Home // Blog // Tales of Phantasia (SNES,Ps1)

alt_example
  • Grafika alt_example
  • Játszhatóság alt_example
  • Szavatosság alt_example
  • Hangulat alt_example
  • Zene alt_example

Halihó retróarcok!
Férfiasan bevallom, hogy amikor ezt a retró oldalt elindítottuk, akkor tisztában voltunk/voltam vele, hogy jópár JRPG ( japán szerepjáték ) kerül majd bemutatásra. Ennek az egyszerű oka, hogy a SNES és Playstation konzolokat főleg a JRPG címek adták el. Gondolom, sokan vannak úgy, hogy a Chrono Trigger, Final Fantasy és Dragon Quest nevek hallatán emlékek sokaságával szembesülnek. Mivel az egyik kedvenc játékstílusomról van szó, így abban is biztos voltam, hogy az évek során jópár JRPG klasszikust fogok majd bemutatni nektek. Nagyjából 100 végigjátszott cím után nagyképűség nélkül mondhatom, hogy objektív rálátásom van a stílusból fakadó pozitívumokra és negatívumokra. Az is az igazsághoz tartozik, hogy egy JRPG végigjátszási ideje 50-100 óra, így egészen biztosan nem fogtok naponta újabb és újabb cikkeket olvasni a stílusból.
A Tales sorozat egy legendás saga a nyers halzabálók szigetén, de nyugodtan mondhatom, hogy a világon máshol is. A mai napig önti magából az újabbnál újabb részeket és a Final Fantasy, Dragon Quest mögött a harmadik legnépszerűbb. A folytatásoknak semmi közük egymáshoz, így az előző részek ismerete nem szükséges. A Tales of Phantasia a sorozat első darabja és a teljes szériában is ott csücsül a TOP 3 dobogón.

Tales Of Phantasia-PSX-NTSC

1995-ban jelent meg a játék, az akkor már haldokló (Japánban még virágzó) SNES-re és szinte döbbenet, hogy mit hozott ki a 48 megabites kártyából. Nah de haladjunk csak szép sorjában.
Egy JRPG egyik legfontosabb eleme a történet. Erre alapozik az egész stílus. Jelen cikkünk tárgya kisérteties hasonlóságot mutat a Chrono Trigger játékkal. A főgonosz Dhaos-t legyőzi 4 harcos, de mielőtt kinyiffan, előtte a jövőbe teleportálja magát, ahol a 4 harcos ősei közül 1 örökre elzárja Dhaos-t és a zárat egy kettétört nyaklánc jelenti. Picit ugorva az időben már a főszereplőt Cless-t láthatjuk, akinek az életét, hétköznapjait élhetjük át. A szülőfaluja lerombolása után egy hosszú utazás kezdődik meg, amely során megjárjuk a múltat, jövőt és jelent is, hogy végül megküzdjünk Dhaos-al, aki trükkök sokaságát veti be ellenük. Nagyjából 50-80 órás kaland vár ránk több szigeten, birodalmon keresztül, ha belefogunk. És fogjatok bele, mert érdemes. Angol tudás természetesen szükséges a játékhoz, mert van jópár olyan hely ahol rébuszokban beszélnek a szereplők és még én is elakadtam, pedig tudok angolul.

