Home // Blog // Dreamcast bemutató

1998 novemberében a játékos társadalom elsőként léphetett be 6. generációba a SEGA jóvoltából, hogy aztán a SONY egy huszáros vágással 2000 év végére megsemmisítő csapást mérve rá, átvegye a stafétabotot és leigázza a gépet, meghagyva a történelemkönyveknek. De inkább most nézzük, mit is adott a gamer világnak a SEGA, Dreamcast nevű konzoljával.

Sega_Dreamcast

A Playstation diadalmenete után, mindenki kíváncsian várta, hogy mit fog hozni a következő generáció, hisz a SONY gépe mellett sem a Saturn, sem a hardverileg erősebb N64 nem tudott labdába rúgni. Akkoriban még a CPU grafikus bitszámát használták a konzolok erejének fitogtatására, így bizakodásra adott okot, hogy a Dreamcast-et 128 bites konzolként reklámozták, szemben a Playstation 32 bitjével és az N64, 64 bitjével. A számok beigazolódni látszottak, hiszen a SEGA egy igazán erős géppel jutalmazott meg bennünket. A gép nem csak grafikus teljesítményében, de számos más területen is korszakalkotó, innovatív volt. Az első konzol volt, amit gyárilag beépített modemmel árultak, így van böngészője is, és támogatja az online játékot is. Számos játék támogatta ezt a funkciót, köztük sport, verseny, verekedős és még szerepjáték is, de sok játék használta arra is, hogy online ranglistát állítson fel. De eme tulajdonsága a gépnek, szintén bevezetett egy azóta már igencsak elterjedt metódust is, mégpedig a DLC-ket, azaz a letölthető tartalmakat. Hogy ez jó vagy sem, mindenki döntse el maga… Ritmus játékokhoz zenét, verseny játékokhoz pályákat, szerep és platform játékokhoz fegyvereket és szinteket tölthettünk le.

controller2-620x

Kontroller téren is találkozunk újdonságokkal, megjelentek a ravaszok. Bár az N64 kontrollerén is találkozhatunk hasonlóval, de azt a legnagyobb jóindulattal sem lehet ravasznak nevezni. Két slot-ot találunk a vezérlőn, amibe tehetünk rumble pack-ot, vagy memória kártyát is. A memória kártyát miért oda? Kérded. A válasz egyszerű, mert még itt is tudott újítani a SEGA, de a legnagyobb bánatomra, ezt az innovatív technikát nem vitték sikerre más konzolgyártók. A SONY próbálkozott a Pocketstationnal, de az hamar a feledésbe merült. A Dreamcast memóriakártyájának a neve VMU, azaz Visual Memory Unit. A rajta található monokróm kijelzőnek és kontroller résznek hála, az adatok tárolásán kívül, sok jóval kecsegtetett a “kis gézengúz” (Hogy barátom szavával éljek, mikor meglátta a VMU-t. ). Mivel a kontrolleren, van egy kis ablak, a VMU kijelzője jól látható, így bizonyos játékok esetében információkat olvashatunk le róla. A Resident-nél az energiánk állapotát követhetjük rajta nyomon, a GTA 2-ben a muníciónk mennyiségét és így tovább. De bizonyos játékok akkor sem értek feltétlenül véget, ha kikapcsoltad a gépet! A VMU-t, mivel elemről is működött, magaddal vihetted, és további mini játékokat jvmuátszhattál rajta. A Sonic Adventures-ben például fejleszthetted a Chao-dat, hogy gyorsabb és erősebb legyen, egy mini kaland keretében és később mikor csatlakoztattad a VMU-t a Dreamcast-hez, feltöltötte a fejlett Chaot. A Skies of Arcadiaban pedig mini rpg-t lehetett játszani a kis gézengúzon, ahol a szerzett aranyakat később szintén feltölthetted a játékba. De volt labirintus játék és autóverseny is az adott játékoknál. Bár kétség kívül a Nintendo ezt fejlesztette tovább a Wii U-nál, de azt a kontrollert ki viszi magával, ugyebár? A játékok nem CD-n, hanem GD-ROM-n érkeztek, ami SEGA szabadalom, ugyan akkorák mint a CD/DVD-k, csak 1,2 GB fér rá. Ezzel is próbálkoztak a kalózkodás ellen, természetesen sikertelenül.

