Fatal Frame (PS2/XBOX)

Fatal Frame (PS2/XBOX)

Fatal Frame (PS2, XBOX)

„Már nem is emlékszem pontosan, hogy én és a bátyám mióta látunk olyan dolgokat, amiket mások nem ”

Ezzel az idézettel indít a Fatal Frame (Európai nevén:Project Zero) első része, ami életem első, túlélőhorror játéka volt.

Vajon kísértetek valóban léteznek vagy csak egyszerűen a képzelgések és a fantázia szüleményei? Igaz vagy sem, de akkor közelítsük meg ezt a témát más irányból: Mi lesz velünk a halál után? Az örök sötétség vár ránk, vagy tudatunk tovább fog létezni valamilyen formában?  Talán újra születünk, vagy bolygó kísértetként létezünk tovább?   Van egyáltalán bármilyen választásunk ilyen téren vagy egy láthatatlan, felsőbbrendű erő bábjai lennénk?  Én még sosem láttam szellemet, de egy valamit tudok:  A nagyapám halálának pillanatában, magától egyszerre 4 óra állt meg. Mindegyik óra ugyanazt az időt mutatta. Nos valljuk be őszintén, hogy ennek a  véletlen kategóriába  való sorolása igen csak helytelen lenne. Más elfogadható magyarázatot a mai napig sem találtam, viszont azt megtudtam, hogy ez nem egyedi jelenség. Részben ez miatt van az, hogy a paranormális tevékenységeket felvonultató filmek mellett nem megyek el szó nélkül. A Fatal Frame című videojáték meg aztán végképpen magával ragadott, amit ez úton szeretnék bemutatni.  Ugyan nem vettem a fáradságot, hogy jobban utánajárjak, de állítólag igaz történeten alapul. Lássuk hát a történetet:

1986-ban Takamine Junsei bestseller író a szerkesztőjével és  az asszisztensével együtt, felkereste a kísértetjárásoktól hírhedt Himuro házat (a legenda szerint egy tradicionális japán ház, valahol Tokyo külvárosában), hogy ihletet kapjon az új regényéhez.   Persze ez elég rossz ötletnek bizonyult, ugyanis sajnos ott ragadtak. Azóta sem hallott róluk senki.  Hinasaki Mafuyu fiatal író egy hónappal az eltűnésük után elhatározta, hogy kideríti mi történt mentorával (Takamine-vel) és ő is meghitt látogatást tett a szellemházba. A vendéglátás akkor is oly kitűnő volt, hogy már ő sem hagyta el a házat. Mafuyu-t az Intro címszó alatt irányíthatjuk a történet elején és a helyszínnel ismerkedve elsajátíthatjuk a játék irányítását. Miku-t (Mafuyu húgát) sokkolta, mikor megtudta, hogy bátyja is a házban ragadt. A két testvér nagyon jó viszonyban volt egymással, ráadásul mindketten rendelkeztek egy fajta különleges látással. Képesek voltak észlelni a földön ragadt, elhalálozott emberek szellemeit.  Hinasaki Miku végül elhatározta, hogy bemegy a Himuro házba és kideríti, mi lett Mafuyu-val és a többi ott ragadt emberrel.  Egy elemlámpával a kezében nyit be az épületbe, majd mikor már beljebb került, a ház őt is foglyul ejti, ugyanis az ajtó bezárul mögötte.  A játék hátralévő részében már őt irányíthatjuk.

Miku Hinasaki (A főszereplő)

Ebben a külső nézetes (csak a fényképező használata esetén vált belső nézetre) horror játékban lényegében nyomozni, keresgélni kell bizonyos dolgok (jegyzetek, hangfelvételek, tárgyak) után, időnként rejtvényeket kell megoldani és persze likvidálnunk kell az életünkre törő, erőszakos halált halt emberek szellemeit egy különleges erejű fényképezőgéppel (Camera Obscura), amit a játék elején már meg is kaparinthatunk magunknak.

camera obscura

Bárki aki belenéz, az megláthatja a szellemeket, de ugyanakkor néhány villantással a Pokolba is küldheti azokat. A gép minden egyes kattintással éhesen magába szívja a kísértetek energiáját. Tehát még más játékokban pl. zombik ellen puskákat kell fingatni, addig a Fatal Frame-ben a szellemekre fényképezőgéppel villoghatunk. Persze még a fegyverekhez töltényre van szűkség, addig ebben a játékban a különböző típusú filmek mennek muníciószámba. Vannak a 14-es, a 37-es, a 74-es és a 90-es típusú filmek. Minél nagyobb számozása van a filmnek, annál nagyobb sebzést lehet vele bevinni, de ugyanakkor egyre ritkábban is fordulnak elő. Arról senki se álmodjon, hogy pl. teletankolhatja magát 90-es típusú filmekkel és szellemirtó terminátorként lemészárolhatja a Himuro ház összes szellemét, de ez így is van jól. Később bizonyos fejlesztések által, szép fokozatosan elérhetőek lesznek a fényképezőgép speciális képességei is és segítségükkel akár lelassíthatjuk a szellemek mozgását, láthatóvá tehetjük őket, megnövelhetjük a gép sebzését, de a célkövetés is nagy segítség lehet. Egyébként nem csak ártó szándékú entitásokkal találkozhatunk. Vannak a saját világukban megrekedt, sétáló, itt-ott megjelenő szellemek, léteznek bujkáló lelkek is, akiket a fényképezőgép fénye fedhet fel és igaz ritkán, de léteznek segítőszándékúak is. Őszintén szólva, nekem ez a „fényképezőgéppel való szellemek irtása” hadművelet a poénkategóriába megy a mai napig, de ennek ellenére a harcrendszer nagyon izgalmas és élvezetes tud lenni még ilyen módon is.

