Home // Blog // Heart of Darkness Psx

Sokaknak Éric Chahi neve már nem mond sokat, pedig a ’90-es évek egyik meghatározó figurája volt a játékfejlesztésben. Chahi  francia videojáték-tervező, akinek legismertebb munkája a mára már kultikussá vált Another World (az Egyesült Államokban Out of this World címmel jelent meg). Ez a játék nekem kimaradt az életemből, így csak nagy vonalakban foglalkozom vele, valamint nem is erről a munkájáról szeretnék írni. A francia úriember a játékipar egyik legszerethetőbb alakja, programozóként és grafikusként is felejthetetlent alkotott. Programozói pályafutását az Amstrad- és az Oric Atmos-rendszereken kezdte 1983-ban a francia Loriciels cégnél. Valamint dolgozott Atari és Amiga platformokon is. 91-ben jelent meg az Another World, mely meghozta Chahinak a világhírt. Később megalapította az Amazing Studio-t, és részt vállalt a Heart of Darkness fejlesztésében is. Ebben a játékban erősen visszajönnek korábbi sikereinek elemei, a kétdimenziós oldalnézetes játékmenet, és az animált átvezető kisfilmek.

Heart of Darkness

hod_logo

Andy, a sötétségtől és agresszív tanárától rettegő (attól a tanártól én is féltem volna) kisfiú, és kutyája, a baseball sapkás Gintonik (Whisky) a parkba menekülnek folyamatosan hőzöngő tanítójuk elől, ám  éppen  napfogyatkozás van, és a Sötét Lelkeknek hívott teremtmények elrabolják Vodkanarancsot, (Whisky) Andy pedig kutyusa miatt aggódva, a nyomukba szegődik. Házilag összeeszkábált repülőjével és elektromos fegyverével elhagyja otthonát, és egy kihalt kanyonba téved -pontosabban lezuhan- ahol azonnal bele is botlik az árnyék rémekbe. Ez a kanyon a Sötétség Szívének helyszíne, egy világé, melyet a Sötétség Ura irányít, ahol állandó a félhomály és mindenhol árnyék rémek élnek.

Andy a szörnyek ellen vívott csatái után még ha nehezen is, de eljut a szűk völgy végére. Fegyverét azonban megették -szó szerint-, így anélkül folytatja útját. Időközben a Sötétség ura rájött, hogy tévedésből Vilmosalmalét (Whisky) hozták el a fiú helyett, féktelen haragjában tombolni kezd, majd megjelenik az a szörny, aki elvette Andy fegyverét, és jelenti, hogy a fiú most hagyta el a kanyont, és errefelé tart. Ezután a fő gonosz ki adja az utasítást  híveinek, hogy hozzák elé Boroskóla (Whisky) gazdáját.

Andy egy ingoványon kel át, mikor segít legyőzni pár árnyék rémet egy ismeretlen repülő teremtménynek, aki magát Amigónak hívja. A lény nem állt kétszer sorba mikor az észt osztogatták, de segít Andynek kijutni a mocsárból. Később egy találat után főhősünk egy tóba zuhan, ahol megérint egy mágikus erejű követ, így téve szert egy új képességre amit fegyverként is használhat, valamint növényeket, indákat növeszthet meg. Kisebb hacacáré után Amigo el is viszi őt az otthonába, egy fordított gravitációval rendelkező napos szigetre. Andy elnyeri az amigók megbecsülését, mikor képességével egyetlen almából termésekkel teli, óriási almafát csinál. A falu főnöke úgy dönt, hogy elrejtik őt itt, de az árnyék rémek lerohanják őket, így ismét menekülni kényszerül.

Később mikor újra találkozik az amigókkal, rájön, hogyha a szárnyas valamik megérintik sötétséggel fertőzött talajt, árnyék rémekké válnak. A fiú elmagyarázza hogy nekik is meg kell érinteniük a varázskövet, hogy felvehessék a harcot a rémekkel, így háborút indíthatnak a Sötétség ura ellen. Amint  legyőztek egy kisebb csapat szörnyet, az amigók bejuttatják a srácot a fő erődbe, így megkezdheti a kutatást Becherovka (Whisky) után.

A kutatás sajnos nem tart valami sokáig, mert elkapják, és becsukják egy Bacardival (Whisky) közös cellába, de sikerül megszökniük. Eközben az árnyék rémek megtalálják a varázskövet, mely Andy és az amigók erejét adja. A Sötétség ura elpusztítja, ezáltal teljesen eltűnik Andy és az amigók ereje. A fiú (sokadjára) ismét menekülni kényszerül. Véletlenül lezuhan, ahol lenyeli őt egészben az a rém, aki fegyvereit is megette. Andy a szörny hasában megtalálja eszközeit, amivel ki is robbantja magát a rém hasából. Találkozik a Sötétség urának ormányos szolgálójával, aki elárulja neki, hogy a Sötétség Szívét csakis a szétzúzott varázskővel lehet megsemmisíteni. Miközben hősünk a varázskő darabjait szedi össze a hídról, a szolga elárulja őt, és Jagermeistert (Whisky) egy portálba löki.

