TEKKEN 2 (PlayStation)

TEKKEN 2 (PlayStation)

Sziasztok retró fanok!

 

Üdvözlöm azokat, akik már akkor is itt voltak, mikor először írtam a Retro Console Games hasábjain, és azokat is akik, azóta jöttek, hogy én elhagytam a fedélzetet. Ton és köztem harmonikus volt a kapcsolat, szerettem is ide írni, meg gyakorlatilag neki (is) köszönhetem, hogy kipróbálhattam magam ezen a téren, úgyhogy távozásomnak más oka volt, amit nem firtatnék, de egy nagyobb kitérőt követően, Ton nagylelkűségének hála, újra ronthatom itt a levegőt retró ügyben! 🙂 Terveim szerint kéthetente jelentkezem majd retró játék írásokkal olyan gépek játékairól amik nagyjából a PS és PS3/X360 közti időszakot fedik le. Első “áldozatom” egyik kedvenc verekedős játékom, a TEKKEN 2. Azt viszont tessék szem előtt tartani, hogy ezek nem tesztek, vagy ismertetők, hanem inkább élménybeszámolók lesznek.

a8e764e6gw1euxs8lill8j20m80s0114

 

Az első rész után nem kis meglepetést okozott, hogy mennyit fejlődtek a programozók. Sokkal látványosabb, összetettebb (mégis egyszerűbb, érted…) lett a folytatás, és ami talán a legfontosabb, nem kicsit gördülékenyebb, testhezállóbb lett az irányítás és a harc menete. De mielőtt még bármit is csináltunk volna tesómmal, lejátszott a játék egy (akkoriban nagyon divatos) intró filmet, ami ritka jó hangulatot teremtett. Szerintem a Tekken 2 intróját láttam az életemben a legtöbbször. Szemet és fület gyönyörködtető. Annyira meghatározó lett életemben, hogy utána sokáig minden játékban ezt a már-már művészi minőséget kerestem, ehhez mértem mindent. Talán csak a Final Fantasy VIII intrója tudta megugrani ezt a lécet (számomra).

t01

Nyílván tepertünk is a “Versus” opcióhoz ahol a következő döbbenet ért minket: tíz választható karakter és tizenhárom kérdőjel díszítette a képet. Micsoda? Ennyi megnyitható karakter van? Azért ez nem semmi… Következő ámulat: Grafika. Ok, ma már borzasztó “kockásnak” tűnik, de akkor baromi részletes és hatalmas, egész képernyőt betöltő karaktereknek hatottak. A mozgásuk gyönyörű, részletes és folyamatos, rengeteg támadó elemmel. A megnyitható karakterek között van egy-két tükör karakter, akiknek vannak hasonlatos mozgásaik, de a legtöbb nagyon is egyedülálló, roppant változatosak, mind megjelenésben, mind harcstílusban, mozgásban. Olyan szép mozdulatsorok és kombók vannak benne, hogy szerintem a mai napig megállnák a helyüket “copy-paste”-elve más játékokban. Egyszerűen gyönyörű a szemnek.

t02

Játszottunk egy párat, benéztünk a “Practice”-be, majd ki is menekültünk, mikor megijedtünk a milliónyi mozgástól (amiket persze a kombókkal együtt jól begyakoroltunk később, az amúgy nagyon jól kivitelezett gyakorló módban), és szemünket az “Arcade” mód felé vetettük. Jó érzékkel, az azóta is egyik kedvenc karakteremmel, Lei-jel kezdtem (akivel később kidolgoztam egy olyan mozdulatsort, hogy még Hard-on sem tudtak hozzám érni. Ugye? A patch-ek előtti időszak… 🙂 ), szépen végigküzdtem magam és a megnyerő videó után (amit talán outro-nak hívtunk akkor és szintén nagyon örültünk létének) megnyitottam egy karaktert. Hibátlan játéktervezés mondhatom. Maximálisan kiszolgálta, és ha lehet így fogalmazni “túltáplálta” az ingerküszöbünket.

