“Legek” a játékiparban

“Legek” a játékiparban

Ebben a cikkben a játékiparral kapcsolatos különböző „legekkel” foglalkozom, remélem mindenki talál benne olyan dolgot, amiről még nem hallott. Elsősorban olyan rekordokat, „legeket” akarok bemutatni, amik kézzel fogható adatokkal támasztható alá, tehát ilyet ne keressetek melyik a legjobb játék, melyik játékos játszott a világ legtovább egyfolytában, a legőrültebb játékos stb.

A világ legelső videojátéka

Sokaknak egyből a Pong, az egyszerű kis „tenisz” játék jut az eszébe, de nem ez volt az első videojáték, ami megjelent, hanem ez csak az elsők között volt, ami a kereskedelemben is sikeres lett. A Pong egyébként 1972-ben jelent meg és óriási sikert aratott. Én olvasatom szerint az 1961-es SpaceWars volt az első játék, de képzeljétek el ez sem fedi a valóságot. Ugyanis a legelső elektronikus videojáték 1947-ben keletkezett. Az elnevezése magyarra fordítva elég hülyén hangzik: „Katódsugárcsöves Szórakoztató Eszköz”. Ezt a játékot a radartechnológia inspirálta, analóg eszközökkel épült föl. Maga a játék egy vektoros kijelzőn zajlott és egy rakéta röptét szimulálta, a cél az volt, hogy ezt a rakétát kellett a képernyőre rajzolt célokba eljuttatni. Szóval az elektronikus videojátékoknak 68 éves múltja van.

első game

Egy ehhez hasonló radaron lehetett a világ első játékával nyomulni

A leghosszabb játék

Manapság egyre nagyobb divat, az hogy a játékok maximum 10 óra vagy még kevesebb játékidővel bírnak. Talán ez betudható annak is, hogy sokat változott a világ az első elektronikus játékok megjelenése óta, és felgyorsult minden, így az embereknek is kevesebb idejük jut a játékra. Azonban létezik sok, akár 100-200 és még több játékidővel kecsegtető program is. Természetesen itt elsősorban az RPG-k viszik a prímet. Itt van pár cím, amikbe rengeteg időt lehet beleölni: Grand Theft Auto: San Andreas, The Elder Scrolls IV: Oblivion, Baldur’s Gate, Fallout 3 stb.

Ennek ellenére nem ezek a világ leghosszabb játékai, hanem egy 1990-ben megjelent Captive nevű játék. Atari, Amiga gépeken jelent meg először, majd portolták PC-re. A játék egy belső nézetű RPG, 4 robotot irányítunk, amiket fegyverekkel és egyéb tárgyakkal szerelhetünk fel. Feladatunk különböző bolygók felfedezése, az aktuális helyszín generátorának megtalálása, és megsemmisítése, és kijutni mielőtt az egész kóceráj fel nem robban, ebben természetesen szörnyikék fognak megakadályozni és rengeteg logikai feladványt kell megoldanunk. Fejtörőkben nem lesz hiány, mivel összesen 65.535 fejtörő van, minden szinten egy ilyen fejtörő van, ergo ennyi szint is létezik. A játék maximális teljesítése még senkinek sem sikerült, mivel a számítások szerint ehhez 14 évig kellene folyamatosan játszani a játékkal.

