Monster Hunter Generation – Nintendo 3DS

Monster Hunter Generation – Nintendo 3DS

Monster Hunter Generation (MHG) – Nintendo 3DS

Ti is éreztétek már úgy hogy egy folytatás hiába nyújt talán nagyobb vizuális élményt, vagy hat frissebbnek, játékmenet és lehetőségek szempontjából valójában visszalépés?
Nos én, sajnos már nem egyszer belefutottam ebbe, mikkor egy sikeres cím folytatásáról kiderült, a kezdeti lendület csak káprázat csak grafikában fejlődőt az alkotás, és tartalom nem, hogy bővült volna még, hanem csökkent is. Hogy példát is említsek, ilyen volt nálam a Tenchu, ahol ámultam az addig sehol sem látott kivégzési módokon, de a bennem élő Hannibal Lecter hamar elunta magát rajtuk, és döbbenten vettem észre hogy bizony a játék szavatosságát alaposan megnyirbálták az A,B,C layout lehetőségek törlésével. (Máshol helyezkedtek el az őrök)
De ilyen volt a COD néhány része is. a Black Ops II-ben kényelmes személyre szabhattam mint host milyenek legyenek a mérkőzés szabályai. Ez a részletesség ilyen nagy fokú  szabadságot semelyik COD-ban nem volt.  Hogy a PERK -ekről (képességek) már ne is beszéljek. Mindenki összerakhatott habitusának megfelelő karaktert. A játékban érvényesült egyfajta kő- papír- olló elv. A későbbi COD-okban már többet számítottak a reflexek, mint a taktikusan összerakott arzenál. Hogy valaki “Ghost” módjára rejtve maradjon az ellenség szeme elől, hiába volt ráutaló az alcím, nem lehetett szellemként cikázni.
És hát nálam a Team Sonic Racing sem éri el elődje a Sonic & All-Stars Racing Transformed mélységeit. Ezen okok apropóján régóta érlelődik bennem egy cikk, ami megpróbálja bemutatni, az előd, nem minden szempontból gyengébb vagy rosszabb.

Itthon talán a kevésbé ismert címhez a tavaly megjelent Monster Hunter World-ön (MHW) keresztül jutottam. És bár a címszereplőt Nintedo 3DS en játszottam, ami jóval korábban jelent meg, mint a PC-s epizód, még sem éreztem visszalépésnek a játékot. Sőt, néhány tekintetben az előd (MHG)  mélyebb sokoldalúbb játékmenetet tartalmazott mint az utód (MHW)
Mostanra a két játékkal közel azonos időt töltöttem. 100 -100 óra talán nem sok, de összevetési alapnak jó lesz.

nhmgsjqsbp611

 Ha harc, hát legyen harc!

Egy ilyen nevű alkotásban küzdelemben nem lesz hiány. A fegyverválaszték a két játékban azonos, akik nem ismernék a klasszikus kard, íj, pajzs mellet számos egzotikus eszköz is megtalálható. Ilyen például a (személyes kedvencem) a Charge Blade, ahol a pajzs és a kard összeillesztéséből egy kétkezes csatabárd “varázsolható” Annak lassabb sebességével, de nagyobb ütőerejével. Amire a küzdelem ideje alatt szükségünk is lesz! Mert ez küzdelem, de nem csak fizikai. És ez az a pont ahol a játék megfogott. Nagybetűs, idegtépő küzdelem van, akár a nagygépes akár a kisgépes verzióról beszélek. A játékmenet itt nem tér el. Ha adott támadásba belekezdtünk, azt a karakterünk végrehajtja. Ezért a kezdő játékosok, de persze a haladok is sokszor csak a levegőt csapkodják. A néhány tonnás szörnyike simán átgázol rajtuk.  Mindegyik teremtmény más- más támadást, eszközkészlettett használ  saját élete megvédésére. Persze kihasználják testi adottságaikat is, de jellemük, személyiségük is eltérő.
Ami igaz ránk, az igaz a szörnyekre is. Ha belekezdenek egy mozdulatsorba azt végrehajtják. Például ha elindítja az oldalra gurulást, vagy farokcsapást azt a mozdulatsort már véghez viszi. Egy – egy lénynek számos támadó mozdulatsora van. Mint ahogy vannak kevésbé és jól sebezhető pontjaik is. Ezeket bizony kik kell ismerni. Keserves tapasztalás lesz? Nincs kétségem! De részegítő tud lenni egy 25-30 perces küzdelem, ahol nem egyszer keveredik, hogy ki vadászik kire. Hogy kinek sikerül bevinnie egy falrengető csapást, tized másodperccel korábban mint a másiknak. Vagy csak perceken keresztül kis értékű sebzéseket bevinni, míg a fegyver töltődik, várni, hogy a szörny fáradjon, majd egy megfelelő csapással, kigáncsolni, padlóra küldeni, és míg eszméletlen, kisütni rá az elementális erőt, a gyenge pontjára. Tudva, hogy ebből még kelleni fog néhány a végső győzelemhez.  Ezért beszélhetünk nagybetűs vadászatról a játékban és nem helikopteres agyaggalamb lövészetről. Ez itt vadászat, nem mészárlás! Egy igazi vadász ismeri prédája minden rezdülését. Aki rákap ennek ízére, annak nincs menekvés. Keresni kutatni fogja a sárkányokat. Néha azon kapom magam, hogy játékon kívül is azon agyalok hogyan lehetne egy Pink Rathian-t valahogy még is legyőzni.

