Vissza a (Konzol)Múltba!

Vissza a (Konzol)Múltba!

Ezúttal én sem egy játékot szeretnék bemutatni ( az holnapután érkezik ), hanem picit kitárulkozom és visszarepítelek benneteket a 90-es évek elejére. Természetesen mindezt konzolos szemszögből. Ez a bejegyzésem már régebben megjelent egy másik oldal blog szekciójában, de azt hiszem érett a dolog, hogy közzétegyem. Öveket becsatolni! Indulunk a múltba! Készen vagytok retró pupákok? Gááááááááázt adok! Repülünk!!!!!!!!!!!!!

Huh, nem is tudom hol kezdjem. Repüljünk vissza az időben mondjuk 23 évet.
1990. Piaci körút Hatvanban a szülőkkel és egy fekete doboz hazavitele. Atari2600. Itt most annak kellene következnie, hogy a szerelem kezdete a konzolok iránt, de nem ez történt. Tetszett a Pong, tetszett a Pitfall, de valahogy nem jött a láng. Nem beszélve arról, hogy rommá törtem vagy 10 joyt. Valahogy olcsó játék hülyegyerekeknek feelingje volt a dolognak. A következő impulzus, akkor ért amikor az egyik általános iskolai osztálytársamnál megláttam a C64-et. Csak két nevet mondok: Wizard of Wor ( igen, Wor és nem War mint ahogy sokan hiszik ) és Green Beret. Az utóbbi egy elképesztően jó és nagy kihívást nyújtó akció-kommandós cucc. Baszott nehéz nah.
A Wizard of Wor viszont az a játék amit minden évben előkapok és egész egyszerűen nem lehet letenni. A hangulat, játszhatóság, zene és a hangok a mai napig ütnek. Imádom. Örök szerelem.
pict_20130801_c480f65b6a.png
Ti is kipróbálhatjátok ezen az instant java felületen:

http://wizardofwor.krissz.hu/
Hányas pályáig sikerült elsőre elmenni? 🙂 Várom az eredményeket!
A C-64 azt hiszem elindította a szerelmet a játékok iránt. Az iskolatársam szülei már agyfaszt kaptak tőlem, tőlünk, mert szinte minden este ott rohadtam náluk és a haverral toltuk éjfélig a jobbnál jobb játékokat, de főleg a fenti két címet. Viszont még mindig nem szánták el magukat a szüleim, hogy engem is meglepjenek egy gépezettel 🙂
Ugorjunk is újabb évet.
1993. Apum egy Sony márkaboltban valami szart szeretne vásárolni a tévéhez. A polcokon kiállítva Sega Master System fut a tévén. Baszarok. Színparádé, őrület milyen grafika és zene. Csorog valami. Lefostam a bokám ott helyben. Az eladó még azt is megengedte, hogy kipróbáljam. Strider. Haláli. Elvesztem. Kell nekem.
Aznap egész este az járt a fejemben, hogy az életem odaadnám egy ilyen gépezetért. Pontosan nem emlékszek már, de azt hiszem 1 hónap várakozás után a szüleim, nagy szüleim megszántak és összevonták a szülinapi+gyereknapi+névnapi pénzem.  Így nagy nehezen összejött a pénz. Nem szégyellem bevallani, hogy a nagy nap, a konzol megvétele előtti éjszaka szemernyit sem tudtam aludni. Állandóan a Strider jelenetei, képei futottak az agyamban. Nah jó, aludtam kb 2 órát. Másnap apummal irány a bolt, kosárba a Master System és mellé a Strider ( grátisz adták hozzá ) valamint a Sonic, Double Dragon és Wolfchild játékok. A címek közül leginkább a Sonic fogott meg. Szégyen nem szégyen, de a Wizard of Wor-hoz hasonlóan a mai napig előkapom. Fantasztikus játék. Hibátlan. Tökéletes. 10/10 mostani értékelés szerint is. Problémád van a 10/10-el? Nem érdekel. Ne legyen 🙂
A történtek után egyre többet bukkantam fel a Sony boltban és szemeztem a játékokkal. Pénzem nem volt, de álmodozni szabad ugyebár. Egy ilyen kolbászolás közben láttam meg a Mortal Kombat nevű ismeretlen szemetet 🙂 Ismeritek? Tuti nem. Nah a viccet félretéve újra lángra lobbant a kisrác ( me ofc ) szeme és újabb hosszú várakozás következett. Közelgett a Karácsony így pont kapóra jött a dolog és nemsokára már a fekete gépben volt a Halandó Harc. Érdekes módon most annak kellene következnie, hogy a haverokkal mekkorát toltuk egymás ellen, de hazudnék. Egyedül játszottam vele. Csakis egyedül toltam végig az összes módban. Milyen érdekes, hogy akkor még nemhogy internetnek, de számítógépeknek is alig volt híre, így a kivégzés, mozgás kombinációkat magamtól tapasztaltam ki. De nem volt ezzel gond. Bárki jött hozzánk vendégségbe mindig a kivégzések megmutatásával “menőztem”:) Kár, hogy a csajoknál nem volt menő, mert akkor most a szüzességem elvesztése bekezdés következne.
1994. Cirkusz vendégeskedik Salgótarjánban. Az egyik kocsiban sok sok gyerek. Mennék az óriáskerékhez, de odatéved a tekintetem. Belesek. Nah bazdmeg. Ez grafika. Cadillacs and Dinosaurs. Áhh. Halálomon vagyok. Bazdmeg esküszöm, hogy megvárom az estét és az ölemben kilopom, hazaviszem az egész kabinetet a lakókocsiból 🙂 Nah jó ezt nem tettem meg ( csak gondolatban ezerszer ) viszont a suli után már nem hazajártam, hanem dobáltam a 10 forintosokat a gépbe.Mellette ott volt a Street Fighter is de az valahogy eltörpült a C&D mellett. Következmény: fogytam vagy 10 kilót vazzeg, mert a sulis kajapénzt a játékautomatákba toltam. Eredmény: a mai napig bárkinél jobb vagyok a Cadillacs and Dinoban.
pict_20130801_6cc7b8b300.png
1995. Egerbe költözés és új élet. Itt már nagyobb a pörgés, konzolozásra a lehetőség mint a putri Salgótarjánban. Rá is akadok egy Nintendo néven futó kis konzolgarázsra, ahol játékokat, gépet lehetett kölcsönözni pár napra. NEs, SNES és SEGA GENESIS ( Megadrive ) a választék. Minden géphez vagy 50-50 játék kiállítva. Már a szép játékdobozok magával ragadtak. Vágyak adottak, pénz nuku. Irány haza és a szomszéd srácot rábeszélem, hogy dobjuk össze a zsebpénzt és béreljünk ki egy gépet. Ok. De melyik játékkal? Nah itt ment a vita 🙂 Már nem emlékszem, hogy mit választottunk elsőnek, de azt hiszem a Boogeyman, Super Star Wars, Sunset Riders hármas benne volt. Őrült függőség alakult ki. A nyári szünetben volt olyan, hogy egész napokat játszottunk pihenés nélkül. Utólag belegondolva a konzolgarázs üzemeltetője egy pöcs volt. JRPG kínálat teljes hiánya. Akkor még nem tudtam miről maradhattam volna le. Kell nekem egy SNES. Döntöttem. Pénz viszont nuku. Napokig tervezgettem, hogy kikölcsönzöm a gépet áldiákigazolvánnyal és nem viszem vissza. Magyarul ellopom. Kell nekem. Ennyi. Nem tettem meg 🙂
pict_20130801_072f072950
Volt még fürdőzés a szülőkkel az egri strandon, ahol egy újabb játékautomata ejtett rabul: a Tini Ninja Teknőcök-Teknőcök az Időben. Állati game co-op-ban.