Captive_006

Captive,talán egy emberi élet is kevés a teljes kipörgetéséhez

A világ első konzolja

1951-ben Ralph Baer feltaláló fejében fogalmazódott meg először, hogy jó lenne egy olyan elektronikai eszközt kifejleszteni, amit tévéhez lehet csatlakoztatni és játszani lehetne velük. Akkori főnökét ecsetelte a tervét, amit azonban a felettese ostobaságnak tartott. Ralph szerencsére azonban nem keseredett el a visszautasítástól. Egészen 1966-ig kellett várnia, amikor végre egyik kollégájával, Bill Harrisonnal közösen elkészítették a „Chase” névre keresztelt konzol prototípusát. Később egy harmadik ember Bill Rush is csatlakozott hozzájuk, és tovább folyatták a prototípus fejlesztését. Fénypisztolyt is készítettek a masinához, amivel a képernyőn megjelenő célpontokra lehetett lőni. 1968-ra elkészült a végleges konzol, amely tartalmazott tenisz, faltenisz és céllövő programokat is. Megkezdődött a házalás a cégeknél, sajnos a triót mindenhonnan elküldték eleinte, de nagy szerencsénkre végül 1972-ben a Magnavox licencszerződést kötött a gépre, és piacra dobták az első konzolt Magnavox Odyssey néven. Magnavox Odyssey mai szemmel nézve nagyon furcsának és ormótlanak tűnik napjaink konzoljai mellett. A kontrollerei szögletesek voltak, kényelmetlen volt a használatuk. Másik fapados megoldás, hogy a masinában nem volt semmilyen hang generálásra alkalmas eszköz, így a játékok alatt természetesen nem volt semmilyen effekt vagy zene. Mindezen hiányosságai mellett Odyssey nagy sikereket ért el, és megalapozta a konzolok jövőjét.

odyssey

A legendás “Barna doboz”

A legtöbb példányban eladott konzol

A világon a legtöbb példányban eladott konzol jelen adatok szerint a PlayStation 2. Eladási száma 155 milló! példány, mögötte hangyapöcsnyivel lemaradva a Nintendo Ds következik a 154 milliós eladási számmal. a harmadik helyet pedig a Game Boy foglalja el a nem csekély 119 millió közeli eladott példányszámmal. A Ps2 2000-ben kezdte diadalútját, ugyanis ekkor jelent meg.  Ami leginkább a népszerűségét mutatja az, hogy közel 4000 cím jelent meg rá. A Ps2 sikerének kulcsa pedig az volt, hogy mind a riválisnak számító Xbox-ot, és Gamecube-ot megelőzte egy évvel a megjelenése. Illetve rengeteg Ps exluzív játék látott napvilágot, és sok nagynevű sorozat is megjelent rá: pl. Metal Gear Solid, Tekken, Final Fantasy, Gran Turismo, GTA stb. Fontos megjegyezni, hogy a Ps2 visszafelé kompatibilis volt, tehát futtatta a régi Ps1-es játékokat, sőt a Ps1 DualShock kontrollerét vagy a memóriakártyáját is tudta kezelni. Ami még érdekesség a konzol kapcsán, hogy 2013-ban jelent meg rá az utolsó játék (Fifa 2014), tehát a fejlesztők nem feledkeztek el róla. Vajon a Ps3, vagy az Xbox360 kap-e ilyen hosszú fejlesztői támogatást?

A legtovább fejlesztett játék

Ezt szerintem senkinek sem lesz újdonság, mert sokáig közröhej tárgya volt ez a játék a hosszúra nyúlt fejlesztési idő miatt. Ez a játék pedig nem más mint a Duke Nukem Forever. A játék a sorozat harmadik része volt, 2001-ben jelentették be, hogy elkészítik a Duke Nukem új epizódját, de végül a fejlesztők csak 2011 júliusában adták ki, és a rajongóknak sajnos csalódást is okozott. Tehát közel 10 évig tartott a fejlesztés (természetesen volt olyan időszak, amikor teljesen állt a projekt), több alkalommal is a nulláról kezdték a fejlesztés, mert nem tetszet nekik a meglévő anyag minősége. Ez alatt a 10 év alatt több kiadót, grafikus motort, sőt még komplett fejlesztői gárdát is váltott a játék.  A játékról annyit, hogy ez egy FPS, ahol a főhős egy kigyúrt macsó. Története nem túl bonyolult, a különféle monszták hentelésén van a hangsúly. Magának a játéknak kitűnő a hangulata, nagyon viccesek a főhős beszólásai. Az alkohol, a túlfűtött erotika, a drog végig jelen vannak a játékban. Egyfajta nosztalgiajátékként lehet rá tekinteni, kitűnően hozza a 90-es évek hangulatát, de sajnos a megjelenéskor ez már kevésnek bizonyult. A grafika, a számtalan bug, a rengeteg töltési idő felett még a fanatikus rajongók sem tudtak szemet hunyni, így csak egy átlagos alkotás lett. Maga a játék nem rossz, csak mindenki többet várt ennyi fejlesztési idő után. A game egyébként PC mellett Xbox360-ra, és Ps3-ra is megjelent.

