Retró Hírek

Retró Hírek

Sziasztok!

Mint azt már megemlítettem a falfirkán, a Playstation házi fejlesztő közösség nagyon belehúzott. Sorozatosan jelennek meg a nagyobbnál nagyobb alkalmazások a Sony PS3-as gépére. Volt szerencsém beleugatni egy nagy külföldi fórum vitájába, ahol pont erről volt szó, hogy abszolút nem mozgatja meg a házi fejlesztőket a PS4, mert sokkal macerásabb konzol mint a PS3. (pedig az utóbbi is macerás, ha az Xbox360-hoz viszonyítjuk, akkor képzelhetitek milyen lehet a PS4) Nah mindegy, ez nyilván rossz hír azoknak, akik a házi fejlesztés beindulását várták / várják PS4-re, de viszont jó hír a PS3 tulajdonosoknak, hogy nagyon sok régi motoros is visszatért, hogy PS3-ra fejlesszen. Azaz nagyszerű dolgoknak nézünk elébe.

Oldallal kapcsolatos dolgok (Xbox360 és Playstation 3)

Frissítettem a GYIK-et és picit kigyomláltam, mert voltak olyan dolgok amik már nem voltak aktuálisak. Nagy változás nincs, csak apróbb módosítások. Ha már régen olvastad el, akkor kérlek szánj rá 10 percet az életedből 🙂 A következő pár évben úgy sem fog már változni.
Ezen kívül kibővítettem a profilkép beállításának leírásával és egyéb apróbb dolgokkal. A jövőben, ha valaki regisztrál, akkor MINDEN fontosabb kérdésére aktuális választ kap a GYIK menüpontból. Sőt, igazából regisztrálni sem kell a GYIK elolvasásához.

Portolások és magyarítások. (Xbox360 és Playstation 3)

Már nem kell sok retró pont a Risen 3-hoz és kigyűlik. Azt gondolom, hogy most két olyan munkánk van kiváltás alatt, amely abszolút megérdemli a pontokat, mert a Risen 3-ban és a Dragon Age Origins játékban is rengeteg szöveg van és mindkettő esetében nagyon igényes a magyarítás. A Dragon Age Origins pedig az egyik legtartalmasabb (100+ óra) és legjobb nyugati RPG Xbox360-ra és Ps3-ra.
A fentiektől függetlenül a Dragon Age Origins DLC csomag, valamint a Resident Evil Zero is készül. (gondolom a Mafia2 szintén Kolo által)
Resident Zero-nál a helyzetjelentés:
– 160+ db szövegfájl (mindkét konzol esetében teljesen kész és lektorálva, beültetve a játékba)
– 1 db intró videó (XBox360-ra már beültetve, de Ps3-ra nem lesz feliratozva technikai okok miatt)
– 30+ textúra fordítás (fordítás, rajzolás kész, de még beültetésre vár mindkét konzolon)

Amíg nem gyűlik ki a Risen 3 vagy a Dragon Age Origins, addig nem adjuk ki a Residentet 🙂 Sokan kérdezitek a firkán, hogy miért nem szórunk ki minden munkánkat. Ennek az az oka, hogy alapos menedzselés eredménye, hohy mikor mit adunk ki és milyen gyakorisággal. Mindenkinek jobb így, ha szépen vannak adagolva a munkáink és nem egyszerre ömlesztve a játékosokra 🙂

yakuza-4-ps3-2_2w4n

 Yakuza (Playstation 3) módosítások

Egy lelkes Yakuza rajongó srác már gőzerővel dolgozik a Yakuza Kenzan, remek PS3-as játék angolosításán (hamarosan kiadható lesz) de addig is megajándékozott minket egy kis csomaggal: jelesül a Yakuza 3, Yakuza 4, Yakuza 5 és Yakuza Dead Souls PS3-as játékok eredeti zenéit állítja vissza a játékokban.

Mind a 4 játék esetében a nyugati verziókból licensz problémák miatt elég vaskos tartalmat távolítottak el. Ezáltal nagyon sok karaoke dal és egyéb játék zene került kivágásra. Az alábbi patch fájlokkal ezeket állíthatjuk vissza.

