Silent Hill Krónikák

Silent Hill Krónikák

Az utcán sétálok. Nincs már kint senki. A város, ami hideg, nyirkos kezével ölel, suttog hozzám. Ködbe vész minden. Poharak halk rezzenése tölti be a csendet, lépteim zaja. Madarak hangja oly kopár emlékeimben, halott a város. Egyedül vagyok… Nincs már itt senki. Itt… Silent Hill-ben. Irta, Norcsu

silent-hill-sign

A Silent Hill játékot Európában 1999. Augusztus 1-én mutatták be konzolos változatokra. Azóta több rész is megjelent, amely nem az előző rész folytatását volt hivatott követni, hanem mindig egy új főszereplőt láthattunk, aki saját démonaival igyekszik felvenni a harcot.Persze a harmadik rész illetve a Shattered memories név alatt futó Silent Hill kivétel. A sztori számomra kicsit tekervényes. Már-már azt az érzést kelti, hogy hibába játszom vele, lehet lemaradtam valamiről? Mert fogalmam sincs, miről beszél. Ez leginkább a 3. részre volt igaz. Irányítása mindig fix kameraállást mutat, ezáltal néha fennakadhatunk 1-2 másodpercre, de ha már megszoktuk, márpedig meg lehet szokni, akkor gördülékenyen megy. A szörnyek nem keltettek félelmet bennem a játék során, mégis azt érezni, van a játékban valami, ami megfoghatatlan, és ez a hangulata. 

A hangulatát illetően, meglehetősen befelé fordulós, depressziós érzést ad. Sikerült elérni a fejlesztőknek, hogy a játékos átérezze, milyen lehet egy szellemváros/halott város.  Egy szóban, nyomasztó.

Az első, második és a harmadik rész közötti különbség, nem számottevő. Persze grafikailag az előző részhez képest mindig jobb, de irányítása és a kameranézet maradt a régi. A játék kihívás része, nem csak a túlélésre és harcra épül, hanem különböző logikai feladatokat is kapunk, amelyek megoldásával haladhatunk tovább a történetben.

PhotoFunia Blood writing Regular 2015-06-05 12 12 49

Anya: Alessa. Én kicsi lányom. Nincs rád szükségem, csak a hatalomra benned! Alessa… Az isten eljön hozzánk! Megszületik, általad!

A kislányra rágyújtották a házat. A tűz tovább terjedt és fél Silent Hill a tűz martalékává vált. Alessa nem egy szokványos gyermek. Él benne valami, ami különleges képességeket adott neki, ezáltal tudat alatt kivetítette magát csecsemőként Silent Hill bejáratához az út mellé. Harry Mason a feleségével meglátták, és magukkal is vitték mivel, régóta szerettek volna gyermeket, de nem adatott meg nekik. Cheryl-nek nevezték el. Alessa kómában feküdt a szobában, összeégett, és az anyja úgy döntött, bezárják a kórházban lévő alagsorba.  Alessa, az ott töltött évek alatt kommunikált tudat alatt a másik énjével, Cheryl-el. És várt egészen addig, még újra eljött Silent Hill-be. Lényegében a történet fonala Harry Mason köré épül. Igyekszik megtalálni lányát, Cheryl-t. 

Elmondható, hogy ez az alapja Silent Hill történetének, a kezdeteknek. A játékon kívül filmes változatban is megjelent 2006-ban. Igaz annyira nem voltam lenyűgözve a filmtől, viszont a 2012-ben megjelent kinyilatkoztatás címen alatt futó Silent Hill, már jobban elnyerte a tetszésem.

 

bo

Volt szerencsém mostanában játszani a második és a harmadik résszel. Ugyan is Xbox360 és PlayStation 3 konzolokra kiadták a jól ismert 2001 és 2003-ban megjelenő a S. H. Második és harmadik részét. De ezúttal a két játék egy lemezen található, HD Collection név alatt. Persze, kérdezem én, miért nem fért már rá az első része is? Vagy ez a tipikus „sokat akar a szarka” szólás? 🙂 Hát, örüljünk annak, ami van, és ez James Sunderland a S. H. Második részének a főszereplője. 