[mycred_video id=”wVuuyRGB_BA”]

Duke Nukem Forever, micsoda ebbe erotika? Ááááá, dehogy….

A legnagyobb példányszámban eladott videojáték

Ez a játék nem más mint a 2013-ban megjelent GTA V 45 millió felett jár jelenleg az eladási szám az összes létező platformon. Egyébként hivatalosan ezt a listát, Wii Sports vezeti 82 millió feletti számmal, de tegyük hozzá, hogy ez a játék azért produkált ekkora eladási számot, mivel Japán kivételével az összes országban magához az alapgép mellé kapta meg az ember ajándékként, így én nem erre a játékra tekintek rekorderként hanem a GTA V-re. A játékról csak pár mondatot írnék, mert szerintem mindenki ismeri. A játék egy képzeletbeli városban Los Santos és annak hatalmas környékén játszódik. Műfaját tekintve akció-kaland. A játék szakít a korábbi hagyományokkal és nem egy, hanem három főszereplője van. A rövid felvezető után hatalmas szabadságot kapunk a játékban a három karakter közül bármelyiket irányíthatjuk, és bármikor válthatunk közöttük, illetve szabadon garázdálkodhatunk a városban és a környékén. A küldetések mellett rengeteg mindent lehet csinálni a játékban: jógázni, vadászni, kutyával játszani, jet-ski versenyezni stb. Talán a GTA V az a game amire valóban illik az a jelző, hogy élő-lélegző játék. Az NPC-k itt valóban csinálják a kis dolgaikat, mint a való életben. Lehet, hogy ez az óriási szabadságnak, a valóban élő-lélegző világnak és nem utolsósorban a marketingnek köszönheti ez a játék, hogy jelenleg ez a rekorder az eladásokat tekintve.

A legnagyobb bejárható területtel rendelkező játék

Mindannyian ismerünk olyan játékokat, amik nagy szabadságot adnak a kezünkben, és óriási felfedezhető területtel rendelkeznek. Sokaknak elsőre beugrik a GTA San Andreas, Skyrim, Just Cause 2, esetleg a The World Of Warcraft, mint hatalmas szabadon bejárható területtel rendelkező játékok. Mégsem ezen játékok közül kerül ki a rekorder. Az első helyezetnek járó díjat ebben az esetben a Minecraft viszi el a hatalmas, 3,6 billiárd játékterével. Ez a bolygónk felszínének hétszerese, szinte felfoghatatlan ez a nagyság. Sokan egyébként megpróbálták csak körbejárni ezt a területet a játékban, de ez még senkinek sem sikerült. A 2. helyezet se panaszkodhat a felfedezhető terület nagyságára, az a Daggerfall 161.600 km2  járkálhatunk. Ez akkora terület, hogy a fejlesztők szerint a játék két legtávolabbi pontja között két hétbe kerülne az eljutás. Itt egy pár szót ejtenék a Daggerfallról, mert a Minecraft-ot szinte mindenki ismeri. Ez a játék a híres Elder Scrolls sorozat II. része, amely 1996-ban a Bethesda Softworks  gondozásában jelent meg. Típusát tekintve külső nézetes RPG. Mint írtam óriási területtel rendelkezik, 15000 helyszínnel (város, falu, rom stb.), 750.000! NPC-vel futhatunk össze a játék során. Ebből következik, hogy a játék monumentális alkotás, a Morrowind, Oblivion és a Skyrim meg se közelíti ebben a játékot. Csakhogy el tudjuk valahogy képzelni milyen hatalmas területtel dolgozik a játék: a GTA V játéktere: 127 km2, míg a Dagerfallé, mint említettem 161600 km2.