Számtalan árnyék rém legyőzése után Andy megszerzi az utolsó részt a mágikus kőhöz, majd az amigók segítségével újra működésbe hozza és abba a portálba dobja a követ, amibe Konyakot (Whisky) lökte az ormányos áruló. A  Sötétség Urának kastélya összeomlik a “Boss” is a portálba zuhan, de sikerül magával rántania a fiút. A végső ütközetet már a Sötétség Szívében vívják meg. Andy győzedelmeskedik, majd egy ajtó nyikorgását hallva vörös szemeket pillant meg. A végső csapás elől azonban villanyfény menti meg, és Andy Metaxaval (whisky) együtt a faházikójában találja magát. Rájött, hogy végig csak képzelődött. Édesanyja szól: Kész a vacsora!

Jóllakva és a kötelező jó éjt puszi után aludni tér. Kicsit még játszik Pálinkával (Whisky) majd le kapcsolja villanyt, ezzel jelezve, hogy már nem fél többé a sötétségtől. Viszont az amigók megtalálják Andy gépének maradványait, ezzel bizonyítva, hogy a kisfiú mégsem képzelődött…

Andy2

Anno külön érdekessége volt a játéknak pc verzión, hogy a szép, dombornyomású dobozból a cd-k mellett egy piros-kék 3D szemüveg is az ölünkbe pottyant. Mostanában ez az igazi retro feeling. Nem is nevezném 3D-nek, inkább hologramszerű a dolog, a színek pedig valahol félúton eltűnnek…

A grafikánál, ha a felbontást most hanyagoljuk, mert ez már a játék megjelenésekor is kevésnek számított, nem lehet nem észre venni, milyen kidolgozott, aprólékos és igényes. Már a lemez berakása utáni első képsorok is a képernyő elé szögezik az ember fiát, egyszerűen annyira magával ragadó az egész program. A legalább 30 percnyi renderelt és KÉZZEL rajzolt animációk összessége lazán elmenne bármelyik igényesebb tévécsatorna (van ilyen egyáltalán?) fő műsoridejében önálló rajzfilmként.

Andy mozgás repertoárja teljesen kielégítő, nem ugrik akkorát hogy az bármely profi kosárlabda játékost megszégyenítsen, nem lassú, de nem is túl gyors, sétál, szalad, ugrik, lő, kellően reagál bármilyen változtatásra, akár számítógépen, akár konzolon játszik vele az ember. Kezdetben van fegyverünk, mellyel a Nes: Contra-jához hasonlóan nyolc különböző irányba tudunk lőni, amire szükség is van a ránk törő mindenféle sötét veszedelem miatt. Később mikor már nem lesz puskánk, a varázskő megérintése után energia labdákat tudunk dobálni, a rémek ellen bőven megfelelő. A mentési rendszer is egyszerű, könnyen használható.

A játék káprázatos (ismételten tekintsünk el a felbontástól) képi világa nem lehet meg remek zene nélkül sem, erről Bruce Broughton és a Londoni Filharmonikusok gondoskodtak. Ez a játék lett volna  a legelső amiben teljes mértékben komolyzenei aláfestés szerepel, de a késői megjelenés miatt más programok már megelőzték. Kerestem, de nem találtam melyik volt a legelső ilyen játék.

FRIEND

Nem tagadom, gyengém az ilyen játék, sajnos nincs is sok belőle. Bár első ránézésre a  program a tíz egynéhány éves kis srácokat célozza meg, ne tévesszen meg senkit, nem egy egyszerű “no lement az intro oszt’ most ugrágathatunk összevissza oszt’ maj’ lesz valami” stílust képvisel, mint rengeteg társa abban az időben. Egy komoly és kellően összetett alkotásról van szó, meglepő csavarokkal, jó és helyesen időzített humorral, viszont néhol egyáltalán nem gyerekeknek való animációkkal, főleg akkor ha meghalunk játék közben, ami igen sokszor elő fog fordulni. Egy délutántól késő estébe hajló időszak alatt végig lehet játszani, és haverokkal sokkal jobb mint egyedül. Gondoljatok bele egy kicsit, ebben a játékban mindaz benne van amitől kiskorunkban retteghettünk: sötétség, árnyak, szörny az ágy alatt…talán pont ebben rejlik az igazi varázsa, ami felejthetetlenné teheti a programot bárki számára aki még nem ismeri és szemet tud hunyni a felbontás felett.

Egy kérdésem maradt csak a végére: Miért nem lehet ebből egy felturbózott, jóképű HD remake-et csinálni??!!

