Hobbi: Képregények

Hobbi: Képregények

Marvel comic heroes covers

Sziasztok!

Ezúttal szeretnék egy olyan hobbit bemutatni nektek, ami vélhetően jó pár retróst magába szippant majd. Vigyázzatok, mert erősen pusztítja a pénztárcátok tartalmát. A cikkem felépítése a szokásos kérdezz -felelek metódust követi. Öveket becsatolni és a kommentekben mindenkinek szívesen látom a kapcsolódó élményeit, megjegyzéseit (pro-kontra) és véleményét. Ezúttal a “köszi, jó cikk” “sorry, engem ez nem érdekel” megjegyzéseket törölni fogom. Ez most nem az a pontgyűjtős cikk 🙂

Mit keres a RetroConsoleGames-en egy képregényes írás?

Nem kell senkinek megijednie, az RCG továbbra is a retró játékokkal és a hozzájuk kapcsolódó magyarításokkal, portolásokkal, illetve emulátorokkal fog foglalkozni, de azt gondolom, hogy időnként megengedhető egy olyan cikk, ami azért kapcsolódik a retró játékokhoz.
Egyrészt ugye ne felejtsük el, hogy ha nem lettek volna képregények, akkor lehet videójátékok sem, mert nagy a kötődés. A képregények már a 80-as és 90-es években nagy hatással voltak a videójátékokra.
Másrészt pedig mivel főleg a régebbi képregényeket fogom érinteni a cikkemben, így azt gondolom, hogy kapcsolódik a retró tematikához 🙂 Végül pedig a szavazás eldöntötte, hogy megírhatom ezt a cikket, mert érdekel titeket.

6

Képregénygyűjtés mint hobbi?

Igen, rengeteg ember a világon ezt a hobbit választotta magának. A 2000-es években kezdett kialakulni egy olyan tendencia, hogy az emberek többsége a könyvek és képregények helyett az elektronikus kütyük felé kezdett fordulni. Ez pedig nem egészséges, hogy valaki egész nap azt a kibaszott monitort vagy tévét bámulja 🙂 Szerencsére azért az utóbbi pár évben megint kezd visszajönni a divatba az olvasás, így ezzel kézen fogva a képregénygyűjtés is. Egyre több figurát látunk a metrón és villamoson könyvvel a kezében, (az ebook readert most hagyjuk, mert az gáz és olyan, mint zokniban fürdeni) illetve Magyarországon is van jó pár képregény rendezvény. Amerikában pl. jó pár konzol játék fejlesztő ezeken a képregényes fesztiválokon jelenti be az új szerzeményeit.

Számomra az egész a 80-as évek végén kezdődött. Csodálatos Pókember, X-men, Tarzan, Marvel Extra, stb. Rá is cuppantam rendesen. Valahol vidéken még a mai napig lehet vagy 200 db képregényem. Sajnos magyarul vannak, így ezek értéke nem kiemelkedő, de ez egy másik történet. Aztán ahogy idősödtem szépen elmaradt a képregény vásárlás. Aztán a 2000-es évek elején a Konzol magazint olvasva az egyik írójuk, Csipi-M-Lee folyamatosan belefűzte az írásaiba, hogy ő mennyire rajong a képregényekért és az ezek alapján készült játékokért. Ekkor kezdett bennem megfogalmazódni, hogy bizony 30 évesen sem szégyen képregényt olvasni. Azóta már a youtube-ot látva teljesen nyilvánvaló, hogy manapság képregényt nem a monitor előtt gubbasztó tizenévesek, hanem legfőképpen a 20-30 évesek gyűjtenek.

xmen03

Miért jó képregényeket gyűjteni?