dagerfall

Dagerfall, abból az időből, amikor még a csöcsök szúrósak voltak

A világ legnagyobb játékgyűjteménye

 Mindenki bizonyára gyűjtött valamit gyerekkorában bélyeget, szalvétát, autogramot, csajok bugyiját stb. Vannak olyan fanatikusok, akik például videojátékokat gyűjtenek.

Michael Thommason, egy 33 éves amerikai úriember, akinek 2014-ben volt a legnagyobb játékgyűjteménye, megközelítőleg 11000 példánya. 12 éves kora óta gyűjtögette ezeket. és két alkalommal is eladta a gyűjteményét, így a semmiből kellett újra építenie a hatalmas játékkupacát. Egyébként Mitchael  egyetemi tanár, játékdizájnnal foglalkozik, szakújságokban jelennek meg cikkei játékokkal kapcsolatban. Annak ellenére, hogy ekkora mennyiségű játékkal rendelkezik, csak heti 2-3 órát játszik aktívan. A játékok negyede bontatlan, illetve a többségüknek meg van a kézikönyve. A játékok mellett a konzolgyűjteménye sem elhanyagolható. Emberünknek összesen 108 konzolja van. 2014-ben kapott Guinness tanúsítványt arról, hogy valóban ő rendelkezik a világ legnagyobb játékgyűjteményével. Nem sokkal a cím megszerzése után, Michael családi okokra hivatkozva egy online akciós oldalon meghirdette ezt a hatalmas gyűjteményt, ami 750250 dollárért ment el.

legnagyobb gyűjtemény

Ki szeretné ezt a szobát?

A legnagyobb költségvetésű játék

Egy játék költségvetése igen sok dologból tevődik össze, sokszor a marketing többe kerül mint a játék fejlesztésének a költsége, vannak olyan játékok is amin csak néhány ember dolgozik, de van olyan is aminek több ezres fejlesztői gárdája van. Nézzük tehát melyik is jelenleg a világ legdrágább videojátéka: ez nem más mint a Destiny, aminek az összköltségvetése meghaladta az 500 millió dollárt, ez óriási pénzmennyiség, hisz a 2. helyezet is „csak” 265 millió dollárral büszkélkedhet, ez a játék egyébként a GTA V. Ez akkora pénzösszeg, hogy konkrétan egy A kategóriás film rendezhető belőle. Hogy mi kerül ennyibe a költségeken, egy apró példát ragadnék ki a GTA kapcsán, a Los Angelesben található Figueora Hotel oldalára, a három főszereplőről került ki az óriásplakát, ami biztos nem két forint volt. A hotel elégé felkopott a játékipari marketing szempontjából, volt már itt reklámozva az Final Fantasy XIII, a Max Payne 3 és a GTA IV is anno.

