Retró Duma 1.

Retró Duma 1.

Sziasztok!

Mivel ez az első alkalom, így szeretném bemutatni nektek az új kezdeményezésünket, amelynek neve:

RetróDuma

Igazából nem kell semmi extrára gondolni. Tudom, hogy sokan a magyarítások miatt vannak az oldalon, de ettől függetlenül hiszem, hogy azért egyben konzolosok is vagytok, így érdekelnek a konzolos témák. Itt mindig lesz egy adott téma, amely kapcsán ki lehet fejteni a véleményeteket, vitázhattok egymással, elmélkedhettek. Ha sikeres lesz, akkor minden héten lesz ilyen rovat. Ha nem lesz népszerű, akkor pedig törölni fogom visszamenőleg is.

A szabályok:
– vitázni, ellenvéleményt formálni KÖTELEZŐ 🙂 Ellenben személyeskedni és másra irányulóan csúnyán beszélni tilos. Törölve lesz.
– hozzászólások formájában csak a témához lehet csatlakozni ebben a rovatban. Offolás törölve lesz.
– ha nincs határozott véleményed a heti konzolos témával kapcsolatban, akkor ne írj. Nem kötelező. Az egyértelműen pontszerzésre menő pár szavas, sablon vélemények és hozzászólások törölve lesznek.

Tehát minden héten 1 konzolos téma lesz és mindig 5 állandó tagunk szól hozzá a témákhoz, hogy megadja az alaphangot. Nem kell velük egyetérteni, csak azért van, hogy még is legyen indítónak pár vélemény olyan emberektől, akik régóta konzoloznak. Ők pedig az 5 mesterlövész:

Az ötös

Azaz, Norcsu, Csubi1980, Ton, Guba, Dr Zaius. Mint látható két hely még van közöttünk, így idővel a legértelmesebb hozzászólók csatlakozhatnak, lóra pattanhatnak 🙂

A heti témánk pedig:

 A Japán vagy a nyugati játékokhoz vonzódsz inkább? Miért?

Norcsu:

Inkább a nyugati játékokhoz. A japán játékok között én úgy vettem észre, hogy a játékmenet és a játékstílusuk nagyon hasonló. Elmondható, hogy a harc és az “ölés” technikája kap nagy hangsúlyt, mindezt úgy, hogy a valóságtól közben teljesen elrugaszkodik a játék. A nyugati játékok inkább a történetre fektetik a hangsúlyt és szerintem sokkal földhözragadtabb a játékmenet.

Csubi1980:

Egyértelműen a japán játékokat szeretem jobban, mivel főleg JRPG-vel játszom. Az ok pedig annyi, hogy a nyugati rpg-hez képest a legtöbb JRPG-nek nagyon jó története van, szerethető karakterekkel, rengeteg érzelmet képes kiváltani az emberből, együtt sírunk, nevetünk az általunk irányított szereplőkkel. Illetve szerintem a karakterek háttértörténete is jobban ki van dolgozva. Valamint én jobban szeretem a körökre osztott harcot.  Illetve rengeteg titok, rejtély van ezekben a játékokban, aminek a felfedezése nem egyszerű. Természetesen a nyugati rpg között is vannak kiemelkedőek amik lefedik a fent említett pozitívumokat, de igen kevés létezik belőle.

TON:

Nálam ez nem kérdés, hogy a japán játékok a nyerőek. Igazából ezeken nőttem fel, ezeket szerettem meg és valahogy a japán játékoknál érzem, hogy az esetek többségében tényleg a játékosoknak készülnek, tiszta szívből és nem pedig csak a mocskos profit miatt. Ezen kívül még azt gondolom, hogy a legötletesebb, legegyedibb játékok többsége Japánból érkezik. Természetesen ettől függetlenül jó pár ötletes, vagy zseniális nyugati játék is létezik, de sokkal kevesebb. És ha megnézzük minden idők legjobb játékainak a listáját különböző médiákban, akkor csupa csupa japán játékokra lelünk. MetalGear, Final Fantasy, Shenmue, Dark Souls, Mario, Zelda. Mind iránymutató cím, amelyek nélkül a nyugati játékok létre sem jöttek volna. Vagy pedig másképpen.