Itt most csak a magán véleményem tudom leírni. Amikor befekszel az ágyba és elolvasol egy képregényt az teljesen ellazít. (a másik a szex, az asszonnyal, de ez most nem ide tartozik 🙂 )
Nyugodtan mondhatom, hogy még a szuperhősös képregények is olyan érdekes (és nem gyerekes) történettel rendelkeznek, ami leköti az embert és csak falja az epizódokat. Minden nap minimum kettőt.
Ezen kívül a hozzám hasonló 30-asok nosztalgiázhatnak, mert sok olyan történettel találkoznak, amikkel találkoztak gyerekkorukban.
Végezetül az angol nyelv. Én felsőfokú szinten beszélek angolul, de ebben maximum 2% része van az oktatásnak. Angolul leginkább úgy tud megtanulni az ember, ha angol képregényt olvas, RPG vagy kalandjáték típusú videójátékokkal játszik, illetve ha angol feliratos filmeket néz. Ezt komolyan mondom.
A képregényekre vonatkoztatva senki ne ijedjen meg az angol nyelvtől. Elég sok képregény a 60-as évektől indul és ezek nyelvezete TÖKÉLETES arra, hogy megtanuld a nyelvet az alapoktól. Itt még nagyon egyszerű és primitíven fogalmaznak és mellette a szöveg értése nélkül is érted mi történik és mi lehet leírva angolul. Aztán szép lassan, ahogy a történet halad tovább a 70-es és 80-as éveken át, úgy bonyolódik a nyelvezet (a képregények is egyre érettebb ember célcsoportnak készültek) és azt veszed észre, hogy szépen megtanulsz angolul, érted a történetet és bővül a szókincsed. Nagyon érdekes és mindenképpen próbáljátok ki.

more-avengers2

Képregénygyűjtés módja?

Az előbbi gondolatmenetem folytatva 3 évvel ezelőtt találtam ki, hogy visszatérek a múltba és újra elkezdek képregényeket gyűjteni. Eleinte próbáltam a könnyebb utat választani és a netről leszedtem az engem érdeklő több ezer db-ot .cbr formátumban. (van egy bizonyos Comic Reader program, amivel lehet ezeket a scannelt képregényeket olvasni) Most is van vagy 50 DVD-m képregényekkel tele.

Nagyon gyorsan rájöttem, hogy ez nem az amit keresek. Habár a Comic Reader program ezer dolgot tud, de élményben nem azt kaptam, amire számítottam. Sajnos.
1. – Egy laptop előtt gubbasztani nem a legjobb élmény és garantálom, hogy 1 képregény olvasása után elfáradsz, megunod. Nem beszélve arról, hogy a szemednek sem a legjobb és nem látod át az egész képregény oldalt. Ezért sem értem az ebook reader tulajdonosokat. Szerintem borzalmas élmény így egy könyvet vagy képregényt olvasni.
2. – Mivel scannelt képregényekről beszélünk, így a többségüknek a minősége nem a legjobb vagy borzalmas.
3. – A legeslegfontosabb viszont maga a nagybetűs ÉLMÉNY! Vagyis ebben az esetben, annak a hiánya. Ha befekszel az ágyba egy hideg őszi napon és a kezedbe fogsz egy képregényt, akkor teljesen más lesz az élmény. Időutazás, jó értelemben véve. Hozza fel a nosztalgikus élményeket rendesen.

Ok, tisztáztuk, hogy az elektronikus módszer szívás. Hogyan tovább?
Az esetemben ez úgy alakult, hogy kezdtem utána nézni, hogy milyen módja lenne egy teljes gyűjtemény beszerzésének. Hála az égnek rengeteg lehetőség adott a kinézett kollekciók begyűjtésére.

johnbyrne-1003109

Hol tudok képregényeket venni, kollekciót kigyűjteni?

Budapesten van egy jó kis képregény üzlet. Trillian a neve és a facebookon válaszolnak minden kérdésedre. Sok mindent beszereznek neked, de az áruk nem a legjobb, viszont megspórolod a szarakodást és nem kell a rendeléssel, szállítással törődni.
Én a másik utat választottam, azaz összeírtam a kollekciókat, amiket szeretnék begyűjteni és a neten megtaláltam a megfelelő helyeket, ahonnan megrendelhetőek. Az árakról még lentebb részletesen beszélek.
A lényeg a lényeg, hogy sok lehetőség van: amazon, ebay, tales of wonder comics, és Európában is van jó pár képregénybolt, (online is) ahonnan megbízhatóan lehet rendelni. Ha valaki megkeres priviben, akkor szívesen segítek neki.

Byrne-X-men-Montage-Small

Milyen képregények vannak és mit gyűjtsek?