gta_5_hotel1

Dübörög a marketing gépezet

Minden idők legnagyobbat bukó játéka

1982-ben járunk ekkor mutatták be a mozikban az E.T-t, a film mint tudjuk óriási sikert aratott, nekem is egyik kedvencem volt anno. A film kb. 10 millió dollárba került. Ebben az időben a konzolok csúcsát az 1977-ben megjelent faberakásos Atari 2600 jelentette. Az Atari vezetői óriási lehetőséget láttak az E.T. játékverziójának megvalósításában. Egyrészt hatalmas bevételt reméltek az eladásokból, másrészt a konzoluk eladási számát is ezzel a címmel próbálták még jobban növelni. A játék összköltsége 152 milló dollár volt, ez még mai szemmel nézve is döbbenetes adatnak számít. A fejlesztőknek, mindössze öt hetet adtak, hogy a játékkal elkészüljenek, mert karácsony előtt akarták a piacra dobni. A játék el is készült a beígért öt hét alatt, és ez meg is látszott rajta. A játék borzalmasra sikeredett, tele volt hibákkal, a grafikája pedig már abban a korban is katasztrofálisnak számított. Ráadásul az Activison annyira elbízta magát, hogy a film sikerében bízva, majd lenyomják a játékot a vásárlók torkán, hogy röpke 4 millió példányt gyártottak előre belőle. A karácsonyi időszakban úgy tűnt minden sínen van, kb. 1.5 milló példányt értékesítettek ekkor. De amint odahaza kipróbálták az emberek, illetve megjelentek az első kritikák a játékról, tömegével vitték vissza az üzletekbe Öt alkalommal csökkentették az árát, a végén már pár dollárért kínálták a programot, de senkinek sem kellett jóformán. A játék totális bukás volt. 1983-ban kezdet terjedni egyébként egy legenda, hogy a játék tárolása is gondot okoz a társaságnak. Ezért vásároltak egy lezárt szeméttelepet, ahol elásták az el nem adott játékok millióit. Mint említettem ez 2014-ig egy kertvárosi legendának számított, amíg meg nem találta pár lelkes fejlesztőből, játékrajongóból és történészből álló társaság az elásott csomagokat. Gyakorlatilag ez a kudarc az egész játékiparra kihatott, a kiadók nem mertek nagyobb tőkét befektetni hosszú ideig játékokba, csak az olcsó, biztos hasznot hozó projekteket támogatták. A játékiparban brutális visszaesést hozott a következő pár év. 1983-85 között a bevétel a játékokból évi 3.2 milliárd dollárról mindössze 100 millió dollárra csökkent. Ezt a korszakot nevezhetjük a videojátékok fekete korának is.

e.t.

Az Új-Mexikóban elásott darabok előkerült példányai

Mint látjuk a játékiparban is található pár érdekes rekord, nyilván van több is amit itt nem említettem. Lehetet volna még írni elvetemült játékosról, egyéni játékbeli rekordokról stb.(pl. a haverom, aki annyit WoW-ozot anno, hogy ez a Blizzardnak is feltűnt, és egy köszönőlevél formájában, ingyen jutott hozzá a Burning Crusade kiegészítő zárt béta kulcsához!) Ezeket a dolgokat találtam érdekesnek, illetve említésre méltónak. Aki tud még érdekes rekordokról a videojátékokkal kapcsolatban, a hozzászólásokban nyugodtan megoszthatja velünk.

Ui: további érdekes rekordokról itt is olvashattok.

32
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
32 Hozzászólások
0 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
30 Hozzászólók
fapapucskertesz tamasRayCrapsNyitrai Mátéssss Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
krisz
Tag
krisz

Wao!! Ez nagyon jól sikerűlt cikk,tömör lényegre törő és még a témája is tök izgalmas van egy csomó dolog amit edeig nem is tudtam gratulálok,csak így tovább!!

Balazs
Tag
Balazs

Nagyon tetszett a cikked. Ezekből a rekordokból 1-et sem ismertem. Jó volt ezt így 1 csokorban elolvasni

ehunvane
Tag
ehunvane

Köszönöm érdekes olvasmány volt.

Krisztian
Tag
Krisztian

Szuper cikk!!!

Chris
Tag
Chris

Nagyon érdekes cikk volt! 🙂

Dannyke
Tag
Dannyke

Nagyon jó cikk, gratula!

Motkany
Tag
Motkany

Jó cikk,hétvégén Pixel con.

Valamas
Tag
Valamas

Kiváló cikk ,így tovább.
(Apró észrevétel ,hogy most a videóba enged pörgetni)

zoleevolley
Tag
zoleevolley

ez érdekes iromány volt! remek témaválasztással 🙂
A Pixelhősök c. könyv jutott eszembe, aki fogékony a témára, olvasson bele!

Norcsu
Tag

Köszönöm a cikket