Yakuza 3 eredeti zene: KATT IDE
Yakuza 4 eredeti zene: KATT IDE
Yakuza 5 eredeti zene: KATT IDE
Yakuza Dead Souls eredeti zene: KATT IDE

A Yakuza 3, 4 és Dead Souls esetében csak másoljuk be a fájlokat a játékba. A Yakuza 5-nél pedig még egyszerűbb dolgunk van, mert a játék telepítése után elég a mellékelt pkg fájlt elindítanunk.

header

Atelier Marie: The Alchemist of Salburg és Atelier Elie: The Alchemist of Salburg 2 (Playstation 2)

atelier

Számomra ez a munka a semmiből jött. Soha nem hallottam róla, hogy bárki is készíti, de nagyon megörültem neki, mert imádom a sorozatot. Azt a sorozatot ami Playstation 1-en kezdődött és Playstation 4-en is tart. Jelenleg 19 része van, amiből így már csak 3 nem érhető el angolul. Egyébként akinek van PS3 konzolja, az a 19 részből 17-el tud is játszani.
De visszatérve az angolosításhoz az Atelier Marie és az Atelier Elie is Playstation 1-re jött ki annó, de idővel készült egy turbózott verzió Playstation 2-re, amely mindkét részt magába foglalja. Szerencsére a fordítás a PS2-es verzióhoz készült, amelyben újrarajzolt és szebb grafika mellett tartalmi bővítések (újabb minijátékok) kerültek be. És ha ez nem lenne elég, akkor pár hibát is kijavítottak a készítők, amik az eredeti japán verzióban is benne voltak.
A játékokról annyit szeretnék mondani, hogy taktikai JRPG stílust képviseli, sok párbeszéddel, (erős történettel) rengeteg harccal, (taktikai körökre osztott) alkemista cucc készítéssel (ez párakat elriaszthat, de bízzatok bennem, nem vészes) és valami csodálatos zenével és grafikával.
Mindkét rész esetében Salburg vidékén kalandozhatunk és a fő cél bizonyos kémai alkotóelemek, cuccok megtalálása, amelyekhez tartalmas kaland társul. Az első részben Marie-t irányítjuk, a másodikban pedig Elfirt. Tartalmas és jó játékok. Vágjatok bele és rákattantok.

A teljes, angolosított játék letölthető innen: KATT IDE

Videó a játékból:

[mycred_video id=”hC5zKNSeADE”]

SD The Great Battle (SNES)

GB1

Egy sorozat első része, amely megágyaz a folytatásoknak. Alapvetően egy akció-platformer játékról beszélünk, amelyben kalandozni kell és közben szétlövöldözni az ellenfeleket. Egy tutifix: kurva nehéz játék. Picit játékmenetben a Dark Souls-hoz hasonlítanám, mert itt is elég nehéz már a sima ellenfelekkel is elbánni és szinte 5 percenként adagolja a főellenségeket a játék. Mindenképpen izgalmas, de nehéz. A grafika itt még erősen közepes.

A teljes, angolosított játék letölthető innen: KATT IDE

Videó a játékból:

[mycred_video id=”5HHyceWMFPw”]

The Great Battle 2 (SNES)

GB2

A második rész viszont egy TELJESEN más játék, mert stílust is vált. Ez egy Final Fight, Street of Rage féle oldalnézetes beat em up. A nehézség abszolút nem vészes, a grafika fejlődött az első részhez képest és nagyon változatos helyszíneket járhatunk be akár ketten is, amely során nem csak kézzel püfölhetjük az ellenfelet, de kardot, fegyvereket is bevethetünk. A játék különlegességét az adja, hogy a főellenségeknél nyújtott teljesítményünk alapján teljesen más helyszínekre juthatunk el, azaz az újrajátszás is szerepel a játék tárházában.

A teljes, angolosított játék letölthető innen: KATT IDE

Videó a játékból:

[mycred_video id=”xKNINYyz2T8″]

The Great Battle 3 (SNES)

GB3

Történetben az előző rész közvetlen folytatása és a stílus is maradt beat em up. Nos ennél a résznél lehet elmondani, hogy a grafika már csodás és öröm kalandozni a játékban. Szép nagy méretű főhős és ellenfelek terítik be a képernyőt. Változás a második részhez képest, hogy megjelent a fegyverek fejlesztésének a lehetősége és a bolt is, ahol vásárolhatunk cuccokat. Pici visszalépés a második részhez képest, hogy a szintek rövidebbek és nincsenek alternatív útvonalak, így az újrajátszás esélye kevesebb. Ennek ellenére zseniális játék.

