A játékterem fogságában

A játékterem fogságában

Játék, játékterem, otthoni játék-terem

Atomiswave

 

Ahonnan az egész indult:

Réges-régen, de nem egy messzi galaxisban,J hanem éppen hogy kis hazánkban kezdődött az egész történet. Akkoriban egy videojáték-konzol szaküzlet tulajdonosa, és egyben vezetője is voltam.
Emlékeim szerint egy hűvös októberi napon történt, mikor egy akkori kedves vásárlóm, besétálva az ajtón előállt egy pendrive-vel a kezében és azt mondta: na, ezt skubizd meg öregem, és talán újra eljön az a bizonyos érzés, ami már kihalt belőled. Mert igen, tetszik, nem tetszik, be kellett látnom magamban is, hogy kiégtem, és mára már bizony elaludtak a videojátékok iránt érzett bizonyos lángok is. Talán neki is köszönhetem mindazt, ami mai napig tart, és talán örök is lesz. Ez nem más, mint az Arcade játékok iránt érzett érzés. Azon a bizonyos adathordozón emlékeim szerint egy „emulator” meg valami emuloader volt feltöltve.
Na, akkor, és ott lett megbélyegezve a sorsomJ és bár nem tudtam, és nem is éreztem, de valami elindult bennem. Gyorsan fel is tettük a programokat és meglepő módon máris ismerős játékcímek tömkelege tárult elém. Persze többségük nem konzol, hanem a régi szép időkből ismert játéktermi játékok címei.
Mire kérdezem a havert, ezek mik? Mi ez a borzasztó hosszú lista? Mit kezdjek én ezzel hmmm???
Hát semmit mondja, csak kezdj el újra játszani, és legyél megint kamasz.
Ezzel egy kattintással el is indította akkori nem kis kedvencemet, ami nem más, mint a Killer Instinct nevű verekedős csoda. Még kérdéseket sem volt időm feltenni az első kipróbálás után, mert hát lett volna vagy ötszáz… máris indította a következőt, aztán azt követőt stb…
Te szent isten, hát minden itt van:

Street Fighter

Mortal Kombat

Final Fight

Raiden Fighter

Metal Slug

Golden Axe

Shinobi

Stb…stb… még naphosszat sorolhatnám, amire a lista végére érnénk.

MK

Akkor azt hiszem az a nap volt, ami ismét játékra ösztönzött, és még ha nem is vagyok egy polipkezű, de a laptopomon is olyan jól el tudtunk szórakozni, mint a lekváros szájú kisgyerek a csattogós lepkéjével.
Ez hiányzott már oly régóta, hogy nem másért csak a szórakozás miatt játsszunk, ne pedig a látvány, mesterséges ai, csili-vili grafika, ami vonzza a szemünket.
Onnantól kezdve szinte minden nap, sőt talán be is vallhatom, minden órában pörköltem pár percet a régi nagy kedvencekkel, és mindig, minden percét élvezettel játszottam. Aztán teltek a hetek, hónapok, és szépen lassan kezdtem felfogni, na, ez való nekem, ez kell ide, hiszen ez ad örömöt, legalábbis, ami a játékokból adódó szórakozást, kikapcsolódást illeti. Mondanom sem kell, amint egyre jobban kezdtem beleásni magam az emulátorok, és ez által az Arcade játékok világába, úgy az is megfordult a fejemben, mi lenne, ha újra gyerek lehetnék és megvalósulhatna régi álmom, egy igazi játékgép. Így hát elkezdtem nézelődni, olvasgatni fórumokat bújni, naphosszat keresgélni, kutakodni.
A kutakodásból pedig előbb vagy utóbb mindig lesz valami.

T2 Visual Pinball

Nálam a valami egy ötlet lett, és egy internetről levadászott játékgép sablonja.
Ettől a ponttól kezdődve már nem tudtam megálljt parancsolni magamnak, és elkezdődött életem első játékgépének megtervezése, majdan megvalósítása.
A terveket nem sokkal tettek követték, és a tetteknek következményeként megszületett az első játékgépem, amit a tervezéstől a végkifejletekig magam végeztem és szereltem, raktam össze.
Minden percét élveztem az elkészítésének, és nem kis örömöt szerzett, amikor eljött az idő, és végre kipróbálhattuk, mit is hoztam össze.
A gépezetet úgy terveztem, hogy minden igényt kielégítsen és tömérdek játéktermi játék játszható legyen rajta, ezzel létrehozva az igazán megunhatatlan kikapcsolódást.
A játékgép szép lassan összeállt, és az összkép is szép lett, bár mai szemmel nézve inkább elfogadható, mintsem tökéletes.
Ma már másként értékelem és tekintek vissza azokra az időkre, mivel eltelt pár év és hát az évek múlásával a gépparkom is gyarapodott szépen.
De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a dolog szépségéhez még hozzá tartozik, hogy akkoriban egy szerényebb, kis lakásban éltünk, és hát nem kevés kompromisszum árán kerülhetett csak be a lakásba, vagyis, hogy a nappali díszévé váljon.