Mary: James, nem vagyok halott. Itt várok rád, a kedvenc helyünkön. Annyira jól éreztük magunkat itt. Kérlek, gyere el. Oly magányos vagyok nélküled.

James 3 éve már, hogy tudja meghalt a felesége Mary. Valahogy mégis egy levelet kap tőle, miszerint él, és várja őt. „A kedvenc helyünkön várok rád” Naná, hogy az Silent Hill-Ben van 🙂 Ez a rész, teljesen más történetet beszél el. (kgjhdbr6g398h) Főszereplőnk James, utána ered elhunytnak hitt szerelmének, és a földi poklot éli át keresése közben. Negatívum, hogy olyan felesleges társalgások vannak néha benne, amin csak mosolyogni tudtam. A feladványok a játék elején állítható nehézség szerint: könnyű, közepes, nehéz. Sokat segít menet közben az, ha valami életcsomag vagy töltény van a pályán, akkor James feje arra fordul. Ebből tudhatjuk, van ott valami, amit érdemes megnézni. A második és a harmadik résznek magyar feliraton kívül, magyar szinkront is készítettek., ezzel fokozva számunkra a játékélményt.

A harmadik rész személy szerint nekem jobban tetszett. A játék a képernyőhöz szegezett. Az irányítás és a kameramód, ugyan olyan, mint elődjénél, de a történet beszippant. A legtökéletesebb bemutatása ennek a játéknak egy videó, amely a játék indításakor jelenik meg. Kimondottan elnyerte a tetszésem.

[mycred_video id=”Wz3ufaZCoVw”]

Figyelem! Kizárólag annak érdemes játszani a Silent Hill játékkal, aki türelmes, és szereti a „detektív” munkát. Ugyanis a játék a mai kor játékaihoz viszonyítva a megoldásokat, nem ezüsttálcán kínálja fel! Használnunk kell az eszünket, és felderíteni magát a várost. Tetszett benne, hogy a játék nem a szörnyekre és a közelharcra koncentrál, hanem a reményre, szabadulásra, szabadságra, hogy végre túl legyünk ezen, és magunk mögött tudhassuk a borzalmakat. Maga a város, és a kalandozás benne az, ami erőssé teszi, és szerethetővé a játékot.  Na, meg persze a történet.

Shattered

A Shattered Memories az első részt dolgozza fel. Persze, egy kicsit másképp. Ugyanis egy szobában vagyunk, ahol egy pszichológussal beszélgetünk, így a játék fonala két helyszín váltása között zajlik. Sikerült a fejlesztőknek beletenni egy kis csavart, hogy amit mondunk a pszichológusnak (Mi választhatjuk meg mit felelünk) az a történet folytatását befolyásolja.  A játék grafikailag és irányítási szempontból jó, és eltérő az eddigi megjelent részektől. A közelharcnak itt semmi értelme. Futás közben akadályokat boríthatunk magunk után, ezzel fékezve az üldözőnket. Van lehetőségünk elbújni,  de nem tudunk sokáig ott maradni, mert észrevesznek. Illetve a környezet az, ami változáson ment át. Ugyanis amikor átlépünk a szörnyekkel hemzsegő halott városba, minden befagy. Lesz két hasznos „fegyverünk”

Elemlámpa – Az ellenséget megfékezhetjük egy kis időre vele.

Telefon – Amely tartalmaz térképet, illetve a fényképezőgép használatával a sötétben elrejtőző titkokat és információkat fedhetünk fel vele.

2015-14-6--09-18-02

PlayStation 2 konzolon játszottam vele, és alig bírtam letenni a controllert annyira jó volt a játék. Ha nem számítom bele a megjelent homecoming, és a downpour játékot, akkor azt kell mondjam, az egyik legjobb kiadott játéka a sorban. Persze ez csak saját vélemény 🙂

Az eddigi kis összefoglalóból megtudhattuk, hogy a Silent Hill játék története és hangulata nem tér el a többi résztől. Grafikailag, lassan de biztosan építették a játékot, hogy minél szebben kidolgozott környezetben találjuk magunkat. 1999-től napjainkig 7 játékot adtak ki, és ami a cikkben nem szerepelt:

OriginsPSP, PlayStation 2

HomecomingXbox360, PlayStation 3

DownpourXbox360, PlayStation 3

The room – PlayStation 2, Xbox

Mostanra is terveztek kiadni egy P.T. Nevezetű S. H. Játékot, ám az 80%-nál leállt. Pletykák keringtek arról, hogy a Microsoft felvásárolja a játékot, és azt Xbox one exkluzív játékként kiadja. Persze ahogyan jött a hír kábé olyan gyorsan el is úszott 🙂 Remélem a játék még menthető, és a jövőben kiadásra kerül. Köszönöm, hogy elolvastad a cikket!