A teljes, angolosított játék letölthető innen: KATT IDE

Videó a játékból:

[mycred_video id=”HIafTTtyUNU”]

The Great Battle 4 (SNES)

GB4

Megint játékstílust vált a sorozat, mert amíg az első rész akció-platformer volt, a 2. és 3. rész pedig kőkemény bunyós beat em up, addig ez a 4. rész teljesen egy oldalra haladós akciójáték lett, hasonló mint a Megaman. A grafika maradt nagyon részletes és szép, az akció továbbra is folyamatos, de mellette kell ugrálnunk és taktikáznunk is. A játék érdekessége, hogy bizonyos helyeken óriás robotokba szállhatunk be, így megküzdve az ellenséggel.

A teljes, angolosított játék letölthető innen: KATT IDE

Videó a játékból:

[mycred_video id=”NU9IVrkSEUo”]

The Great Battle 5 (SNES)

GB5

Az ötödik és utolsó rész követi a negyediket, azaz stílusban is maradunk az oldalra scrollozós akciójátéknál. A grafika itt már tökéletes és csodaszép helyeket járhatunk be. Továbbra is játszhatunk ketten a játékkal, de ha egyedül állunk neki, akkor választanunk kell időnként egy kisegítő partnert, amely révén a játék bizonyos helyeken teljesen más helyekre visz el minket. Így az újrajátszás élménye itt erősen jó.

A teljes, angolosított játék letölthető innen: KATT IDE

Videó a játékból:

[mycred_video id=”JMMolKOT9Lo”]

Tengai Makyou Zero: Far East of Eden (SNES)

tengai

Végezetül, de nem utolsósorban a kedvencem. Régebbi híreimben már reklámoztam rendesen, de most végre van alkalmam részletesen is bemutatni ezt a zseniális játékot.
A Tengai Makyou sorozat 4 részből áll és mellette van 7 kiegészítő epizódja. Ezen kiegészítő epizódok egyike a Zero is.  1995-ben jött ki a játék, azaz a SNES késői időszakában. Talán pont ezért az EGYIK LEGSZEBB és LEGTARTALMASABB SNES játékról beszélhetünk. A grafika hibátlan, a zenék sokasága megunhatatlan. A játék azon kevesek közé tartozik, (három van ilyen) ami a speciálisan kifejlesztett SPC-7110 chipet használja. Ezen chip segítségével lehet a grafika ilyen csodaszép, ennyire sok zene, rengeteg szöveg és ami különlegesség: az első és egyetlen olyan SNES JRPG, ahol a véletlenszerű harcok során szinte mindig más ellenfelekkel találkozunk, mert a chip-nek hála ezer féle grafikai textúrát lehetett beletenni.
A játékstílus egyébként a szokásos taktikai, körökre osztott JRPG, amelynél a harcokat a karakterek háta mögül látjuk. Hasonló mint a Dragon Quest sorozatban. Ami még különleges a játékban, az az, hogy valós idejű számításokat alkalmaz. Meg kell adni a játék elején, hogy milyen nap van és mikor van a születésnapod. A kettő dátum függvényében, az év bizonyos időszakaiban teljesen más események jelennek meg a játékban. Pl. a születésnapodon megjelenik egy extra karakter vagy pl az év adott hónapjában egy esemény elindul a játékban. Ez valami brutálisan jó ötlet és nem értem miért nem használták azóta máshol is.

Az angolosítás már decemberben kijött, de a speciális chip miatt nem volt erre alkalmas konzol emulátor, ami le tudta volna játszani. (az élményt pedig nem akartam elrontani azzal, hogy a türelmetlenségem miatt PC-n kezdem el)
Ellenben mostantól az új, bővített Retroarch emulátor (lásd lentebb) segítségével már minden PS3 tulajdonos nekiállhat a játéknak. Sajnos az Xbox360 tulajdonosok még nem tudják élvezni a játékot, mert a boxra jelenleg nincs olyan emulátor ami futtatni tudná.

Lényeg a lényeg: ha JRPG rajongó vagy, akkor ezt a játékot NEM HAGYHATOD KI! Kötelező!