maxresdefault

A kalandjaink során rengeteg érdekes szereplővel hozz össze a sors, akiknek megismerhetjük a személyes történetét, tragédiáit és nem árulok el nagy titkot, hogy a szerelem, érzelmek is jelen lesznek. Jópár minijáték és 3D-s repülés is színesíti a palettát.
A remek JRPG alkotóelemeinek két, nélkülözhetetlen összetevőjét már kipipáltuk (történet, szavatosság) de még nem beszéltünk a harmadikról, azaz a harcrendszerről. Nos, a játék ebben sem szégyenkezhet, ugyanis szinte már a Tales sorozat védjegyévé vált ez az akciódús harc, amit ez a játék is képvisel. Miről is beszélek? Lássuk.
A küzdelmek véletlenszerűek, azaz nem látjuk a térképen az ellenfeleket (egy speciális tárgyal csökkenthető a harcok gyakorisága) és 2D-ben zajlanak. Véleményem szerint a karakterek szép nagyok, aranyosak és a varázslatok, szörnyidézések is látványosak. A harc a következőképpen zajlik: kiválaszhatod, hogy automata legyen, fél automata, vagy pedig manuális. A manuálisnál oda kell menned a terepen az ellenséghez és az ütés gombbal rásózni, majd ezt ismételgetni. Az automatánál pedig elég csak megnyomni az ütés gombot és magától odafut a főhősöd. Harc alatt csak egy karakter irányítható, a többi csapattagot a gép kezeli, de természetesen adhatsz nekik parancsokat, hogy milyen feladatokra összpontosítsanak (varázslás, gyógyítás, stb). A harcot bármikor leállíthatod, így a parancsok nyugiban kiadhatók. Összegezve a harc pörgős, akciódús, de mégis rengeteg taktikázást igényel. Lesznek bizonyos főbossok, ahol jóideig elakad az ember, de ilyenkor egy kis tápolás, valamint erősebb cuccok megszerzése párosítva egy tuti, harci taktikával mindig kihúz a csőből.

hqdefault

Beszéljünk picit az audióvizualitásról is. Mint említettem a játék a SNES hajnalán jelent meg, így az egyik legszebb játéknak mondható a platformon. Nem nagyon tudok még olyan SNES játékot mondani, ahol a főcímdal ÉNEKKEL szólal meg, és amelyben annyi duma hang található, mint a Tales of Phantasia-ban. A játék alatt hallható zene nem kiemelkedő, de nagyon szépen hozza a jó szintet!
Mivel a játék több platformra is megjelent, így joggal kérdezhetitek, hogy melyiket érdemes kipróbálni. A válaszom: a playstation 1 verziót! A tesztet a SNES verzió alapján készítettem, de végigvittem annó Playstation1 emulátoron is és utóbbinál jópár extra vár ránk, úgymint csiszoltabb, szebb grafika, anime intró, picit tuningolt harc és nem mellékesen egy extra szereplő. Ellenben mivel hivatalosan a játék csak japán nyelven jelent meg PS1-re, ezért kutakodnotok kell a neten, hogy rátaláljatok arra az angol nyelvű fordításra, amivel én is játszottam. Aki nem találná, az írjon nekem egy privit és feltöltöm neki.
[cp_youtube id=W3SA9LuqQgA]

Végezetül pedig szeretném veletek megosztani a JRPG stílussal kapcsolatosan gondolataim. A PS2-nél már elkezdődött egy folyamat, ami a jelenlegi konzol generációnál csúcsosodik ki, azaz kihalófélben a jó JRPG-k. Ennek az okait most nem firtatnám, mert 10 oldal lenne, de annyit mondok, hogy időnként, ha nem elég a csihipuhi és szövevényes, érzelmes történetet szeretnénk átélni, akkor igenis érdemes elővenni a régi japán szerepjátékokat. Ez az a játékstílus, ami örökzöld, ugyanis a grafikai fejlődés teljesen másodlagos nála. Én a mai napig előveszek időnként egy egy JRPG-t és mindig élményekkel gazdagon távozom a konzol elől, hogy másnap újra nekiülljek folytatni a történet alakulását.
Adjatok neki egy esélyt! A linkelt videót pedig nézzétek meg, mert király!
A játék SNES verzióját innen tölthetitek: LINK

40Hozzászólás ." Tales of Phantasia (SNES,Ps1) "

Szólj Hozzá!

40 Hozzászólás itt: "Tales of Phantasia (SNES,Ps1)"


Profile photo of EvilPepe
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Szia TON! Nagyon jó lett a cikked! Zelda utána szerintem meg is fogom nézni ezt a game-t!

