Retró Hírek

Retró Hírek

Sziasztok Retrósok!

Újabb tartalommal jelentkezik a RetroConsoleGames! (sajnos kb. már csak mi maradtunk az utolsó, aktív tartalmakat szolgáltató retró oldal)

Egyelőre még nem portolás vagy magyarítás, de a hétvégén megajándékozunk benneteket egy játéknak a portolásával. Ez még nem a Resident Evil Zero magyarításunk, (ami nálam áll és véglegesedik, mert tökéletes lektori munkát szeretnék) hanem egy másik cím lesz.
Szépen kérlek benneteket, hogy segítsétek a munkánkat azzal, hogy a Resident Evil 6 esetében, a maradék 4 fájl portolási munkálatait elvállalja valaki, mert akkor gyorsan kiadhatnánk Xbox360-ra és Ps3-ra is a Hunosítók Team magyarítását. És még busás retró pontot is kaptok, ha segítetek. A portolási pályázat itt érhető el: KATT IDE
De addig is annyi minden zajlik a PS3 vonalon, hogy mostantól gyakrabban fogok ilyen híreket írni. Kezdjünk is neki és menjünk végig minden sorban.

ps2android

PS2-es játékok PS3 konzolon

Ugye található az oldalon egy elég részletes leírás arról, hogyan tudunk PS3 konzolon a legjobban klasszikus PS2-es játékokkal játszani. Ezen kívül van a RetroConsoleGames-nek egy részletes kompatibilitási listája is. Ideje újra elővennetek: IDE KATT
Változások történtek és remek hírekről számolhatok be. Kijött egy új verzió a Cobra funkcióból, ami rengeteg új lehetőséget rejt magában, mert ugye a Playstation3 alatt futó ps2netemu verziót is frissítette.
Aki ismer az tudja rólam, hogy évekig ragaszkodtam a Rogero 4.46 Cobra 7.0-ás CFW-hez, mert a COBRA fejlesztőkkel társalogva ezt javasolták a legstabilabb CFW-nek ami PS1, PS2 és PSP játékok emulálására alkalmas. Nos ennek most vége és jó pár év után én is váltottam.
Ha Te is retró játék fanatikus vagy, akkor milyen CFW-re válts? A válaszom: HABIB 4.81 STARBUCKS v1.02 + COBRA 7.50 CFW. Ez a legjobb és legstabilabb, ha az emulációt nézzük. Innen ti is letölthetitek: KATT IDE

Adódik a kérdés, hogy miért ez a nagy felhajtás?! Két pontban összefoglalom:
– egyrészt most már nem kell a PS2-es ISO-kat encryptelni és könyvtárakba másolgatni, hogy config javításokat használhassunk hozzá. Tök egyszerű lett. Bemásolod a PS2-es játékot a belső HDD PS2ISO mappájába és mellé pakolod a javítást, azaz a config fájlt. Pl. TEKKEN5.ISO és TEKKEN5.ISO.CONFIG
Ennyi. És az eddig nem működő PS2-es játék szépen fut majd mindenféle beállítások és tökölés nélkül.
– az új ps2 netemu verzióval új javítási lehetőségek jöttek a fejlesztőknek, így új config fájlokat adnak majd ki. Már ki is jött pár a napokban és mostantól minden héten hírben fogom frissíteni a kompatibilitási táblát, hogy mely PS2-es játékok váltak játszhatóvá PS3-on és honnan érhetitek el a szükséges config fájlokat.

