Home // Blog // Aladdin (SNES)

alt_example
 • Grafika alt_example
 • Hangulat alt_example
 • Zene alt_example
 • Szavatosság alt_example
 • Játszhatóság alt_example

Forróság, homok, szűk utcák, gorilla méretű palotaőrség és még több homok… ez nem lehet más, mint Agrabah a város, mely “otthont” ad Aladdinnak! Maga a játék több platforma is megjelent, de más-más játékmenettel (csak a cím volt ugyanaz), az én választottam a Capcom által 1993. November 26-án SNES-re kiadott verzió. Ennek története hűen követi a Disney 1992-es rajzfilmjét, amit 18 pályán 7 helyszínnel ismerhetünk meg közelebbről. A helyszíneket néhány kép és kis történetek kötik össze.

Aladdin_(SNES)_04

A játékban bár lehet meglepődtök, de Aladdint fogjuk irányítani, hűséges társunk, Abu pedig végig kísér utunkon, de segíteni nem igazán tud, bár egyszer mutatta az ujjával, hogy ugorjak le. (Annak idején elég volt azt mondanom a húgomnak, hogy ő van a majommal és nyugodtan tudtam játszani 😛 ) Az első helyszín a piac, ahol megmentjük a szépséges/pixeles Jasmin hercegnőt, akit megtámadott egy árus, Ő lesz az első boss a játékban (a következő Jafar, de ne rohanjunk előre). A 2-dimenziós világban nem valami nagy a mozgáslehetőségünk, de a párkányokon való ugrálás, amennyire lehet, megnyitotta a teret. Így lehetőségünk van titkos helyekre felmenni, ahol életet találunk (a játéknak van egy olyan hibája, hogy az élet újra és újra visszakerül, ha meghalnánk.. ezt én ki is használtam 😛 ), vagy smaragdokat tudunk összeszedni. Vagy akár megkerülni a nem túl intelligens, de agresszív ellenségeket, akik a történet haladtával egyre több és több trükkhöz folyamodnak. Míg első pályán csak ide-oda rohannak, a játék vége felé haladva már késsel dobálnak. Erre válaszként nekünk komoly alma-arzenálunk van, ami néhány másodpercre elkábítja az ellenséget, így lehetőséget kapunk a fejükre ugráshoz.
[cp_youtube id=”6yra8K3oXBk”]

Második helyszín a Csodák barlangja lesz, ahol rátalálunk a Dzsinnre egy repülő szőnyeg útbaigazításának köszönhetően, majd kapzsi majmunk egy drágakő elvételével ránk szabadítja a barlang haragját. Így máris a 3. helyszín következik, melynek második pályája a játék holtpontja lesz… ha ezt át tudja vinni az ember, akkor innentől már gyerekjáték… itt a Szőnyegen repülve kell menekülnünk a mögöttünk közelgő láva elől, de vigyázva, nehogy a barlang falának ütközzünk, mert itt azonnal életvesztés az eredménye… Én csupán 24 életet veszítettem itt és már a játék törlésén gondolkodtam. De a maradék két életemmel továbbjutottam és sikerült megkapnom a pályakódot, amit a helyszínek végén kapunk. Így bármikor onnan tudjuk folytatni 3 élettel, ami felér egy mentéssel. Következő helyszínünk nem található meg a rajzfilmben, ez egy a Dzsinn által létrehozott világ lesz, ahol rádöbbentem, hogy nem csak a repülőszőnyeg irányítása, de sokszor a karakterünk irányítása is borzalmas tud lenni, mikor pár milliméteren múlik, hogy felkapaszkodjunk valahova, vagy ráugorjunk valamire.

Aladdin_(SNES)_40

Az ötödik helyszín befejeztével bónuszkör következik, elvisszük Jasmin hercegnőt egy körre… a szőnyeggel… ami annyira nem is bónusz, bár meghalni nem lehet. A következő helyszín a palota lesz, ahol már felfegyverkezett őrök és a többszörösen klónozott Jágó vár ránk, hogy koponyát pottyantson ránk (inkább ezt). Majd a hetedik helyszín következik, itt már nem megyünk sehova. Eljött a végső harc: Jafarral kell megküzdenünk, majd miután legyőztük, kígyó formájába tér vissza, ha ismét diadalmaskodunk felette, hátradőlve nézhetjük a credit-et. 😉

0

Összegezve: számomra teljesen visszaadta azt, amit a rajzfilmbe láttam, jól megoldották, a zenét is eltalálták (nem emlékszem, hogy a rajzfilmben ez volt-e), a grafika se rossz, az akkori viszonyokhoz hasonlítva, szépen kidolgozott háttér és a rajzfilmből “importált” karakterek. Negatívumnak viszont az irányítást tudom felhozni (a szőnyeges rész tényleg nagyon kiborító).

Ha már nagyon nem bírnánk:
Jelszavak:
2: Genie – Abu – Aladdin – Sultan
3: Jafar – Abu – Jasmine – Genie
4: Genie – Jafar – Aladdin – Abu
5: Abu – Aladdin – Genie – Jasmine
6: Jafar – Jasmine – Aladdin – Jafar
7: Aladdin – Jasmine – Abu – Sultan
BONUS: Jasmine – Jafar – Sultan – Jasmine
A romot xboxon próbáltam és erről az oldalról töltöttem: katt ide

69Hozzászólás ." Aladdin (SNES) "

Szólj Hozzá!