Guba:

Igazából nem teszek különbséget. Ez a kérdés nálam még soha nem merült fel. De így belegondolva a japán játékok mintha maradandóbb élményt hagytak volna bennem. Gondolok itt az emocionális részre. Pl: Shadow of the colossus-ra, ahol ez nagyon szembetűnő. De az Ape Escape, Klonoa, Vagrant Story, Sillent Hill, MGS, Tenchu, RE is ide sorolható. Naná hogy a teljesség igény nélkül. Általában árnyaltabbak az érzelmi motivációk az biztos. Ezáltal (is) sokkal kerekebb a történet az igaz… de hogy ettől jobban vonzódnék hozzájuk, azt nem állítanám. (Nem úgy ha rajzfilmekről beszélünk, egy Full Metal Alchemist, Death Note…. (drága jó Animax…)
Egy Seirous Sam, Duke Nukem daráló ugyan úgy kikapcsol. A Red Alert: Reatliation (PSX) régebben úgy beszippantott, hogy azt sem vettem észre mikor került a szobámba az a leves, és ha már ott, van mért hideg… De említhetném a God of War-t vagy a Jak and Daxter-t is. Remekül szórakoztam velük. Sőt! Tervben van az újrajátszásuk is. Viszont Olyan játékok, mint a Power Showel, Irritating Stick, Kurushi, Bhisi-Bhasi Special, azért hiányoznak. Kísérletezésben a japánok régebben sokkal bátrabbak voltak. Ez (is) hiányzik, a modern érából.
Ja és ha már így felvetetted, tényleg! A Tomb Raider –hez kellettek a japánok hogy feltámadjon, és ujjra méltó legyen régi hírnevéhez. Ha ebből indulok ki, és abból, amit leírtam, úgy látszik, vonzódóm a japán “szellemiségben készült” játékokhoz!? Kösz! Eddig ezt nem is tudtam ?

Dr. Zaius:

Ez számomra nem is olyan egyszerű megválaszolni. Ha megnézzük a kedvenc játékaim listáját elég vegyes képet kapunk: Dark Souls II, Duke Nukem 3D, Mortal széria, Far Cry 2, Super Metroid, a legtöbb Mario játék, Condemned, Final Fantasy VI, Shenmue, Heavy Rain. Itt aztán nemcsak nemzetek, de korok és stílusok is keverednek rendesen. Szeretem mindkét világ stílusát, de talán azért billenhet a mérleg nyelve nyugat irányába, mert ha már nagyon elszalad a ló a Japánokkal, azt már nehéz elviselnem. Gondolok itt arra, hogy szeretem a PS3 exkluzív Afrika-át és Folklore-t is (utóbbit tessék pótolni PS3 tulajok, nagyon hangulatos játék), valamint a X360/PS3-as Shadows of the Damned-et, de egy Akiba’s Trip-et, vagy Lollipop Chainsaw-t már nem tudnak lenyomni a torkomon. Valamint nyugaton szerintem a drámához is jobban értenek (Heavy Rain). Ugyanakkor nem vagyok nagy JRPG fan, úgyhogy ez is rengeteget számít.

——————————————————————————————————————————————————

Most pedig tiétek a pálya kedves felhasználók 🙂 Jöhetnek a ti véleményeitek!
Szóval a Japán vagy a nyugati játékokhoz vonzódsz inkább? Miért?

15
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
11 Hozzászólások
4 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
14 Hozzászólók
szimszonossomi8viktorRicoKwothepalyagabi Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
E61
Vendég
E61

Nyugati játék: emészthető(bb)
Japán játék: emészthetetlen, színes, szagos, undorító, fjúcsurisztikus

ellp
Tag
ellp

Én különös képpen nem vagyok válogatós.Mondhatnám mindenevő vagyok.Igaz, későn,kb. 40 évesen kezdtem el konzolozni.Nálam inkább az a fő szempont, hogy élvezzem a játékot! Hogy már várjam, hogy legyen egy kis időm, hogy folytassam a játékot.Mert játszani kortól függetlenül JÓ!!! És mindegy, hogy az nyugati vagy keleti. Érezzem jől magam.Ez a lényeg. Nem a grafika, stílus stb. számít, hanem maga a játékélmény. Csak az a baj, hogy már a játék piacot is elérte a profit éhség, ergó nem a játékos a legfontosabb, hanem a PÉNZ! Van ,amikor számomra egy XBLA többet ér, mint egy beharangozott “nagy cím”, mert van értéke.És az… Tovább »

Leckie
Tag
Leckie

Gyerekként még a japán játékokat szerettem jobban de ahogy öregebb lettem egyre jobban a nyugati játékokat szerettem meg.
Most ha választanom kéne hogy melyik variációt válasszam nem tudnék dönteni mert mind kettővel szívesen játszok.
Japán játékoknál és a történet centrikusabbak fognak meg.
Végül én a játékok terén mindennel játszó vagyok.