De jócskán elkanyarodtam az összehasonlító témától. Viszont fontos volt megemlíteni, mert nem elég a fegyverválaszték, a préda ismerete. A Mosnter Hunter G.-ben ehhez még 4 fajta harc-stílust is alkalmazhatunk. Gyakorlatban ez megváltoztatja karterünk mozgását, de a fegyver használatát is befolyásolja. A “Guild Style” mondhatni az alap harcmodor. A “Striker” a már említett fegyver speciális képességének töltést teszi gyorsabbá. Ettől izgalmasabb “Aerial” stílus ahol jól időzítve parkour szerűen eltudunk az ellenfelünkről rugaszkodni. És mondanom sem kell, egy levegőből érkező csapás mennyire tud hatékony lenni. Persze már amelyik lénynél. A negyedik stílus pedig az “Adept” Tulajdonképpen egy jó ütemben bevitt, védekező mozdulat, amivel nem csak kikerülni lehet a csapásokat, hanem rögtön feltölteni a fegyver speciális képességét is. Megspórolva ezzel nem kis energiát. De ha nem jól időzítünk, az fájdalmas lehet.
Úgy vélem ez nem kis mértékben befolyásolja a fent említett küzdelmet. Hiszen a 13 fegyver mindegyikéhez 4 stílus is rendelhető. Ez azért elég nagy szabadság! Ezek voltak a Hunter Style lehetőségek. Még nincs vége. Ezekhez még hozzá lehet adni a Hunter Arts képességeket. Bizonyos típus csak adott fegyverhez köthető.  Idővel egyre több közül választhatunk. Ezek vonatkozhatnak állóképességre, de alap helyzetbe is állíthatják összes értékünket a pozitív vagy negatív hatásokat törlik. Vagy kevésbé löknek hátra pajzsos védekezésnél stb.
Összefoglalva, ezek a lehetőségek is kimaradtak a tavaly megjelent Monster Hunter World-böl.

MHGProwlers.0
A Macska menedzser

A másik szembeötlő eltérés, a játékban található segédek, jelenléte, avagy nem jelenléte. Az MH világában ezek a macskásszerű teremtményeket Palico-nak hívják.
Az MHW-ben alapból választhatunk egyet. Neki adhatunk páncélt, fegyvert, elküldhetjük árubeszerzésre, vadászat közben kísérhetnek, kaphat utasításokat, Pl: elsősegélyt de most azonnal! Kint a terepen találkozhatunk fajtársakkal is, akik egy rövid rítustáncot leejtve az adott küldetésig csatlakozik hozzánk. De az ő felszerelései adottak, amilyenbe belebotlunk olyan lesz.
MHGPBoard.0Persze nagy sebet nem ejtenek a nagy szörnyeken, de le tudják kötni azok figyelmét. Nem hiszem kell e mondani menyire hasznos tud ez lenni.
Ezek mellet a MHG-ben sokkal több mindenre használhatóak. Alapból nem egy, hanem akár több tucat segédet is felfogadhatunk. Persze kint a terepen csak kettő lehet velünk itt is. A többiek addig vagy beszerző körútjaikat járják megadva merre mit keressenek, vagy lehet őket edzésre küldeni ahol fejleszthetik képességüket, vagy egy már tapasztaltabb szaktárstól akár tanulhatnak is közös meditációval. Pl hogy változzon habitusuk a nagy és a kis szörnyek megítélésével kapcsolatban. Mert van olyan aki ha kis szörnyet lát csak fekszik de fordítva is. Számos tulajdonság van amit lehet rajtuk “állítani” Idővel eszköztáruk is gyarapszik, és az is választható, hogy most mini robbanó hordókat hajingáljának vagy a gyógyító kürtöt fújogassák. Tapasztaltabbak akár felváltva is.
MHGRoy.0Velük kapcsolatban MHG itt nem állt meg. Igen őket is lehet irányítani! Apró küldetéseket kapnak a játékban. Az állóképességük nincs limitálva mint a vadászoknak, értelem szerűen az nem fogy, nem fáradnak el, lassulnak le hosszabb futás után. Nincs is más állapot jelző csík, csak az életerő. Ezért sokkal de sokkal gyorsabban össze lehet harácsolni a megfelelő érceket, füveket, gombákat, rovarokat, a fegyverekhez és szerekhez, a “nyitott” világban.  Nem kopik a rovarhálójuk, csákányuk, horgászbotjuk sem. A Hab a tortán ha egy Palico-ot irányítunk ahhoz is hozzá lehet két kísérő Palico-ot rendelni akik velünk együtt szintén gyűjtögetnek tárgyakat. Így az alapanyagok sokkal hamarabb megvannak mint pl az MHW-ben.
Egy tapasztaltabb magasabb szinten lévő macska banda akár egy gyengébb szörnyet is le tud győzni. Talán egy dragon típusút is, bár az enyémek még ettől messze állnak.