Profile photo of wxyz
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Nagyon jó cikk lett!

Profile photo of szekeres91
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Jó lett a cikk, még akkor is ha nem vagyok nagy híve a JRPG-nek!

Profile photo of somi8
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Gratula a cikkhez van hozzá tehetséged,ezt a játékot nem ismerem,de nem biztos h kiprobálom.

Profile photo of Mech
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Nagyon jó cikk lett, öröm volt olvasni! Ezzel a szériával már egy ideje szemeztem, és most végleg megyőződtem arról, hogy ki kell próbálni. Egyébként én nagyon szívesen olvasnék arról egy cikket, hogy miért vannak “kihalófélben a jó JRPG-k”. :)

Profile photo of NetUdmeg
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

A cikk jó, csak nem szeretem az ilyen stílusú játékokat.

Profile photo of
Vendég
4 éve 8 hónapja .

az a félelmetes hogy 4.4 mb ba belefér 50-100 óra játékidő… :) manapság 16 gb se elég 8 órára szinte…
ez a nagy baj hogy a grafika a minőség rovására ment…
mert mindenki számolgatja a 60fpst… holott a játékélmény nem egyenesen arányos az fps-ek számától!
ezért szeretem ezt az oldalt! végre remek játékok kerülnek bemutatásra, és nem minden második cikk a WDről szól meg a Titanfallról…

Profile photo of blaze
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

Egy diablo 3ba azert eleg sok jatekorat bele lehet tenni :)
De tenyleg ez az 50-100 ora elkepeszto az akkor technologiaval!
Fps orulteket meg imadom xmedian… x360on 30fpssel megy az ac4 mig az ‘istenkiraly’ pc-n akar 60 is lehet… es? Eloszor is nalam tokeletesen elvezheto vol a game, masodszor azt se tudom mi sz az fps.. csak hogy pc-knel meno, ha sok van belole… 😀

Profile photo of sipi68
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

A JRPG nem az én műfajom,de a cikk nagyon jó!

Profile photo of wattie
Retró Tag
4 éve 8 hónapja .

köszi a cikket nekem eddig kimaradt a játék lehet kipróbálom!

 

Retró Falfirka

Be kell jelentkezned megjegyzés küldéséhez
Profile photo of jocohunjocohun (92 RetróPont)
(2019/02/14 4:54:15 DU.)
retropontok a letöltésekhez DD REMEK
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 10:34:06 DU.)
https://www.gamestar.hu/hir/fifa-19-frissites-lag-257335.html
Bár az is lehet nem nálad van a gond!
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 10:21:56 DU.)
Mekkora sávszél? Mennyi eszköz lóg a routeren?
A torrent kliens off, mikor multizol. 😀
Használj 5Ghz-t a ONE s-re.(ha megoldható)
De inkább játssz madzagon (UTP) ne wifi-n.
Fix Ip? Router-ed ismeri a Qos-t? De nincs X-ONE S-em, nem tudom 😀
Profile photo of Zahor peterZahor peter (2423 RetróPont)
(2019/02/12 8:45:04 DU.)
Sziasztok.Xbox one s fifa 19 online néha laggol nem veszelyes de néha idegesit.Vkinek vmi ötlet?Köszönöm a segitséget előre is.
Profile photo of gubaguba (8880 RetróPont)
(2019/02/12 9:11:31 DE.)
Most találtam. “kis” olvasni való 😉
http://retro.land/theme-park/
Profile photo of maximiliemmaximiliem (24586 RetróPont)
(2019/02/08 8:03:43 DU.)
Köszönöm a válaszodat. Hatalmas élmény lenne magyarul végig játszani. Véleményem szerint az egyik legjobb Resident rész.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »

Fórum Aktivitás

  • Téma: SzabályzatHozzászóló: TON
     - 7 hónap telt el

Retró Kupon Beváltás

Retró Naplóm

Retró Naplóm
Minden jog fenntartva. RetroConsoleGames.org 2015