RicoKwothe
Tag

Japán vagy nyugati?Már a kérdés is elég érdekes.Min nőttünk föl rengetegen?Super Mario és társai.Tehát alapvetően a japánok szerettették meg velünk a videojátékokat.(Más dolog viszont a jó öreg Atari2600, még a Nintendo előtt, az viszont nyugati dolog.)Erre a kérdésre mindenféleképpen csak szubjektív választ lehet adni, azaz kinek melyik jön be jobban.

szepi79
Tag
szepi79

Igazából mindegy, hogy milyen játék. Az a lényeg, hogy mikor mihez van hangulatom. Van amikor hentelni van kedve az ember gyerekének, van amikor rejtvényeket megoldani. Mindig azt választom, hogy milyen hangulatom van. Most például valami arabokat lemészárolós fps-hez lenne kedvem.

pozsoka
Tag
pozsoka

Én eleddig nyugatiakkal játszottam leginkább, de annyit írtok a japánokról, hogy muszáj lesz azokat kipróbálnom, így tavasszal visszatérek a válasszal.

Chris
Tag
Chris

Én speciel irtózom a japán, manga, jrp játékoktól számomra az összes unalmas és gyerekes fos, hányingerem van a legtöbbtől. El sem hiszem, hogy ezt végre kiírhattam magamból és elnézést, ha valakinek nem tetszik de tényleg ez a véleményem és pontosan tisztában vagyok vele, hogy ha szeretném akkor rengeteg “új” játékkal játszhatnék de valahogy, akármelyiket próbáltam eddig az összes egy kalap fossal ért fel. Ez az én magán véleményem, tehát nekem kétség kívül a “Nyugati” tehát az európai-orosz-amerikai játékok jönnek be persze abból sem mindegyik 😉 Tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül úgyhogy erősítsetek meg 😀

Metal
Tag
Metal

Ezzel az állásponttal sajnos egyet kell hogy értsek,leszögezem hogy alapból nem vagyok rpg párti de különösen a japan rpg játékoktól valahogy kiráz a hideg és a hányinger kerülget(még némelyiknek a borítójától is), annyira szar az összes hogy azt leírni is képtelenség.Odáig rendben van hogy baromi jól kinéző manga csajok stb,de ettől még nem fogok hasra esni…szóval én úgy látom a japánok kicsit túlzásba viszik ezeknek a szemeteknek a gyártását,erőltetett az egész.

Csubi1980
Tag

Pedig vannak itt gyöngyszemek, tény a karakterek zöme a nyugati játékhoz szokottaknak sose lesz a kedvence, de ha ezen sikerül túllendülni, akkor a játék története kárpótol mindenért. De nem vagyunk egyformák, kinek mi jön be. Én pont így vagyok az Fps-ekkel, igaz nem nevezném fosnak őket, mert ott is van pár kiemelkedő alkotás, persze itt se a grafikára gondolok, hanem a sztorira és a körítésre 🙂

palyagabi
Tag
palyagabi

Részemről mint gyártás, nincs megkülönböztetve, inkább mint stílus nem jön be a japán (manga, stb.).
A játékoknál a történet teljesen hidegen hagy, magát a játékélményt részesítem előnyben.
Olyasmi mint a keresztrejtvény, a feladványok az érdekesek, nem a megfejtés.
Ha sztori kell, arra ott a könyv vagy a film.

RicoKwothe
Tag

Lópikulát!Nem egy játék van, ami számomra mérföldeket vert történet terén még a nagyobb Hollywood-i produkciókra is.(Dragon Age Origins, Mass Effect sorozat, Metro 2033 stb.)
A japán animék-nál-nél (mittomén hogy a helyes) pedig nem sok jobb “emberi” történet van, ha egy kicsit a “sorok közé” is látsz, nem pedig csak nézel.És ez erősen visszaköszön a játékaikból is.

Viktor
Tag
Viktor

Azt veszem észre lehet csak a korom miatt,de inkább a nyugatiak,az jön be ha minél élehűbbek a karakterek,sztépen megrajzolt tájak,épületek,kiráz a hideg a rajzfilmszerű grafikátol,és ami még fontos a történet,izgalmas legyen!Nagy kedvenc,:ME ttrilogi,GoW,Tomb Rider 2013,Assassins creed,Red dead,Ewil within.Mondjuk a Metro szériát vmiért rühellem,pedig szép azis de vhogy olyan depis az egész lehet az a baj, nemtudom de azt a szériát nagyon utálom.

somi8
Tag
somi8

Nálam ez a Japán vagy Nyugati játék kérdés szinte nem is kérdés,mert mindkettő vonz,egy JRPG,RPG,is ugyanúgy leköt mint egy nyugati kaszabolós játék.