Contra (NES )

Contra (NES )

Az 1980-as évek végén megjelent Contra forradalmi volt kifinomult megvalósítása és könnyen játszhatósága miatt, így hamar nagy kultusz és rajongótábor kezdte övezni. Nem is csoda, hogy minden, 8-bites gépet majmoló, hamisítvány sárga kazettán fellelhető volt a játék vagy hússzor… Nézzük, mi is a siker receptje!

Egy lemezt tegyetek fel közbe (Kis túlzással a himnuszom… ):

[cp_youtube id=O04bPRzqEEk]

Gyorsan lezavarnám a sztorit, mert elfér egy post-it-en is és amúgy is kit érdekel? Lőni akarok már! Bill “Mad Dog” Rizer és Lance “Scorpion” Bean kommandósok azt a küldetést kapják, hogy fékezzenek meg egy magát Red Falcon-nak nevező terrorista csoportot, akiknek az a céljuk, hogy uralkodjanak a Föld felett, hogy ők irányítsanak mindent. Ahogy’ haladunk előre a játékban, még az is kiderül, hogy földön kívüli erők munkálkodnak a háttérben! Bocs a spoiler-ért…

sensorA Contra, melyet a Konami 1987 elején küldött a játéktermekbe, stílusát tekintve egy “Run and Gun” játék, mely kifejezésnek maximálisan eleget is tesz! A NES verzió Japánban és Amerikában egy évvel később látott napvilágot, míg Európának 1990 év végéig kellett várnia egy erősen cenzúrázott verzióra. Ő volt a Probotector című játék, ahol az emberi ellenségeket lecserélték robotokra (A sárga kazettákon nem ez a verzió volt. ). A feladatunk nem más lesz, mint, hogy eljussunk a pályák végére, amikből nyolc van összesen és megöljük vagy felrobbantsuk a pályák végi boss-okat. Amire nagyon vigyáznunk kell, azaz életünk. Energiánk ugyanis nem lévén, egy találattól elhalálozunk. Elég szűkmarkúan méri az életeket a játék és a continue sem örök. Igen, jól gondolod, nehéz játék, ugyanis sokan támadnak, sokfelől, hirtelen elő bújva, fedezék mögül és sok a gépágyú is, amikbe persze nem egyet kell lőni. A pályák is sokszor törnek az életünkre, hidak robbannak, kövek zúdulnak, csövekből lángok csapnak, tüskés falak emelkednek, és áramos kerítések keserítik életünket. Őszintén szólva a nehézségéről már csak emlékeim vannak, ugyanis mára már szinte csukott szemmel végig viszem a játékot, ismerem minden porcikáját. De azt tudom, hogy gyerekkoromban nagyon sokat szívtam vele, igazán sokáig tartott kitanulni, hogy mi, mikor és honnan támad. Bár öcsém sokszor volt a segítségemre, merthogy ketten is lehet játszani, egy képernyőn. Ilyenkor egyikünk a kékre festett katona bácsival van, míg a másikunk a pirosra festettel. Az egy képernyőn való lubickolásnak ára van sajnos. Ugyanis, ha egyikünk lemarad, akkor az megállítja a kép scrollozását a pályán, így aki elől ugrana át egy szakadék fölött az megáll a levegőben és oda ajándékoz egy életet a Jézuskának. Ettől eltekintve az irányítás remek, nyolc irányba támadhatunk és gyorsak is a figurák, az ugrásokat pedig precíziós szinten lehet véghezvinni. Fegyverből lehet több félét is felvenni a játék során, lézert, lángszórót, gyorstüzelőt és a kedvencemet, a Spread Gun-t, aminek elég nagy a szórása, így sokakat el lehet vele találni, és milyen hangja van! Hmmm….Contra-NES-último-jefe

Ellenfélből sok féle van, a futkározó katonákon kívül vannak, mesterlövészek, bomba hajítók, járművek, alienek, gépágyúk, stb. A Bossok elég kemények, de a megfelelő tűzerővel és tapasztalattal könnyebb lesz a dolgunk.

