Managunz Backup Manager 1.29

Managunz Backup Manager 1.29

Sziasztok Retrósok!

Ezúttal a PS3-as tulajdonosokat örvendeztetem meg egy szuper program leírásával, bemutatásával.
Mint már sokszor említettem mostantól gőzerővel beindulnak az emulátor és otthoni fejlesztések PS3-ra, (egyébként Xbox360-ra is) és jobbnál jobb programok jutnak majd a kezünkbe.
Indulásnak Zar backup managerét mutatnám be, amelynek szerdán jött ki a legújabb verziója. Ez a program pedig nem más mint a:

Managunz Backup Manager

ManaGunZ

Általános információk

Mi ez a program tulajdonképpen és mit keres az RCG-n?

Van egy bizonyos Zar nevezetű hobbi fejlesztő, aki hozzánk hasonlóan nagyon nagy emulátor rajongó. Neki köszönhetjük a PS2 Classic Config programot is. Szóval Zar fogta az Iris Backup Manager-t és teljesen átalakította, hogy a PSP, PS1, PS2 és Ps3 fanatikusok minden igényét kiszolgálja. Így született meg a ManaGunZ Backup Manager, amelynek alap verziója 2015-ben jött ki, de még mindig bőven fejlesztés alatt áll. Azt gondolom most jutott el olyan szintre, hogy már bőven fejlesztő barát és mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom. Én most váltom le a Multiman-t erre. (Jelenleg még a Multiman sokkal többet tud, de a régi játékokkal kapcsolatos opciókban és emulációkban mérföldekkel jobb a ManaGunZ. Akit nem érdekelnek a PSP, PS1, PS2-es játékok azok NE váltsanak, mert nincs értelme.)
És mivel ez egy főleg emulátor alapú manager, így azt gondolom mindenképpen be kell mutatnom nektek, és a jövőbeli frissítések alkalmával szintén hírt adok majd róla.
Akit csak a régebbi játékok futtatása és különleges opciói érdekelnek, az nyugodtan ugorhat a cikk végére “PSP, PS1 és PS2-es játékok kezelése” bekezdéshez.

Milyen CFW-n fut és kinek ajánlott a használata?

Elvileg már minden CFW-n működik. Az előző verzió még nem volt kompatibilis a régebbi (pl az én Rogero 4.46-osommal sem) CFW verziókkal, de ez a legújabb 1.29-es már igen.
Aki főleg PS3-as játékokkal játszik, azoknak nem igazán érdemes a Multiman-ről váltaniuk. Aki viszont hozzám hasonlóan sokat játszik PSP, PS1 és PS2-es játékokkal azokak egyenesen kötelező, mert a paradicsomban fogják magukat érezni, annyi okos és érdekes funkciót tud a program. Ezen funkciók közül sokat pl csak PC-n tudtak eddig elvégezni a játékosok. Ez most megszűnik.

Miért jobb mint a többi backup manager?

Emulátorok és PSP, PS1 és PS2-es játékok kezelésében mérföldekkel többet tud. Ezen kívül a legfontosabb előnye, hogy GYORS, letisztult és átlátható, egyszerű.

De most indítsuk el a programot (bejön egy képernyő és várni kell 1 percet amíg első telepítés után bekonfigolja magát) és lássuk bővebben ezeket a funkcionalitásokat.

A kezelőfelület és menük

A fő képernyőn 6 dolgot lehet csinálni.

Start gomb: a fő beállításokat hozza be
Select gomb: fájl kezelőt indít el
Háromszög gomb:
X gomb: játékot lehet mountolni
Négyszög gomb: szűrés játék típusokra mint Ps3, Ps2, Ps1, PSP és kedvenc listád
Kör gomb nyomva tartása: XMB-be lehet kilépni

A PS3-as játékok lehetnek a belső vagy külső HDD GAMES vagy PS3ISO mappájában, amíg a PSP játékok csak a belső HDD PSPISO mappában, illetve a PS1-es és PS2-es játékok is csak a belső HDD PSXISO, PS2ISO mappákban.