Nos, ez az a téma, ami 100 cikket igényelne. Szinte már minden stílusban készültek és készülnek képregények. Szuperhősös, világháborús, sci-fi, horror és vígjáték is. Tényleg minden van. Én most legfőképpen azokkal foglalkoznék, amiket én gyűjtök: a szuperhősös képregények. Itt ugye legfőképpen a DC Comics és a Marvel van mint két neves opció. A DC keretein belül a Batman és a Superman képregényekből már annyi rész volt, hogy 2 élet kevés lenne begyűjteni őket és mivel én teljes kollekció párti vagyok, így a Marvel felé fordultam. Azon belül is azt határoztam el, hogy az összes Spiderman, Avengers és X-men képegényt begyűjtöm a spin offjaikkal együtt. (a spin offok egy adott témához kapcsolódó, de picit attól eltérő alsorozat)

A Marvel képregények esetében ha valaki szeretné gyűjteni őket, akkor négy fő módszer van:

1. Marvel Omnibusok

imageproxy.php

A legdrágább, de egyben a legminőségibb, keményfedeles kiadás típus. Igazából ez már nem is képregény gyűjtemény, hanem egy nagy könyv. Oldalszámra egy 900-1200 oldalas kiadványt képzeljetek el, ami tele van extra tartalmakkal és olyan oldalakkal, ami még sehol máshol nem jelent meg. Mivel a lapok fűzése egyenként van, ezért elpusztíthatatlan és bármennyit feszíted a lapokat, 100 évet is kibír. Az oldalak mérete ennél a képregény típusnál a legnagyobb (picit még az eredeti képregény méretnél is nagyobb) és a grafika, megjelenés, festés is a modern kor igényeihez van igazítva. Utóbbi nekem mint retrós szemléletű emberke nem annyira tetszik, de ugye ízlések és pofonok. Egy Marvel Omnibus átlagban 25-30 db részt tartalmaz+extra tartalom. Súlyra ugye a legnehezebb, ezért csak otthoni olvasásra való. A számok kiadása többnyire sorban van, (vol 1-2-3, stb.) de akad pár tematikus gyűjtemény is.

[mycred_video id=”llcXMjfLpDk”]

Előnyök:
– strapabíró kötés
– szép, nagy oldalak
– modernizált rajzolás
– extra tartalmak
– 30 rész és 1000+ oldal
Hátrányok:
– nehéz
– a modernizált rajzolás a nosztalgiázóknak nem tetszhet
– drága
– sokat kell várni két kiadás megjelenése között

2. Marvel Masterworks

mce01-600x268

Árban a közép kategória. Igazából mindenből a közép kategóriát képviseli. Méretben ez felel meg a rendes képregény méretnek és létezik belőle kemény és puha fedeles kiadás is. Általában 10 részt tartalmaz olyan 300 oldalon és extra tartalmak is ékesítik. Grafikára és festésre ez valahol az eredeti és a javított között helyezkedik el. A fűzése (a kemény fedelesnek) szintén masszív és így bírja a strapát. Súlyra elég könnyű, így akár utazásra is alkalmas. A számok kiadása csak is sorban történik.

[mycred_video id=”-VB13jD98UU”]

Előnyök:
– ideális oldal méret
– súlyra könnyű
– ideális grafika és megjelenés
– opció kemény fedeles és papír fedeles között
– extra tartalmak
– stabil kötés a kemény fedeles esetében
Hátrányok:
– drága a benne lévő tartalomhoz képest
– sokat kell várni két kiadás megjelenése között
– csak 10 részt tartalmaz

3. Marvel Epic Collections

maxresdefault6

Árban talán a legolcsóbb képregényfajta. Oldal méretben picivel kisebb mint az eredeti képregények, de ebből kifolyólag bárhová tetszés szerint cipelhető és fogásra is könnyű tartani. A nyomtatása, grafikája ennek áll a legközelebb az eredeti képregényekhez. Retrós, de nekem emiatt a kedvencem. Nagyjából olyan 20 részt tartalmaz, azaz átmenet az Omnibus és Masterworks között. Oldalszámra olyan 450-500 oldalas, viszont mivel nem fűzve van, hanem ragasztva, így nem a legstabilabb, ezért 10 év intenzív olvasás után megadhatja magát. Szóval szépen kell bánni vele 🙂 Ennél a képregény típusnál a kiadások sorrendje különleges. Egészen pontosan össze vissza van. Pl. 2017 januárban kiadták a Pókember 30-50. részét, majd júliusban a 80-100.-at. Hogy ez miért van így, azt nem tudom, de az a fő, hogy idővel minden részt kiadnak majd. Súlyra viszont talán a legkönnyebb  a cucc.