A teljes, angolosított játék letölthető innen: KATT IDE

Állati látványos videó a játékból:

[mycred_video id=”rR5bVnIaLvc”]

play-practically-any-old-game-almost-any-platform-with-retroarch-emulator.1280x600

RetroArch 1.7.1 Bővített verzió (Playstation 3)

Sajnos a Libretro csapat elég hanyag verziókat ad ki hivatalosan, így megjelenés után mindig a PS3-as házi fejlesztőknek kell javítaniuk. Szerencsére Ezio visszatért a PS3 fejlesztők táborába és összedobtak egy remek és stabil verziót, ami immár 44 (!!!!!!!!) emulátort tud futtatni és kezelni. Fontosabb változások:

1. Az Amiga emulátor kivételével nem fagy ki és stabil

2. Az utolsó stabil 1.6.7-os verzióhoz képest 14 új emulátor: atari800, bluemsx, dosbox, fmsx, freeintv, hatari, lutro, mednafen_snes, pokemini, puae, snes9x, snes9x2005, vicex64

3. Legfrissebb SNES9X emulátor ami végre kezeli a nagy chip-es SNES játékokat is, így végre játszhatóvá vált a fentebb már említett Far East of Eden játék.

4. Letöltési mappa, ahová prboom játékokat tölthetünk le. Az emulátorban integrálva van a Cave Story, Doom és Quake játék. Aki szeretné az letölthet még olyan játékokat mint pl a Heretic.

5. Ode verzió, ami minket CFW-seket kevésbé érint.

6. Frissített kinézet, betűtípusok, menü felbontás, adatbázisok, információk és filterek

7. A netes játék végre stabil, azaz lehet a haverokkal tolni a régi klasszikusokat és csak két PS3 kell hozzá meg jó net kapcsolat.

Lássuk, hogy jelenleg milyen emulátorok érhetőek el benne:

81_libretro_ps3 (ZX80 és ZX81)

2048_libretro_ps3 (2048 játék)

atari800_libretro_ps3 (Atari 400, 800, 600 XL, 800XL, 130XE és Atari 5200)

bluemsx_libretro_ps3 (MSX, SVI, ColecoVision és Sega SG-1000)

dosbox_libretro_ps3 (DOS PC)

fbalpha_libretro_ps3 (Játéktermi gépek)

fbalpha2012_libretro_ps3 (Játéktermi gépek)

fceumm_libretro_ps3 (NES, Famicom)

fmsx_libretro_ps3 (MSX, MSX2 és MSX2+)

freeintv_libretro_ps3 (Intellivision)

gambatte_libretro_ps3 (Gameboy és Gameboy Color)

genesis_plus_gx_libretro_ps3 (SEGA GameGear, Master System, Genesis, PICO, Mega CD, SG-1000)

gw_libretro_ps3 (Game and Watch)

handy_libretro_ps3 (Atari Lynx)

hatari_libretro_ps3 (Atari ST/STE/TT/Falcon)

lutro_libretro_ps3 (Lua Engine)

mame2000_libretro_ps3 (Játéktermi gépek)

mame2003_libretro_ps3 (Játéktermi gépek)

mednafen_lynx_libretro_ps3 (Atari Lynx)

mednafen_ngp_libretro_ps3 (SNK Neo Geo Pocket, Neo Geo Color)

mednafen_pce_fast_libretro_ps3 (Turbo Grafx 16, PC-Engine, Turbo Grafx CD, PC-Engine CD, Super GrafX)

mednafen_pcfx_libretro_ps3 (Super GrafX)

mednafen_snes_libretro_ps3 (SNES, Super Famicom)

mednafen_supergrafx_libretro_ps3 (SuperGrafx és Turbo Grafx)

mednafen_vb_libretro_ps3 (Virtual Boy)

mednafen_wswan_libretro_ps3(Wonderswan)

mgba_libretro_ps3 (GameBoy, Gameboy Color, Gemoboy Advance)

nestopia_libretro_ps3 (NES, Famicom)

nxengine_libretro_ps3 (Cave Story játék)

o2em_libretro_ps3 (Odyssey2 és Videopac+)

pokemini_libretro_ps3 (Pokemon Mini)

prboom_libretro_ps3 (Doom, Quake, Heretic, és további prboom játékok)

prosystem_libretro_ps3 (Atari 7800)

puae_libretro_ps3 (Amiga)

quicknes_libretro_ps3 (NES, Famicom)

snes9x_libretro_ps3 (SNES, Super Famicom)

snes9x2005_libretro_ps3 (SNES, Super Famicom)

snes9x2010_libretro_ps3 (SNES, Super Famicom)

stella_libretro_ps3 (Atari 2600)

tyrquake_libretro_ps3 (Quake 1)

vba_next_libretro_ps3 (Gameboy Advance)

vecx_libretro_ps3 (Vectrex)

vice_x64_libretro_ps3 (Commodore 64)

virtualjaguar_libretro_ps3 (Atari Jaguár)