t05

Úgy gondolom mindenki, aki kicsit is közreműködött a Tekken 2 létrehozásában nem elégedett meg az akkori maximummal, hanem egy jó nagy lapáttal rátéve megmutatta az új és követendő irányvonalat. Ez volt az a játék, amit büszkén mutattam minden családtagnak és ismerősnek és még olyanokat is a képernyő elé szegezett és tettek is vele nem kevés próbát, akik sosem játszottak videojátékkal előtte, legyen szó kisgyerekről, anyukáról vagy nagymamáról. A Namco ezzel a nem mindennapi játékkal tett a videojáték-ipar és az azokkal játszó milliónyi gamer érdekében egy hatalmas lépést a felé, hogy az emberek elkezdjék komolyabban venni a videojátékok létét és rádöbbenjek, hogy nem feltétlenül “ciki” játszani, és nem biztos, hogy az a jó, ha felnövünk és csak azért lökjük el magunktól a szórakozás eme fajtáját, hogy megfeleljünk a felnőttséggel szembeni elvárásoknak.

t08

 

 

Ha pedig szívesen olvasnátok még régebbi játékokról, látogassatok el a digitális, multimédiás retró magazinom, a New Retro Games Facebook-, vagy web -oldalára (katt a kiemelt szövegre), ahol már letölthető az első öt szám. Megtekintéséhez Adobe reader ajánlott. Jó szórakozást hozzá, találkozunk itt, a Retro Console Games oldalain két hét múlva!


17
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
8 Hozzászólások
9 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
9 Hozzászólók
sipi68xarinaDr. ZaiusszimszonosRolee82 Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Csubi1980
Tag

Szia! Köszönöm a cikket, nagyon szeretem az ilyen cikkeket, amik inkább élményjellegűek, mintsem a száraz tényeket taglalják. Nekem a Chrono Cross intrója tette fel anno nagyon magasra a lécet, főleg a zenéje miatt: https://www.youtube.com/watch?v=923fVDDwaHo Nem tudom nehéz ezt szavakba ölteni anno lelkük volt a játékoknak, ma ilyen nincs zömük üres csilicsálé valami, hamar felejthető alkotások. Persze nagyritkán manapság is jelennek meg jó játékok, de azok se érnek fel a régi nagyokhoz! No jó azért egy Persona 5 is tudott manapság is nagyot villantani, vagy a Zelda is, de nagyon elenyésző ezen játékok száma.

TON
Admin

Üdv nálunk újra 🙂 Reméljük sok jó cikkel gazdagítod majd az oldalt mint annó 🙂

Rolee82
Tag

Szia! Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy fogsz itt még cikket publikálni, ugyanis az a hír járta, hogy neked sikerült feljebb törni és valamilyen magazinnak lettél az egyik cikkírója. Én nem voltam még akkor itt az oldalon amikor te, tehát csak hírből hallottam ezt az infót. Egyébként a cikk remek lett és ha jól belegondolunk ma már nem is olyan korrekt dolog az ha régi játékokat kifejezetten tesztalanyként kezeljük. Az élménybeszámoló jellegű cikkek sokkal közelebb visznek minket a régi játékok megismeréséhez. A felnőttkori videójátszáshoz meg annyit, hogy ha az nem válik valami fontosabb dolog kárára, akkor nem fáj az senkinek… Tovább »

Csubi1980
Tag

Pontosan, család mellett én is csak este 10 után játszok max. 1-2 órát, kivéve péntek szombat, na akkor megy a csapatás este tíztől hajnal 2-ig.

Rolee82
Tag

Én is max elalvás előtt játszom már csak, de most a napokban olyan dög meleg van, hogy nincs szívem beizzítani sem a boxot sem a ps3-at nagyon. 🙂

evil
Tag
evil

Köszi a cikket,igaz ezek a régi gamek mást adnak mint a mai csili vilik!!!

Nyitrai Máté
Tag
Nyitrai Máté

A 3 rész után valahogy kezd elveszni a varázsa. Vagy csak mi várunk el egyre többet csak nem vesszük észre.

Rolee82
Tag

Nálam a Tekken 5 a mai napig a favorit. Mondjuk a legújabbal a 7-el nem játszottam még, depl. a Tekken 6-nál már közel sem éreztem azt a játékélményt mint az 5-nél.

szimszonos
Tag
szimszonos

Nagyon jó játék,az intro is fantasztikus.Talán még a Gran Turismo 1-2 introja se volt semmi anno.

xarina
Tag
xarina

Sajnos soha nem volt Ps1-em, igy nekem ez a jatek anno kimaradt. Par eve probaltam ki, de akkor mar a Mortal Kombat 9 utan nem volt meg a varazsa szamomra.

sipi68
Tag
sipi68

Kösz,nagyon jó a cikk!Látványosak a videók!