[mycred_video id=”boeExA8w5tI”]

Előnyök:
– nosztalgiázóknak a legjobb grafika és nyomtatás
– olcsó
– minden eddigi rész beszerezhető
– könnyű
– viszonylag sok rész és magas oldalszám
– gyakori megjelenés
Hátrányok:
– az eredetinél kisebb oldal méret
– nem fűzve vannak az oldalak, csak ragasztva
– a kiadott kollekciók nem időrendi sorrendben követik egymást

4. Egyéb kemény fedeles vagy Trade Paper Back kiadások

trades

Ha valaki szeretné befoltozni a gyűjteményét és hiányzó darabokat keres, akkor erre alternatívát jelentenek a kiadott Trade Paper Back kiadványok. Ezek egy speciális eseményt, időszakot ölelnek fel, azaz nem sorrendben adták ki őket. Tulajdonságokban leginkább a Marvel Masterworks papír fedeles kiadásokhoz állnak közel. 10 részt tartalmaznak kb 200 oldalon és elég kicsik, azaz szintén cipelhetőek. Árban viszonylag olcsók.

[mycred_video id=”-QMIFGsuqAc”]

Előnyök:
– ideális oldal méret
– súlyra könnyű
– ideális grafika és megjelenés
– olcsó
Hátrányok:
– nem időrendi sorrendben jelennek meg, hanem téma szerint
– sokat kell várni két kiadás megjelenése között
– csak 10 részt tartalmaz

Ha valaki Marvel képregényeket akar gyűjteni és kiválasztotta a számára legérdekesebb témát, akkor azt javasolnám neki, hogy a kollekciója teljessé tételéhez válassza az Omnibus és Epic Collection párost.

És, hogy ne csak pofázzak a dolgokról, készítettem egy rövid bemutató videót a gyűjteményem kb feléről:

[mycred_video id=”joJbcrKDXhc”]

Mennyibe kerülnek?

Egy Marvel Omnibus beszerzése olyan 40 eurótól 90 euróig terjed. Nyilván van 300 eurós, de 20 eurós darab is. Ezek mondjuk ritkák és szélsőséges példák. Inkább a 40-90 euró a jellemző.

A Marvel Masterworks ára 20 és 50 euró között van.  Itt is lehetnek értékesebb darabok 80 euróért.

Marvel Epic Collections-t 15 és 40 euró között vehet az emberfia és itt nem jellemző ettől eltérő ár még a ritkább darabok esetében sem.

A fentieken felüli egyéb puha fedeles kiadásokat pedig nagyon széles skálán lehet vásárolni 10 euró és 100 euró között.

Az amazonon és ebayen vannak olyan ritka és értékes képregények, amik millió dollárokért mennek el, de ez már beteges. Én azt gondolom, hogy ha holnap úgy döntesz, hogy szeretnéd pl. a Pókember képregényeket kigyűjteni, akkor mondjuk havi 15 ezer ft-ért tudsz rendelni, szépen gyűlik a kollekciód és mindig lesz olvasni valód. Nem éred be magad. Nekem eddig 9 db Omnibusom van, 1 db Marvel Masterworks, 12 db Epic Collections és 2db egyéb Trade Paper Back. Olyan 250 ezrembe fájlt, de a Spiderman esetében az 1-120 rész megvan már, az X-mennél 1-180, amíg az Avengersnél 1-115.

aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8xNDIvMDY4L2kwMi9nb2xkZW4tbWFydmVsLXVuaXZlcnNlLTE5ODIxLmpwZw==

Milyen időközönként jelennek meg?

Folyamatosan jelennek meg, és minden hónapban több Omnibus, Epic Collection vagy egyéb. Nagyjából előre olyan háromnegyed évre láthatóak a megjelenések.
Nagy segítségetekre lehetnek az alábbi oldalak:

Marvel Omnibus lista
Marvel Omnibus megjelenés
Marvel Epic Collection lista
Marvel Epic Collection megjelenés
Marvel Masterworks lista
Marvel Masterworks megjelenés

Mi a különbség a régi és az új képregények között?