Daytona Usa

Sajnos ezt a gépet nem tartottam meg, mivel méretében sem volt utolsó, valamint kellett a hely az újabb masinának.
A lényeg a lényeg, a párom is elfogadta az új hobbim és semmi kivetni való nem volt abban, hogy egy batár méretű játékkabin legyen a szoba jobb sarkában az állólámpa megérdemelt helyén.
Idővel rá kellett jönnöm, ez valóban nem egy röpke hóbort, és ez bizony tényleg az, ami ahhoz kell, lefoglaljam magam. De bizony lehet ez még szebb, jobb, de akár több is.
Na, itt az a pont, amikor már nem csak a játék, hanem inkább maga a megvalósítás, ami leginkább motivált, és mindjobban erősítette bennem a vágyat.
Igen, kell, szeretnék, sőt megcsinálom! Mármint a következőt, majd az azt követőt, és hát nem tudom, mi lesz a vége, vagy egyáltalán le tudok majd állni vagy sem.
Természetesen itt most nem sorozatgyártásra kell gondolni, hanem némi kihagyások után egy újabb ötlet, és mint írtam előzőleg is, nálam az ötletből szinte minden esetben születik valami.
Esetemben egy újabb gép, vagy úgy is fogalmazhatnék egy újabb családtag, jövevény.
Az újabb tervek szépen lassan megvalósultak, és összeálltak.
Szépen sorban, ahogy a nagykönyvben is meg van írva, bővült a „család”, mármint gépekkel.

 

A megvalósításukhoz bizony jó párszor feltörtem azt a nem létező malacperselyemet, ami néha fájdalmas volt, de úgy gondolom megérte, mint a ráfordított időt, energiát és hát a nem kevés „befektetést” sem.
Szerencsémre az idő múlásával nem oly régen egy családi házba költözhettünk, és legnagyobb örömömre a mások által pincének használt szuterén helység az enyém lett, amit nem kis átalakítások árán, de berendezhettem és az igazi vágy, vagy nevezhetnénk álomnak is, beteljesült.
Saját, még ha szerény is, de mégis csak az enyém, egy ízig-vérig Retro-játékterem lett belőle.

neopolc

Egyelőre még nem tudom meddig tart az érzés, de remélem, soká jön el majd a pillanat, amikor azt érzem, majd már nem vagyok gyermek, és itt kell leállni, itt és most kell abbahagyni.
Bizonyára ez az idő is eljön egyszer, de addig is kihasználom a szabadidőt, amit erre fordíthatok, és örömömet lelhetem benne.
Remélem, ezzel nem vagyok egyedül, és sokunkban ott vannak még a régmúlt szép emlékei azokról a bizonyos „JÁTÉKOKRÓL”.
Igen így, csupa nagybetűvel!

galagabilliardsarokbombermanmortalArcade roomgepharmas

49
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
48 Hozzászólások
1 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
39 Hozzászólók
fapapucskertesz tamasZsolaxszimszonosRayCraps Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Dr. Zaius
Tag

Szia! Irigy szmájlit hogy’ kell csinálni? 🙂

Nincs olyan gamer aki ne érzékenyülne el a sorok olvasása és a képek nézegetése közben…

Gratulálok hozzá Mester!

És ha az Üllőin volt boltod, akkor vásároltam is nálad egy párszor! 🙂

Schizoka
Tag
Schizoka

Grat a cikkhez és a játék-termedhez! 🙂
ilyen nekem is jó lenne 🙂

wattie
Tag
wattie

köszi a cikket szép gyűjtemény 😀

dabidas
Tag
dabidas

Elvetemült 😀 nem semmi!

Omega
Tag
Omega

Gratulálok, én is irigykedem kicsit, nálunk valószínűleg szoli és jakizzi lenne a helyiségben, meg egy jó nagy cipősszekrény 🙂

TON
Admin

Ha Budapesten laksz, akkor egyszer bebocsátást kérek a szentélybe 🙂

Kolo
Tag

Csúcsszuper,gratulálok a kitartáshoz!Én nem engednék be senkit,hogy összefogdossák 🙂

Pisti
Tag
Pisti

Gratulálok a cikkhez 🙂

Pisti
Tag
Pisti

Ellátogatnék ide szívesen 🙂