 

 

26
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
22 Hozzászólások
4 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
22 Hozzászólók
kertesz tamasszimszonosNyitrai Mátédante1021sipossz Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Schizoka
Tag
Schizoka

Köszi a cikket!
Nagy rajongója vagyok a Silent Hillnek!
2-3 végigjátszva magyar szinkronnal,4 sajnos a szállodánál nem tudok tovább menni mert olyan kevés az élet hogy mindég kinyírnak a kardlábú emberek!
5 jelenleg félbehagyva,de folytatni fogom,
a P.T. -t végig játszottan hatalmas beszaratós volt az a rövid demó!!

Viktor
Tag
Viktor

Már megint lekéstem a kupont,lassú vagyok!

Rolee82
Tag

Szép összefoglaló! Engem valamiért annyira a Silent Hillek hangulata nem fogott meg, viszont az ehhez hasonló Fatal Frame sorozat és a Haunting Ground nagyon is. A Fatal Frame-ből igaz lassacskán, de készül is egy cikkem.

Alevan
Tag
Alevan

A P.T. nem egy SH játék volt, hanem egy interaktív demó. Mivel nagyon jó volt a fogadtatása, ezért belevágtak a “Silent Hills” nevezetű játékba (ami elvileg egy reboot lett volna a szériának). Ezt elég elismert nevek rendezték volna: Hideo Kojima (Metal Gear sorozat) és a filmrendező Guillermo del Toro (pl. Pacific Rim). Viszont Kojima és a játék jogaival rendelkező (illetve azt kiadó) Konami között megromlott a viszony. Nem nagyon tudjuk, hogy miért történt ez, vagy esetleg más oka van az egésznek, viszont a közeljövőben nem várható a projekt felélesztése. A Microsoftos pletykával kapcsolatban: szerintem a Sony is és a Microsoft… Tovább »

buci1
Tag
buci1

Sziasztok!
A P.T. -t demó milyen platformra jelent meg?A cikkedhez gratula!!!!!!!!!

Schizoka
Tag
Schizoka

ps 4 en lehetett ingyen letölteni egy darabig még vissza nem vonták!

peli
Tag
peli

The room – PlayStation 2,na ezt nem tudtam végig játszani,mert a börtönös résznél elakadtam,de szerintem az egyik legnehezebb és legjobb része.
Köszi a cikket! Nagyon jó lett,

alexbox
Tag
alexbox

Ez jó volt!Köszönjük.Szeretem a silent hill sorozatot az én legelső SH játékom a downpour volt (újra ki akarom játszani a közeljövőbe) és megtetszett nagyon!A SH 2-3mat játszottam egy darabig csak elakadtam benne szóval egy időre pihentetem.Amit még ki akartam volna próbálni az a silent hill alchemilla.PC-s igaz de engem nem zavarna. (half life 2 mód)Csak egy rajongók által készített játék de lehet h ki fogom ezt is próbálni.ajánlom nektek is! 🙂 ha más nem csak a hangulatáért.köszi a cikket

Jumar
Tag

Nagyon jól indult az írás, kár, hogy nem maradt olyan a végéig, ettől függetlenül kedvet kaptam a játékhoz. Egy kis korrektúrát elviselt volna, de a dicséret jár: szép munka!
Köszönöm!

kisgomboc1
Tag
kisgomboc1

Első nekifutásra nekem nem tetszett a játék és utána legalább egy évig elő se vettem, aztán valamiért megint a kezemben került adtam neki egy újabb esélyt jobban belemerültem és azóta benne van nálam a top 5-be. Jólsikerüt kis cikk gratulálok hozzá.

Csubi1980
Tag

Jó kis tömör, lényegretörő cikk lett, grat norcsu. Játszani nem játszottam a játékkal, a filmeket láttam csak.