UTP) ne wifi-n.
Fix Ip? Router-ed ismeri a Qos-t? De nincs X-ONE S-em, nem tudom 😀
Profile photo of Zahor peterZahor peter (2423 RetróPont)
(2019/02/12 8:45:04 DU.)
Sziasztok.Xbox one s fifa 19 online néha laggol nem veszelyes de néha idegesit.Vkinek vmi ötlet?Köszönöm a segitséget előre is.
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 9:11:31 DE.)
Most találtam. “kis” olvasni való 😉
http://retro.land/theme-park/
Profile photo of maximiliemmaximiliem (24586 RetróPont)
(2019/02/08 8:03:43 DU.)
Köszönöm a válaszodat. Hatalmas élmény lenne magyarul végig játszani. Véleményem szerint az egyik legjobb Resident rész.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »

Fórum Aktivitás

  • Téma: SzabályzatHozzászóló: TON
     - 7 hónap telt el

Retró Kupon Beváltás

Retró Naplóm

Retró Naplóm
Minden jog fenntartva. RetroConsoleGames.org 2015