Mindenképpen kezdjünk a Start gomb megnyomásával, ami előhoz egy menüt. Ideje csinossá lehet tenni a kezdetben faék egyszerű felületet és beállítani a fontosabb dolgokat.

Nos itt lehet a kevésbé funkcionális, de látványos dolgokat beállítani.

XMB_mg

Global Settings:

Adjust Screen: a képernyő méretét állíthatod be a TV-nek megfelelően.

Download Covers: itt a játékokhoz tölthetsz le borítókat. Nyilván net kapcsolat elengedhetetlen

Plugins Manager: itt az FTP server beállításai vannak

Update ManaGunZ: értelemszerűen a programot lehet frissíteni, ha van újabb verzió

Game backup paths: itt állíthatod be, hogy a ManaGunZ induláskor melyik mappákban keresse a játékokat.

XMB priority: ha aktiválva van, akkor az XMB lesz a fő backup manager, de az XMB felső sarkában megjelenik a ManaGunZ ikonja és bármikor indítható

Themes Settings:

Theme: a témákat állíthatjuk be. Alaptelepítésnél 1 db van mellékelve minden User Interface opcióhoz.

Color 1-4: a színeket állíthatjuk be

User Interface Settings:

UI (User Interface): a játékok listázásának megjelenítéséhez 4 féle fő opció van : “List”, “Grid”, “XMB” és “Flow”

Minden a 4 UI opcióhoz külön témát lehet beállítani. Egyedi témákat, képeket háttérnek te is állíthatsz be. Az elérési út a következő: “dev_usbXXX/Themes/UI neve/TÉMÁD neve”
Például a következő: “dev_usb000/Themes/List/Ton”. Ebben az esetben a List UI opció-n belül megjelenik majd a Ton téma és háttér.
A 4db UI a következő téma formátumokat ismeri fel:

“List” : BG.PNG ; BG_ICON0.PNG ;
“Grid” : BG.PNG ; BGS.JPG ;
“XMB” : BG.PNG ; BGS.JPG ; SETTINGS.PNG ; FAVORITES.PNG ; PS1.PNG ; PS2.PNG ; PS3.PNG ; PSP.PNG ;
“Flow” : BG.PNG ; BGS.JPG ; BG_TITLE.PNG ;

Grid

Nézzük, hogy melyik nézetnél milyen beállítások vannak: (FONTOS, HOGY HA VALAMIT BEÁLLÍTUNK AMIHEZ LE KELL TÖLTENI VALAMIT A PROGRAMNAK, AKKOR ELTART MAJD EGY IDEIG ÉS FENT A ZÖLD CSÍK MUTATJA, HOGY TÖLTI LE A DOLGOKAT A HÁTTÉRBEN)

List:  ez egy felsorolás szintű, egyszerű nézet

– Game SideMenu: a játékok mellett egy menüben mutatja a fontosabb beállításokat. Ha ki van kapcsolva és a játékon egy háromszöget nyomunk, akkor pedig egy új ablakot nyit meg.
– Show PIC1: képeket mutat a játékból
– Show Cover: borítót mutatja a játékról
– Show Game Case: dobozképet mutat a játékról
– Show ICON0: töltésnél a rakéta forma megjelenítése

Grid:  ez egy rácsos szerkezetű nézet

– Game SideMenu: a játékok mellett egy menüben mutatja a fontosabb beállításokat. Ha ki van kapcsolva és a játékon egy háromszöget nyomunk, akkor pedig egy új ablakot nyit meg.
– Show PIC1: képeket mutat a játékból
– Show Cover: borítót mutatja a játékról
– Show Game Case: dobozképet mutat a játékról
– Show ICON0: töltésnél a rakéta forma megjelenítése
– Grid type: a lapozás oldalanként vagy scrollozva legyen
– Direction: a lapozás függőlegesen vagy vízszintesen legyen
– Animated: legyen animálva a lapozás vagy ne
– Keep proportion: rögzíti a képernyőt lapozáskor
– Number of columns: az oszlopok száma a listázásnál