69 Hozzászólás itt: "Aladdin (SNES)"


Profile photo of Dr. Zaius
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .

Jó cikk lett, köszönjük! Külön örülök a személyes emlékeknek, amiket megosztottál velünk. Ezt a játékot valamiért mindig kerültem, egyszer kipróbáltam, de nem jött át. De ezek után teszek vele még egy próbát, hisz’ oly’ bájosnak tűnik és a mesét is szerettem! Ment az 5 csillag!
Jah, és a gif jó ötlet! :)

Profile photo of gorgo
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .

Én Sega MD nyomtam nagyon jó kis game ,igaz régen az újságokba írták hogy a SNES es verzió több színből készült a gép adottsága végett,néha még most is be teszem az xbox-ba a gyerekeknek.jó kis mászkálós játék.

Profile photo of larsumlat
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .

Kitörölhetetlen emlékek fűzödnek Aladdinhoz és Abuhoz. :). Csodálattal bámulram a gyönyörü rajzfilmszerü grafikát. Akkoriban tényleg olyan volt mintha a mesét én irányitanám. Hosszú hetekre le tudott kötni, főleg hogy akkor még nem volt több száz játék a vinyón. :)

Profile photo of EvilPepe
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .

Szia! Remek cikk! Nagyon sokat játszottam ezzel a játékkal!

Profile photo of NetUdmeg
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .

Régen ezt a játékot én is végigvittem.

Profile photo of guba
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .

Próbáltam én ezt, mikor már lehetőség nyílt arra hogy az egykor, akkor utált/csodált konkurencia játékait megnézzem. De sajnos a GENESIS verzió után nekem nem “olyan” volt. Érdekes hogy a két megvalósítás menyíre különbözik egymástól. Teljesen más a két játék. Sem a zene, sem a platformok, az ellenfelek, de még a szereplők sem úgy néztek ki. Mintha ha a nagy “N” megsem kapta volna licencet.
Bezzeg SEGA -n 😉
Már ahogy a játék kezdődik hozza az Aladdin “feeling”-et.
https://www.youtube.com/watch?v=kg6A4Teg2JE
Ahogy futnak a parázson az örök, ahogy köp a teve mikor Aladdin a hátára ugrik. Nem csak képi de szellemi örökségben is közelebb áll a filmhez… szvsz 😉

.GIF!!!
Pontot állítottál be rá? 😀

Profile photo of guba
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .
Profile photo of wxyz
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .

Nagyon sokat játszottam vele. Rengeteg időbe telt mire kijátszottam

Profile photo of somi8
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .

Emlészem rá nagyon jó volt szeretük tesoval,a cikk teljesen jó lett,a videoban nagyon profi megy valaki.

Profile photo of darksogi
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .

De jó kis játék volt ez

Profile photo of Tibi85
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .

A cikk remek, és a játék is! a gyűjteményem egyik ékköve:)

Profile photo of Mech
Retró Tag
3 éve 7 hónapja .

Tényleg jó cikk lett, gratulálok hozzá! :) Gyerekkorom egyik kedvenc rajzfilmje és játéka is az Aladdin volt. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekem is a GENESIS verzió az abszolút favorit. Ettől függetlenül ezt is kipróbáltam korábban, és tetszett, de ama bizonyos 3. pályán sehogy sem tudtam átjutni, így kb. a negyvenedik game over után feladtam. Na de a cikk most meghozta a kedvem, úgyhogy megint megpróbálkozom vele! :)

 

Retró Falfirka

Be kell jelentkezned megjegyzés küldéséhez
Profile photo of ShinobiMetal (22349 RetróPont)
(2018/01/19 7:14:58 DE.)
mármint a U.
Profile photo of ShinobiMetal (22349 RetróPont)
(2018/01/19 7:14:31 DE.)
Wii 90-100kból megvan 😛 nem drága
Profile photo of RicoKwotheRicoKwothe (16325 RetróPont)
(2018/01/18 10:16:13 DU.)
Elég lesz a sima Wii, olcsóbb…
én meg nem vagyok krőzus sajnos. :)
Profile photo of Xlr8r11Xlr8r11 (4938 RetróPont)
(2018/01/18 9:56:58 DU.)
Rico.
inkább WiiU-t szerezz mert avval lehet a régebbi WII-t is futtatni csak van pár plusz U-gaméd is
Profile photo of TONTON (6817 RetróPont)
(2018/01/18 8:52:34 DU.)
Egyre inkább fogynak az olyan csapatok,akik egy nagy szövegmennyiségű játékot le tudnak fordítani emberi idő alatt.Konkrétan kb csak a Hunosítók Team alatt lévő embereket tudom mondani.Szóval meg kell becsülnötök a fordításokat.
Profile photo of RicoKwotheRicoKwothe (16325 RetróPont)
(2018/01/18 2:46:53 DU.)
Meg akartam csinálni. Be akartam vonni “nagy” nevű fordítókat. Bele is egyeztek többen is. De akkora balhé kerekedett a dologból, hogy hagytam a picsába az egészet.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »

Fórum Aktivitás

  Retró Kupon Beváltás

  Retró Naplóm

  Retró Naplóm
  Minden jog fenntartva. RetroConsoleGames.org 2015