Alien 3 (SNES)

Alien 3 (SNES)

A minap volt szerencsém ismét megnézni az Alien 3 című filmet. Ez volt anno az első része a sorozatnak, amit láttam. 11 éves voltam akkor, apukámmal és bátyjámmal kuporogtunk a sötét szobában, a régi Thomson TV előtt.

Aznap este nem aludtam…

Be kell látnom azonban, hogy így nagyjából huszonötödik alkalommal, és tizenöt évvel idősebben már nem gyakorolt olyan nagy hatást rám a film, de azért jó volt nosztalgiázni egy kicsit, és ennek hatására elmerülni a SNES adaptáció kihívásokkal teli világában.
Egy másik, kevésbé vidám apropója ennek az irománynak H.R. Giger svájci képzőművész sajnálatos halála, akinek ezt a remek univerzumot köszönhetjük. Számos festmény, szobor, lemezborító, és egyebek színesítik a munkásságát, érdemes utánajárni annak, aki fogékony a szürrealista képzőművészet iránt.

alien3

Az Alien 3 SNES változatával teljesen véletlenül találkoztam, ez volt ugyanis az egyik játék, amit a Németországból vásárolt géphez kaptunk. A stuff alapvetően egy run-and-gun program, némi platformer elemmel megspékelve. Ami miatt viszont akkoriban újszerűnek számított, az a küldetés alapú játékmechanika. Emlékszem, akkor még nem tudtam angolul, és jó (rossz) gamer lévén elkezdtem szépen jobbra haladni, kinyírva az utamba kerülő lényeket. Egyszer aztán elfogytak az ajtók, én meg néztem, mint lufiárus a nyílzáporban, hogy akkor most mi is van. Aztán bátyjám –miután kiszórakozta magát a bénázásomon– felvilágosított, hogy itt bizony a küldetéseké a főszerep.

Minden pályán megtalálhatóak a kékes fényt árasztó terminálok, ahol elvállalhatjuk ezeket a feladatokat, sőt, a térképen még meg is nézhetjük, hogy pntosan hova kell menni és ott mit kell csinálni. Ezek a missziók elég változatosak lettek, kezdve a tojások megsemmisítésén, a panelek megjavításán, egészen a nagyobb xneno-k levadászásáig. Ez a koncepció nekem nagyon elnyerte a tetszésemet, mert egy egészen más látásmódot követel, mint a többi, hasonló stílusú játék. Minden pályán találunk egy lőszerraktárat és egy orvosi szobát is. Ezeket időnként útba kell ejtenünk, hiszen a készleteink mindkét tekintetben végesek. Ha már a lőszerek szóba kerültek, akkor megemlíteném, a fegyverünket, ami ismerős lehet azoknak, akik végigizgulták a második rész eseményeit. Az ott, Ripley hadnagy által gondosan összetákolt csúzlihoz lesz szerencsénk itt is, így használhatjuk a lángszórót, gránátvetőt, vagy a gépfegyvert is. Ezeket a készítők a joy kölönböző gombjaira tették, így az Y a lángszóró, X a gránátvető és az A a gépfegyver elsütését eredményezi.

alien3_3
Az irányítás tehát ilyen szempontból tökéletes, egyedül az ugrálós részeknél fogjuk szívni a fogunkat néha. A xeno-k tekintetében elég változatos a paletta, a szerencsétlen kis facehuggerektől kezdve egészen a királynőig bezárólag, szinte mindegyik típus tiszteletét teszi. Mindegyikük ellen más fegyver a hatékony, nyílván nem érdemes egy arctapadót egy gránáttal elemeire bontani, ha 1-2 golyóval is megelékszik a gépfegyverből. Külön érdekessége egyébként az irányításnak, hogy nyolc irányba lehet célozni, ami akkoriban még nem igazán volt elterjedt, viszont itt remek szolgálatot tesz a plafonon mászkáló lények ellen.
Audióvizuálisan szerintem nem szólhatunk egy rossz szót sem, a Probe emberei ugyanis amennyire csak lehetett, implementálták azt a félelmetes, nyomasztó hangulatot, amit a filmek is árasztanak. A grafika szerintem egyenesen hibátlan, és a szörnyek sziszegése, ordítása (ha kapnak egy gránátot a szervezetükbe), vagy a zene is mind a platformon elérhető legautentikusabb Alien-hangulat megteremtését eredményezi.
alien3_4
Az egyetlen probléma a mentési rendszerrel van. Kizárólag pályák közt tudunk menteni, ami a nyolc küldetéssel rendelkező szintek esetén néha bizony agyvérzés-közeli állapothoz, vagy atomjaira hulló kontrollerhez vezethet. Ugyan az emulátorok segítségével ez kiküszöbölhető, de nem ajánlatos átesni a ló túloldalára, mert annak a hangulat látja a kárát. Érdemes kitalálni egy szabályt (mondjuk, hogy 2 misszió után mentünk) és ahhoz szigorúan tartani magunkat.
Ettől függetlenül nagyon jól látszik, hogy ez a játék még azokból az időkből származik, amikor még a filmadaptáció nem szinonímája volt a sz*r játék fogalmának.

H.R. Giger egyik munkája

H.R. Giger egyik munkája

Végezetül egy kis segítség a hedonistáknak:

LEVEL 2:                   QUESTION
LEVEL 3:                   MASTERED
LEVEL 4:                   MOTORWAY
LEVEL 5:                   CABINETS
LEVEL 6:                   SQUIRREL
ENDING:                    OVERGAME

 

A játékoz a letöltésekben találtok emulátort, magát a stuffot pedig INNEN szipkázhatjátok.

46
Szólj Hozzá!

Please Login to comment
43 Hozzászólások
3 Válaszok
0 Követők
 
Népszerű hozzászólás
Népszerű cikk
42 Hozzászólók
kertesz tamasdante1021FérfiKingBradleyobryan Utolsó hozzászólók
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
TON
Admin

Ez egy baró játék! Régebben már végigtoltam! Mondjuk szintén nem könnyű így jópáran fognak a pályakódokhoz folyamodni 🙂 A teszt is fasza lett!

LucentTwo
Tag
LucentTwo

Végre egy kis lövöldözés! Valami ilyesmit még régebben telefonon toltam, de nem hiszem, hogy pont az Alien lett volna.:) A kódok csak a gyengék eszköze :DD

TON
Admin

Amúgy a képeken is látszik ( főleg a másodikon ), hogy milyen fasza grafikája van 16-32 bites viszonylatban nézve! Hasonló játék még a Genesis-re készült Stargate, amit a közeljövőben szintén befogunk majd mutatni.

Dr. Zaius
Tag

Remek cikk lett, igazán tetszik!
Én Master System-en játszottam vele anno, ott is igazán jó volt, de ez a verzió (érthető módon ) sokkal jobb. Be is pótolom!

Kolo
Tag

Ez nagyon baro játék:)Azok a csúnya alienek,le kell lőni mind!
Köszi a cikket!

EvilPepe
Tag
EvilPepe

Nagyon jó lett a cikk: Ezt sem ismerem de már szedem is le 🙂

Nowe Melfyce
Tag
Nowe Melfyce

Jó a cikk nagyon! A játék is kellemes volt anno. Akinek tetszik ez a játék, mindenféleképpen próbálja ki az Alien Infestation-t Nintendo DS-re!

darksogi
Tag
darksogi

Jó játék volt anó,ma már nem biztos hogy lenne türelmem hozzá 🙂

wxyz
Tag
wxyz

Biztos jobb lehet mint a film