A gép sokkal erősebb volt akkor az 5. generációs gépeknél, így grafikailag mindenkit levett a lábáról. Mit levett, egyenesen kirúgta mindenki lábát és szénné égette a retinánkat a gyönyörű és részlet gazdag képi világával. A ’99-es európai és amerikai nyitókínálat egész jó volt, így fogyott a gépből rendesen, nem is tudtak minden előrendelésnek eleget tenni. Igazán remek, egyedi és némely esetben azóta is leutánozhatatlan játékok születtek. Itt láthattuk Sonic-ot először 3D-ben sprintelni, emlékszem mikor azt a bizonyos pályát nyomtam, ahol a bálna ugrál utánunk, vagy ezerszer végig vittem, akkora élményt nyújtott, nem akartam elhinni, hogy amit az újságokban láttam képek, tényleg megfelelnek a valóságnak. De Sonic-ho51696-Shenmue_2_(PAL)-4z hasonlóan a Resident Evil világa is itt lépett be a 3D-be, elhagyva az állókép háttereket. Mikor többeknek mutattam a játékot, köztük PC-seknek is, többször kérdezgették, hogy: “-Ez most a játék? -Ez nem átvezető?” Vagy ott volt a Soul Calibur, gyönyörűen animált karakterekkel és képernyőről lemászó grafikával meg színvilággal, de a Dead or Alive 2-t is ide sorolhatjuk. És akkor Cel-Shaded csodáról, a Jet Set Radio-ról ne is beszéljünk. Bizony, számomra ez a gép okozta azt a katarzist, azt az élményt, amit sokaknak a Playstation 2 okozott az 1 után. Olyannak írnám le a különbséget, mit mikor a SNES-ről váltottam a Playstation-re. Lehet én égtem ki, de a Dreamcast óta nem érzek ilyet… Bármennyire is szeretném most ezt érezni a Playstation 4-nél…

De kanyarodjunk vissza a DC-hez. Van egy megkerülhetetlen, megkérdőjelezhetetlen, videó játék történelmi jelentőségű játéka, ez pedig a Shenmue. Sokat nem írnék róla, mert külön cikket tervezek neki, de ez az a játék, ami egybeforrt a gép nevével, amit MINDENKINEK ki kell próbálnia. Szegényebb lenne a játékos társadalom nélküle, van olyan mérföldkő, mint a Mario vagy Zelda. Ezek után, mint egy villámcsapás, úgy ért a hír, hogy SEGA 2001 márciusától felhagy a gép támogatásával. Európában 1999 októberétől volt kapható a Dreamcast, így ez igazán fájdalmas volt. Bár Európát 2002-ig támogatta, de a hír sokakat elrémített a gép vásárlásától. Hiába ígérték egyéb Third-Party

kiadók, hogy életben tartják a gépet és hoznak még ki játékokat rá, de a hirtelen csökkent kereslet a gép után, már őket is elijesztette.sonic Emlékszem mikor az akkori konzolos magazint lapozgattam és nyugtattak mindenkit, hogy ne aggódjunk, a SEGA kiszállt, az egy dolog, de jön még vagy 50 jó játék rá… Nos az ötvenből, tíz lett és nem is a legjobbak… Sok játék kiadatlan maradt, volt olyan is ami már aranylemezen volt, azaz a sokszorosítás előtt, de mégis kihúzták a dugót. Ilyen például a Half-Life, ami a neten fel is lelhető… A leállásnak a hivatalos oka, az a SEGA-nál történt vezető váltás, aki inkább a játékok készítésében és a multiplatformosodásban látta a jövőt, mintsem a hardvergyártásban. Az ok ennél prózaibb volt valójában: 2000 márciusában a SONY piacra dobta a második Playstation-t, DVD olvasóval és az első gépből maradt hatalmas rajongótáborral. A SONY a pénzt nem sajnáló, durva és erőszakos reklámkampányával kis híján még az emberek agyából is kiradírozta a Dreamcast-et. Tekken? Metal Gear? Gran Turismo? DVD? Mi az a Dreamcast?! Ha SEGA is akkora mamut vállalat lett volna, mint a SONY, aki a második menetet is megnyervén a SEGA-val szemben (Saturn vs Playstation ), talán nem lép vissza a hardvergyártástól.