 

 

[cp_youtube id=hMeof9bM0g0]

26Hozzászólás ." Heart of Darkness Psx "

Szólj Hozzá!

26 Hozzászólás itt: "Heart of Darkness Psx"


Profile photo of NetUdmeg
Retró Tag
3 éve 9 hónapja .

Már annyi helyen láttam ezt a játékot, de eddig még nem fogta meg a fantáziám, na de most…

Egyébként ezt a játékot 360-on emuval lehet játszani?

Profile photo of gorgo
Retró Tag
3 éve 9 hónapja .

igen lehet én ki próbáltam és szuper kis játék már ezer éve nyomtam .A végén a videó megnyerés 3d úgy emlékszek.

Profile photo of Kofka
Retró Tag
3 éve 9 hónapja .

Imádtam ezt a játékot. Szerintem ez és az Abe’s Exoddus volt a két legjobb 2d-s, scroll-ozós játék. Számomra ma is ezek a legjobbak, de időközben csatlakozott hozzájuk a Mark of the Ninja, a Valiant Hearts és a Trine 2. Pár óra alatt végig lehet játszani, viszont nekem 16 évvel ezelőtt kellett hozzá vagy 2 hét :) Lehet még nem voltam ilyen profi gamer mint most 😉 de annó megszenvedtem vele, mert nem könnyű játék, de minden percét élveztem, azóta is keresem ezt a fajta élményt egy 2d-s játékban, de nem találom. A Max: The Course of Brotherhood azt hittem megadja, de enyhén szólva nem sikerült neki. Azt javaslom próbáljátok ki mindenképpen ha van bennetek kellő tökösség, de főleg türelem és higgadság kell ehhez a játékhoz. Emulátorral fut és ha valaki kipróbálja és megtalálta a helyes beállításokat, kérem ossza meg velem, mert nekem még nem sikerült. Alul egy pixeles csík van és a hanggal is vannak problémák.

Profile photo of Csubi1980
Retró Tag
3 éve 9 hónapja .

Én pc-n játszottam anno, hatalmas játék. Nagyón jó lett a cikk is!

Profile photo of ssss
Retró Tag
3 éve 9 hónapja .

Én eddig még nem hallottam erről a játékról, köszi a cikket. :)

Profile photo of buci1
Retró Tag
3 éve 9 hónapja .

Mindenkinek csak ajánlani tudom,aki szereti az ügyességi játékokat.
Hatalmas játék!!!!

Profile photo of Schizoka
Retró Tag
3 éve 9 hónapja .

Nekem is kimaradt valamiért ez a játék sosem hallottam róla!
Köszi a cikket!

Profile photo of crash999
Retró Tag
3 éve 9 hónapja .

uncsitesóméknbak volt meg. win95 vagy valami dos-on nyomattuk nagyon jó játék! :)

Profile photo of Peppe
Retró Tag
3 éve 9 hónapja .

Nagyon jo volt errol a jatekrol olvasni!

Regi szep emlekek :)

A cikkiro megerdemel egy csillagos otost 😀

Profile photo of Castiel
Retró Tag
3 éve 9 hónapja .

előjöttek a régi emlékek…:D

 

Retró Falfirka

Be kell jelentkezned megjegyzés küldéséhez
Profile photo of jocohunjocohun (92 RetróPont)
(2019/02/14 4:54:15 DU.)
retropontok a letöltésekhez DD REMEK
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 10:34:06 DU.)
https://www.gamestar.hu/hir/fifa-19-frissites-lag-257335.html
Bár az is lehet nem nálad van a gond!
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 10:21:56 DU.)
Mekkora sávszél? Mennyi eszköz lóg a routeren?
A torrent kliens off, mikor multizol. 😀
Használj 5Ghz-t a ONE s-re.(ha megoldható)
De inkább játssz madzagon (UTP) ne wifi-n.
Fix Ip? Router-ed ismeri a Qos-t? De nincs X-ONE S-em, nem tudom 😀
Profile photo of Zahor peterZahor peter (2423 RetróPont)
(2019/02/12 8:45:04 DU.)
Sziasztok.Xbox one s fifa 19 online néha laggol nem veszelyes de néha idegesit.Vkinek vmi ötlet?Köszönöm a segitséget előre is.
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 9:11:31 DE.)
Most találtam. “kis” olvasni való 😉
http://retro.land/theme-park/
Profile photo of maximiliemmaximiliem (24586 RetróPont)
(2019/02/08 8:03:43 DU.)
Köszönöm a válaszodat. Hatalmas élmény lenne magyarul végig játszani. Véleményem szerint az egyik legjobb Resident rész.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »

Fórum Aktivitás

  • Téma: SzabályzatHozzászóló: TON
     - 7 hónap telt el

Retró Kupon Beváltás

Retró Naplóm

Retró Naplóm
Minden jog fenntartva. RetroConsoleGames.org 2015