Home // Blog // International Supestar Soccer Deluxe (SNES)

alt_example
  • Grafika alt_example
  • Játszhatóság alt_example
  • Szavatosság alt_example
  • Zene alt_example
  • Hangulat alt_example

Javában zajlik a brazíliai futball-világbajnokság. Ilyenkor még azok is lelkesen szurkolnak egyik-másik válogatottnak, akik amúgy az elkövetkező négy évben a lehető legmesszebb elkerülnek minden labdarúgással kapcsolatos közvetítést, vagy hírt. Ez egyrészt jó, mert közelebb hozza az embereket egymáshoz, lesz miről beszélgetni, szakértősködni, viccelődni, másrészt viszont egy elég tekintélyes tömeg nem igazán van oda azért, hogy a dél-amerikai állam az adófizetők 11 millió dollárját ilyesmire fordítja, úgy, hogy közben a szegénység elépesztő méreteket ölt Brazíliában.
No de a lényeg az, hogy a németek nagynehezen legyűrték a hősiesen harcoló algíreket, a spanyolok, angolok portugálok és az olaszok pedig gondoskodtak róla, hogy mindenki tippjátékát tönkretegyék itt a retroconsolegames-en.

international-superstar-soccer-deluxe_2s

Ennek apropóján most egy régi nagy kedvencemről szeretnék nektek írni. Egy olyan játékról, amihez rengeteg kedves emlékem fűződik.
Anno Pesterzsébeten üzemelt egy konzol-kuckó, (a nevére már sajnos nem emlékszem) ahol ki lehetett próbálni az akkor éppen aktuális konzolokat a legnépszerűbb game-ekkel, vérremenő csatákat lehetett vívni Tekken-ben, vagy a SNES-es MK3-ban például. Ugyanitt arra is volt lehetőség, hogy egy-egy játékot pár napra, igen jutányos összegért kikölcsönözzön az ember. Ennek köszönhetően találkoztam először az ISS Delux nevezetű SNES játékkal, aminek felejthetetlen perceket és felejthető öszzeveszéseket köszönhettünk a bátyjámmal.
A játékba préselt hihetetlen mennyiségű tartalom már a főmenüben egyértelművé válik. Játszhatunk barátságos meccset, VB-t, bajnokságot, van egy elég korrekt gyakorló mód, büntetőpárbaj sőt, még 12 darab scenario is rendelkezésünkre áll. (Például két percünk van, hogy megfortítsunk egy mérkőzést, viszont kezdésként egy ígéretes helyről végezhetünk el szabadrúgást.)
Természetesen mindegyik módot lehet multiban is tolni, 1-4 játékossal, akár ugyanabban a csapatban játszva! A kedvencem az International, ami a World Cup-nak felel meg. Itt ketten játszva két kölön ágra kerülünk és felváltva játszuk a mérkőzéseket, míg végül a döntőben végre összecsaphatunk a legjobb barátunkkal, bátyjánkkal, nagymamánkkal. Emlékszem, hogy annyit játszottunk már ebben a módban, hogy a vége felé már a legnehezebb fokozaton is 10-12 gólt lőttunk a gépi ellenfeleknek. Aztán persze a döntőben elszabadultak az indulatok.
iss-deluxe-18
A játék technikai megvalósítása akkori szemmel nézve megdöbbentően profi volt. Sarkazások, finom cselek, ollózás, csukafejes, kapáslövés, biciklicsel, szögletből becsavart gól, volt itt minden. Sőt, még akár dekázni is lehetett, a passz gombot nyomva alacsonyabban, az ívelést nyomva pedig magasabban! Aztán 2-3 dekázás után ollózhattuk is kapura a bogyót. Mondanom sem kell, hogy akkoriban mennyire odavoltunk ezekért a dolgokért.
A taktika testre szabása szintén annyira kidolgozott volt, hogy kis túlzással azt érezhette az ember, hogy két játékot is kapott a pénzéért, egy focist és egy menedzsert. Minden egyes játékos pozícióját a pályán manuálisan is megadhattuk(!), nem kellett ragaszkodnunk az előre letárolt 4-4-2, 4-3-3, és hasonló formációkhoz. Beállíthattuk az emberfogást, vagy a területvédekezést, megadhattuk, hogy a játékosok mennyire játszanak támadó felfogásban, és így tovább. Más kérdés persze, hogy ennek mekkora gyakorlati haszna volt, de ne felejtsük el, hogy 1994-et írtunk ekkor.

0_af072_89d42e3c_XXL

SNES játék lévén ugyanis nem várhatunk atompontos fizikát, a pálya és a kapu mérete is kicsit furcsa és persze vannak olyan trükkök, amikkel szinte mindig betalálhatunk. Sajnos idővel ezeket akarva-akaratlan is használni kezdjük, főleg, ha épp hátrányban vagyunk. A játék természetesen nem licenszelt, de mindegyik játékos neve hasonlít az eredetihez, ráadásul sokakat még a kinézetük alapján is fel lehet ismerni! (persze nem az arcukon lévő anyajegyre kell itt gondolni) A kommentátoroktól szintén ne várjon senki FIFA 14 szintű lamentálásokat, azt a pár mondatot viszont, amit tudnak, hihetetlen beleéléssel mondják.
16 bites gépen szerintem ennél jobb focis játék nem létezik, annyira szórakoztató a stuff, hogy a mai napig néha-néha lenyomok egy meccset. Sajnos a régi tehetségem már a múlté, így manapság már örülök, ha 1-2 góllal sikerül megvernem a németekkel a marokkói válogatottat.
Nem véletlenül nőtte ki magát ekkorára ez a sorozat, (ugyanis ez a játék a Pro Evolution Soccer elődje) hiszen amint látható az alapok atombiztosak voltak.
A VB hátralévő részéhez mindenkinek jó szurkolást kívánok, bár úgyis a németek fognak nyerni, de azért reménykedni lehet addig is.