Nézzük a mostani termést. Ezen a héten a következő játékok váltak játszhatóvá:
– Atelier Iris 1
– Atelier Iris 2
– Atelier Iris 3
– Primal
– Forbidden Siren 1
– Forbidden Siren 2
– Summoner
– Baldurs Gate
– Baldurs Gate 2
– Fallout
– Champions of Norah
– Champions Return to arms

Én személy szerint nagyon örülök a Baldurs Gate játékoknak, mert annó kb 150-200 órákat öltünk bele haverral co-opban játszva. A Champions of Norah pedig grafikailag sem sokkal rosszabb mint a Diablo 3 PS4-en…….
Ha szeretnétek letölteni a fenti játékokhoz a javítást, akkor innen érhetitek el: KATT IDE
Szóval a hozzám hasonló PS2-es játék rajongók remek dolgokat várhatnak a következő hetekben. Mindenről frissen beszámolok majd.

scummvm_logo

 

 SCUMMVM PS3

Mint már legutóbb beszámoltam róla, itt is remek dolgok vannak készülőben. Az emulátor generációt váltott. Eddig csak 16 bites játékokat tudott emulálni, (azért ezekben is volt rengeteg klasszis kalandjáték) most viszont már 32 bites szintre léptünk és olyan játékokat élvezhetünk mint a Phantasmagória, Leisure Suit Larry vagy a Gabriels Knight sorozatok. Hivatalosan még nem jött ki a legújabb, stabil verzió,(az 1.9.0-ás a legutolsó) de én feltöltöm a legfrissebb, nem hivatalos teszt verziót: KATT IDE
A fájlban a master nevezetű a mai (2017.08.24) generált verziót jelenti, a stable pedig a legutolsó bugmentes verziót. (2017.07.17)
Sajnos vagy nem sajnos csak PS3-ra folytatódik a fejlesztés a jövőben. Én nagyon várom a hivatalos 1.9.1-es kiadást és mindenféleképpen készülök majd egy több oldalas ismertető cikkel és bemutatóval az emulátor működéséről PS3-on.

ManaGunZ

Managunz PS3

Itt igazából most nincs új hír, csak annyi, hogy a múltkori verziót érintő hibalistám elküldtem a fejlesztőnek, aki majd javítja őket. A napokban is dolgozott a Managunz programon (a github commitsek alapján követhető) így szerintem napokkal vagyunk az új verzió megjelenése előtt. Addig is innen tölthetitek az 1.29-es verziót: KATT IDE

xlGNy

RetroArch PS3

Következzen a másik óriási projekt, a Retroarch! A múltkori hírben jeleztem, hogy mostantól szinte minden héten várható új verzió PS3-ra is és gőzerővel beindult a fejlesztés. Rengeteg új dolog várható és új konzolok emulálása. Viszont kérem senki ne kérdezze meg, hogy mikor lesz N64, PSP vagy Dreamcast emulátor a RetroArch-ban, mert én is egy vagyok közületek. Talán sokkal többet vagyok jelen a külföldi fórumokon, de nem sokkal tudok többet mint ti 🙂
Lényeg a lényeg, hogy kijött az 1.6.7-es verzió (stable) az emulátorból. Illetve a mai napon generált, legfrissebb-et is mellékelem, (master) de az utóbbinál még ugye bugok előfordulhatnak. A letöltésért KATT IDE

fba320

Final Burn Alpha Retro Loader PS3

Szerencsére az utóbbi hetekben nagyon sok fejlesztő tért vissza a PS3 konzolhoz és párhuzamosan zajlanak a fejlesztések. Kb. azt érzem mint annó az Xbox Classic esetében, amire még a mai napig érkeznek új dolgok. Reméljük ez így marad a PS3-nál is. Nah, de essünk neki a jelen emulátor bemutatásának.
CaptainCPS-X visszatért és egyből belefogott egy nagy projektbe, ami még nincs kiadva, de nagyon jól halad a fejlesztéssel.

Mi ez a Final Burn Alpha Retro Loader?

Gyakorlatilag egy olyan emulátor, amely az ÖSSZES játéktermi gépet és játékot tudja emulálni teljes sebességben és grafikában. Ez azért is nagy dolog, mert kb. 1000 játék van és ne feledjük, hogy a konzolokon megjelent játékok legalább 30%-a kijött játéktermi gépeken is. Sőt, nagy részük onnan is indult hódító útjára. Csak a példa kedvéért: Tekken 1-6, Mortal Kombat összes, stb stb.  Ezek a játékok a játéktermi automatákon Xbox360 vagy Ps3 grafikai szinten jelennek meg, csak még nagyobb FPS-el mint a konzolokon. Nos, ezt fogja majd megpróbálni ez az emu.

