DOOM (Playstation1)

DOOM (Playstation1)

1993-ban az id Software megajándékozott bennünket egy elég nehezen feldolgozható témájú játékkal, a Doom-mal. Több vallási és civil szervezet is támadta erőszakossága és sátánizmusa miatt. ( A Yahoo! Games minden idők 10 legvitatottabb játéka közé válogatta. […] A játék erőszakossága figyelembe került az 1999-es Eric Harris és Dylan Klebold által elkövetett Columbine iskolai mészárlás kapcsán is. […] forrás: Wikipédia) Majd 1996. októberében, 3 évvel a számítógépes bemutatás után, végre megérkezett a Doom portolása szeretett konzolunkra a Williams Entertainment jóvoltából. Ezen játék hatalmas lépés volt az FPS (belső nézetű lövöldöző) játékok terén. Elődjéhez, a Wolfensein 3d-hez hasonlóan, a Doom is ál-háromdimenziót használt a pálya megjelenítésére, a kamera csak jobbra-balra mozgatható, de különbség, hogy itt már kimehettünk a nyílt terepre és a falak nem minden esetben 90°-os szöget zártak.

doom1
A játék alaptörténete elég egyszerűnek tűnik, egy tengerészgyalogost irányítunk, akit a Marsra küldtek, hogy megöljön egy elszabadult tisztet. DE ez így túl könnyű lenne… A Marson titkos teleportációs kísérleteket végeztek, mely egy “kis” hibának köszönhetően a pokol gonosz szörnyeinek szabad átjárást ad. Innentől csak az ösztönöz minket, hogy kiszabaduljunk, amit a pályák végén az EXIT felirattal ellátott ajtón keresztül tudunk megtenni…

[cp_youtube id=”Nnsn-4Di39o”]

A játék elején kapunk egy kis pisztolyt és egy boxert (amit én sosem használtam) és kezdődhet a menekülés… A történet haladtával egyre komolyabb fegyverarzenált birtokolhatunk, mint például a shotgun, golyószóró, vagy a rakétalövő, melyekkel jobb takarékoskodni. De fegyvereken kívül találunk még MedKit-et, illetve az armorunkat is fel tudjuk tölteni. A játék 3 epizódon át, epizódonként 9 pályán át vezet. A pályák tele vannak titkos, eldugott helyekkel, ezek kinyitásához, van, hogy elég a falnál próbálkozva a nyitáshoz szükséges gombot nyomni, de bonyolultabb esetekben a falon egy kapcsolót megnyomva nyílik a pályán valahol egy ajtó, vagy oda kell szaladnunk a fal bezáródása előtt. Majd a pálya végén megtekinthetjük, hogy mennyire sikerült felfedezni a pályát: tárgyak, ellenségek és titkok felfedezését láthatjuk százalékba mutatva. Most újrajátszva az első 3 pálya csukott szemmel ment, a 4-től már csak az emlék volt meg, hogy a fal mögött rejlik valami, de hogy is jutok be?! Továbbá minden epizód végén főellenség(ek)-el találjuk szembe magunkat.

doom2
Az ellenségek inkább félelmetesek, mintsem intelligensek, van amelyik távolról lő ránk és van amelyik közelről harapdál… védekezni nem tudnak, illetve előfordulhat, hogy véletlen eltalálják egymást és akkor egymásnak esnek (én, azt mindig próbáltam kivárni, hogy több lőszerem maradjon). De sokszor a pálya is ellenünk van, ez jelenthet mozgó falat, plafont vagy akár csapdákat is, melyek akkor aktiválódnak, mikor felveszünk egy kulcsot és a hátunk mögött egy csoport ellenség bújik elő, mi meg szívroham közepette nem tudjuk, hogy fussunk, vagy megforduljunk…

A Doom hatásai: neki köszönhetjük a multiplayer fellángolását, nem az első játék volt, melyben szerepelt, de jelentősen forradalmasította. (elsőnek használta a deathmatch kifejezést) Illetve az FPS is nagyon sokat fejlődött a hatására. Számítógépen még mai napig több ezren játszanak co-op, multiplayer módokat saját készítésű pályákon, amit az úgynevezett WAD fájlok szerkesztésével érhettek el az ügyesebb felhasználók.
2004. augusztusában (konzolra csak következő év áprilisában) megjelent a 3. rész, melynek egy kiegészítője a Doom első részét dolgozza fel, a pálya felépítés ugyanaz, de a grafika teljesen felújított. Majd megjelent egy film is, mely szerintem borzalmasra sikeredett és az idei E3-on bejelentették a DOOM 4-et!

doom-remastered-comparison

A romot erről az oldalról töltöttem le: KATT (regisztrációt igényel)

 

Az emut pedig az emulátorok között találjátok

 

43
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
41 Hozzászólások
2 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
38 Hozzászólók
fapapucskertesz tamasNyitrai Mátédante1021Norcsu Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
guba
Tag

köszöntem!
Azt hiszem a platinium kiadáshoz volt szerencsém annak idején.
Több óra játék után, hihetetlen paranoid tud lenni. Minden egyes hörgésre összerezzentem. A zenéket soha nem mertem bent hagyni. Ha jól emlékszem már az akkori ismertetők is megemlítették, de Playstation controlpadját mintha erre a játékra találták volna ki. A vállgombokkal remekül lehetett oldalazni.
Ebből az érából amit minden rajongónak látni kell, és legjobban átadja a hangulatot, az eszméletlen fény játékkal, tűéles majdhogynem pixelmentes textúrákkal, egyedi pályákkal az a méltatlanul elfeledett Doom64
https://www.youtube.com/watch?v=IErOm5ijpG4

TON
Admin

Nem szeretem az FPS játékokat, de szerintem aki ezzel nem játszott az nem is a mi bolygónkon él 🙂 Alapvetés PC-n és konzolon is.

gregor
Tag
gregor

Kösz a cikket nagyon jó lett.

wxyz
Tag
wxyz

Jó cikk lett. Jó volt róla olvasni

Alevan
Tag
Alevan

Ezzel anno P2 PCn játszottam kis koromban (10-13 éves). Felejthetetlen élmények és rémálmok… 😀

Dr. Zaius
Tag

Én ezt mindig csak próbálgattam, de végig soha nem vittem sajnos. 🙁
Nem azért, mert ne tetszett volna, csak valahogy így alakult…
De a 3. részét szénné toltam, nem csak Xbox-on, de PC-n és X360-on is. Egyik kedvenc FPS-em! 🙂
Köszönjük a cikket! 5*

Omega
Tag
Omega

Jesszus!

94 vagy 95 tájékán már nem is emlékszem, 486 vagy tán már 586-on éjjeleket toltam. Micsoda idők 🙂 És akkor jött a Duke Nukem3D, Warcraft II

Köszi az emlékeket 😀

wattie
Tag
wattie

hatalmas játék köszi a cikket 😀

darksogi
Tag
darksogi

Ez egy nagyon jó játék volt,abba az időbe szinte mindenki ezt tolta.Én nem vagyok egy nagy fps rajongó de ez nekem is meg volt.

EvilPepe
Tag
EvilPepe

Hali nagyon jó lett a cikked! Hatalmas játék! Nagyon sokat toltam PC aztán PS1-en is! Imádtam 🙂