Graffiti painted by Brazilian street artist

Paulo Ito műve, melyet egy iskola bejáratára festett.

37Hozzászólás ." International Supestar Soccer Deluxe (SNES) "

Szólj Hozzá!

37 Hozzászólás itt: "International Supestar Soccer Deluxe (SNES)"


Profile photo of TON
Retró Admin
4 éve 7 hónapja .

Jó sok emlék köt ehez a játékhoz. Egerben volt egy konzolos klub a 90-es évek elején ( a Múltidéző cikkemben is írtam róla ) és ott lehetett vele játszani. 1 óra volt 100 ft vagy hasonló. Eszméletlen sokat toltuk. Valami kegyetlen addiktív focis játék. A múlt héten ugye a hét videója pont ezzel a játékkal volt kapcsolatos és bemutatta, hogy amennyire egyszerűnek tűnik ez a játék, annyira szép és összetett megoldásokat lehet benne kivitelezni.
Habár én NFL rajongó vagyok, de ha európai focis játék, akkor sokkal inkább ez mint a FIFA 2015 vagy annak sokadmilliomodik része. Köszi a cikket!

Profile photo of Coloslost
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Ebben is rengeteg órám van. Emlékszem úgy lehetett könnyen gól szerezni ha az ellenfél kapusa elé álltam akkor általában rám rúgta és onnan mindig bepattant.

Profile photo of szekeres91
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Ilyen a Fifa 95-ben is előfordult. Ott még olyan is volt, ha kaptál egy sárga lapot és elkezdesz futni, a bíró addig üldöz míg meg nem állsz 😀

Profile photo of Dr. Zaius
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Anno sokat játszottunk ezzel és az előző részével a tesómmal és haverommal is. Igazán jó játék volt. :)

Profile photo of wxyz
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Remek cikk lett! A vb hangulathoz tökéletes olvasnivaló

Amúgy jól tudom, hogy ez a játék a PES sorozat elődje?

Profile photo of Dr. Zaius
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Mint ahogy’ a cikk is írja.

Profile photo of wxyz
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Ezt jól benéztem 😀 Valamiért az a kis rész nekem kimaradt.

Profile photo of TON
Retró Admin
4 éve 7 hónapja .

Legalább tiszteld meg annyival a publikálót, hogy elolvasod a cikkét :) Főleg, hogy szerintem minőségi cikkek vannak az oldalon :)

Profile photo of wxyz
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Elolvastam, csak valamiért az a mondtad kimaradt 😀 Pont egy focis cikket ne olvasnék el!

Profile photo of TON
Retró Admin
4 éve 7 hónapja .

Akkor ne haragudj, megkövezem magam :)

Profile photo of wxyz
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Nem kell, adj helyette inkább néhány pontot 😀

Profile photo of szekeres91
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Még nem találkoztam a játékkal, de így olvasva nem lehet rossz. Nekem a Fifa 95 volt az első focis játékom.

Profile photo of sipi68
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

A focit nézni és élőben játszani szeretem!Game-ban még nem próbáltam:

Profile photo of gorgo
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Ezzel a játékkal akkor játszottam először mikor még Snest lehetet nálunk kölcsönözni(nem mostanában volt :-) és persze hogy focis játékot választottam mellé.rengeteget nyomtuk a haverral.nagyon jó kis időszak volt.És csak ez után jött a Fifa.

Profile photo of robi79
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Anno még szerettem a focit játszani… :)

Profile photo of wattie
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

köszi a cikket nekem ez kimaradt sajnos!

Profile photo of EvilPepe
Retró Tag
4 éve 7 hónapja .

Szia! Remek lett a cikked! Én nem szeretem a focit! De amit írtál az komolyan mondom szuper!

 

Retró Falfirka

Be kell jelentkezned megjegyzés küldéséhez
Profile photo of jocohunjocohun (92 RetróPont)
(2019/02/14 4:54:15 DU.)
retropontok a letöltésekhez DD REMEK
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 10:34:06 DU.)
https://www.gamestar.hu/hir/fifa-19-frissites-lag-257335.html
Bár az is lehet nem nálad van a gond!
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 10:21:56 DU.)
Mekkora sávszél? Mennyi eszköz lóg a routeren?
A torrent kliens off, mikor multizol. 😀
Használj 5Ghz-t a ONE s-re.(ha megoldható)
De inkább játssz madzagon (UTP) ne wifi-n.
Fix Ip? Router-ed ismeri a Qos-t? De nincs X-ONE S-em, nem tudom 😀
Profile photo of Zahor peterZahor peter (2423 RetróPont)
(2019/02/12 8:45:04 DU.)
Sziasztok.Xbox one s fifa 19 online néha laggol nem veszelyes de néha idegesit.Vkinek vmi ötlet?Köszönöm a segitséget előre is.
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 9:11:31 DE.)
Most találtam. “kis” olvasni való 😉
http://retro.land/theme-park/
Profile photo of maximiliemmaximiliem (24586 RetróPont)
(2019/02/08 8:03:43 DU.)
Köszönöm a válaszodat. Hatalmas élmény lenne magyarul végig játszani. Véleményem szerint az egyik legjobb Resident rész.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »

Fórum Aktivitás

  • Téma: SzabályzatHozzászóló: TON
     - 7 hónap telt el

Retró Kupon Beváltás

Retró Naplóm

Retró Naplóm
Minden jog fenntartva. RetroConsoleGames.org 2015