Nyilván ugye a rajzolása. Amíg a kezdeti időkben, az 1960-as években mindent kézzel rajzoltak, addig a 2000-es években egyre inkább vette át a hatalmat a tus és számítógépes grafika. Ezen kívül a legfontosabb különbség, hogy amíg a régebbi képregényeknél nagyon sok szövegbuborék volt és történet, addig az újabb daraboknál már alig alig van egy két szó és csak a megjelenés a fontos. Itt párhuzam vonható a filmgyártással. Én egyértelműen a retró mellett teszem le a voksom és nálam a képregénygyártás és megszűnt a 2000-es években. Érzékeltetve a különbséget:

XMEN141012_col

uncanny-x-men-page-blake-isue-35

 

Nos ennyi lett volna indításnak a képregényes hobbi. Ha esetleg lesz rá igény, akkor bele mehetünk speciális témákba is, és jobban beleáshatjuk magunkat adott képregény kollekciókba.
Remélem tetszett  a cikk és előre elnézést azoktól, akiket belerántok ebbe a hobbiba, mert a pénztárcátok meg fogja érezni. De azt gondolom még mindig jobb, ha a pénzeteket képregényekre, Ps3-ra vagy Xbox360-ra költitek mint egy játékok nélküli XboxOne skorpióra vagy egy VR-es Ps5-re.

A héten még jön egy olyan cikkem, amiben rengeteg érdekességet mutatok be Ps3-ra és Xbox360-ra is. Ez azért húzódott el eddig, mert szeretném megvárni a legújabb Retroarch emulátort is és hozzáadni a cikkemhez.

Addig is jó játékot kíván mindenkinek a:

banner

13
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
10 Hozzászólások
3 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
11 Hozzászólók
cockafejRoland CrisanCsubi1980sipi68evil Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Metal
Tag
Metal

Köszi,jó a cikk 😀

Rolee82
Tag

Én nem voltam nagy képregény gyűjtő, de azért volt néhány saját amit lapozgattam a jó öreg általános iskolás éveimben. Pókember, Robotzsaru, X-men, Nils Hollgerson, BOBO és Góliát képregényeim voltak.
A BOBO képregényekre különösen szép emlékkel gondolok vissza, ugyanis anno a képregény meghirdetett egy rajzversenyt, amit a 11 évesek kategóriájában meg is nyertem és nyertem egy digitális karórát. A következő számban kint is volt a rajzom a képregény első oldalán. Nagyon jó érzés volt. 🙂
Jó lett a cikk és az új retroarch emulátort már én is várom.

szimszonos
Tag
szimszonos

Régen több mint 30 éve még nagybátyám az akkori NDK-ból hozott nekem egy csomó Rahan képregényt.Valami Tarzanhoz hasonló figura volt ez a főszereplő,íííííSajna németül volt,de örültem neki mert akkor még ritkaség volt.

xarina
Tag
xarina

A Kockás magazinban is benne voltak a Rahan történetek magyarul.

xarina
Tag
xarina

Én gyerekkoromban nagyon szerettem a képregényeket. Volt akkoriban egy Kockás nevű magazin, amiben különféle képregények voltak. Meg is volt az összes száma és állandóan újraolvastam őket. Meg a Füles újságban közöltek akkoriban képregényeket, de sajnos 2 oldalon, így beletelt pár hónapba, míg végére értek egy történetnek.

hpeti2
Tag
hpeti2

Azért magyar nyelven is adnak ki olyan köteteket amik igazi klasszikusok és mindenkinek kötelező, akik szeretik a képregényeket. Ilyen sztem pl a watchmen vagy a sin city sorozat. Nem véletlenül írják a leírásukban, hogy gyereknek nem ajánlott.

evil
Tag
evil

Én Pókemberel és Supermen-el kezdtem aztán letem gamer,nagyon jó a cikk meghoza a kedved a képregényekhez!

sipi68
Tag
sipi68

Költséges hobbi.Hajrá!Jó cikk!

Csubi1980
Tag

Elolvastam a cikket, továbbra se fogok rácuppani a képregényekre, gyerekkoromban sem szerettem, inkább akkor is már a Gyűrűk urát és a hozzá hasonló fantasy könyveket olvastam. Várom nagyon az új konzolos cikket!

Roland Crisan
Tag
Roland Crisan

Nekem ez totál kimaradt mindig is. Valahogy túl amerikai volt az egész. Gyerek korom óta rajongtam a skandináv mitológia iránt és rögtön felkaptam a fejem a Thor-ra mikor láttam képregénnyel kapcsolatban, de az sem igazán hozta meg a kedvem a műfajhoz. Valószínűleg hiányos volt a gyerekszobám 😀

cockafej
Tag

Köszönöm, ez egy nagyon érdekes cikk volt!