Flow:  ez egy soros, animált nézet

– Game SideMenu: a játékok mellett egy menüben mutatja a fontosabb beállításokat. Ha ki van kapcsolva és a játékon egy háromszöget nyomunk, akkor pedig egy új ablakot nyit meg.
– Show PIC1: képeket mutat a játékból
– Show Cover: borítót mutatja a játékról
– Show Game Case: dobozképet mutat a játékról
– Inverse button: a játékok közötti haladásnál felcseréli a jobbra és balra irányokat

XMB:  ez egy olyan nézet, amely a igazi XMB-re emlékeztet. Alapból 6 mappát, oszlopot lehet látni. PSP, PS1, PS2, PS3, Kedvencek és Beállítások. Szerintem a legjobb nézet

– Game SideMenu: a játékok mellett egy menüben mutatja a fontosabb beállításokat. Ha ki van kapcsolva és a játékon egy háromszöget nyomunk, akkor pedig egy új ablakot nyit meg.
– Show PIC1: képeket mutat a játékból
– Show Cover: borítót mutatja a játékról
– Show Game Case: dobozképet mutat a játékról

Most válasszunk ki egy játékot és nyomjunk rajta egy háromszöget.

Játék beállítások 1.

game settings

Direct boot: ezzel a funkcióval, ha egy játékot mountolsz, akkor utána azonnal indul és nem kell visszamenned az XMB-be. Nem minden játéknál működik még.

Clean syscall: multizásnál ha bevan kapcsolva, akkor elvileg nem bannolhatnak ki. De ne feledd, hogy 100%-os biztonság nincs ha CFW-n multizol.

Change IDPS: szintén biztonsági funkció, amely megváltoztatja a konzolod ID azonosítóját.

Ext. Game Data: engedélyezi az adott játéknál, hogy ha kötelező telepítés van, akkor ne a belső HDD-re, hanem a külsőre telepítse. A mappa a /dev_usb000/GAMEI lesz.

Payload: a mountolási sebességet állíthatod be. Választhatsz Iris, Multiman, Cobra és Mamba között. Nagy jelentősége nincs. A Cobra CFW használól beállíthatják USB prioritásúra is, amely a legjobb választás és sok leggyorsabb töltési sebességet érheted el.

Set Primary USB: A Cobra CFW használóli beállíthatják, hogy melyik legyen az elsődleges USB HDD és így gyorsabb töltési sebességet érhetsz el.

BD Emulation: a mountolás módját állíthatod be. Három opció van. Sima, BD-Mirror és BD-EMU. Simán legyen alapesetben és ha egy játék nem fut, csak akkor kell kipróbálni a másik kettőt.

Mount /app_home: ez csak a kezdő elérési utat állítja át blu ray formátumra. Csak akkor kell használni, ha valamelyik játék nem indul el.

Ha egy játékra rámész, akkor még a következő dolgokat állíthatod be:

Játék beállítások 2.

Game Options

Rename: átnevezheted a játék nevét

Add/Remove to/from favorites: Listát hozhatsz létre a kedvenc játékaidnak és oda adhatod hozzá az adott játékot. Vagy ki is veheted a listáról. A lista kezelés jelenleg csak az XMB UI-val működik.

Delete game : játék törlése

Copy game : a játékot másolhatod át egy másik HDD-re vagy helyre

Make /Extract PKG : egy játékból pkg fájlt csinál és a következő mappába helyezi “/dev_hdd0/packages” vagy kicsomagol egy pkg-t

Patch EBOOT: a játék eboot-jának a FW számát 4.21-re állítja (offset 0x400 or 0x40C) így kikerülve egy esetlegesen felmerülő 0x80010009 hibát

Re-sign: minden kulcsot átállít 4.21-re

Extract/Convert to ISO: adott játékból (mappás) ISO-t készít vagy játék ISO-ból kicsomagolt verziót

Fix permission: minden a játékban található mappához teljes hozzáférést biztosít, azaz átállítja 0777-re

Check files (IRD): a játék verzióját IRD számát ellenőrizheted.