FatalFrameCamera1

Természetesen a Fatal Frame ettől még egyáltalán nem lesz vicces játék. Sőt, végig eszméletlenül, félelmetes és nyomasztó, amit olykor-olykor szinte sokkoló ijesztésekkel fűszerez meg. A hangulata mintha „A Kör” című filmeket idézné. A soundtrack és a hanghatások nagyon el vannak találva és 2002-es megjelenéshez mérten a grafika is szépnek mondható. Életemben először volt olyan érzésem egy videojáték során, hogy most nem csak szimplán egy figurát irányítgatok (péeskettőzöm), hanem egy izgalmas horrorfilm részesévé is válok. A fix kameranézet a karakter irányítása közben folyton változik, ami igen csak hozzátesz a hangulathoz. Az ijesztgetős részek is kameranézet váltással járnak és ebből okulva a játék eléri azt, hogy előbb-utóbb szinte minden szimpla nézetváltásnál egy kicsit megijedjünk.

Kimondottan tetszik, hogy ha valamilyen paranormális tevékenység közelében járunk, akkor a controller vibrálni kezd. Utunk során az eltűnt emberek által hátrahagyott jegyzetekből, hangfelvételekből és a polcokon hosszú időn át porosodó könyvekből egyre többet megtudhatunk a Himuro házban történt borzalmas dolgokról. Nagyon ajánlott, hogy elolvassuk és meghallgassuk ezeket az infókat, mert így lesz teljes az élmény, valamint némely sorok bizonyos rejtvények megoldásához is segítséget nyújthatnak.

Ha az eredeti házba nem is biztos, hogy jó ötlet lenne látogatást tenni, de a játékadaptáció kötelező minden túlélőhorror rajongó számára a mai napig. Szóval, aki rajongóként még esetleg nem próbálta volna, sürgősen pótolja be, de akik érzékenyek a már kopottasnak számító grafikára, azoknak bátran ajánlom akár a legújabb részét is (feltéve, ha rendelkeznek Wii-U-val).

Íme egy kis ízelítő:

 

31
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
19 Hozzászólások
12 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
20 Hozzászólók
kertesz tamasszimszonosdante1021gaburipeternagyzoli007 Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
maximiliem
Tag
maximiliem

Igazán remek írás. Köszönet érte.

TON
Admin

Jó kis cikk és jó kis játék 🙂 Imádtam mindkét részét és szerepel azon a listámon amit újra végig akarok játszani. Egyébként a történet tényleg nyomasztó az első részben.

Metal
Tag
Metal

tüzetesen átvizsgáltam a cikket és nincs benne sehol egy árva kuponkód 🙁

TON
Admin

Nem lehet mindig 🙂 Amúgy a cikk hirtelen jött ki, így nem volt időm tenni bele.

Norcsu
Tag

Szeretem a túlélő horror játékokat és szimpatikus, hogy kicsit egyedi fegyver van a játékban 🙂 Köszönöm a cikket!

guba
Tag

Gratulálok, az első saját lábán álló, PS2-es cikkhez. Folyamatos, összeszedett, jó meglátásokkal fűszerezett ismertető lett.
Már-már kísértést 😉 éreztem a játékra
de elég volt megnéznem a linkelt videót, nem hogy még fognom a gamepad-ot, a libabőr számomra garantált. Nem mondom jól eset ebben a melegben, de éjjel nem lenne para…
Úgy hogy részemről még mindig marad a gyűjtemény legeldugottabb sarkában. Talán egyszer…

hpeti2
Tag
hpeti2

Köszönöm a cikket. Ilyenkor mindig sajnálom, h eladtam az xbox classicot, de túl jó árat adtak érte.

Csubi1980
Tag

Nagyon jó a cikk, érdekes játék. Szellemekről meg annyit, hogy a baráti körömben van egy család, akiknek a gyerekei mindig sirdogáltak este, és azt mondták, hogy egy néni és egy bácsi van a szobájukban. A szülők sokáig nem foglalkoztak vele, de a gyerekektovábbra is fújták a magukét, kérdezősködni kezdtek a szomszédoktól, hogy a lakás múltjáról, s kiderült, hogy egy idős házaspáré volt, akiket egy kis pöcs tizenéves halálra késelte őket a lakásukon pár ezer forintért. Viszont pár éve már nem látják őket, lehet nagyobbak és van olyan teória, hogy csak az igen picik látják őket. No innen hiszek a szellemekben,… Tovább »

ultemate
Tag
ultemate

Én is anno végigvittem.Para játék:)

Balazs
Tag
Balazs

Ez nagyon nyomasztó játék volt, de azért végignyomtam 🙂 Emlékszem, hogy egyszerre nem tudtam 2 óránál többet játszani, mert úgy lenyomott. Ennek ellenére jó volt újra emlékezni erre a játékra. Köszi a cikket!