A legteljesebb NES-es verzió egyébként a Japán változat, mert annak a kazettája tartalmaz egy grafikai tuning chip-et, így némely pályán a háttér klasszabb lett, mozognak a pálmafák levelei, sűrű hó esik, stb., de még átvezető képeket és térképet is kapunk, ami pályák végén mindig megjelenik, mutatva, hogy épp hol tartunk. Grafikailag, nem kell szégyenkeznie amúgy egyik verziónak sem, bár láthattunk NES-en már szebb játékokat. A pályák szép színesek, változatosak, némely pályákon oldalra kell haladni, valahol felfelé kell ugrálni, de vannak olyan pályák, ahol hőseink hátát látva kell előre haladni. Mindezt dzsungelben, havas vidéken, bázison vagy idegen környezetben. Az idegenek, egyébként tényleg olyanok, mint az Alienek, nem gyengén lelopták azok fizimiskáját. A zenék természetesen szuperek, igazi adrenalin pumpáló és fülbemászó az összes.

A remek és pörgős játékmenet34sg4enek, a tökéletes irányításnak és a nagyszerű hangulatnak köszönhetően igazi Világklasszis játék született, hirtelen mindenki ilyen játékot akart csinálni és csináltak is sokan. Rengetegen nyúltak belőle, az általam még korábban tesztelt Power Blade is hemzseg a Contra ismertető jegyeitől. A Contra-t sok gépre sok rész követte még, a SNES-re és DS-re megjelent részek is zseniálisak. Ha még nem próbáltad itt az idő!

A játékot Xbox360-on teszteltem vittem végig ezredjére, a romot innen szedhetitek, az emulátort pedig a letöltések menüből.

Végül pedig, ha csirke lennél, itt a Contra kód, melyet ha beviszel a kezdő képernyőn, 30 élettel jutalmaz meg a digitális Jézuska:

800px-konami_codesvg

49
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
41 Hozzászólások
8 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
38 Hozzászólók
kertesz tamasNyitrai Mátédante1021feri0126Csubi1980 Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Stryder
Tag
Stryder

Minek emulátor? XBLA játékként megjelent. 🙂

Mech
Tag
Mech

A többihez hasonlóan ez is nagyon jó cikk lett, gratulálok hozzá! 🙂 Ehhez a játékhoz még nem volt szerencsém, de mivel szeretem a Run and Gun stílust, és a cikk is abszolút kedvcsináló volt számomra, mindenképpen ki fogom próbálni!

darksogi
Tag
darksogi

Egyik kedvencem volt ano.YMennyi sört megitunk haverokkal ano 🙂

dabidas
Tag
dabidas

neee… meghallottam a zenét és betöltött a gyerekkorom :O 😀 Bátyámmal nagyon sokat játszottunk ezzel a játékkal! Köszi a cikket! 😀

TON
Admin

Állat játék 🙂 Mondjuk én személy szerint a GENESIS-es Contra3-at tartom az etalonnak, de ez a rész adta meg az alapját a harmadik elkészüléséhez.

Revolver
Tag
Revolver

Imádtam annak idején. 🙂 sokat játszottam vele. Bárcsak jönne ilyen játék mostani környezetben. A cikk jo lett grat hozzá.

kalman3d
Tag
kalman3d

Ez is jó nagyon szerettem de én is TON-nak adok igazat a GENESIS-es Contra3 az egy állat volt.
Még a Contra: Shattered Soldier ps2 emun haverral toltuk végig na az is egy beteg volt. 😀
Kár, hogy nem csinálnak egy remaket vagy valami folytatást. Androidra van de az sem valami nagy pc-re lenne jó egy felturfozott 3d-s.

TON
Admin

A kezdőképen a főhős tudjátok kire emlékeztet? Arnoldra a Predator című filmből 🙂

szekeres91
Tag
szekeres91

vagy Duke Nukem (tipikus amerikai akcióhősök kinézete: szőke haj, brutál izom)

Kolo
Tag

Köszi a cikket!Jól sikerült mint mindig 🙂

wattie
Tag
wattie

köszi a cikket jó kis játék:D