Aztán idővel a SNES korszak valahogy lecsöngött nálam. Ebben nagy szerepe volt a gimnáziumi éveknek, csajozásnak, sportnak. A szüleim vettek egy PC-t és azon kezdtem el játszogatni ritkán. Hányingerem van a PC-s játékosoktól, a PC-s játékoktól és magától a Pc-ktől is, így ezt a korszakot ugorjuk is át.
1999. Az érettségi után a kezembe kerül egy 576 Konzol és benne egy cikk a Playstation és N64 gépekről. Egy név. Final fantasy 7. A játék ami mindent megváltoztatott. Újraéled a szerelem. Szerencsére már az anyagi helyzetem is az egekbe szökött ( hála szüleimnek ) így amikor Miskolcra költöztem az egyetemi évek miatt, akkor az albérletembe berendezhettem egy általam konzolszobának nevezett részt. N64 és Ps1. Mario64, Killer Instict, illetve Nightmare Creatures és Medieval. Ezek voltak az első fecskék. De még mekkora kibaszott nagyra hízott fecskék. Totál megfertőztek.
Az igazsághoz tartozik, hogy amennyire SNES párti voltam a GENESIS-el szemben, annyira kezdtem a N64 felől a PS irányába tolódni. Többet pörgött a kicsike nah. Vallomás: itt picit belekóstoltam a warezba. Amíg N64-re vásároltam 1-2 kiemelkedő játékot, addig Ps1-en elkezdődött a CD írás megtanulása. Akkoriban kezdett kishazánkban kialakulni az internet elérés így talán az én korosztályom volt aki elsőnek tudott letölteni játékokat. Végre a gépemben pöröghet a Végső Fantázia 7. 300 óra beleölt játékidő.
pict_20130801_7450a61120
Újabb szerelem van kialakulóban a JRPG-k felé. Szinte már csak a JRPG-k érdekelnek és MINDEN PS1-es játékot végigtoltam a stílusban. A N64 ezért a sarokban végzi és porosodik.( nah jó, egy Conkert még megvettem ). Hamarosan egy Ps2 vásárlás is aktuálissá vált, így utazhattam le Gyöngyösre ( huh bazdmeg ott a buszmegálló mennyire gáz ) és egy sráctól használtam, vettem egy csodás Playstation2 gépet. Természetesen a Ps1 konzolom nem adtam el ( a SNES-t sem). Felváltva futott a Ps1 és a Ps2, de CSAKIS JRPG játékokkal játszottam. Emlékszem, hogy felhívtam egy PC buzi tankörtársam, hogy lesse már meg a Black nevű játékot a gépemen a 82cm-es Sony tévémen. Leesett az álla. Huh így visszagondolva mekkora odabaszós volt az a játék akkoriban.
Az egyetemet teljesen elkúrtam a Ps1 és Ps2-nek köszönhetően. Szorult a hurok nah. Csak két dolog érdekelt: az akkori barátnőm ( innen is üdvözlöm a nagy melleit ) és a JRPG játékok halmaza. Ki is vágtak az egyetemről úgy ahogy megvan írva, de egy dolgot a mai napig a japán szerepjátékoknak köszönhetek: az angol nyelvtudásom.
Itt most teszek egy kitérőt a modding irányába így akit ez a téma érzékenyen érint az ugorjon. Szóval. A fekete ördög gépen kezdtem el érdeklődni a homebrew fejlesztések iránt. Network Adapter+100 gigás vinyó+HD Loader program és nemcsak a játékok biztonsági mentései voltak futtathatóak a merevlemezről, de garázsfejlesztések, egyedi programok is.
Azért említem ezt a dolgot, mert az Xbox360 versus Ps3 választásnál ez fő szempont volt nálam. Nyert az Xbox360. Utólag életem legjobb döntésének tartom konzolok terén. Ok? Mert az emulátorok, homebrew alkalmazásokkal az Xbox360 minden idők legjobb konzola lett. Gondoljunk csak bele! Az Xbox360 és XboxClassic játékok mellett játszhatunk rajta a kedvenc C64, Mame, NeoGeo, NES, SNES, Genesis, N64, Playstation 1, PSP játékainkal is. Gyakorlatilag egy komplett konzolkönyvtárat kapunk az Xbox360 személyében.
Ez főleg olyan retro fanatikusoknak jelent sokat mint amilyen én vagyok. Egész egyszerűen alig találtam, találok olyan Xbox360 játékot ami lekötne. Mindig egy Tales of Phantasia vagy Legend of Mana, Chrono Trigger, Chrono Cross játéknál kötök ki. Nah jó azért akadt pár olyan kurrens gen játék ami a megvételre csábított. Dark Souls, Deadly Premonition, Dragons Dogma, Lost Odyssey.
Elérkeztünk a 2013-as évbe. Elkötelezett híve lettem a homebrew alkalmazásoknak és emulátoroknak. Tudom sokan nem értenek velem egyet, de nem nézhettem tétlenül, hogy az Xbox360 egy csodás gép és a felhasználók számára az MS alapból mindössze a gép valós tudásának 50%-át teszi elérhetővé. Egy Tales of Phantasia játékot FULL HD tévén HD filterrel játszva az élmény valami elképesztő és szó szerint varázslatos. Pár francia kollégával emulátorokat fejlesztettünk, kódoltunk.
Közben pedig retrózok ezerrel és főleg a kihalófélben lévő JRPG játékokkal töltöm a szabadidőm konzolokra szánt szegmensét.
banner 1737223_818559288169539_1300042041_o
2014:
????? Képlékeny, hogy mit hoz a jövő. Az XboxOne és a PS4 eddig ismert jövőbeli játékait nézve biztosan nem vásárolok újabb konzolt. Ha újra feléled az
JRPG stílus, akkor talán változtatok az álláspontomon, de erre annyi az esély, mint hogy piros hó esik. A retro alkotások így is kitartanak amíg élek.