Miben más mint a RetroArch emulátorban lévő verzió?

Kézenfekvő a kérdés. A válasz pedig az, hogy az emulátor alapvetően Windows platformra lett fejlesztve és a RetroArchban lévő verzió csak egy lebutított és nagyon régi verziót tartalmaz. Ellenben a most fejlesztés alatt lévő a legfrissebb játéktermi emulációt fogja produkálni és az összes fejlesztést. Így gyakorlatilag minden teljesen új lesz. Idővel, lehet importálva lesz majd a RetroArch-ba is, de most még külön szálon fut a dolog.

Milyen újdonságokat és fejlesztéseket fog tartalmazni?

– az összes játéktermi játék és kabinet emulálása teljes sebességgel és grafikai megjelenítéssel
– az emulátor magától kiszűri és megkeresi a PS3-on lévő játéktermi romokat és a belső adatbázisából (nem kell hozzá net kapcsolat) letölti a hozzá kapcsolódó képeket, borítókat és adatokat (játék kiadási éve, stílusa, hány játékos tolhatja egyszerre, fut az emun vagy még nem, stb)
– a legutolsó és legfrissebb játéktermi emulátor verzió hajtja majd, azaz a FB Alpha Core (2017) (v0.2.97.42)
– Ps3 hőmérséklet és HDD információk folyamatos mutatása
– teljes kompatibilitás a MAME 0.187 rom gyűjteménnyel
– a játéklistánál minden játék esetében kép és előzetes videó bemutató
– rengeteg egyéb más

Lássunk egy előzetes képet a kezelőfelületről:

RetroArch_PS3_2

Várós lesz.

Végezetül ami az emulátorokat illeti ugorjunk az Xbox360 vonalra.

PCSXR

PCSXR 360 2.1.1.B XBOX360

Sajnos itt sem tudok sok újdonságról beszámolni, csak azt mondhatom, hogy a fejlesztő, azaz dreamboy állandóan dolgozik az emulátor fejlesztésén még nyáron is. A következő megjelenés kopogtat a kapun, és olyan fejlesztéseket fog tartalmazni mint pl:
– rengeteg játék kompatibilitásának a javítása
– egész képernyős HTML alapú játékleírásoknak a betöltése és olvasása játék alatt
– játékokra szűrés és keresés
– 4 játékos multi támogatás
– egyéb nem bejelentett újdonságok

Egyébként halkan megjegyzem, hogy már a legutóbb megjelent verzió is nagyon sok játékot javított ki és tett játszhatóvá, elég ha csak a Tomb Raider sorozatot vagy a Crash játékokat említem. Letölthetitek innen: KATT IDE

 

header

Angolosítások

Nagyon sok angolosítás van jelenleg folyamatban és ezeket nem is akarom felsorolni, majd csak akkor számolok be róluk, ha már elkészültek és kijöttek. De van most itt két játék, amit mindenki figyelmébe ajánlok, mert nemrég váltak elérhetővé angol nyelven.

Az első játék a Yoru no Nai Kuni PS3-ra!

Ez egy stílusos és szép grafikával rendelkező japán akciójáték RPG elemekkel. Fontos benne a történet és a fejlődés mint az RPG-kben, viszont a harc az inkább akció központú és darálós. Lássunk belőle egy rövidke videót:

[mycred_video id=”b6mHNCzrxJ0″]

A játék japán verzióját sok helyről beszerezhetitek és ha ez megvan, akkor csak másoljátok rá az alábbi fájlokat: KATT IDE

Figyelmeztetek mindenkit, hogy az angol szöveg tördelése néhol kicsúszik a szövegdobozból, azaz egy picit favágó portolásról beszélünk, de még így is teljesen használható azoknak, akik szeretnék a játékot végigjátszani és megérteni a történetét. Egy pár dolog még japánul maradt, (pl karakterek nevei) de aki kísérletezni akar, az az alábbi linkről (KATT IDE)letölthető mappából próbáljon minél több könyvtárat átmásolni a játék SAVES mappájába. Biztos, hogy működni fog némelyik, de nekem már nem volt hozzá türelmem, mert ha nem jó mappát másolsz rá, akkor kifagy a játék. De már csak a karakterek neveit és pár kisebb dolgot kellene megtalálni és kiszűrni. Aki sikerrel járt az mindenképpen jelezze nekem.