Szegény Dreamcast rövid életű volt, nem adtak el belőle, csak 11 milliót (PS2: 154 millió eladott darab ). A legnagyobb példányszámban fogyó játéka a Sonic Adventures volt 2,5 mi4-3llióval (PS2: GTA – San Andreas 17,3 millió ). Csak, ha már itt repkednek a számok: A Shenmue-t 47 millió dollárból hozták össze, ezzel az akkori legdrágább játék lett, de hogy megtérülhessen, minden Dreamcast tulajnak másfél darabot kellett volna vennie… Nem hivatalos, független játékok még a mai napig jelennek meg rá, és bizonyos játékoknak biztosítanak online szervereket is (Pl.: Quake III: Arena ). Akinek volt, az nagy becsben őrzi szívében! Köszönöm, hogy voltál nekünk!

Top 10-es Dreamcast listám:

1. Shenmue I-II
2. Resident Evil: Code Veronica
3. Soul Calibur
4. Dead or Alive 2
5. Skies of Arcadia
6. Grandia II
7. Omikron
8. Space Channel 5
9. Metropolis Street Racer
10.Illbleed
+1. Crazy Taxi
+2. House of the Dead 2

Neked melyek a kedvenc DC játékaid és miért?

[cp_youtube id=”PW3RYzxCB4A”]

48Hozzászólás ." Dreamcast bemutató "

Szólj Hozzá!

48 Hozzászólás itt: "Dreamcast bemutató"


Profile photo of KTai
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Egyik kedvenc masinám. És azért ne feledjük, hogy még a mai napig fejlesztenek rá játékokat, ami egy 13 éve megmurdált gépnél nem éppen szokványos. Akit érdekel esetleg:
http://www.dreamcast-scene.com/

Amúgy kíváncsi vagyok, hogy mi lett volna a DC sorsa, ha nem csak ilyen rövid időt engedélyez neki a konkurencia, és nem rúgja magát tökön nekifutásból a SEGA…

Profile photo of guba
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Tényleg sokszor a Sony agresszív marketingkampányára fogják a DC bukását. Ez ha részben igaz is, a SEGA tényleg mért volt töketlen? Mért nem vágott vissza? Ilyen alapon a N64-GC nek is bukni kellet volna. Pedig kitöltötték a szolgálati idejüket.
De ahogy akkor a Nintendo-nak, úgy SEGA-nak is megvolt a maga rajongó tábora. Az Arcade játékokat már otthon is lehetett játszani. Hihetetlen élmény volt az akkor. Ez olyan adu volt, amivel azóta sem rendelkezik egyik gyártó sem.
Jól fogalmaztál, saját magukkal bántak el. Pedig talán csak várni kellet volna még egy kicsit :( Felvenni a kesztyűt és nem bedobni a törülközőt. Pont úgy ahogy az “N” teszi manapság a WiiU-val. Járni a saját úton, lesz ami lesz, ehhez értünk, vagy mehetünk krumplit kapálni. Akarom mondani rizst szemezgetni.

Profile photo of guba
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Tényleg a Saturn, ja az sem volt éppen nyereséges a SEGA-nak ha jól emlékszem.
Sok ifjú boho, mikor meglátja, hogy van fent az új generációs gépekhez .ISO Már dörzsölik a tenyerüket, és mohon kérdezik h.sz.-ekben, reménykedve a “törésben”
Olykor szívesen mesélnék nekik a DC történetről… Nem biztos hogy hosszútávon jól járnánk.
Lehet kövezni, de ráér az még néhány évet. DC vel nem kicsit lettünk szegényebbek. 3-4 év egy konzolnak minimum kell, nem lenne jó megismételni az elődök ballépéseit, az akkor történteket.

