Persona 4 (Ps2)

Persona 4 (Ps2)

Következő játékom a Persona 4 volt, amely 70+ órámat emésztett fel, ezzel az egész áprilisom a personák hajkurászásával telt. Érdekes játék, mert egy életszimulátor és egy JRPG keveréke. A Persona 4 Ps2-es játék, Ps Vitára is megjelent, de ez már egy bővített változat, melynek a címe Persona 4 Golden.

Történet elején egy kis városkába érkezünk meg Japánba, ahol egy évet fogunk tölteni rendőr bácsikánk és kislánya társaságában, miközben a közeli középsuliban éljük a kamaszok kusza életét. Alighogy megérkezünk, rejtélyes gyilkosságok sora kezdődik el. Egy véletlen folytán pedig mi, és hozzánk szegődő társaink próbáljuk majd elkapni a gyilkost. A rendőrséget nem vonjuk be, mert valószínűleg nem hinnének nekünk. Ugyanis rájövünk, hogy (ez egy kicsit bizarrnak fog hatni, de japán játékról van szó) a gyilkos képes az áldozatait a TV-be belökni, ahol egy másik világba kerül. Ha nem mentjük meg az illetőt, a következő ködös napig (általában 3 hét), akkor meghal a személy és értelemszerűen vége a játéknak. A fentiekből kiderül, hogy mi is képesek vagyunk bejutni a TV-be és ezáltal az ottani világba, ahol különleges szörnyekkel kell majd harcolnunk. A történet nagyon jó, de a korábbi részekhez hasonlóan itt is sok az üresjárat és lassan indulnak be az események. Itt is különleges képességgel leszünk megáldva, képesek leszünk különböző personákat megidézni, akik segítenek tulajdonságaikkal legyőzni az ellenfeleket.

Játékmenet: diákként ezer féle dolgot tudunk csinálni a játékban. A lényeg, hogy jól osszuk be az időnket és képesek legyünk a megadott határidő előtt megmenteni az aktuális személyt a másik világba, ahová a TV-be mászva tudunk elérni. Tehát órákra kell járnunk, néha teszteket kell megoldanunk, építeni kell más emberekkel a szociális kapcsolatunkat, kajálhatunk, többféle munkát vállalhatunk stb. Ezekre nagy szükség van, mert van 5 főtulajdonságunk, ami bizonyos tevékenység hatására fog fejlődni. Pl. ha este tanulunk akkor a tudásunk fog fejlődni stb. Ezek pedig ha elég magas szinten vannak utat engednek újabb kapcsolatok kötéséhez. Pl. magas szintű tudás kell ahhoz, hogy az osztályban egy diák egyáltalán szóba álljon velünk. A szociális linkek fejlesztése 10 szintből áll és kb. 20 féle van ezekből. Lesznek amik automatikusan fejlődnek, ahogy haladunk előre a történetben, de lesznek olyanok, amiket a megfelelő válaszok adásával fejleszthetünk, vagy különböző szívességeket kell csinálnunk az illető személynek stb. Tehát ez egy összesített dolog, de csak leírva ilyen bonyolult. A lényeg próbáljunk minél több emberrel, minél magasabb szociális szintre jutni. Miért kell ez? Hát a játék lényegéért, avagy a personákért. A personák tulajdonképpen megidézhető lények, többségük mitológiai, vallási eredetű, (pl Thor, Lucifer, Queen Mab stb.) Mi is tudunk harcolni, de inkább célszerű personáinkra hagyatkozni a csaták során. Társaink a játék során csak egy personát tudnak megidézni, mi 200 felettit vagyunk képesek. Akik szeretnek gyűjtögetni nem fognak unatkozni. A personák különböző képességekkel rendelkeznek, tudnak fizikai, mágikus sebzést okozni, gyógyítani, pozitív, negatív buffokat adni stb. Rengeteg képesség áll majd a rendelkezésünkre, az is igaz minél magasabb szintű egy ilyen persona, annál erősebb skillekkel is rendelkezik. Personákat csaták során fogunk szerezni, mikor vége a csatának sok esetben nyerhetünk personákat. Majd ha már sok personánk van, akkor egy különleges helyen, fúzió révén újabbakat, erősebbeket hozhatunk létre.