Mint látható most már egy komplett játékbázist tud kezelni a PS3 konzol, mert a PS3, PS2, PS1 és PSP játékok mellett a fenti konzolokat is emulálja.
Ezio közzétett egy listát, hogy a közeljövőben milyen emulátorokkal bővíthető reálisan a RetroArch PS3-on. Köztük van a Nintendo DS és a Sega Saturn emulátor is. Viszont ilyen Wii, Gamecube és társait ne várjatok, mert ezekre nem képes a PS3. Talán a N64 még reális lehet, de ahhoz nagyon sok munka kell, mert a grafikus engine teljesen más a két konzolon.

A legújabb RetroArch emulátor letölthető innen: KATT IDE
(ez egy általam készített verzió, amiben már benne van az ÖSSZES bios fájl, ami szükséges egyes emulátorok futtatásához és nem kis munka összegyűjteni őket)

Annyi bizonyos, hogy Ezio-ék fejlesztik tovább, így szerintem hamarosan újabb verzióval jelentkezhetek.

Lesz majd egy nagyon részletes, képekkel ábrázolt leírás is, de ezzel megvárnám a következő verziót 🙂

ManaGunZ

ManaGunZ 1.32 (Playstation 3)

Igen, valóban kijött egy új verzió, amiben nagyon sok újdonság és javítás van, és joggal tehetitek fel a kérdést: ez már az a verzió amire vártam / vártunk és amivel lecserélhetjük a Multiman és Webman-t? Igen, ez már az 🙂
Még Zar-al közösen csinálunk pár apróbb hibajavítást és 2-3 napon belül egy NAGYON részletes cikket írok a ManaGunz-ról. Szóval pár nap türelem. Most tényleg fogom tudni tartani a 2-3 napot, mert szabin leszek 🙂
És mivel Zar nem fogja publikálni kb még 1 hónapig az új verziót, (az 1.32-től van újabb) így csak a RetroConsoleGames tagjai kapják meg elsőként. A cikk amúgy már 70%-ban kész. Még egy kis türelem.

Addig is jó játékot kíván a:

banner

 

25
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
14 Hozzászólások
11 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
15 Hozzászólók
Nyitrai MátéMetalTONJedixarina Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
ocskay92
Tag

A Yakuza fordítása várós eléggé.
A Managunz cikket is szintén várom, frissítem is majd. Remélem annak a verziónak szimpatikus leszek és megbarátkozik velem 🙂

RicoKwothe
Tag

Én is remélem hogy az új Mana már jó lesz. De megvárom Habib új cfw-jét, és csak utána teszem fel az új Retroarch-ot, és ManaGunz-t.

evil
Tag
evil

Remek cikk köszi!

fapapucs
Tag
fapapucs

Annyi infó jött itt egyszerre, hogy csak na. Köszi!

Predátor
Tag
Predátor

Ez rengeteg információ egyszerre,köszönjük neked ton.

kertesz tamas
Tag
kertesz tamas

Ebben volt meló.
Köszönöm a cikket!

sipi68
Tag
sipi68

Le a kalappal óriási meló lehetett,köszi!

Zahor peter
Tag
Zahor peter

Nem semmi cikk.köszönjük.

Csubi1980
Tag

Köszi TON ezt a emberes cikket, biztos iszonyú meló egy ilyet összedobni! Legjobban az új retroarch emunak örülök, végre kipróbálhatom majd a Far East of Eden. A Yakuza sorozaton is nagyon vakarózok, annak is adok majd egy esélyt. Csak valahonnan időt kellene már keresni, lassan tényleg annyi játék lesz, hogy el kell kezdenem foglalkoznom a reinkarnáció gondolatával.

stirlicz
Tag
stirlicz

A Resident Evil Zero-val már olyan régen hitegettek, hogy Zero retro pontért kellene portolni… 😀 😀