palicos

Hideget- Meleget

A Monster Hunter World a Palico csapat hiányát kereskedőkel, a játékban lévő nagyobb piaccal próbálja meg pótolni. Az ott lébecoló különböző tudósoktól is lehet alapanyagot venni de ez messze nem ugyan az.
Hogy, dicsérjem is a grafikán kívül számos jobb tulajdonsággal rendelkezik mint elődje. A terep adottságait jobban kilehet használni a küzdelemben. Az ellenfeleink még sokkszínűbbek, sokoldalúbbak. A felhasználó barátabb a menü és eszközgyártás. A szörnyekről vezetett Monster Note’s sokkal informatívabb, átláthatóbb. Hasznosabb mikor ácsingózunk egy fejlettebb fegyver után és azt szeretnénk megtudni melyiknek a karma, foga, agyara, műszeme szűkséges hozzá. Az irányítás is sokkal kézre állóbb.
Aki nem fér hozzá az említett platformon a játékhoz létezik a 3DS Citra nevű emulátor androidra, PC-re. Utóbbit  kipróbáltam,  aki használt már emulátort annak nem hiszem hogy gondja lenne vele.  A legismertebb videómegosztón ha rákerestek  találtok hozzá egy linket játékkal együtt ezen a néven.

Monster Hunter Generations for PC (Install and Multiplayer Guide)

És jól látjátok a Citra tud multit is. Ha már multiplayer. Ilyenkor a személyes küzdelem varázsa számomra csorbul egy kicsit. Képzettebb vadászok  oldalán viszont jóval könnyebb a küzdelem, sokkal pörgősebb lehet a grindolás. Na meg jó néhány trükköt elleshetünk tőlük. Volt olyan aki online is Palico-val érkezett, de így is 5-10 perc között végeztünk négyen egy olyan monsztával, amit én egyedül, fél óráig biztos kalapáltam volna.

Rathalos
Aki sokat küzd szörnyek ellen, maga is szörnyé válik. (???)

Érteni vélem én a kiadót is. Hiszen a  MHW a nagyközönségnek szól, nem véletlen ez a neve! Hiszen hosszú idő után ez volt a sorozat bemutatkozása PC-n is. (regionális kiadások voltak pl:kina)
A MHG viszont a HC rajongóknak készülhetett anno. Persze ezek az én megérzéseim, viszont számomra így is gyenge mentségek, mert akik szeretik a MHW-öt azok nem kedvelnék a macska-farmot? Komolyabb hangvételű akart lenni az utód? Ez egy játék a játékban. Ilyen kidolgozottsági szinten ennek azért szoktunk örülni. Talán egy következő részben.
Jelen iromány ismét egy rendhagyó ismertető lett.  Részeben persze szerettem volna írni egy számomra élményt nyújtó játékról, hátha másnak is bejön majd. A teljesség igényét most nézzétek el nekem. Több tízezer karaktert le lehetne gépelni egy részletes ismertetőben, ezt meghagyom a profiknak… Bár hiánypótló lenne magyar nyelven egy Beginner Guide, kerestem, de még én is csak az alapokat kapirgálom. Inkább játszom vele.
Másrészről szerettem volna tényekkel is alátámasztani azt ami a játékiparban sajnos egyre inkább tapasztalnak azok akik mára a retro játékok szerelmesei. Mert persze nem mindig, de van, hogy nem csak az emlékek szépítik meg az adott játékot. Hanem azok elődei valóban többet, néha jobbat adtak, mint utódaik.

Addikt gémer. Mindegy csak legyen kijelzője, és min két gomb amit lehet nyomkodni.

2
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
1 Hozzászólások
1 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
2 Hozzászólók
gubaTON Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
TON
Admin

Köszi a cikket guba! A Monster Hunter sorozatot én is csak ajánlani tudom mindenkinek. Elsőként egy PSP-s epizóddal kezdtem és eleinte elijesztett a kevésbé kidolgozott történet, de a harcok a monumentális szörnyek ellen valami fantasztikus. Azt gondolom sokan tudják, hogy a PS4-es Monster Hunter World pedig minden idők egyik legsikeresebb Capcom játéka lett. Jogosan.
Azt is csak megerősíteni tudom, hogy sokszor a régebbi részek sokkal jobbak mint az újgenerációs tesóik. Lásd pl. a Dark Souls sorozat, ahol számomra még mindig a Ps3-as Demon Souls adja leginkább a hangulatot. De a Final Fantasy esetében is a 6. vagy 7. rész a legjobb.