Profile photo of Schizoka
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Köszi ezt jó volt olvasni!Shenmue 1-2 igazán beleégett az agyamba!
1. Shenmue I-II
2. Resident Evil: Code Veronica
3. Soul Calibur
4. Sega Rally

már nagyon várom a Shenmue cikket!4! :)

Profile photo of wilee360
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Nagyon jó cikk több ilyet!
Sajnos nekem z a konzol kimaratt és tudom mire cèloztál azzal hogy egy konzol sem tudja pótolni aszt a elményt.Nekem is volt mâ olyan érzésem hidd ell snes-el.akkoriban tobbet szamitott a jatèk èlmèny mint a grafika és a ps4-esed soha de soha nem lessz arra kèpes hogy olyan maradando elmènyt nyujtson mint a regi konzolok.

Profile photo of q12m
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Király lett ez a cikk is, csak így tovább! :)

Profile photo of robi79
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Ps1 ps2 közötti konzolom volt, ps1 után agrafika ámulatba ejtett, hirtelen a crazy taxi, és a soul calibur ami beugrik, mert felejthetetlen…

Profile photo of szekeres91
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Nekem se volt szerencsém a konzolhoz, de a cikk remek lett. Jó ilyeneket olvasni. További sok sikert!

Profile photo of wxyz
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Nagyon jó cikk! Jó, hogy konzolbemutatók is vannak\lesznek

Profile photo of LucentTwo
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Sajnos nálam még “kimaradt” ez a konzol. Ps1 szériánál tértem rá igazán a konzolozásra, de onnantól kezdve szinte mindennel volt szerencsém játszani. Köszi a cikket, jó volt olvasni mi volt a ps1 előtt a mondhatni a “best” konzol.

Profile photo of TON
Retró Admin
4 éve 8 hónapja .

Aki még nem próbálta a Shenmue 1-2 játékokat, AZONNAL pótolja. A második rész elérhető XboxClassicon így Xbox360-on is. Állati jó és tartalmas sandbox játék. A letöltések-emulátorok menüpontba feltettem egy Dreamcast emut. Valaki megnézhetné, hogy megy vele a Shenmue 1 vagy sem.

 

Retró Falfirka

Be kell jelentkezned megjegyzés küldéséhez
Profile photo of jocohunjocohun (92 RetróPont)
(2019/02/14 4:54:15 DU.)
retropontok a letöltésekhez DD REMEK
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 10:34:06 DU.)
https://www.gamestar.hu/hir/fifa-19-frissites-lag-257335.html
Bár az is lehet nem nálad van a gond!
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 10:21:56 DU.)
Mekkora sávszél? Mennyi eszköz lóg a routeren?
A torrent kliens off, mikor multizol. 😀
Használj 5Ghz-t a ONE s-re.(ha megoldható)
De inkább játssz madzagon (UTP) ne wifi-n.
Fix Ip? Router-ed ismeri a Qos-t? De nincs X-ONE S-em, nem tudom 😀
Profile photo of Zahor peterZahor peter (2423 RetróPont)
(2019/02/12 8:45:04 DU.)
Sziasztok.Xbox one s fifa 19 online néha laggol nem veszelyes de néha idegesit.Vkinek vmi ötlet?Köszönöm a segitséget előre is.
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 9:11:31 DE.)
Most találtam. “kis” olvasni való 😉
http://retro.land/theme-park/
Profile photo of maximiliemmaximiliem (24586 RetróPont)
(2019/02/08 8:03:43 DU.)
Köszönöm a válaszodat. Hatalmas élmény lenne magyarul végig játszani. Véleményem szerint az egyik legjobb Resident rész.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »

Fórum Aktivitás

  • Téma: SzabályzatHozzászóló: TON
     - 7 hónap telt el

Retró Kupon Beváltás

Retró Naplóm

Retró Naplóm
Minden jog fenntartva. RetroConsoleGames.org 2015