A második játék pedig a GA Geijutsuka Art Design Class: Slapstick Wonderland című vizuális novellának az angolosítása PSP-re. (Ps3-on játszható)

ULJM05672_00003

A kérdés egyből adódik, hogy mi is az a vizuális novella. Nos ez az amit most nem fogok kifejteni, mert erre 10 oldal is kevés lenne. Igazából egy Japánban nagyon népszerű játék kategóriáról van szó (több ezer vizuális novella jelenik meg kint) amely játékokat nagyjából úgy képzeljetek el mint egy interaktív kalandjáték japán szereplőkkel és a japán társadalomban adódó problémákkal. Még jobban leegyszerűsítve kb mint egy Life is Strange vagy Walking Dead sorozat, de SOKKAL inkább a történet van a fókuszban. Másik példának talán még a régi Kaland, Játék és Kockázat könyveket hoznám fel, csak ugye itt a történet vizuálisan jelenik meg és bizonyos helyeken dönthetsz a válaszok és a szereplők sorsát illetően. Szerintem egy esélyt mindenki adhat a stílusnak, hát ha rákattan. Mostanában sok vizuális novella kerül angolosításra.
Nah de váltsunk vissza a jelen alkotásra, amely angolosítása 100%-os és innen érhető el: KATT IDE

marvel-comics

 Retró Képregények

Igazából csak szeretnék érdeklődni, hogy mennyire van köztetek olyan, akit érdekelnének a retró képregényes cikkek és bemutatók. Lehetne feszegetni olyan témákat, hogy miként érdemes nekikezdeni a gyűjtésnek, menyibe fáj, milyen kollekciók vannak, honnan érdemes vásárolni, stb stb. Én nem tagadom, hogy 30+ éves létemre elég tisztességes kollekcióm van és a minimális időm ellenére párszor előveszem őket kicsit nosztalgiázni.
Arról már nem is beszélve, hogy ha valaki megkérdez, hogy mi a leghatékonyabb módja az angol nyelv megtanulásának, akkor a képregények biztosan benne lennének az első három módszerben. Nekem is annó nagy segítséget nyújtottak a felsőfokú nyelvismerethez.
Nah de akkor szavazzatok:

Szívesen olvasnál képregényes cikkeket?

Megtekintés

Betöltés ... Betöltés ...

 

A legközelebbi jelentkezésünkig jó játékot kíván mindenkinek a:

banner

 

9
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
6 Hozzászólások
3 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
7 Hozzászólók
ZsolaxxarinaTONgorgoevil Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
RicoKwothe
Tag

Nem rossz ötlet a képregény, de Hálózsákon szinte az összes meg van magyarul, a mai nap például Tumak-ot találtam rajta.

szimszonos
Tag
szimszonos

A legújabb Rebug Cobra cfw nem kezeli a cfg fájlt ps2 iso formátumú játékok esetén?Nagy hiba lenne ha a fejlesztők ezt kihagyták volna.Próbáltad a Tekken 5-el Rebugon 7.52 Cobrával?

evil
Tag
evil

Köszi a remek hireket,meg az uj portolást ha kész!!

gorgo
Tag
gorgo

Legalább van valami xbox 360 ra is.köszi az emu linklet !!!!

xarina
Tag
xarina

Köszönöm az új híreket, úgyis cfw-t akartam váltani. Ez a HABIB 4.81 STARBUCKS nagyon jónak tűnik.

Zsolax
Tag
Zsolax

Jó az infó, köszi a többiek nevében is! Én speciel Rebug 4.81.2 Rex, Cobra 7.5 CFW-vel nyomatom a PS2-es játékokat, eddig gond nélkül.