Home // Blog // Aladdin (SNES)

alt_example
 • Grafika alt_example
 • Hangulat alt_example
 • Zene alt_example
 • Szavatosság alt_example
 • Játszhatóság alt_example

Forróság, homok, szűk utcák, gorilla méretű palotaőrség és még több homok… ez nem lehet más, mint Agrabah a város, mely “otthont” ad Aladdinnak! Maga a játék több platforma is megjelent, de más-más játékmenettel (csak a cím volt ugyanaz), az én választottam a Capcom által 1993. November 26-án SNES-re kiadott verzió. Ennek története hűen követi a Disney 1992-es rajzfilmjét, amit 18 pályán 7 helyszínnel ismerhetünk meg közelebbről. A helyszíneket néhány kép és kis történetek kötik össze.

Aladdin_(SNES)_04

A játékban bár lehet meglepődtök, de Aladdint fogjuk irányítani, hűséges társunk, Abu pedig végig kísér utunkon, de segíteni nem igazán tud, bár egyszer mutatta az ujjával, hogy ugorjak le. (Annak idején elég volt azt mondanom a húgomnak, hogy ő van a majommal és nyugodtan tudtam játszani 😛 ) Az első helyszín a piac, ahol megmentjük a szépséges/pixeles Jasmin hercegnőt, akit megtámadott egy árus, Ő lesz az első boss a játékban (a következő Jafar, de ne rohanjunk előre). A 2-dimenziós világban nem valami nagy a mozgáslehetőségünk, de a párkányokon való ugrálás, amennyire lehet, megnyitotta a teret. Így lehetőségünk van titkos helyekre felmenni, ahol életet találunk (a játéknak van egy olyan hibája, hogy az élet újra és újra visszakerül, ha meghalnánk.. ezt én ki is használtam 😛 ), vagy smaragdokat tudunk összeszedni. Vagy akár megkerülni a nem túl intelligens, de agresszív ellenségeket, akik a történet haladtával egyre több és több trükkhöz folyamodnak. Míg első pályán csak ide-oda rohannak, a játék vége felé haladva már késsel dobálnak. Erre válaszként nekünk komoly alma-arzenálunk van, ami néhány másodpercre elkábítja az ellenséget, így lehetőséget kapunk a fejükre ugráshoz.
[cp_youtube id=”6yra8K3oXBk”]

Második helyszín a Csodák barlangja lesz, ahol rátalálunk a Dzsinnre egy repülő szőnyeg útbaigazításának köszönhetően, majd kapzsi majmunk egy drágakő elvételével ránk szabadítja a barlang haragját. Így máris a 3. helyszín következik, melynek második pályája a játék holtpontja lesz… ha ezt át tudja vinni az ember, akkor innentől már gyerekjáték… itt a Szőnyegen repülve kell menekülnünk a mögöttünk közelgő láva elől, de vigyázva, nehogy a barlang falának ütközzünk, mert itt azonnal életvesztés az eredménye… Én csupán 24 életet veszítettem itt és már a játék törlésén gondolkodtam. De a maradék két életemmel továbbjutottam és sikerült megkapnom a pályakódot, amit a helyszínek végén kapunk. Így bármikor onnan tudjuk folytatni 3 élettel, ami felér egy mentéssel. Következő helyszínünk nem található meg a rajzfilmben, ez egy a Dzsinn által létrehozott világ lesz, ahol rádöbbentem, hogy nem csak a repülőszőnyeg irányítása, de sokszor a karakterünk irányítása is borzalmas tud lenni, mikor pár milliméteren múlik, hogy felkapaszkodjunk valahova, vagy ráugorjunk valamire.

Aladdin_(SNES)_40

Az ötödik helyszín befejeztével bónuszkör következik, elvisszük Jasmin hercegnőt egy körre… a szőnyeggel… ami annyira nem is bónusz, bár meghalni nem lehet. A következő helyszín a palota lesz, ahol már felfegyverkezett őrök és a többszörösen klónozott Jágó vár ránk, hogy koponyát pottyantson ránk (inkább ezt). Majd a hetedik helyszín következik, itt már nem megyünk sehova. Eljött a végső harc: Jafarral kell megküzdenünk, majd miután legyőztük, kígyó formájába tér vissza, ha ismét diadalmaskodunk felette, hátradőlve nézhetjük a credit-et. 😉

0

Összegezve: számomra teljesen visszaadta azt, amit a rajzfilmbe láttam, jól megoldották, a zenét is eltalálták (nem emlékszem, hogy a rajzfilmben ez volt-e), a grafika se rossz, az akkori viszonyokhoz hasonlítva, szépen kidolgozott háttér és a rajzfilmből “importált” karakterek. Negatívumnak viszont az irányítást tudom felhozni (a szőnyeges rész tényleg nagyon kiborító).

Ha már nagyon nem bírnánk:
Jelszavak:
2: Genie – Abu – Aladdin – Sultan
3: Jafar – Abu – Jasmine – Genie
4: Genie – Jafar – Aladdin – Abu
5: Abu – Aladdin – Genie – Jasmine
6: Jafar – Jasmine – Aladdin – Jafar
7: Aladdin – Jasmine – Abu – Sultan
BONUS: Jasmine – Jafar – Sultan – Jasmine
A romot xboxon próbáltam és erről az oldalról töltöttem: katt ide

70Hozzászólás ." Aladdin (SNES) "

Szólj Hozzá!

70 Hozzászólás itt: "Aladdin (SNES)"


Profile photo of Dr. Zaius
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .

Jó cikk lett, köszönjük! Külön örülök a személyes emlékeknek, amiket megosztottál velünk. Ezt a játékot valamiért mindig kerültem, egyszer kipróbáltam, de nem jött át. De ezek után teszek vele még egy próbát, hisz’ oly’ bájosnak tűnik és a mesét is szerettem! Ment az 5 csillag!
Jah, és a gif jó ötlet! :)

Profile photo of gorgo
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .

Én Sega MD nyomtam nagyon jó kis game ,igaz régen az újságokba írták hogy a SNES es verzió több színből készült a gép adottsága végett,néha még most is be teszem az xbox-ba a gyerekeknek.jó kis mászkálós játék.

Profile photo of larsumlat
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .

Kitörölhetetlen emlékek fűzödnek Aladdinhoz és Abuhoz. :). Csodálattal bámulram a gyönyörü rajzfilmszerü grafikát. Akkoriban tényleg olyan volt mintha a mesét én irányitanám. Hosszú hetekre le tudott kötni, főleg hogy akkor még nem volt több száz játék a vinyón. :)

Profile photo of EvilPepe
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .

Szia! Remek cikk! Nagyon sokat játszottam ezzel a játékkal!

Profile photo of NetUdmeg
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .

Régen ezt a játékot én is végigvittem.

Profile photo of guba
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .

Próbáltam én ezt, mikor már lehetőség nyílt arra hogy az egykor, akkor utált/csodált konkurencia játékait megnézzem. De sajnos a GENESIS verzió után nekem nem “olyan” volt. Érdekes hogy a két megvalósítás menyíre különbözik egymástól. Teljesen más a két játék. Sem a zene, sem a platformok, az ellenfelek, de még a szereplők sem úgy néztek ki. Mintha ha a nagy “N” megsem kapta volna licencet.
Bezzeg SEGA -n 😉
Már ahogy a játék kezdődik hozza az Aladdin “feeling”-et.
https://www.youtube.com/watch?v=kg6A4Teg2JE
Ahogy futnak a parázson az örök, ahogy köp a teve mikor Aladdin a hátára ugrik. Nem csak képi de szellemi örökségben is közelebb áll a filmhez… szvsz 😉

.GIF!!!
Pontot állítottál be rá? 😀

Profile photo of guba
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .
Profile photo of wxyz
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .

Nagyon sokat játszottam vele. Rengeteg időbe telt mire kijátszottam

Profile photo of somi8
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .

Emlészem rá nagyon jó volt szeretük tesoval,a cikk teljesen jó lett,a videoban nagyon profi megy valaki.

Profile photo of darksogi
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .

De jó kis játék volt ez

Profile photo of Tibi85
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .

A cikk remek, és a játék is! a gyűjteményem egyik ékköve:)

Profile photo of Mech
Retró Tag
3 éve 10 hónapja .

Tényleg jó cikk lett, gratulálok hozzá! :) Gyerekkorom egyik kedvenc rajzfilmje és játéka is az Aladdin volt. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekem is a GENESIS verzió az abszolút favorit. Ettől függetlenül ezt is kipróbáltam korábban, és tetszett, de ama bizonyos 3. pályán sehogy sem tudtam átjutni, így kb. a negyvenedik game over után feladtam. Na de a cikk most meghozta a kedvem, úgyhogy megint megpróbálkozom vele! :)

 

Retró Falfirka

Be kell jelentkezned megjegyzés küldéséhez
Profile photo of RicoKwotheRicoKwothe (19284 RetróPont)
(2018/04/22 4:28:16 DU.)
TON, sikerült végeznem a képekkel, ha elég gyors vagy, még ma este kiteheted a Resi Zero-t.
Profile photo of Rolee82Rolee82 (12259 RetróPont)
(2018/04/22 12:47:49 DU.)
Sandokán: én úgy vagyok ezzel, hogy a retro játékokat mindig is szeretni fogom, de attól még az újabbaktól sem zárkózom el. Sőt, így tudom csak igazán értékelni a retrót, ha van viszonyítási alapom az újabbakhoz képest.
Profile photo of SandokánSandokán (34219 RetróPont)
(2018/04/22 10:04:04 DE.)
Rolee82,TON, csupán örültem Csubi fórumtársunknak aki elég sokat tett már az oldalra, és merte leírni azt. Maga a tény, hogy megfogta , vágyott és nem csalódott. Attól még a PS3 a best konzol.
Profile photo of Rolee82Rolee82 (12259 RetróPont)
(2018/04/21 8:57:44 DU.)
Sandokán: Ne haragudj, én is írtam az új God of Warról véleményt. Azonban már jóvá is tettem e csúftettemet és játszottam összesen másfél órát a Street Fighter 2-vel, a Marvel VS Capcommal, a Darkstalkers-el és a Super Mario World-el. :) Nem viccelek.
Profile photo of RicoKwotheRicoKwothe (19284 RetróPont)
(2018/04/21 6:34:02 DU.)
üdv.
Az, hogy semmiféleképpen ne konzolon próbáld. Vérgagyi lett az átirat. Rengeteg meló volt vele az tény, de annyira le van butítva Xbox360-on és Ps3-on a grafika, hogy konkrétan nincs szájmozgása az orkoknak. Ps1-es szint.
Profile photo of FebalFebal (52 RetróPont)
(2018/04/21 5:58:25 DU.)
Szaisztok új vagyok ! Mia vélemyétek a shadow of mordor nevű játékról? én nagyon ki szeretném próbálni mivel érdekel a story ésa világa .Iga majd csak akkor ha lesz magyar nyelvem ohzzá 😀 .Szóval mia véleményetek róla?

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »

Fórum Aktivitás

  Retró Kupon Beváltás

  Retró Naplóm

  Retró Naplóm
  Minden jog fenntartva. RetroConsoleGames.org 2015