Persona 5 (PS3)

Persona 5 (PS3)

Sziasztok! Több mint fél éve nem jelentkeztem semmilyen beszámolóval, ennek az oka, hogy áttértem az erő sötét oldalára és felhagytam a konzolozással. Ugyanis ráfüggtem egy crossplatform MMORPG-re (Crusaders of the Light). Valóban függőség alakult ki nálam, és már ezt a családom is szóvá tette, szóval gyorsan megoldottam a helyzetet azzal, hogy egy német srácnak eladtam az accountomat. Januárban így újult erővel estem neki a Ps3 konzolomnak, és gondoltam akkor indítsuk az évet egy erős címmel, ami nem volt, más mint a Persona 5. A játékról nem írnék annyira részletesen, hiszen a korábbi cikkem a Persona 4 játékról szólt.                                                                                                                         Gyakorlatilag az alapkoncepció ugyan az itt is. Középiskolás diákként érkezünk meg Japánban, majd hamarosan felfedezzük a bennünk szunnyadó personát. Két nagy részre bontható a játék, egyrészt éljük a középiskolások gondtalan mindennapjait, másrészt pedig egy alternatív valóságban fogjuk a csapattársainkkal a gonoszt irtani. A Persona 4 anno a tökéletesség határát súrolta, és kérem a Persona 5-nek sikerült jócskán átugornia azt a bizonyos képzeletbeli lécet, amit az előző rész igen magasra helyezet. Már maga a kezdőképernyő láttán sejtheti az ember, hogy itt nem valami lim lom dologgal fogunk mókázni, rendkívül izgalmas menüvel, színekkel, grafikával dolgozik a játék. Röviden annyit tudok erről mondani, hogy az egész nagyon kreatív, művészi jellegű.  Az előző részhez képest egyértelműn szebb és változatosabb a játék. Az alternatív világ gyönyörűen van megvalósítva. A korábbi részekben, ezek nagyon monotonak voltak, ugyanazokat a grafikai elemeket, textúrákat használták akár 20-30 szinten keresztül is. Itt már minden egyes dungeon (itt palota) nagyon szépen, kreatívan van megtervezve.

Persona-5-Combat

A játék során sok barátot fogunk szerezni, akikkel megalakítjuk a Phantom Thief nevű csoportot, akiknek az a célja, hogy megváltoztassák a „gonosz” embereket. Ezt pedig úgy tudják megtenni, hogy egy alternatív világban legyőzik őket és elrabolják a szívüket, így a valódi világban ezek az emberek, megtisztulnak, nem lesznek többé gonoszak. Ebbe a világba egy mobilon lévő applikáció segítségével jutunk majd el.  Rengeteg titok van, amire nem kapunk csak később választ, hogy jött létre ez az alternatív világ, hogy került az applikáció a telefonunkra, mik a personák, mik az árnyékok a másik világban stb… Jótevőként rengeteg aktuális problémával fogunk találkozni, politikai korrupció, iskolai bántalmazás, öngyilkosság, tanári visszaélések stb… A játékban ezeket próbáljuk megváltoztatni, a történet természetesen nem ennyiből állni, de nem akarom lelőni a poént. Nagyon jó és csavaros története van a Persona 5-nek, de egyes elemei nekem ismerősek voltak már a korábbi részből. A harc maradt körökre osztott, rengeteg ismerős personát hívhatunk segítségül az ellenségünk legyőzésére. Ami újdonság volt számomra, hogy a szörnyekkel beszélni is lehet, csaták során rávehetjük őket, hogy csatlakozzanak hozzánk, vagy adjanak valami tárgyat, vagy némi pénzt amit elverünk majd mozira, étteremre, használt cikkek árusánál stb.. Itt is mint minden részben a harcok rendkívül pörgősek, a cél megtalálni az ellenfelek gyenge pontját, mivel ha az megvan akkor kiadhatjuk a parancsot, hogy valamennyi csapattag ugorjon rá az ellenfélre, ekkor hatalmas sebzést visznek be együtt, ami általában instant likvidálja az összes ellenfelet. Én normál fokozaton indítottam a játékot, a korábbi játékokhoz képest azonban jóval könnyebbnek így a játékot, egy két boss volt csak ahol újra kellett próbálkoznom. Szóval a játék normalom nem idegtépően nehéz. A legyőzött szörnyek után xpt, pénz és tárgyakat kapunk, így fejlődnek a karakterek.                                                                       Persona-5-Arsene-Wallpaper-Hd-3E6                                                                                                                                   A personák itt is fontosak, hiszen minél erősebb personát tudnunk megidézni annál könnyebben haladunk a gonosz kis árnyékok likvidálásában. A personák szorosan kapcsolódnak a szociális képességünk erejéhez. Hogyan növelhetjük ezt? Itt is visszaköszön a régi módszer, rengeteget kell beszélgetni emberekkel. Tehát el kell mennünk velük moziba, futni, sétálni, edzeni, stb. Millió meg egy dolgot lehet csinálni, aminek köszönhetően szorosabbra fűzzük bizonyos személyekkel a kapcsolatunkat, ezáltal erősödik a szociális kapcsolatunk, ami által pedig egyre magasabb szintű personákat tudunk majd megidézni. Tokióban játszódik a játék, sokkal nagyobb a város mint bármelyik részben és tényleg rengeteg dolgot lehet csinálni.

