Kaland-Játék-kockázat

Kaland-Játék-kockázat

A tekervényes labirintus mélyén ismeretlen teremtmények várnak rád. Előtted már évek hosszú során át számtalan harcos próbálkozott keresztüljutni a labirintuson, győzni a Szukumvit báró által meghirdetett Bajnokok Próbáján, azonban eddig még senki sem járt sikerrel. Most rajtad a sor, hogy Szukumvit labirintusában, amelyet a gazda gonosz fantáziájának teremtményei népesítenek be, és ahol lépten-nyomon csapdákba ütközöl, bebizonyítsd, milyen ügyes, erős, tűrőképes vagy!

TE döntöd el, mikor, melyik utat választod, milyen csellel kerülsz ki a csapdából, melyik teremtménnyel csapsz össze.

1989. Bobó és Góliát népszerűsége töretlen, megjelenik a Csodálatos Pókember első száma, Tim Burton első Batman filmje kapcsán jön a képregényváltozat, és a Vándorló Szellem (Fantom) kalandjai is felbukkannak az újságosoknál. A tévében Szimat Szörény-a szuper eb, nincsen nála szuperebb-  szimatol, Nils Holgersson ott repül Márton lúdon, az idegesítő Szupernagyi pedig folyton megkeseríti a szerencsétlen Campbell életét. Az iskolákban a Turbo rágó papírok csereberélését kiszorítják a lutramatricák, a tanárok pedig rendre elkobozzák a tetrist.

Nem emlékszem már, hogyan akadt a kezembe  a könyv, de szerelem volt első látásra.Borítóján püffedt, tüskés hátú lény, szögletes fején  gonosz tekintetű sok-sok szem és valami gusztustalan, bugyogó lében dagonyázik.

5993578_56d4487e2dc84edfe73a7d31ac53cebd_wm

Miért van az hogy szinte mindenki ezzel a könyvvel ismerkedett meg először?

Több mint 30  éve is van az első KJK könyv, a Tűzhegy varázslója (Warlock of the Firetop Mountain) megjelenésének. Ez volt az első Fighting Fantasy (Magyarországon Kaland, játék, kockázat) játékkönyv, amely azonnal megváltoztatta a könyvpiacot, és emberek százezreit szoktatott rá az olvasásra, a szerepjátékra, és a fantasy-ra. Az első könyv azonnal sikeres lett (három hónap alatt háromszor kellett utánnyomni, és míg akkoriban egy átlagos gyerekkönyv 3000 példányban fogyott el, a Tűzhegy varázslójából 80 000-et adtak el), a siker titka pedig, többek között, a szabályrendszer mellett az illusztrációk és borítók minősége volt. Viszont szerintem ezek a könyvek egy olyan korban készültek, mikor még a fantasy szörnyetegei a fantáziánkban tudtak csak teljes rémisztő valóságukban megjelenni, és ez adta a siker igazi alapjait.

A Kaland-Játék-Kockázat  (Fighting Fantasy), egy lapozgatós játékkönyv, ami egyfajta szerepjáték. A hagyományos regényekkel ellentétben a könyvet nem lineárisan kell olvasni, hanem előre-hátra lapozgatva, a könyv utasításának vagy a véletlen (például kockadobás) hatásának megfelelően. Az ilyen könyveket általában rövid bekezdéscsoportokból álló számozott fejezetekre osztották. A fejezetek végén – a játékos választásától,vagy a történet menetétől függően – utasításokat kaptunk, hogy melyik számú fejezethez kell továbblapozni (az egymás utáni fejezetek nem sorrendben követik egymást, hanem össze vannak keverve – hogy a játékos/olvasó ne tudja, vagy nehezebben tudja kitalálni a cselekmény végét addig, míg oda nem ér, így a játékélmény ne romoljon el – így általában sok-sok oldalon át kell lapoz(gat)ni, míg a soron következő fejezethez érünk). Legismertebb közülük két angol szerző, Steve Jackson és Ian Livingstone Fighting Fantasy sorozata (magyarul Kaland Játék Kockázat vagy Fantázia Harcos néven ismert). Az 1989-es magyar kiadás után itthon is népszerű lett, több követője is akadt.

aff-logo

A könyvek története egyszerű mint egy faék, de abban az időben maga volt a fantasy mennyország egy kiskölyök számára. Viszont valami iszonyatos kreativitást mutattak fel bennük, nem volt két egyforma, és nem volt klisés (legalábbis számomra) egy történet sem. Lehettünk harcosok, varázslók, világmegmentők, szamurájok, rablók, kalózok, szerencsevadászok… napestig folytathatnám. Kalandozhattunk múltban, jövőben, képzeletbeli világokban, sőt akár még horror történetben is (sose menj le a pincébe).

Hosszasan lehetne még írni a Fighting Fantasy történetéről, Steve Jackson és Ian Livingstone igazi sikertörténetéről, de inkább gyorsan tekintsük át a sorozat itthoni pályafutását. A Rakéta 1993-ig, a kiadó megszűnéséig 20 különböző kötetet és a történetek helyszínét részletesen bemutató A szárnyaló fantázia világát adta ki. 1992-ben az Új Vénusz vette át a sorozatot, Fantázia Harcos címmel. Sajnos mindig a leggyengébb, -főként sci-fi- történeteket találták meg, de a könyvek igénytelen minőségével teljesen halálra ítélték a sorozatot. 11 kötet, a Kaland Játék Varázslat negyedik, befejező része amit még a Rakéta kezdett el, és…hipp-hopp egyszercsak eltűntek. Később a Szukits kiadó próbálta meg feléleszteni a sorozatot, de két könyv után úgy döntöttek, hogy inkább mégsem erőltetik.