Download update: minden aktuálisan elérhető patch-t, frissítést letölt az adott játékhoz és ezeket a “/dev_hdd0/packages” mappában tárolja

Properties: Az adott játék adatait mutatja meg: elérési út, formátum, méret, fájlok száma, könyvtárak száma, frissített, patch verzió.

Most nézzük meg a Fájl managert, amit a Select gomb megnyomásával hozhatunk elő.

Fájl Manager:

Itt egy letisztult felületet kapunk. Itt minden egyértelmű így csak a fontosabb dolgokat írom le.
L3- frissíti a képernyőt
R3- bezár egy ablakot vagy ha már nincs akkor a fájl managert
Select- újabb ablakot nyit meg
X- belépés, elfogadás
Négyszög: kiválasztás
Kör: opciók

Kiválasztva egy fájlt pedig a következő lehetőségeink vannak:

Refresh: frissíti a mappa tartalmát
New folder: új mappa létrehozása
New file: új fájl létrehozása
Copy: másolás
Cut: kivágás
Delete: törlés
Unselect all: minden kiválasztás megszüntetése
Select all: mind kiválaszt
Rename: átnevez
Compress ISO: PS3, PS2, PS1 vagy PSP ISO készítése fájlokból
Check CRC32: a fájl CRC adatai
Set permission: fájl hozzáférés beállítása
Properties: fájl részletes adatai

Végezetül jöjjön a lényeg, azaz, hogy miként tudunk PSP, PS1-es és PS2-es játékokkal játszani és milyen lehetőségeink vannak.

PSP, PS1 és PS2-es játékok kezelése

Mint említettem ezen játékoknak mind a belső HDD mappában kell lenniük, hogy fussanak. (PSPISO,PSXISO,PS2ISO) Elvileg Zar már dolgozik rajta és hamarosan külső HDD-ről is futtathatóak lesznek a játékok. Amennyiben egy retró játéknál nyomunk egy háromszöget, akkor a következő lehetőségeink vannak.

Nagy újdonság, hogy most már a PS2 Classic játékokat sem kell konvertálni és átalakítani. Elég csak fognunk a PS2-es iso-t, bemásolni a belső HDD PS2ISO mappájába, pár gombnyomással beállítani vagy készíteni hozzá egy CONFIG fájlt és már fut is.

PSP játékok: a játékoknak a belső HDD PSPISO mappájában kell lennie, valamint telepítve kell, hogy legyen a PSP Launcher program.

Az XMB Settings- Game Settings pontjában az alábbi lehetőségeink vannak.

PSP Remaster – Screen Mode: a képernyő méretét lehet HD tévéhez optimalizálni.

PSP Remaster – 3D Display: 3D tévékhez lehet beállítani a 3D megjelenítést. Teszteltem pár 3D-s PSP játékkal és eszméletlenül jó a 3D hatás.

PSP Remaster – Ad Hoc Mode Channel: ha van wifi kapcsolat, akkor a csatlakozható emberek számát lehet beállítani multizáshoz.

PSP Remaster – Ad Hoc Mode: amennyiben két PS3 wifivel csatlakozik egymáshoz, akkor itt lehet bekapcsolni a multi játékot.

Most pedig nézzük mi van, akkor ha rámegyünk egy játékra és háromszöget nyomunk.

Add to favorites: kedvencek csoporthoz adás

Rename: átnevezés

Delete: törlés

Copy: másolás

Check CRC: a játék verziójának ellenőrzése CRC szempontból

Properties: a játék fájl adatai

PS1 játékok: a játékoknak a külső vagy belső HDD PSXISO mappájában kell lennie.

Az XMB Settings- Game Settings pontjában két lehetőségünk van.