A történet során több mint 20 karakterrel fogjuk ezt a szociális kapcsolatosdit játszani, minden egyes karakternek rendkívül részletesen kidolgozott a története, lesznek érdekes, és kevésbé érdekes szociális linkek. Újdonság, hogy minél magasabb szinten van egy személlyel ez a bizonyos szociális kapcsolat, egyre több segítséget kapunk tőle. Pl.: harcban megvéd minket egy halálos csapástól, ritka tárgyakat tudunk nála venni, vagy negatív státuszt eltünteti rólunk csata közben stb. Irgalmatlan sok párbeszéd van a játékban, szerintem egy erős középfokú angol kell hozzá, hogy mindent értsen az ember. Mindez rengeteg humorral, szexista jelenettel és gyönyörű átvezető animével megspékelve. A játékidő rendkívül hosszú, egy szimpla végigjátszás is 90 óra! De minden perce aranyat ér ennek a játéknak, nincs annyi üresjárat benne mint a korábbi részekben, izgalmas, érdekes tud maradni mindvégig.

og_image

A játék zenéje is hozza a szokásos minőséget, fantasztikus dallamok csendülnek fel a játék során, az angol szinkron is teljesen rendben van.

ÉRTÉKELÉS: *****

Összességében egy tökéletes, művészi kivitelezésű játék a Persona 5. Fantasztikus világgal, történettel és zenével.

12
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
9 Hozzászólások
3 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
10 Hozzászólók
Jedievilxarinanimodikertesz tamas Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
fapapucs
Tag
fapapucs

Utolsó Ps3 kiadások egyike. Köszi a cikket.

TON
Admin

2017-ben az összesített világ értékelései alapján a 3. legjobb játék lett. Értitek? A Ps4, XboxOne és Switch korszakában egy PS3-as cím lett a 3. legjobb játék az összes sajtó értékelései alapján. Nem semmi. Talán csak annyit, hogy a Ps2-es részek még ennél is jobbak voltak nekem.

szimszonos
Tag
szimszonos

Szerintem jól sikerült ez a rész is,hozza az elvárt színvonalat,és mivel azerinten ps3-ra az utolsó Persona rész,így mindenképpen érdemes kipróbálni azoknak is,akik nem játszottak az előző részekkel.

sipi68
Tag
sipi68

Kösz a cikket,ez nem az én világom!

kertesz tamas
Tag
kertesz tamas

Nem játszottam még egyik részével se ezidáig.
Kösz a cikket.

nimodi
Tag
nimodi

Köszi a cikket. Érdekesnek tűnik. Bakancslistára került.

xarina
Tag
xarina

Nagyon jo bemutato. Rosszat meg nem nagyon hallottam a jatekrol, igy tervben van a kiprobalasa csak az tart vissza, hogy nagyon keves a szabadidom igy is.

evil
Tag
evil

Köszi a cikket.

Jedi
Tag
Jedi

1x, ha lesz időm, akkor lehet, hogy kipróbálom. Mostanában sajna nagyon kevés időm van játszani. Köszi a cikket.