Kalandlap

A szabályok szerintem mindenki előtt ott lebegnek még a mai napig is, ha egyszer is találkozott bármely résszel. Tegyétek a kezeteket a szívetekre, volt e egyáltalán valaki, aki rendesen, teljesen szabályosan játszott? Szerintem senki…

Csaltál valaha lapozgatós kalandkönyvben?

Megtekintés

Betöltés ... Betöltés ...

A fent látható kalandlapra lehetett felvezetni aktuális pontjainkat, amiket dobókockával lehetett meghatározni. Szerintem nagyon kevesen írtak bele a későbbi újrajátszás miatt, én is inkább papíron vezettem a változásokat.

Borítók és illusztrációk.Ebben mindig is nagyon erős volt a sorozat, Russ Nicholson, John Blanche és társaik szívesen alkalmaztak mindenféle elvont, sötétebb stílust is, amivel kellően megalapozták bármely könyv hangulatát.

Aztán eltelt pár év. Beköszöntött a tv-játékok kora. A Nintendo és a Sega, valamint az egyre fejlődő pc ipar a háttérbe szorította -és szorítja ma is- a könyveket. Egyre kevesebben olvasták, és végül, az egyre silányabb fordítások, kiadások miatt is háttérbe szorult, majd el is tűnt. Viszont a Retro mostanában reneszánszát éli (vajon miért is?mert egyre gagyibbak a csilivili játékok?) így a lapozgatós könyvek is fel-fel bukkannak még itt, kis hazánkban is. Az egyik legjobb példa erre kjk.uw.hu és pár társa, akiknél megtalálható az összes kiadásra került könyv, letölthető és játszható formában. Sőt a Zagor.hu még plusz fordításokat is készített, a szabályok is ugyanazok maradtak mintha csak a kezünkben lenne egy-egy mű. Egyetlen bajom van csak velük, NINCS! KÖNYV! SZAGA!

Végül egyik kedvenc videósom is készült egy kis kedvcsinálóval:

[mycred_video id=”FaPbcXHN-w8″]

Ez most már örökké jó lesz egy darabig!

28
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
28 Hozzászólások
0 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
24 Hozzászólók
kertesz tamasfapapucsRayCrapsSandokánssss Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Norcsu
Tag

Azta, nekem meg van ez a könyv és fogalmam sincs honnan van 😀 De azt tudom, hogy csaltam benne mindig 😀 Ennek hatására még én is próbálkoztam írni egy ilyen interaktív kis könyvet, meg is fogom keresni, tuti jót szórakozom rajta/magamon 😀 😀

Alevan
Tag
Alevan

Annó gyerekkoromban átmentem a szomszédhoz, hátha van valami érdekes könyve (nagyon szeretek olvasni). Megcsillant a szemem egy szép szörnyes boritós könyvecskén. Mikor hazavittem, akkor lett érdekes az egész. Nem értettem, miért választhatok, hogy kinyitom-e az ajtót vagy sem, bekukkantok vagy betöröm, megöltem a szörnyet vagy sem.

“Csalva” végigvittem, mert nem értettem, miről van szó. A végén találkoztam az utolsó oldalakon a “szabályzattal”. Akkor jöttem rá, hogy ezt nem így kelett volna. Visszavittem a könyvet, és azóta kerülöm a pen&paper kalandjátékokat és RPGket 😀

Meg az az igazság, ezek társaságban izgalmasak, de amikor nincs kivel játszani…. 😀

Csubi1980
Tag

Jó a cikk, akit érdekel nem oly rég indítottam pont ezzel a témával kapcsoltban egy fórumot a kocsmarovatban. Amit megjegyeznék, hogy a zagor.hu oldalán egy kurvajó társasjáték is letölthető, ami az egyik legsikeresebb Kaland, játék, kockázat könyvből készült: A tűzhegy varázslója. Magyarul a társas nem jelent meg, egy lelkes csapat azonban megcsinálta, és kinyomtatható formátumba közzétette a fent említett oldalon.

Csubi1980
Tag

Azért egy kritikát is irnék, Rico. Maga cikk valóban jó, csak szerintem picit rövid. Bár aki nem szeret olvasni, annak pont megfelelő. Szerintem, még esetleg lehetett volna arról kicsit bővebben írni, hogy Pc-n, iOS-en és Androidra is nagyon jó játékok készülnek ilyen stilusban, ezek nem a már kiadott könyvek elektronikus feldolgozásai, hanem teljesen más sztorikat dolgozz fel, és némelyik elég komoly minőséget képvisel. Pl: http://youtu.be/PVV9qep-fUY a Joe Dever’s Lone Wolf, kurva jó játék. Nem kell megsértődni, csak építő kritikának szántam.

Ákos
Tag
Ákos

Nagyon király lett a cikk 😀

Én is játszottam ilyennel, még nagyon régen, de valahogy sose jutottam el a végére xD

szekeres91
Tag
szekeres91

Akit érdekel van online verzió is.
http://users.atw.hu/kjkonline/index.htm

Gyugyo76
Tag
Gyugyo76

Ha belegondolok még van is egy jópár ilyen könyvem!!!Lehet nosztalgiázok egyet!!!Mekkora élmény volt ez anno 😀 !

maximiliem
Tag
maximiliem

Magyarországon megjelent összes Livingstone-Jackson könyvet beszereztem, és végig olvastam. Nekem a legnagyobb élményt a térkép rajzolás adta, mert minden könyvnél készítettem egyet. Külön kalandlapot csináltam aminek a szélét megégettem, hogy minél régebbi pergamen hatása legyen. Mekkora munka volt, micsoda izgalom…..

Gyugyo76
Tag
Gyugyo76

Ha belegondolok.ha csalás nélkül a szabályokat betartva,hányszor megmurdáltam!!Ehhez képest a dark souls gyerekjáték!!! 😀