PS/PS2 Upscaler: az SD pixeleket felkonvertálja HD felbontásra. Magyarul felskálázás. HD tévé tulajdonosoknak szinte kötelező beállítás.

PS/PS2 Smoothing: egy blur effektussal a megjelenítésen javít picit. Szintén ajánlott a használata.

Most pedig nézzük mi van, akkor ha rámegyünk egy játékra és háromszöget nyomunk.

Add to favorites: kedvencek csoporthoz adás

Rename: átnevezés

Delete: törlés

Copy: másolás

Check MD5: a játék verziójának ellenőrzése MD5 szempontból

Properties: a játék fájl adatai

PS2 játékok: a játékoknak a belső HDD PS2ISO mappájában kell lennie.

Az XMB Settings- Game Settings pontjában két lehetőségünk van.

PS/PS2 Upscaler: az SD pixeleket felkonvertálja HD felbontásra. Magyarul felskálázás. HD tévé tulajdonosoknak szinte kötelező beállítás.

PS/PS2 Smoothing: egy blur effektussal a megjelenítésen javít picit. Szintén ajánlott a használata.

Most pedig nézzük mi van, akkor ha rámegyünk egy játékra és háromszöget nyomunk.

Add to favorites: kedvencek csoporthoz adás

Rename: átnevezés

Delete: törlés

Copy: másolás

Enable Wide Screen: ez egy nagyon király opció. A játék megjelenítését állítja át 16:9-re. Lásd példa:

Patch előtt példa 1:

am1

16:9 patch után példa 1:

am2

Patch előtt példa 2:

at15

16:9 patch után példa 2:

at16

Mint látható sokkal több minden jelenik meg a képernyőn és részletgazdagabb.

Enable 480p: a játékokat 480p felbontásra húzza fel progressive scan segítségével. Van amelyik játéknál szemmel látható a különbség és van ahol nem.

Enable Yfix: a képernyőt állítja be, hogy semmi se lógjon ki, azaz mindent megjelenítsen a tévén.

Enable FMV Skip: ezt aktiválva a videókat lehet elnyomni minden PS2 játék esetében

CONFIG to use: itt lehet custom, official, unknown és none. Ha egy adott PS2-es játékhoz már van javítás, akkor itt kiválaszthatod a custom vagy official opciókkal. A none-al értelemszerűen nem lesz semmi javítás bekapcsolva. Az unknown pedig a create config pontban általad létrehozott javítást aktiválja.

Create Config: itt tudsz saját konfig fájlt készíteni. Nagyon egyszerű, csak be kell ikszelned a variációkat. A következő verzióban nem hex értékek lesznek, hanem szöveges kiírás, illetve a lehetőségek száma bővül. Addig is egy kis segítség az értékekhez: KATT IDE
A jobb oldalon láthatod a notes értékeket. Mivel ezek egy hiba csoportot javítanak, így pl ha az egyik játéknál bizonyos érték kijavította a fekete képernyő hibát, akkor az nagy eséllyel egy másik játéknál is működni fog, amely hasonló hiba miatt fagy ki.

Check MD5: a játék verziójának ellenőrzése MD5 szempontból

Properties: a játék fájl adatai

Végezetül pedig lássunk egy bemutató videót a ManaGunZ-ról. (kezdeti 1.0-ás verzió)

[mycred_video id=”UaaVV73GceE”]

Letöltési link: KATT IDE

Mi várható a következő, 1.3-as ManaGunZ verzióban?

Csak felsorolás szinten pár dolog, amiről tudok: 60 fps hack opció a PS2-es játékokhoz, konzol hőmérséklet kimutatás PSP, PS1 és PS2-es játék közben, újabb CONFIG beállítások PS2-es játékokhoz, gyorsabb file manager, még több opció a megjelenéshez, azaz témák, stb stb.