osszeskari

Harcrendszer: A csata körökre osztott, ahogy az előző részben. Itt azonban végre már képesek vagyunk mi magunk is közvetlenül irányítani a többi csapattársunkat is. Sokkal barátságosabb a játék menüje, és könnyen menedzselhetőek a karaktereink. Egyszóval sokkal felhasználóbarátabb lett ez a rész. A csaták itt is eleinte nehéznek tűnnek, a cél megtalálni az adott ellenfél gyengéjét, onnan már könnyű dolgunk lesz. A játék is sokkal több helyszínen fog játszódni. Az előző rész monoton dungeonjaihoz képest itt sokkal érdekesebb, színesebb, változatosabb lesz minden. Lesz itt sztriptíz bár, szauna, minecraft világ stb.

harc

A zene: továbbra is szuper, nagyon passzol a játék bizarr világához. Még rengeteg dologról lehetne írni, összességében egy szuper játék, aminek sikerült az előző játék hiányosságait kiküszöbölnie. Negatívként annyit említenék meg, hogy egyes szociális linkek túlságosan érdektelenek, az ember csak végignyomkodja, hogy meglépje a magasabb szintet az adott szociális linken.

Ezek után kíváncsian várom, milyen lesz a nemrég megjelent Persona 5.

ÉRTÉKELÉS: *****

Ps2 méltán egyik legjobb Jrpg-je, szuper történet, nagyszerű karakterek, rengeteg personával, csodálatos zenével. Rengeteget csiszoltak az előző részhez képest, sokkal felhasználóbarátabb, és tartalmasabb is lett.

12
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
9 Hozzászólások
3 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
10 Hozzászólók
kertesz tamasKovaszimszonosNyitrai MátéBodnár István Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
TON
Admin

Ez az a játék, amelynél ha nem 5 csillagot adtál volna Csubi, akkor esküszöm belepofátlankodom az értékelésbe 🙂 🙂
Komolyra fordítva a szót, ez a játék nem a Ps2 egyik legjobb RPG-je, hanem a legjobb! Mindenhol 10 pontos értékeléseket kapott és emlékszem, hogy a Ps2 konzol hajnalán jött ki.
Azért nem semmi, hogy a Persona 3 is 10 pontos játék volt, ez a Persona 4 is és ne feledjük, hogy idén jött ki a 2017-es év RPG-je, a Persona 5, ami szintén 9-10 körüli értékeléseket kapott és csak az új Zelda lehet versenyben vele az év játéka címért.

xarina
Tag
xarina

8 even keresztul volt Ps2-m, de a Personakrol nem is hallottam. Aztan az 5 megjelenese korul itt az oldalon Ton is nagyon sokat felhozta, meg a neten is agyon volt dicserve. Igy en is kiprobaltam es azonnal lenyugozott. Messze meg a vege (sajnos csak heti par orat van idom jatszani) de utanna nekikezdek a tobbinek is.
A bemutato meg szokas szerint nagyon jo lett.

evil
Tag
evil

Jo cikk!!

csabi
Tag
csabi

Néztem videókat, ez az a játék amivel tuti nem fogok játszani.

Bodnár István
Tag

Elég érdekes játéknak tűnik, ha valahogy mókolható lenne Xbox 360-ra lehet ki is próbálnám. 😀 Persze ha az időm engedi.

Nyitrai Máté
Tag
Nyitrai Máté

Kér hogy nincs hozzá magyarosítás mondjuk elég hosszú játék van idő megtanulni. De a történet miatt se lenne rossz. Talán egyszer.

szimszonos
Tag
szimszonos

Nem tartozik a kedvenc játékaim közé mivel jrpg műfajt sem szeretem,de műfajában kiemelkedő játék az vitathatatlan.

Kova
Tag
Kova

Jó kis game, anno sokat toltam vele 🙂

kertesz tamas
Tag
kertesz tamas

Jó az írás,de ez a játék valahogy nekem kimaradt.