Nos ennyi lett volna a személyes történetem. Pattanjatok ki szépen az időgépemből, mert összekenitek a bőrülésem.

 

 

 

35
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
33 Hozzászólások
2 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
29 Hozzászólók
buci1pBalazsférfiFérfi Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
wxyz
Tag
wxyz

Jó, hogy vannak ilyen cikkek is, nem csak játékbemutatók
Nagyon jó lett!

Kolo
Tag

Azt kell mondjam TON le a kalappal,nagyon de nagyon jol összeraktad.Jó volt ezt olvasni!
Köszi!

rorr
Vendég
rorr

Hasonló az én sztorim is. Csak c64 majd amiga a start. :)) a pc csak eszköz játszani konzolon tudok csak. Bár a wizardry volt ami megfertőzött de az nagyon! A sonic 2 már premier napon megvolt. Valamiért a Megadrive jobban lenyűgözött akkor. De azóta pótoltam a nintendot is! Maximálisan megértelek!

Dezili
Tag
Dezili

Szép munka Ton, nagyon jó lett!

Dr. Zaius
Tag

Én is hasonlóképp tudtam rajongani a konzolokért gyerekkoromban. Nekem is voltak álmatlan éjszakáim… Emlékszem mikor egész éjszaka fent maradtam, majd reggel 4-kor már az ablakban lógtam és néztem, hogy mikor hozzák meg az újságokat a közértbe, hogy lecsaphassak a CD mellékletes Playstation magazin első számára… Persze pár nappal később jelent meg… 🙁
És én is a játékoknak meg a filmeknek köszönhetem angol tudásom, még ha csekélyke is… 🙂

BLKING
Tag

Jó lett a cikk,gratula

somi8
Tag
somi8

Teljesen jó lett cikk,gartulálok hozzá,és persze ez nekünk is egyfajta visszaigazolás éretek lettünk egy ilyesfajta kitárurkozáshoz,köszönjük.

Pisti
Tag
Pisti

nagyon kiraly cikk rendesen oda van pakolva 🙂

NetUdmeg
Tag
NetUdmeg

Jó cikk!

darksogi
Tag
darksogi

Hasonlo cipö csak én a zx spectrumal kezdtem.örök kedvenc az Amiga idöszak 🙂