Hamarosan új bemutató cikk várható tőlem, mert a nyakunkon az új Retroarch emulátor, a SCUMMVM átlép a 32 bites játékokkal való kompatibilitásba (ez KURVA NAGY lesz), új PS1 emulátor verzió Xbox360-ra és nem utolsó sorban bombasztikusan jó japán játékokhoz készül angolosítás PSP-re, SNES-re és PCFX CDROM-ra, amikkel külön foglalkozom majd. Nem utolsó sorban pedig a PSP és PS2-es játékok esetében már 4-5 fejlesztő dolgozik azon, hogy elérjük a 100%-os kompatibilitást PS3-on. Öveket becsatolni. A Ps4 és XboxOne szívás! Ámen!

Jó játékot kíván mindenkinek a:

banner

15
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
10 Hozzászólások
5 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
10 Hozzászólók
Rafi13szimszonosZsolaxbond71Metal Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Csubi1980
Tag

Köszönöm TON ezt a részletes bemutatót. Most jól jött “nyaralás” alatt. Ps1 esetén látom van egy kis Hd felkonvertálás, ez sokat dob a látványon? Mert én pl ps1 emuval nem is foglalkoztam, mert számomra elfogadhatatlan volt a grafika Ps3-on idág. Ps2, snes, psp az szuper, de ps1 🙁

szimszonos
Tag
szimszonos

Na.ez már nem.semmi,öröm ps3 konzol tulajdonosnak lenni,az emulátorok miatt pedig a többi konzol a nyomába sem ér.Sajnos idáig nekem sem működött rendesen a MegaGunz mert Rogero 4.55 van fennt.Ps2 játékot tudok iso formátumban PS2ISO mappából indítani,vagy át kell konvertáln?Cobra cfw kötelező?

evil
Tag
evil

Köszi a cikket,Xbox360-ra mikor várhato az emulátor?

csabi
Tag
csabi

Köszi a szuper leírást, csak én vagyok vaksi, hogy nem találom honnan lehet letölteni ?

xarina
Tag
xarina

Köszönöm a részletes leírást, jó kis programnak tűnik.

Metal
Tag
Metal

a ps3 nálam régóta szekrénybe áll,nem sokat foglalkoztam vele az utóbbi időben,de ha igaz amit leírtál( 60fps hack ps2 címeknél meg full kompatibilitás),iszonyat jól hangzik,mindenképp kipróbálom.

bond71
Tag
bond71

Köszönjük szépen 🙂

60FPS- és 100% kompatibilitás Ps2-re.
Meg N64 emu gyere már 🙂
Kérem bárki aki Működésre tudja bírni a Ps2-es Gateway 2.részét vmelyik átvezetőnél mindig kifagy :@@@ Az kérem jelezzen hogy sikerült!
Ksözönöm!!!

Zsolax
Tag
Zsolax

Köszi, kipróbálom én is, mert egész jól hangzik a tudása.

szimszonos
Tag
szimszonos

Kipróbáltam a programot 3 féle cfw-én is.Abból az egyiken a Rogero 4.55 cfw-én mivel nem Cobra volt nem indultak a játékok.Utána kipróbáltam a legújabb Rebug 4.81.2 cfw-én is.Cobra toolbox-ban beállítva a Cobra mód természetesen.Eleinte működött a dolog 1-2 játék indításnál,de utána megnéztem webmannel is hogy látok-e valami különbséget grafikában.Na ezt nem kellet volna.Utána már nem indult el egy ps2 játék se,ami addig indult még az se,se a Managunz se a Webman filemanagerrel se.Mindent próbáltam,toolbox-ban a webmant is letiltottam de hiába.Onnantól már nem indult el egy ps2 játék se,szerintem összeakadt a 2 progi valahogy.Ezek után jött az általad javasolt Rogero 4.46… Tovább »

Rafi13
Vendég
Rafi13

Sziasztok!

Engem megnyitás után egy olyan hiba üzenet fogad, hogy szüksége van valami peek & poke ra..
Erre tud valaki valamit,mit ronthattam el?
A legújabb Rebug CFW van fent.

Köszi a választ előre is!